VIDEO NOU !!!! Vasilica Croitoru – RĂSCUMPĂRAREA MEMORIEI la Alfa Omega TV – Informatii care nu le-ati mai auzit pana acum

Vasilica Croitoru Photo Agnus Dei

Vasilica Croitoru Photo Agnus Dei

Emisiunea Calea, Adevărul și Viața cu Pastorul și Președintele Comunității Penticostale Constanța – Vasilică Croitor cu tema RĂSCUMPĂRAREA MEMORIEI – despre supraviețuirea bisericii penticostale în vremea comunistă. Informații interesante pe care nu le-ați mai auzit până acum!

Tudor Petan: Cum ati simtit nevoia pentru a va implica in aparitia acestei carti?

Vasilica Croitoru: In nevoia de a cunoaste istoria, eu cred, inerenta a fiintei umane. Trebuie sa ne cunoastem trecutul, sa ne cunoastem  chiar si urcusurile si coborasurile din formarea bisericii. Deci, ca pastor tanar, am fost foarte preocupat, chiar si inainte de pastoratie, in perioada studentiei. Am dorit sa cunosc  ce s-a intamplat cu biserica penticostala in geneza ei, in formarea ei. Dorinta de-a cunoaste istoria a fost ceva natural. Nu cred ca a fost activata de un eveniment anume. Dorinta de-a intelege precis ce s-a intamplat in perioada comunista, [acolo] au fost cateva momente cheie. Unul dintre ele l-am pomenit de mai multe ori in alte emisiuni, in alte situatii.

Ma aflam in Kenya si fratii de acolo, cand am ajuns la o conferinta a unei biserici mari din Nairobi, au fost foarte incantati ca vad un roman. Mi s-a parut atata de ciudat. Initial, ma-s fi intrebat daca ar fi auzit cineva de Romania, unde ar veni asta pe harta. Nu . Toti stiau de Romania si erau foarte informati. Si asta m-a facut desigur sa-i intreb ce se intampla, de unde au informatiile astea, ca sa aflu ca toti citisera cartea fratelui Richard Wurmbrand „Torturat Pentru Credinta”. Se rugasera pentru Romania in anii respectivi si erau, ca sa zic asa, oamenii care salvase Kenya de la pericolul de a deveni o tara comunista. Ceausescu era un bun prieten cu Arap Moi, dictatorul lor, el incepuse sa exporte comunismul sorginte romaneasca de data asta, pentru ca difera deja de cel sovietic. El incepea sa fie promotorul comunsimului in cateva tari africane.

Photo creditwww.succeed.ro

Fratii de acolo citisera despre Richard Wurmbrand. Se rugau pentru tara lor si pentru Romania si cum am ajuns acolo mi-au cerut cu insistenta  in mesajele pe care le-am avut in biserica din Nairobi, sa impartasesc despre biserica din Romania, despre persecutia din Romania, despre suferinta din Romania. M-am trezit in camera de hotel, cu o seara inainte de predica intr-o situatie… nu stiam sa impartasesc. Veneam din Romania, asta s-a intamplat in 2010, deci erau 10-11 ani de la revolutie si nu stiam sa relatez  de la cap la coada, cateva intamplari reale pe care sa le pot expune bisericilor. Mi-am dat seama ca ceva nu-i in ordine. Am avut o revelatie: ceva nu-i in ordine.

Cum se face ca un absolvent al unui institut teologic, am studiat istoria  la Institutul Teologic Penticostal, cum se face ca nu eram echipat in domeniul asta? Si mi-am dat seama ca daca nu ne cunoastem istoria , cei care venim dintr-o tara care am  cunoscut persecutia  in mod serios, sunt niste motive care imi scapa atunci. Cu timpul mi-am dat seama de ce nu s-a facut mai mult pentru a expune memoria noastra si de acolo vine si titlul cartii: Rascumpararea Memoriei- sa scoatem memoria si sa-i dam locul care se cuvine.

Tudor Petan: Si acum, subtitlul: Cultul Penticostal in Perioada Comunista, ca sa fie foarte clar la perioada care  se refera. In timp ce ascultam mi-am dat seama ca si eu m-am intors la Domnul dupa revolutie o generatie intreaga a scoietatii romanesti n-a stiut, n-a fost familiarizata nici macar cu dimensiunea evanghelica a trairii crestine din Romania, dar sa inteleaga lucruri care detin de persecutie. Informarea publica oficiala era cu totul alta.

Vasilica Croitoru: Noi avem o datorie fata de biserica lui Hristos, ma refer la irganismul asta vazut pe plan mondial pentru ca biserica din lumea intreaga s-a rugat pentru Romania. Biserica din lumea intreaga a facut mult pentru a ajuta biserica din Romania in cei 45 de ani de comunism. Ei ar vrea sa stie care au fost framantarile noastre in anii aceia. Orice om care se roaga sau daruieste, care sacrifica ceva pentru o cauza e incurajat, e zidit, cand dupa 10 ani, dupa 20 de ani, dupa 30 de ani vine cineva si le spune: „Voi ne-ati fost o mare binecuvantare in anii respectivi.” Noi am facut foarte putin pentru a promova. Nici macar pe Richard Wurmbrand nu l-am promovat noi. L-au promovat tot cei din afar si noi, cei din Romania, am aflat de Richard Wurmbrand de la cei din afara, nu ca au fost niste initiative ale pastorilor, ale bisericilor, ale cultelor din Romania. Cultele din Romania nu au facut nimic concret pentru a-l promova pe Richard Wurmbrand. S-a intamplat ca dupa revolutie a ajuns la un congres al Aliantei Evanghelice in Bucuresti unde a fost intra-devar primit cu o cinste deosebita, dar cartile si materialele lui Richard Wurmbrand, tot ceea ce Richard Wurmbrand inseamna astazi pentru crestinismul mondial, nu exista pe piata datorita bisericii din Romania. Ceea ce e un minus. Eu cred ca avem de rascumparat o memorie.

Tudor Petan: Cartea aceasta nu-i numai despre Richard Wurmbrand, el este dat doar ca un exemplu pentru ca toata lumea il cunoaste. Haidem sa vorbim putin despre continut… (din primele 9 minute, mai sunt 57 de min din interviu)

2 comentarii (+add yours?)

  1. Marius Silvesan
    nov. 13, 2014 @ 01:58:23

    Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Interviul pastorului Vasilică Croitor la Alfa Omega Tv despre cartea Răscumpărarea memoriei: Cultul Penticostal în perioada comunistă și transcriptul primelor 9 minute.

  2. Trackback: Vasilica Croitor – Rascumpararea Memoriei Partea a 2-a | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: