Chișinău – Conferința 130 de ani de la renașterea mișcării mesianice

Evreii mesianici din câteva țări ale lumii s-au întrunit, în acest week-end, la Chișinău, pentru a aniversa jubilelul de 130 de ani de la fondarea, de către Iosif Rabinovici, a primei comunități mesianice din Basarabia, care a contribuit la renașterea mișcării mesianice în lumea întreagă.

Date Biografice de la Wikipedia:

Iosif Rabinovici Photo credit wikipedia

Iosif Rabinovici, de asemenea cunoscut în germană ca, Joseph Rabinowitsch (în ebraică : יוסף רבינוביץ ן), (n. 23 septembrie 1837, în Rezina la Nistru, Basarabia, Imperiul Rus; m. pe 17 mai 1899 în Odessa), avocat ruso- evreu, cel mai faimos evreu mesianic al secolului XIX și fondator al mișcării creștine rusești din sud.

Iosif Rabinovici a trăit în Chișinău, oraș din sud-vestul vechiului Imperiu Rusesc (Basarabia), în prezent capitala Republicii Moldova. Iosif și-a pierdut mama sa la o vârstă fragedă și a fost luat în casa bunicului său matern până va vârsta de unsprezece ani.

În timpul tinereții sale, care a fost instruit într-o comunitate chasidică, el a arătat, de asemenea mare promisiune în capacitatea lui literară. După ce a fost căsătorit la vârsta de 19 ani, fratele său vitreg, Jehiel Hershensohn, l-a introdus pentru prima dată la Noul Legământ, când ia împrumutat o copie în ebraică și a sugerat că Ieșua (în ebraică – יהושע) a fost, probabil, Mesia.

Rabinovici, la început surprins, a părăsit Chasidismul și-a continuat studiu biblic pe cont propriu. Rabinovici s-a întors cu bunicul său și a urmat drept profesie ca avocat el a vrut să devină un legiuitor printre propriu său popor evreu.

Trăind la Chisinau, el a luat un mare interes în afacerile comunității sale și în mod frecvent predat și a scris pentru ziarele evreiești, devenind cunoscut pentru ideile reformatoare și progresiste. După un val de persecuții, Rabinovici pornește cu Noul Testament la mână călătorind în 1882 la Ierusalim, pentru a întemeia o colonie evreiască. Convertirea sa a avut loc la Muntele Măslinilor, privind la Moscheea lui Omar unde stătuse ultimul Templu, umplut cu gloria acestei mari viziuni, care ia venit în minte ca un fulger: – cheia în „Țara Sfântă” a fost în mâinile fratelui său Ieșua.

A fondat în 1884, la Chișinău, sub influența pogromului local o comunitate numită „Israeliții Noului Legământ”, dar a refuzat să adere la o anumită biserică creștină, și a subliniat independența evreilor creștini față de Biserica Creștină. Cu toate acestea, el recunoaște pe Iisus, ca a promisul Mesia a poporului lui Israel. Rabinovici stabilește credința lui nou-găsită într-o serie de treisprezece articole, pe care le-a modelat pe munca lui Maimonide.

A fost botezat în 1885 la Berlin și a fost invitat să se alăture Bisericii Luterane și Biserici Ruse. Se spune că nu a slujit în cadrul unei biserici creștine din cauza unei juruințe personale prin care s-a angajat să nu intre într-o biserică care are cruce deasupra.

Prin influența lui Iosif Rabinovici, atitudinea generală a poporului evreu față de Ieșua s-a îmbunătățit considerabil, și chiar dacă mulți creștini au privit ciudată această alianță de creștinism și iudaism, în Marea Britanie a fost înființată o comisie pentru a sprijini „Lucrarea lui Rabinovici”. Iosif Rabinovici a murit în 1899, dar activitatea sa a continuat în secolul al XX-lea să elimine decalajul dintre Biserică și Sinagogă, prin persoana lui Ieșua.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: