Sorin Zah – Fariseii şi masca de Halloween

Photo credit www.fflinchrist.org

Biserica Baptistă „Biruinţa” Baia Mare – Sorin Zah – Fariseii şi masca de Halloween – 02.11.2014

Matei 23:27-28

Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe din afară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţenie.
28 Tot aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.

ZahDoar de 2 zile, prin popor se vehicula sarbatoarea Halloween, mai nou aparauta si la noi. Halloween, un termen scotian, provenit din limba engleza sub expresia ‘all hallows eve’, care inseamna sarbatoare tuturor sfintilor. Emigrantii irlandezi din America au adus aceasta sarbatoare veche, antica, prin lumea occidentala. Pe 31 octombrie , de regula, se sarbatoreste aceasta zi si a ajuns si la noi, cel putin prin confectionarea si purtarea de masti si costume hidoase.

Ce ascunde anume masca de Halloween? Sub masca se afla un caracter razbunator, pentru ca acea sarbatoare, ajunsa la un soi de carnaval in final, este menita sa alunge spiritele rele. Adica, in popor, unde au ajuns anumite spirite rele, rau facatoare, ele, spune ca ar fi alungate prin purtarea de masti mai urite decat cele ce ar fi in spiritele acelea rele. Si aparent, un caracter nobil din spatele acelei masti  nu face altceva decat sa-ti schimonoseasca fata, sa poata alatura acel rau. Adica, sa se faca mai urit si mai rau decat raul care exista, ca sa-l poata inlatura. Asa cum fratele Daniel spunea dimineata: ca sa biruiesti pe cineva, trebuie sa strigi mai tare decat el. Ca sa inlaturi un rau, trebuie sa te faci mai rau decat el, ca sa-l poti inlatura? Cel putin, aceasta este o esenta a sarbatorii de Halloween, acela din antichitate.

Apostolul Pavel, in Romani 12:21, spune: „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruie răul prin bine.” Este o atitudine crestineasca, corecta, adevarata, evlavioasa. Fariseii, asa cum am citit, cunoasteti foarte bine contextul, pasajul acela din Evanghelia dupa Matei. Fariseii aceia, invatatori ai vremii, care erau in vremea aceea cei mai de vaza oameni, erau carturari si erau bine vazuti prin popor, cel putin prin pozitia pe care o abordau. Stiti ca prezentau pe dinafara o fata evlavioasa, neprihanita. Prezntau o fata care  obliga pe ceilalti, intr-un fel, sa le faca plecaciuni. Insa pe dinauntru, adevarata lor fata era o fata fariseica, o fata fatarnica.

Ce ascunde masca fariseica?

Ea ascunde un caracter fatarnic si rautacios, care rastoarna sistemul de valori.  Nu face altceva, decat destabilizeaza si creeaza confuzie in popor. Aceasta, atat cu privire la implinirea legii care era in vremea aceea, cat si la orientarea credinciosilor spre Imparatia lui Dumnezeu. In Matei 23:13, Domnul Isus le spunea in felul urmator: „Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi să intre.” In Luca, acelasi lucru ne este prezentat: „Voi ati pus mana pe cheia cunostintei, nu-i lasati pe altii sa intre si nu intrati nici voi.” Cu alte cuvinte, cei care pana in ziua de astazi au pus mana numai pe cheia cunostintei , asa cum dimineata spunea si fratele Daniel, vizavi de alegerea pe care o fac unii sau altii in inchinare, multi care au pus mana pe cheia cunostintei, din pacate sau din nefericire, nu conduc oameni evlaviosi si oameni valorosi  spre Imparatia lui Dumnezeu. Domnul sa aiba mila de ei si de noi, deopotriva.

Sunt atatia oameni care totusi au valoare, sunt evlaviosi, ei sunt oameni care se inchina. Ca nu primesc o invatatura sanatoasa, corecta, sigur ca da. Probabil ca acesti farisei, de-alungul vremii au ajuns pana in zilele noastre. Si nu conduc masa de oameni, care alearga pe calea larga, nu-i conduc spre Imparatia cerurilor.

Ce ascunde masca de crestin?

Este o intrebare care trebuie sa ne-o punem fiecare dintre noi. Sigur, aici unde ma aflu (la amvon), ar trebui eu sa-mi pun aceasta intrebare. Fiecare din noi purtam o masca. Fiecare din noi ascundem sub ea: suferinta, singuratate, ascundem dorinte neimplinite si multe, multe alte lucruri. Ascundem sub fata aceasta, sub masca aceasta a noastra, multe lucruri. Si nu lasam sa se vada prin ea, de multe ori, ceea ce ar trebui probabil sa se vada de cei din jurul nostru, ori sa planga impreuna cu noi, ori sa se bucure impreuna cu noi.

De multe ori ne izolam si lasam ca aceasta masca sa imprastie prin popor, prin cei din jurul nostru o anumita stare, o anumita atitudine.

Domnul Isus purta si El o masca: purta sau nu? Nu purta nicio masca? Haideti sa ne gandim la momentele in care  El era incarcat cu pacatele noastre. Daca Domnul Isus nu purta atunci o masca, cel putin o ascundea foarte bine. Niciunul din noi, nu exista vreun om sau cineva pe pamantul acesta, nici in cer, decat unul singur care sa ia povara pacatelorSi daca El nu purta o masca, El n-a lasat sa se vada acea masca, pentru ca suferinta care era in spatele acestei masti, n-o putem exprima in cuvinte. Dar Isus Hristos a trait-o. Purtand povara pacatelor noastre, a lumii intregi, Isus Hristos a trait-o din plin. Si El, daca a purtat o masca, repet, a purtat-o foarte bine.

Sunt multi oameni crestini care incearca sa ascunda chiar caracterul Domnului Isus. Daca ar fi as citim in Efeseni 4:22 –

22 cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare;
23 şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre,
24 şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.

Iata ce ar trebui sa se ascunda sub masca noastra de crestin: un caracter frumos, un caracter care seamana cu Domnul Isus. Daca nu exteriorizam acest caracter, atunci haideti, sa facem cumva sa calcam cumva, sa tindem spre acea stare  si caracter al Domnului Isus Hristos, care-L doreste (in noi) El insusi. Romani 2:28 spune –

28 Iudeu nu este acela care se arată pe din afară că este iudeu; şi tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne.
29 Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Un astfel de om nu trebuie laudat de cei din jurul sau, ci trebuie laudat de Dumnezeu. Un astfel de caracter il apreciaza Dumnezeu. Caracterul Domnului Isus a fost apreciat de Dumnezeu Tatal, pentru ca El facea numai ce spunea Tatal. Noi, la randul nostru are trebui sa facem doar ce face Isus Hristos, ca sa semanam cu El. Sa tindem spre asemanarea cu Hristos. Un caracter asemenea lui Isus Hristos lasa sa se vada, atat pe dinauntru, cat si pe din afara, roada Duhului Sau. Daca Duhul Sau cel Sfant locuieste in noi, daca noi lasam ca Duhul Sau sa locuiasca in noi, atata loc ii facem in inima noastra , cat El sa locuiasca pe deplin in noi, atunci ar trebui sa se vada, cel putin in trairea noastra, in exprimarea noastra, in gandirea noastra caracterul Domnului Isus- roada Duhului Sfant.

As dori ca Domnul sa ne binecuvanteze cu intelepciune in trairea noastra, in asemanarea cu Hristos. Sub masca aceasta de crestin sa se afle caracterul Domnului Isus.

Biserica Baptistă ”Biruinţa” Baia Mare – http://biruinta.ro
http://facebook.com/pages/Biserica-Cr..

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: