Intoleranta, setea ce poate ucide – Nicolae Geantă (16 noiembrie e Ziua Mondială a toleranței)

O prelegere tinuta intr-un liceu de Nicolae Geanta:

Intoleranta, setea ce poate ucide

De ceva vreme e trendy subiectul tolerantei. Al ingaduintei, al indulgentei, al suportarii. A capacitatii umane de-a accepta semenii. Intr-un vulcan social, unde nu mai avem loc unii de altii, toleranta e rara avis. Discriminatii social, etnic ori religioas, vor sa-si faca loc in cetate. In normalitate. Dar si homosexualii, femeile de moravuri usoare ori politicienii corupti. Toti vor sa li se auda vocea.

Toleranta, spunea Andrei Plesu, a ramas conditia minima a convietuirii, a igienei interioare de a functiona ca grup. Este un epifenomen. Trebuie sa fim cel putin doua persoane. Pentru Robinson Crusoe nu e o problema.

Lipsa tolerantei e o viata alb-negru. Pentru ca ea, spunea Victor Hugo, e singura flacara ce poate lumina inlauntrul unui suflet.

Intoleranta duce la revolta. La violenta, izolare, discriminare. E emoatie usoara. Incarca cu invidie, cu egoism, cu abuz de putere. Insa din punct de vedere al puterii, toleranta e limita dreptului de putere. De-a abuza.

Hristos a poruncit: „iubeste-ti aproapele ca pe tine!”. Tradus, „cu aceeasi toleranta ca pe tine”. Fi tolerant cu slabiciunile lui, ca si cu ale tale!

Intoleranta e setea care poate ucide, mi-a spus Florin Ianovici. Pentru ca poti muri de sete in fata fantanii daca intalnesti persoana gresita, intoleranta. La Sihar, si Hristos a avut nevoie de o farama de bine, de un strop de apa. Iar femeia cea mai respinsa din cetate nu a fugit, nu l-a ocolit pe furis, nu l-a bombanit ca i-a descoperit pacatul, ci a inteles ca un dialog cu El, vindeca intoleranta.

Astazi toleranta e considerata ca lipsa de educatie. Filosoful Burdziszewski o considera ca o neutralitate. Altii, spun ca e ideea de-a trece cu vederea ceva neesential. Iar unii o vad ca o slabiciune!

Sa fiti toleranti cu semenii. Cu cei ce au gresit. Nu le sariti la beregata. Cu cei ce au ramas in urma. Nu-i biciuiti, ei vin dupa turma. Cu cei ce vad alte culori decat noi. Caci, a ne ierta prostiile e prima datorie crestina.

Sa nu fiti toleranti cu lenea, cu sodomia ( cu gay-ii), si nici atat cu pacatul!

http://nicolaegeanta.blogspot.ro/2012/12/intoleranta-setea-care-poate-ucide.html

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: