Florin Ianovici – Suflet apasat (Partea a 2-a)

David trimite ordinul lui Ioab, prin Urie. Photo credit abcparish.blogspot.com

  • Daca n-ai timp sa te uiti in ochii omului, nu-i pune intrebari.
  • Urie n-a murit pentru faptul ca s-a luptat cu Amonitii. Urie a murit pentru faptul ca au plecat de la el fratii. Pentru ca s-au retras fratii, de aia  a murit Urie si de asta moare Urie. Intotdeauna cand oamenii cad, nu cad din pricina razboaielor pe care le duc cu cei din afara, ci pentru ca sunt lasati singuri de cei dinauntru. Pentru asta a murit Urie.
  • Momentul cand noi punem intrebari de complezenta, mai bine taci. Nu mai vorbiti din varful buzelor.
  • ..fereasca-ne Dumnezeu de nebunia pacatului si de focul pe care il aprinde Satana. Daca David era la inceputul credintei, as fi zis: „David e la inceputul credintei.” Astepti ca un boboc sa mai greseasca. Dar David era un om puternic incercat. Si stiti ce inseamna lucrul acesta? Lucrul acesta inseamna ca diavolul nu osteneste niciodata si pana in ultima secunda a vietii tale, cauta sa-ti ia cununa. Mai bine sa ma taie acum pe inima un cuvant, decat sa ma taie Dumnezeu de la pomul vietii. Noi trebuie sa ne trezim. Nu vorbim de un copil, nu vorbim de un nimeni; vorbim de un imparat, de un om al lui Dumnezeu, de un barbat, care a stiut Satana sa-l pacaleasca.

Vezi Partea I-a aici (in scris) – Florin Ianovici – Suflet apasat

Florin Ianovici1. Pacatul loveste direct si indirect – in copii, in familie, in finante, in paine, in stabilitate… Te loveste inlauntru si apoi loveste in relatii, in cei de langa tine. N-ai niciodata cum intelege cat de departe poate sa te poarte cel rau, pana unde poate sa distruga. Numai Dumnezeu din cer stie.

2. Integritatea costa – de ce a murit Urie hetitul? Pai, daca n-a vrut sa intre in casa, daca n-a vrut sa intre in pat, n-a vrut sa doarma acolo unde a trebuit sa doarma. De aia a murit, pentru ca a fost un om integru. Om integru inseamna sa fi solidar cu cei de langa tine, un om  care inseamna ca integritatea isi are temelia in chivotul lui Dumnezeu si un om care avea sufletul viu  de faptul ca nu s-a aplecat in fata minciunii.

3. Oamenii cad cand noi intoarcem armele

Cea de-a treia lectie este cea data de faptul ca Urie n-a murit pentru faptul ca s-a dus sa lupte cu Amonitii. Credeti asta? Pai, ce, n-a mai luptat? Haideti sa pun o intrebare: ale cui sunt luptele noastre? Ale Domnului. „Voi stati linistiti, ca eu voi lupta pentru voi. Nu amonitii, nu moabitii, nu filistenii, niciodata dusmanul nostru omenesc n-a constituit un pericol. Viu este Domnul care ne apara. Viu este Domnul care ne protejeaza. Pericolul nu sta in faptul ca se ridica dusmanul. Fratii mei, surorile mele, ce, credeti ca veti trece dupa pamantul acesta in lauri pamantesti? Domnul Isus Hristos nu numai ca a suferit, nu numai ca Domnul Isus Hristos a patimit, dar Domnul Isus Hristos a fost tagaduit ca fiind Fiul lui Dumnezeu.

Macar atunci cand esti in durere, ti se permite sa o porti cu demnitate. Dar durerea Domnului Isus Hristos a fost o durere care nu a fost atribuita demnitatii Sale de Fiu de Dumnezeu, ci a fost tagaduita. A fost pusa ca pe seama unui om care aduce blasfemie, a unui om care este un imitator, un fals. Ori, Domnul Isus si-a purtat durerea aceasta pana la capat. Niciodata cel rau nu poate sa ne biruie din afara. Biruinta ta este promisa de Dumnezeu. Eu cred asta. Eu cred ca Dumnezeu ne spune: „Voi sunteti mai mult decat biruitori in Numele Domnului Isus Hristos.” Eu cred ca nici foametea, nici boala, nici necazul, nici usile omenesti inchise nu vor ramane asa cand Domnul Dumnezeu lucreaza.

Urie n-a murit pentru faptul ca s-a luptat cu Amonitii. Urie a murit pentru faptul ca au plecat de la el fratii. Pentru ca s-au retras fratii, de aia  a murit Urie si de asta moare Urie. Intotdeauna cand oamenii cad, nu cad din pricina razboaielor pe care le duc cu cei din afara, ci pentru ca sunt lasati singuri de cei dinauntru. Pentru asta a murit Urie.

Haideti sa va spun cateva lucruri:

Ce inseamna sa intorci armele? Eu numai va prezint textul biblic. Trage-ti dvs. concluzii. Vine Urie la David si David ii spune– eu nu stiu ce iar fi spus David, decat ce scrie, dar probabil [la salutat] si i-a spus: „Cum este Ioab? E bine Ioab?” Si Urie, plin de bucurie, a zis: „Da, e bine Ioab.” Il interesa pe David de Ioab? „Dar, cum este starea razboiului? Cum merg luptele?” Si probabil ca Urie, plin de entuziasm, a inceput sa spuna: „Venim din Bucovina, Domnul a lucrat, Domnul m-a pazit.” Si fratii se deschid si numai se uita la tine si cred ca esti strain, tu esti cu mintea in alta parte. Si se intreaba bietul om: „Dar, de ce m-ai mai intrebat daca tu ai plecat?” „Dar, cum e starea poporului. Cum se simt oamenii la lupta?”

Trei intrebari a pus:

  1. Starea lui Ioab
  2. Starea razboiului
  3. Starea poporului

S-a uitat Urie si cu pasiunea, era un viteaz,  a inceput sa spuna ce a gandit: „Aleluia, suntem acolo. Ne vom lupta. Domnul va fi cu noi. Ioab mi-a trimis o sarutare sfanta.” si era plecat de mult David [neatent].  Stiti, in momentul in care incepem sa intoarcem armele si in momentul in care incepem sa ne retragem, stiti care este momentul acesta? Momentul cand noi punem intrebari de complezenta, mai bine taci. Nu mai vorbiti din varful buzelor. Daca n-ai timp sa te uiti in ochii omului, nu-i pune intrebari. Nu-ti cere nimeni, frate, lucrul asta. Nimeni nu-ti cere sa faci un lucru de complezenta. Daca vorbim o vorba unul catre altul, daca asta usuca, sa stiti, iubitii Domnului, nimeni nu-i prost, iertati-ma pentru expresia asta. Si cel care te-a intrebat va baga de seama ca tu esti cu mintea in alta parte. Mai bine daca vorbim, sa vorbim doua vorbe, sa simta omul acela ca-i cinstit si onorat, ca are greutate, ca are acolo ceva care e un raspuns al inimii tale pentru el. Uneori nici nu stii ce sa-i spui, dar strange-i mana un pic mai tare.

Apoi, uitati ce spune Cuvantul lui Dumnezeu cand noi intoarcem armele si cand noi incepem sa nu mai facem lucrarea lui Dumnezeu. Zice: „Vino incoace, hai sa mancam. Sarbatoare. Aduceti masa. Haideti sa ne bucuram.” Si manca David cu Urie si Urie manca si gandea: Sunt la masa cu Imparatul! Sunt aici, mananc. Extraordinar, e sarbatoare!” Si mintea lui David cum era? Numai de sarbatoare nu era mintea lui David. Va intreb in dimineata asta fratii mei si surorile mele: ati alergat spre sarbatoarea asta? Va fost dor sa va intalnti cu Dumnezeu? Sau venim si mintea noastra este absorbita de alte lucruri si suntem straini . Viu este Domnul, ca e prezent aici si ne-a chemat la sarbatoare. Daca n-ai inima de sarbatoare, nu spune ca ai venit la sarbatoare si nu fa ceea ce inseamna sarbatoare. Atunci, stai si plange, pana Dumnezeu vine si te cerceteaza si te imbraca  cu haine de sarbatoare. Vrem sa avem o sarbatoare, dar cand nu simti sarbatoarea, cand nu simti sarbatoritul, cand nu simti ca aici e sarbatoare, cand nu e sarbatoare asa cum ar trebui sa fie, stiti ce am facut noi? Noi ne-am departat. Noi am inceput sa gresim taberele. Noi nu suntem in tabara care trebuie, fratilor.

Spune Biblia in felul urmator, ca l-a trimis acasa si i-a dat un dar, un dar imparatesc, spune Biblia. Acuma, vreau sa va spun cu mana pe inima, mi-o spun mie in primul rand si apoi o spun tuturor slujitorilor si fiecaruia care vine aici: darurile imparatesti trebuie aduse si date din inima curata. Pai daca cant, cand pentru Imparatul si e un dar imparatesc. Daca m-am ridicat sa rostesc Cuvantul Domnului, o fac ca un dar imparatesc. Aleluia! Tot ce fac, fac ca inaintea lui Dumnezeu. E un dar, nu povara, nu sila, nu de ochii oamenilor. L-a trimis acasa David cu un dar imparatesc. Era dar de Imparat ala? Va spun ca nu, era dar de cersetor. Pentru ca Imparatul nostru este Isus Hristos si noi trebuie sa ne dam unii altora daruri imparatesti  si ce facem sa facem ca pentru Domnul.

L-a chemat a doua zi cand el a vazut ca n-a dormit cu sotia si in a doua zi avea un alt plan. Care era planul? L-a imbatat. Acum, lasam pe Urie de ce s-a lasat imbatat si venim la noi. Doamne Dumnezeule, sunt unii care te ametesc de cap de nu mai stii de tine. Unii sunt cu potirul in mana tot timpul. Au totdeauna un raspuns, totdeauna au vorbe la ei si te ametesc cu vorbile acestea . Atatia frati si atatia oameni ai lui Dumnezeu pe care i-am gasit intristati, pentru ca i-au ametit oamenii de cap: „Da-mi si mie niste bani, ca ti-i dau inapoi luni.” Si i-a dat. Si luni l-a sunat: „Ce faci frate?” „Bine.” „Domnul sa te binecuvanteze.” Ti-e si rusine sa-i mai ceri banii, dar ti-ai facut prezenta. Dupa care au mai trecut doua zile si-ai zis: „Frate, pace…” mai dai un telefon, ” Frate, nu te supara, iarta-ma ca te deranjez, spusesei tu cu ceva timp inainte ca imi dai banii inapoi luni.” „O,” zice el, „frate, dar care luni ai inteles?” „Iarta-ma, frate, dar care luni e?” Zice: „Luna viitoare, dar nu acuma. Tu n-ai inteles.” Si il suni luna viitoare, luni. „Frate,” zice, „uite, a venit timpul. Am si eu necazuri. Am un plan. ” Ce om n-are un plan? N-ai un plan, n-ai viitor, traiesti de pe azi pe maine. El zice: „Nu pot acuma, lasa, suna-ma peste doua zile sau peste 3 zile.” Te ameteste, nici nu mai stii ce sa faci. Fratii mei, surorile mele, noi suntem aici sa bem apa din izvorul apelor vii. Sa bem apa din izvorul clar si curat. Vorba noastra sa fie dreasa cu sare. Da al nostru sa fie ‘da’ si nu al nostru sa fie ‘nu’. Asa sa ne ajute Dumnezeu. Sa nu ametim pe oameni si sa nu ametim pe nimeni.

In sfarsit, spune Biblia ca intr-un final l-a trimis, i-a zis: „Uite, te fac sol.” S-o fi simtit Urie foarte bucuros. Zice, pana acuma am fost un luptator, acuma m-a facut si solul imparatului: „Iti dau o scrisoare sa o duci lui Ioab.” Ce purta el cu el? Pana unde poate sa mearga prefacatoria si ipocrizia? Pana unde poate sa mearga? Cum, adica, sa-l trimiti cu aceasta scrisoare? Toate scrisorile pe care le-ati pus la pieptul unui Urie se vor citi in cer, la tron. Sa ma auziti ce va spun, fratii mei. O spun cu atata frica de Dumnezeu. Ne-am specializat in scris de scrisori otravite. Eu n-am auzit ca Domnul sa ne trimita o scrisoare otravita. Am auzit sa ne trimita o scrisoare de dragoste, ca Fiul lui Isus Hristos a murit pentru noi, o epistola semnata cu sangele Lui. De ce sa trimiti scrisori otravite? Mai bine taci, ca sa nu spun, ca mai bine te rogi. Dar nu mai puneti, ca se vor citi.

Dumnezeu ii spune lui David: „Mi-a placut de tine, David, ai fost un om dupa inima Mea, afara de se va citi. Totul se va citi. Se va cunoaste. Domnul Dumnezeu sa curete in aceasta dimineata orice inima care pune in buzunarul omului lui Dumnezeu scrisori otravite si cuvintele noastre sa fie numai cuvinte care sa ne aduca… fratii mei, eu stiu ca noi suntem oamenii lui Dumnezeu, dar omul lui Dumnezeu mai mult se aprinde cand aude un asemenea cuvant de pocainta, nu-i este greu. Iar daca cuiva ii este greu in dimineata asta, auzind asemenea cuvinte, o Doamne, da-i harul pocaintei. Cata libertate iti aduce iertarea. Cata libertate iti aduce eliberarea pe care poti sa o ai inaintea lui Dumnezeu.

Fratii mei, surorile mele, cand ajunge scrisoarea la Ioab si asta e ultimul aspect. Ce face Ioab? Ioab se aliaza cu David si face o alianta gresita, un complot. Voi, cand va inchideti usa dupa voi si discutati cu un frate, va e prieten in Domnul sau tovaras de controlat? Credeti ca vorbesc ce nu stiu? Cand trageti usa dupa voi, fiti prieteni cu prietenii lui Dumnezeu si nu tovarasi cu aceia care nu fac altceva decat sa comploteze si sa elaboreze fel de fel de strategii, cum sa mai luam noi capul cuiva. Fratii mei, surorile mele, dincolo de usa inchisa, sunt ochii celui ce vad totul. Intr-o zi, omul acela cu care ai complotat si ai stat si ai facut strategie, stii ce va face? Va veni randul tau. Ca sa stii. Dar, daca eu am numai prieteni in Domnul, nu va veni niciodata randul meu, nici nu ma tem. Ii privesc cu seninatate si o fi cum o fi, Domnul stie. Dar eu sunt curat. Laudat sa fie Domnul. Dincolo de usa inchisa, vedeti cu cine va aliati si pentru ce: complot sau partasie?

Vine raspunsul: „A fost pierdere mare,” zice, „daca se va supara cumva David si va spune: pentru ce v-ati dus sa luptati in locul acela, pentru ca stiati ca nu trebuie sa stati sub sageti. Daca ala era locul cel mai bine aparat, voi trebuia sa va trageti, nu asta-i strategia.” La care ii spune Ioab intr-un mod necunoscut: „Spune-i si passwordul (parola).” Pai, care-i parola? „A murit si robul tau, Urie.” Oameni buni, mai avem noi parole? Mai avem noi cuvinte care sa le intelegem numai noi? Sau cuvintele noastre sunt cuvinte pline de lumina si nu ne temem sa vorbim deschis. Adica, dvs. cunoasteti ca indiferent cat ar deranja, noi trebuie sa vorbim cuvintele lui Dumnezeu. Noi n-avem parole, fratii mei, ce este in mintea noastra si sufletul nostru si pe buzele noastre. Si invers. Avem parole: „Ai rezolvat, frate, situatia?” „Adica?” „Situatia!” Tu stii; el stie. Eu stiu un singur lucru- Hristos m-a facut sa traiesc liber. Nu mai vreau sa puna cel rau hamul pe mine si sa puna lanturile lui, ci vreau sa traiesc liber. Sa vorbesc liber, sa traiesc liber. Dumnezeu sa ne ajute.

La sfarsit se intampla inca un lucru si asta mi se pare printre cele mai ciudate, care eu, unul, il suport cu greu. Dar, vreau sa intelegeti un lucru, iubitii Domnului,  fereasca-ne Dumnezeu de nebunia pacatului si de focul pe care il aprinde Satana. Daca David era la inceputul credintei, as fi zis: „David e la inceputul credintei.” Astepti ca un boboc sa mai greseasca. Dar David era un om puternic incercat. Si stiti ce inseamna lucrul acesta? Lucrul acesta inseamna ca diavolul nu osteneste niciodata si pana in ultima secunda a vietii tale, cauta sa-ti ia cununa. Si noi trebuie sa veghem, pentru o clipa, o clipa de placere, un lucru care este vremelnic, au fost consecinte directe, 4 morti in familia lui si consecinte pana la sfarsitul tronului lui si dincolo de sfarsitul tronului lui. De ce? Pentru ca asta face Satana. Iti da pentru un moment ceva, ca sa-ti ia, mai apoi, lucruri pe care nu poti sa le pierzi. Eu nu vreau sa pierd lucrurile acestea. Vreau sa fie bine pentru casa, vreau sa fie bine pentru biserica, pentru locul de munca si pentru tara aceasta. Atunci cand cel neprihanit striga, Domnul il aude. Asta vreau. Pentru asta vreau sa fiu neprihanit, sa nu impiedic lucrarea lui Dumnezeu.

Daca Biblia ne spune ca in momentul in care a plans Batseba, a jelit Batseba. La o perioada scurta de timp, ce a facut cu Batseba? S-a dus si a luat-o pe Batseba. Era drept, era corect sa se casatoreasca cu ea ca era  vaduva. Si a fost privita fapta lui ca o fapta extraordinara. S-a zis: „Uita-te la David, ce om deosebit. A luat-o pe vaduva lui Urie, pentru ca Urie a fost un viteaz. Uite ce inima generoasa. Uite ce om marinimos. Uite ce om deosebit.” A luat-o pe femeia aceasta in casa lui, la curtea lui, asa isi rasplateste imparatul supusii cand mor pentru ei in lupta. Era adevarat?

Fratii mei, surorile mele, va rog in numele lui Isus Hristos, niciodata sa nu intindem curse asupra aproapelui nostru vorbind mieros, dar avand venin in inima. Asta a facut David. A lasat sa se inteleaga ca fapta lui este o fapta… [cum zicem noi] „mai frate, cum iti merge?” „Pai, frate Florin nu mai imi merge asa de bine. E greu si cu aia si cu aia.” Si apoi, tu te duci si-l toci: „Da, Dumnezeu l-a judecat.” Eu ma rog asa: cel sfant sa se sfinteasca mai departe. Iar cel ce nu este, sa se sfinteasca azi, ca Dumnezeu nu vrea moartea nici unui pacatos, vrea indreptarea noastra. Mai bine sa ma taie acum pe inima un cuvant, decat sa ma taie Dumnezeu de la pomul vietii. Noi trebuie sa ne trezim. Nu vorbim de un copil, nu vorbim de un nimeni; vorbim de un imparat, de un om al lui Dumnezeu, de un barbat, care a stiut Satana sa-l pacaleasca.

Oricine poate sa cada, oricine e slab. Daca David a cazut, ce sunt eu? Ce sunt eu? Ce esti tu? Cu oricine se poate intampla sa faca lucrul asta. In dimineata aceasta, va rog in numele Domnului Isus Hristos, haideti fratii mei, haideti surorile mele, haideti sa-L chemam pe Domnul si sa-I spunem: „Doamne, sfinteste relatiile dintre noi.. Ajuta-ne sa fim poporul Tau, biserica Ta, sa fim oamenii lui Dumnezeu.”

Spune Biblia ca a avut o atitudine, la un moment dat, omul lui Dumnezeu, Samuel. 1 Samuel 12:23 – Departe iarăşi de mine să păcătuiesc împotriva Domnului, încetând să mă rog pentru voi! Vă voi învăţa calea cea bună şi cea dreaptă. Eu am sa ma rog si tu trebuie sa te rogi. Fiecare dintre noi sa se roage. Spune Biblia in Judecatori 1:3 – Şi Iuda a zis fratelui său Simeon: „Suie-te împreună cu mine în ţara care mi-a căzut la sorţi şi să luptăm împotriva canaaniţilor;  Ce am eu de facut vizavi de fratele meu? „Frate, nu te las. Eu nu ma retrag; nu te las sa dai piept cu dusmanii singur. Stau langa tine. Noi suntem oameni ai lui Dumnezeu. Ce vom face? Ne vom ruga.” Ce inseamna sa nu ne luptam pentru fratele tau? Pacat. Inseamna ca noi pacatuim continu, ca avem atatea nevoi, atatea necazuri si nu ne luptam pentru ei. Domnul sa ne trezeasca si sa ne binecuvanteze. Si in dimineata aceasta, ce-ar trebui sa ne rugam noi?

  1.  Constientizeaza-ma Doamne si responsabilizeaza-ma, sa nu ma fure, Doamne, pacatul, pentru ca imi dau seama ca e ucigator si am prea mult de platit si am prea mult de dus si nu-mi permit.
  2. In al doilea rand, sa-i spun lui Dumnezeu: „Chiar de-ar fi sa platesc pretul, ajuta-ma sa fiu un om integru. Ajuta-ma sa nu dau inapoi, sa nu caut asternuturile moi cand ma trimiti, de fapt, in tabara sa lupt alaturi de fratii mei.
  3. Dumnezeu sa ne ajute sa nu intoarcem niciodata armele impotriva celor din casa noastra si a celor din biserica. Armele noastre ar trebui sa fie intoarse impotriva dusmanului. Si nu va temeti, Domnul va lupta pentru voi. Domnul sta in fruntea oastei Lui si Domnul lucreaza.

Undeva in New Mexico, intr-un oras anume, este o companie care se numeste Inelele Libertatii. Vreau sa va vorbesc despre ea. Inelele Libertatii, compania aceasta face un lucru. Bijutierul de acolo este un om care e divortat. Si el spune asa: toti cei care divortati si vreti sa transformati verigheta, adica, acest jug nenorocit,  intr-un inel al libertatii,  veniti incoace la noi la companie. SI atunci, cand vii la companie, el ii intampina cu un pahar de sampanie si spune in felul urmator: „Esti pregatit?” „Da, sunt pregatit.” Apoi ia ciocanul si spune asa: „Ganditi-va acuma la transformarea care o sa aiba loc in viata voastra. Sunteti gata?” „Da.” „Loviti.” Si atunci ei incep si lovesc verigheta pana o sfarama. O ia, o topesc si fac din ea un inel al libertatii. Nu vreau ca nimeni sa rupa legamantul nostru. Eu n-am ciocan in mana in dimineata asta.  si n-am sa lovesc in inelul pe care mi l-a pus Dumnezeu pe degete. Nu-s gata sa lovesc; sunt gata sa ma rog, sunt gata sa ma pocaiesc, dar de lovit, n-am sa lovesc niciodata. Ia-ne ciocanul din mana si da-ne harul sa ne frangem la crucea Ta. Ajuta-ma sa raman pe veci copil de Dumnezeu. Nu vreau sa ies in afara ascultarii tale. Vreau sa raman pe veci sapat in palmele tale, asa cum ne-ai spus.

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi (09.11.2014). Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Citeste / vezi mai mult aici…

Ce e NOU la PAGINA Florin Ianovici

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: