Cristian Barbosu – Implicare Regulata – Harvest Metanoia Viena 9 noiembrie 2014

TEXT Matei 25:14-30

14 Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu un om care, când era să plece într-o altă ţară, a chemat pe robii săi şi le-a încredinţat avuţia sa.
15 Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, şi altuia unul: fiecăruia după puterea lui; şi a plecat.
16 Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi s-a dus, i-a pus în negoţ şi a câştigat cu ei alţi cinci talanţi.
17 Tot aşa, cel ce primise cei doi talanţi a câştigat şi el alţi doi cu ei.
18 Cel ce nu primise decât un talant s-a dus de a făcut o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său.
19 După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors şi le-a cerut socoteala.
20 Cel ce primise cei cinci talanţi a venit, a adus alţi cinci talanţi şi a zis: „Doamne, mi-ai încredinţat cinci talanţi; iată că am câştigat cu ei alţi cinci talanţi.”
21 Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”
22 Cel ce primise cei doi talanţi a venit şi el şi a zis: „Doamne, mi-ai încredinţat doi talanţi; iată că am câştigat cu ei alţi doi talanţi.”
23 Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”
24 Cel ce nu primise decât un talant a venit şi el şi a zis: „Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi strângi de unde n-ai vânturat:
25 mi-a fost teamă şi m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!”
26 Stăpânul său i-a răspuns: „Rob viclean şi leneş! Ai ştiut că secer de unde n-am semănat şi că strâng de unde n-am vânturat;
27 prin urmare se cădea ca tu să-mi fi dat banii la zarafi şi, la venirea mea, eu mi-aş fi luat înapoi cu dobândă ce este al meu!
28 Luaţi-i, dar, talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi.
29 Pentru că celui ce are i se va da, şi va avea de prisos; dar de la cel ce n-are se va lua şi ce are!
30 Iar pe robul acela netrebnic, aruncaţi-l în întunericul de afară: acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor.”

Cristi Barbosu Viena

Cristian Barbosu Harvest Metanoia Viena 9 noi 2014 Photo Agnus Dei

Cu un capitol in urma, Isus le vorbeste ucenicilor despre plecarea Lui, dar si despre intoarcerea Lui si urmatoarele veresete (de mai sus) ne descriu Judecata de Apoi, cand se va intoarce si va judeca robii. Si despre robi vorbeste textul, nu doar despre stapan si robii ne reprezinta pe noi, credinciosii. In Noul Testament, intotdeauna, suntem descrisi nu ca fiind doar fii lui Dumnezeu, ci suntem si robii lui Dumnezeu. In Romani 6:22 spune asa – Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică. Odata ce ati fost izbaviti de pacat, adica, odata ce ati experimentat mantuirea, v-ati facut robi ai lui Dumnezeu. Nu doar copii ai lui Dumnezeu, ci robi ai lui Dumnezeu. Interesant: robi, dar nu robi saraci, asa cum suntem noi obisnuiti sa credem.

Observati in text, acestor robi, Dumnezeu le-a incredintat avutia Sa. 15 Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, şi altuia unul: fiecăruia după puterea lui; Un talant era fie din aur, fie din argint si avea o valoare monetara imensa. Era echivalentul de 20 de ani de munca pentru un evreu obisnuit. Un talant de argint, de ex. , cantarea aprox. 45 kg. Un talant de aur, aprox. 91 kg. Cu alte cuvinte erau valori extraordinare. SI observati cum robii primesc 5, altul primeste 2, altul primeste 1. Si evident ca intrebarea se ridica: ce reprezinta acesti talanti?

Si daca ne uitam in text, nu ne dam noi cu parerea, lasam textul sa se dea cu parerea, observati ca-i ceva ce tine de Dumnezeu, nu tine de noi. Stapanul le-a incredintat acesti talanti, nu robii. Observati, dar, cum i-a incredintat. I-a incredintata fiecaruia dupa puterea lui. Adica, in baza unor abilitati, a unor inzestrari pe care oamenii astia deja le aveau. Ca, talantul asta nu reprezinta ceea ce unii si altii cred, o forma de talentul nostru sau darurile spirituale pe care le avem. Abilitati, pe care observati, oamenii acestia deja le aveau. Ei cand primesc talantii, ii primesc  in functie proportional  cu ceva ce deja au primit- fie ca-i talent, fie ca-i inzestrare, fie ca-i dar spiritual.

Atunci intrebarea se ridica: „Bun, dar ce-o fi acest talant? Nu-i vorba de mantuire, ca mantuirea nu se da in functie de abilitatile cuiva sau nu se da gradat. Atunci, ce poate fi? Textul, cred ca ne ajuta sa intelegem, daca citim urmatorul verset. 16 Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi s-a dus, i-a pus în negoţ şi a câştigat cu ei alţi cinci talanţi. 17 Tot aşa, cel ce primise cei doi talanţi a câştigat şi el alţi doi cu ei. 18 Cel ce nu primise decât un talant s-a dus de a făcut o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său. Observati: scopul talantilor este sa fie investiti. Aceasta vedem din urmatorul verset – 19 După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors şi le-a cerut socoteala. Socoteala de ce? De modul in care ei au investit acesti talanti. La asta se astepta Stapanul sa se intample. Revin cu intrebarea: ce reprezinta acesti talanti?

Ce ne incredinteaza Dumnezeu spre folosul Imparatiei Lui in mod expres robilor Sai, credinciosilor, in acord cu inzestrarile  noastre? Ce are oare o valoare inestimabila unica si trebuie investita, astfel incat, daca o pierzi, pierzi si binecuvantarea pregatita de Dumnezeu? Eu cred si sunt multi exegeti care sustin punctul asta de vedere, cred ca talantii sunt de fapt oportunitatile pe care Dumnezeu ni le da in viata. Daca e sa judecam la rece, oportunitatile nu tin de noi si ele ne sunt date. Poti sa fii cel mai destept, cel mai bine pregatit, daca nu-ti surade (zicem noi) norocul, nu vei reusi in viata. Imi spunea cineva in lunile trecute: „Sunt pe cat de bogat, pe atat de sarac.” Zice: „Am terenuri, am imobiliare, am mii de Euro, dar nu pot sa fac nimic fiindca n-am nicio oportunitate sa vand sau sa investesc.

Oportunitatile le primim de sus. Si observati, nu vin oricum. Ele vin pe latura pregatirii noastre. Spre ex. eu nici odata n-am avut ocazia sa cant cu unul dintre cei mai renumiti cantareti din muzica Gospel din lume. Dar Mihai, liderul nostru de inchinare, a cantat. De ce el si nu eu? E foarte simplu. Talantii, oportunitatile acestea, Dumnezeu ni le-a dat in functie de abilitatile noastre, de domeniul in care am fost chemati si inzestrati, slujim.

Oportunitatile, insa, vin si responsabilitati. Ati observat in text: cui i se da mult, i se cere mult. Primul rob, Dumnezeu i-a oferit nu una, ci 5 oportunitati extraordinare. Si odata cu rezultatele au curs si binecuvantarile. 21 Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!” Observati va aici nu este vorba numai de afirmare, ca esti un rob bun si credincios, e vorba si de promovare: te voi pune peste mai multe lucruri. Ba chiar si de celebrare: intra in bucuria Stapanului tau. Si asta face Dumnezeu cu toti cei care investesc asa cum El le cere.

De aceea, as vrea ca sa retii un prim adevar din acest text: „Niciodata nu vei pierde nici un banut, nici o secunda, nici un picur de sudoare, cand alegi sa faci ceea ce-ti cere Dumnezeu. Niciodata nu vei pierde. Acelasi lucru se intampla si cu cel de-al doilea rob. E foarte interesant de observat ca al doilea rob  n-a castigat 50% sau 70% din investitia lui, ci 100%, pentru ca Dumnezeu binecuvanteaza proportional cu dedicarea noastra. Nu exista nici o silaba diferenta in ce Dumnezeu ii da celui ce-a investit 5 talanti si celui ce-a investit 2 talanti.  Amandoi sunt apreciati la fe de catre Dumnezeu in functie de investitia lor. Si asta ar trebui sa ne incurajeze. (Din primele 10 min [37] mai sunt 55 min din mesaj).

Mesajul incepe la minutul 27-

VIDEO by HarvestMetanoia Vienna

La min. 1:15:20

Cu cat avansezi in viata de credinta, in timp, cu atat ar trebui sa cresc (vezi ilustratia fratelui Cristi in video). Cresterea ar trebui sa fie o chestie normala. Fiti atenti care-i normalitatea si nu va spun eu de la mine, ci in baza unor studii si statistici intalnite in orice biserica, oriunde pe globul asta.  De obicei, oamenii cresc in primii trei ani iar apoi unii merg mai sus, dar altii merg tot in jos. De ce? Aici e secretul. Ajungi la un plafon.

Oamenii care ajung aici provoca cea mai mare problema bisericii. Nu cei din afara, nu cei veniti la credinta, oamenii care ajung la 3-4 ani de credinta, dar numai la nivelul 3  al cresterii spirituale. De ce? Pentru ca ei sunt adulti din punct de vedere  fizic sin intlectual, dar raman copii in credinta, din punct de vedere spiritual. Si e extrem de greu de-a face cu un adult care in mintea lui spirituala judeca ca un prunc in credinta. Mai mult decat atat, oamenii astia se cred maturi fiindca isi masoara maturitatea, nu pe axa verticala (cat a crescut), ci pe axa orizontala: „Pai, tu nu stii ca eu sunt de zece ani la credinta.” „Eu, de 20 de ani Il cunosc pe Domnul”. Foarte bine. Crezand ca daca au multi ani de credinta, automat inseamna si mai multa maturitate. Ceea ce, din contra, inseamna mai multa lancezeala, fosilizare, rugina si rutina.

Exista acest plafon, numit bariera cresterii spirituale, care nu te lasa sa cresti. Multi crestini nu-s constienti de treaba asta. Ei, cum ajungi sa treci de acest plafon, indiferent cati ani ai stagnat in el? Si aici e secretul. Peste asta nu poti sa treci decat atunci cand iti indrepti atentia  spre altii, nu doar inspre tine. Cand vei incepe sa te implici in biserica, in lucrare, cu semenii tai. Slujirea e al treile picior a cresterii spirituale. Poti sa stai pe un scaun cu 2 picioare? Nici vorba. De aceea, pe langa Studiu Biblic, pe langa rugaciune, cauta sa te implici, sa slujesti  undeva. Altfel, vei creste deformat spiritual. In alte cuvinte: poti sa te rogi, sa studiezi Scriptura, daca nu slujesti poti sa ajungi un carturar desavarsit, dar nu un ucenic. Si ce cauta Domnul Isus? Carturari sau ucenici? Stiti prea bine ce impresie a avut Isus fata de carturarii din vremea Lui, care exact acelea doua lucruri le facea cu excelenta in rugaciune si Cuvant, dar slujirea au tratat cu neglijenta. Urmau sa li se faca intaietate la mese, sa i se faca plecaciuni. Mereu avea probleme cu ei.  Pana ce nu te vei implica in slujire, Pana ce nu vei da mai mult altorapana ce nu vei da din timpul tau, pana ce nu iti vei calcula banii- cati ai dat si cati ti-au ramas tie. Pana ce nu vei face lucrurile din inima si nu din datorie, tu aici vei ramane. Si sansele cele mai mari  e sa mergi in jos, nu in sus si atunci devii o problema pentru un pastor, pentru o biserica, si pentru a Sa lucrare.

Concluzia e simpla: Totul tine de alegerea noastra. Aici e batalia: aleg sa ma implic sau nu?

PREDICI recente de Cristian Barbosu –

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: