Presedintele Romaniei Klaus Iohannis ESTE Evanghelic Luteran

Cele mai noi articole”

Klaus Iohannis

Klaus Johannis și Episcopul Reinhart Guib la Palatul Episcopal Luteran ianuarie 2014

Klaus Johannis și episcopul Luteran Reinhart Guib în timpul unui eveniment la Palatul episcopal din Ianuarie  2014. Klaus Iohannis

Este Klaus Iohannis Evanghelic?

Confirmare de la Jurnalistul Dan Andronic care este si directorul general EVZ (Evenimentul Zilei), referinduse la Klaus Iohannis : …Mai ales că au ales un Președinte cu origini nemțești și membru al Bisericii Evanghelică-Luterană! 

Klaus Johannis, membru al congregației AB din Sibiu, președintele vechi al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), iar din anul 2000 primarul orașului Sibiu, a fost ales în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Romania de la 16 noiembrie 2014, președintele României.

Pastorul Reinhart Guib este Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Romania. A fost ales in aceasta functie, prin voturi, in anul 2010  fiind al 37-lea episcop de Sibiu.

Biserica Evanghelica Luterana C.A. initial a avut sediul la Biertan, dar din anul 1867 sediul a fost transferat la Sibiu.

Biserica Evanghelica Luterana de Confesiune Augustana din Romania numara in present in jur de 14.300 de credinciosi, dupa ce intre anii 1990 – 1993, 85% din membrii, care au fost majoritatea de etnie germana au decis sa paraseasca tara stabilindu-se in Germania.

Bisericile Evanghelice Luterane din Romania sunt comunitati organizate cu scopul practicarii vietii spirituale de catre credinciosii evanghelici luterani, parte a Bisericii lui Isus Christos. Invataturile si slujirea Bisericilor Evanghelice Luterane din Romania se bazeaza pe Sfanta Scriptura.

Bisericile Evanghelice Luterane din Romania, considera ca misiune sfanta, primita de la Isus Christos, propovaduirea corecta si din convingere a Evangheliei catre fiecare suflet, impartasirea Sfintelor Sacramente dupa invataturile date de catre Mantuitor si practicarea faptelor dragostei, ca rod al credintei.

Sunt organizate in doua denominatii: Biserica Evanghelica C.A. (de Confesiune Augustana) si Biserica Evanghelica-Luterana din Romania.

Klaus Iohannis face parte din Biserica Evanghelica C.A. (de Confesiune Augustana).

Doctrinele Bisericii Evanghelica C.A. :

Pentru a se manifesta unitatea Bisericii lui Dumnezeu in aceasta lume este nevoie, pe langa dreapta propavaduire si administrare a Sfintelor Taine (Botezul si Impartasania / Cina), si de calauzirea vazuta prin pastorii Bisericii. Biserica este in asteptarea continua a lui Cristos si se roaga prin cuvintele “Maran atha” – “vino Doamne”.

Initiatorul Reformei Protestante a dorit revenirea Bisericii din Evul Mediu la paradigmele doctrinare si institutionale ale Sfintilor Apostoli si ale Bisericii Primare, aspecte care pentru Martin Luther nu se concretizeaza sacramental in fuctia preoteasca sau episcopala, ci in propavaduirea veridica a Sfintei Scripturi.

00

Richard Wurmbrand Agnus Dei

Richard Wurmbrand, martirul care a fost tinut in puscariile comuniste intre anii 1944-1964, pentru credinta lui in Isus Christos, unde a fost torturat zilnic de catre calaii comunisti, dar pe care suferinta in loc sa-l faca slab si sa renunte la credinta lui in Isus Christos, in schimb la intarit si mai mult, pana intr-acolo incat se ruga pentru cei care-l bateau si torturau, a facut si el parte din Biserica Luterana din Romania.

Cine isi putea imagina vreodata ca la 50 de ani dupa eliberarea luteranului Richard Wurmbrand din inchisorile romane, persecutat pentru credinta sa in Isus Christos, un alt crestin luteran evanghelic cu numele de Klaus Iohannis va ajunge presedintele ales al Romaniei. Mari si nepatrunse sunt caile Tale Doamne, Dumnezeu al minunilor!

~ ~ ~ ~ ~

În nordul Germaniei majoritatea credincioșilor aparțin

Bisericii Evanghelice Luterane

Luteranismul este o denominaţie creştină prezentă cu preponderenţă în Germania, Statele Unite şi, într-o mai mică măsură, şi în Europa de Est. Pentru a afla mai multe detalii despre biserica luterană am stat de vorbă cu doi pastori ai unei biserici luterane – biserică în care își are rțdăcinile spirituale și noul președinte al României. De fapt, pentru cei care l-ați cunoscut sau ați auzit de el, pastorul Richard Wurmbrand (omul care a petrecut 14 ani din viață în pușcăriile românești), unul dintre puținii pastori evanghelici acceptat de către toate denominațiunile creștine, este la rândul lui tot evanghelic luteran. Aceeași credință a îmbrațișat-o și regretatul om de cultură, Cristian Ioanide, unul din fondatorii revistei Romanian Times.

Interlocutorii noştri, John Sprain şi Kirby Spevacek, sunt pastori ai bisericii “Shepherd Of The Valley” din oraşul Surprise, statul Arizona. “The Valley” (Valea) este un cognomen al statului Arizona.

Biserica Luterană Evanghelică în Arizona. Luteranii predică Biblia în Surprise, Arizona

Peste 300 de oameni noi vizitează în fiecare an Biserica Luterană Evanghelică “Păstorul din Vale”, din orașul Surprise. Uneori, vizitatorii îi întreabă: “Sunteţi la fel ca şi celelalte biserici luterane din Surprise sau Phoenix?” Drept răspuns la întrebarea de mai sus, pastorul John Sprain care slujeşte Biserica “Păstorul din Vale” de 11 ani, spune că nu toate bisericile luterane sunt la fel.

În prezent, în SUA sunt trei ramuri ale bisericii luterane: Biserica Luterană Evanghelică din America (ELCA), fiind cea mai mare, urmată de Biserica Luterană Sinodul Missouri (LCMS), apoi cea mai mică – Sinodul Evanghelic Luteran din Wisconsin (WELS). Biserica “Păstorul din Vale” este parte a acesteia din urmă. Diferenţa dintre aceste trei ramuri este credinţa în Biblie. Sinodul Evanghelic Luteran din Wisconsin mărturiseşte că întreaga Biblie este cuvântul insuflat de Dumnezeu, fără cusur. Împărtăşesc aceeaşi mărturisire de credinţă cu a lui Martin Luther, reformatorul german. Biblia ne învaţă că toţi oamenii sunt păcătoşi şi merită pedeapsa lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, născut din fecioara Maria, a venit să trăiască o viaţă de dreptate şi să moară nevinovat, pentru păcatele noastre. El a înviat din morţi şi toţi aceia care cred în El primesc iertarea de păcate şi viaţa veşnică. Martin Luther a fost puternic încurajat de pasajul scris de Pavel către Romani (1:17), “…cel neprihănit va trăi prin credinţă.” Pastorii luterani, îi invită pe toţi cei ce sunt interesaţi de a învăţa cât mai multe din Biblie, să li se alăture la Biserica “Păstorul din Vale”, din Surprise, folosind adesea afişuri, cărţi poştale şi anunţuri în mass-media. Locaţia bisericii este următoarea: 14650 W. Bell Road, Surprise, Arizona. Serviciile de Laudă şi Închinare încep la 8:30 şi 11:00, duminica dimineaţa. De asemenea este o slujbă de Laudă şi închinare Sâmbăta, la ora 6:00, seara. Şcoala duminicală pentru copii începe la ora 09:40, duminica dimineaţa. Sunt câteva grupuri care se întâlnesc pentru studiu biblic atât duminica, cât şi în timpul săptămânii. Biserica “Păstorul din Vale” a luat fiinţă în anul 1997 dintr-un grup de 30 de oameni care au dorit să răspândească vestea bună a Evangheliei în Surprise. Astăzi, biserica se bucură de binecuvântarea de a avea peste 200 de membri care îl laudă împreună pe Dumnezeu, împlinind Biblia, botezându-se în apă şi luând parte la Cina Domnului. Credincioşii se bucură, de asemnea, de diverse activităţi pe tot parcursul anului. Datorită creşterii congregaţiei şi a oportunităţilor de a ajuta oamenii, în 2007 a fost chemat pastorul Kirby Spevacek ca să ajute în lucrare. El a slujit în prealabil în lucrări misionare în mai multe părţi ale lumii. A fost misionar în Africa, Bulgaria şi Rezervaţia Indienilor Apaşi din Arizona. În călătoriile sale a vizitat şi România, pe care o consideră o ţară fabuloasă.

Octavian D. Curpaş

Surprise, Arizona

Photo credit Octavian Curpas

ENGLISH – Romania has historically elected the first non orthodox president in its history, President Klaus Iohannis who is an Evangelical Lutheran. For our evangelical readership, here is a a synopsis of evangelical lutheranism in the US, although Klaus Iohannis is an Evangelical Lutheran of the Augustinian Synod. 

Lutherans Preach the Bible in Surprise, Arizona

Biserica Luterana Evanghelica in Arizona

Three hundred new people or more visit Shepherd of the Valley Evangelical Lutheran Church Surprise each year. Sometimes a visitor will ask, “Are you the same as the other Lutheran churches in Surprise and Phoenix? Pastor John Sprain has been pastor at Shepherd of the Valley for eleven years. He responds that not all Lutheran churches are the same. Today in the United States there are three larger Lutheran church bodies. The Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) is the largest, followed by the Lutheran Church Missouri Synod (LCMS). The smallest of the larger church bodies is the Wisconsin Evangelical Lutheran Synod (WELS). Shepherd of the Valley is a member of this last group. The difference between these three church groups is seen in their faithfulness to the Bible. The Wisconsin Evangelical Lutheran Synod confesses that the entire Bible is the inspired word of God without error. They join with Martin Luther, the German reformer, in the following confession of faith. The Bible teaches that all people are sinful and deserve God’s eternal condemnation. However, God’s Son, Jesus Christ, born of the Virgin Mary, came to live a righteous life in our place and to die an innocent death for us. He rose from the dead and all who believe in him have the free gift of forgiveness of sins and eternal life. Martin Luther was greatly encouraged by the passage of St. Paul to the Romans (1:17), “the righteous will live by faith.” The Lutheran pastors would invite all those who are interested in learning more of the Bible to join us at Shepherd of the Valley Evangelical Lutheran Church in Surprise. The church is located at 14650 W. Bell Road in Surprise. Worship services are at 8:30 and 11 a.m. on Sunday. There is also a Saturday worship service at 6 p.m. There is Sunday school for children on Sunday at 9:40 a.m. There are a number of Bible study groups that meet on Sunday and throughout the week.

Shepherd of the Valley started in 1997 with a group of thirty people who wanted to spread the good news of the Bible in Surprise. Today the church is blessed to have over200 members who have joined together to worship God around the Bible and the sacraments of Baptism and the Lord’s Supper. The people also enjoy a number of food fellowships and other activities throughout the year. Because of the growth of the congregation and the opportunities to help people, the congregation in 2007 called Pastor Kirby Spevacek, a retired pastor, to assist in the ministry. Pastor Kirby Spevacekhas served in the world- wide ministry of the WELS. He has been a missionary serving in Africa, Bulgaria and the Apache Indian reservation in Arizona. In his travels he has also been blessed to visit Romania. If Pastors Sprain and Spevacek can be of assistance please call them at 623-975-0605.

Octavian D. Curpas

Surprise, Arizona

14 comentarii (+add yours?)

 1. Tim Dubhy
  nov. 19, 2014 @ 07:23:38

  iar sunteti intr-o mica eroare
  Iohannis INCA nu este presedinte al Romaniei (rezultatele inca nu au fost validate de Curtea Constitutionala si el inca nu a depus juramantul – de atunci urmand sa intre in functie)…..pana atunci este doar presedintele ALES al romanilor…. iar daca ANI il va gasi incompatibil, pica toata treaba si se reorganizeaza alegerile…:D

  • rodi
   nov. 19, 2014 @ 07:41:00

   Bine zici tu, dar in curtea europeana deja se fac planuri cu Iohannis, care ne spune ca si noi putem sa multumim Domnului pentru un presedinte evanghelic!

  • Zina clark
   nov. 19, 2014 @ 23:52:25

   Dumnezeu a invins, ! Puterea este a Domnului, !amin !

 2. mareabritanieevanghelica
  nov. 19, 2014 @ 09:44:53

  Reblogged this on Marea Britanie Evanghelica.

 3. Trackback: Cei 12 care ştiu toate secretele neamţului Iohannis: „Dumnezeu mişcă inimile. Se simte omul oamenilor” | agnus dei - english + romanian blog
 4. Vali
  nov. 21, 2014 @ 03:24:35

  „Dumnezeu a invins”?
  „Presedinte evanghelic”?
  In ce hal au ajuns mințile de incețoșate!

  • rodi
   nov. 21, 2014 @ 07:21:49

   Vali,
   Ca ne place sau ca nu ne place (la unii, mai putini)
   Presedintele Klaus Iohannis este luteran evanghelic, citeste cu atentie articolul. Poti sa negi ca e evanghelic in traire, dar la fel pot sa neg ca nici tu nu esti evanghelic in traire. Dumnezeu cunoaste inima. Dar sunt putini crestini neoprotestanti sa afirme ca Biblia e cartea cea mai importanta pentru ei, cand ei stau la internet zeci de ore pe saptamana si nici macar nu deschid Biblia, decat la biserica. Nimeni nu isi propune sa dea o parere despre spiritualitatea domnului presedinte, ci ne bucuram de ce stim despre domnia sa pana in prezent si ne rugam ca Dumnezeu sa-l calauzeasca in guvernarea tarii noastre!

   Cat despre afirmatia facuta de Zina, Zina are dreptate cand zice ca Dumnezeu a invins. Dumnezeu in suveranitatea Sa, intotdeauna invinge, dar El are vremea Lui, care e necunoscuta pentru noi. Faptul ca aceeasi comunisti care asupreau crestinii evanghelici acum au ca lider un crestin Evanghelic este o victorie si biruinta asta este a unuia singur, al Dumnezeului Atotputernic care „răstoarnă şi pune pe împăraţi”. Biruinta intotdeauna este a Domnului, este o fraza folosita in Biblie in cel putin doua locuri:

   (1) Şi toată mulţimea aceasta va şti că Domnul nu mântuieşte nici prin sabie, nici prin suliţă. Căci biruinţa este a Domnului. Şi El vă dă în mâinile noastre.” – 1 Samuel 17:47
   (2) Calul este pregătit pentru ziua bătăliei, dar biruinţa este a Domnului. – – Proverbele 21:31

   …si iata citatul intreg din Daniel 2:21

   21 El schimbă vremurile şi împrejurările; El răstoarnă şi pune pe împăraţi; El dă înţelepciune înţelepţilor şi pricepere, celor pricepuţi!
   22 El descoperă ce este adânc şi ascuns; El ştie ce este în întuneric şi la El locuieşte lumina.
   23 Pe Tine, Dumnezeul părinţilor mei, Te slăvesc şi Te laud că mi-ai dat înţelepciune şi putere şi mi-ai făcut cunoscut ce Ţi-am cerut noi; căci ne-ai descoperit taina împăratului!”

   Vali, putem si dorim sa conversam cu respect unii fata de altii. Doresc ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa-ti raspunda ingrijorarilor tale

 5. Trackback: SECRETUL căsniciei de 25 de ani a lui Klaus și Carmen Iohannis | agnus dei - english + romanian blog
 6. Trackback: STIRIPESURSE.RO – Interviu cu Kilian Dörr, prim-preot bisericii Luterane frecventate de Klaus Iohannis | agnus dei - english + romanian blog
 7. teodor neamtu
  dec. 05, 2014 @ 16:12:32

  domnule iohannis ( pt. mine nu sunteti presedinte deoarece fac parte dintre cei urati care nu v-au votat pt. ca vede in d-stra un arivist si nu un presedinte al ROMANILOR – este adevarat ca si regii romaniei au fost nemti dar erau regi si s-au oprit la carol al 2-lea pt. ca mihai I n-a mai contat) daca tot vreti sa faceti curatenie DE CE NU INCEPETI DIN OGRADA D-STRA A PNL-ULUI SI PDL-ULUI pt.ca aveti destui nemernici p-acolo. de ce nu incepeti cu basescu , udrea, videanu,berceanu, si multi altii? nu va lasa d-l buldog ( pardon,blaga?) sunteti un om santajabil deci slab, avand in spate incmpatibilitatea si cele 6 case sau 7 luate ,,din banii pe meditatii”. hai sa fim seriosi! daca aveti coloana vertrebrala (?) mai faceti si ce zic si cei 4-mil de oameni urati care nu v-au votat, altfel suntei un demagog ca toti ceilalti santajabili ( a se citi potentiali puscariabili) care conduc aceasta amarata tara care a devenit asa datorita tuturor politicienilor din trecut si prezent.
  sunt curios sa va vad coloana vertebrala. mi se pare foarte ciudat faptul ca ati invins cu 20% pe ponta in numai 2 saptamani. povestile cu diaspora si tineretul sa ;le spuneti altora. daca nu stiti de ce 20% v-a desenez eu: 10 % avea avantaj ponta in primul scrutin iar peste 2 saptamani aveati cu 11% mai mult decat el. pai 10% + 11%= 21 %.. mari minuni se intamplara. si cand ganditi , ganditi si in limba romana ca sa va fie discursul mai rapid:)).

  • teodor neamtu
   dec. 05, 2014 @ 16:15:52

   stimata d-na rodi,daca sunteti doamna. faceti preozeliti pe internet sau cum? nu religia trebuie sa conduca tara ci un om cu minte si asta vom vedea daca o poseda si klaus iohannis. a fi neamt si evanghelic nu inseamna ca esti mai destept si mai putin hotz decat un roman si ortodox. asa ca …

   • rodi
    dec. 06, 2014 @ 19:56:44

    Teodor,
    faptul ca domnul presedinte este luteran este interesant pentru noi toti, indiferent de ceea ce credem sau nu credem despre Dumnezeu sau religie. Biblia invata o conduita aparte- sa-ti iubesti aproapele ca pe sine- ceea ce nici o alta religie nu te invata. Sa ai un astfel de lider in fruntea tarii este un lucru bun. Cum spui tu, ramane de vazut cine si cum este domnul presedinte, dar pana in prezent ceea ce stim despre el nu numai ca este incurajator, dar si promitator. Iti dorim toate cele bune!

 8. Trackback: PREȘEDINTELE RUGĂCIUNILOR NOASTRE – Apel către Bisericile din Țară și Diaspora… | agnus dei - english + romanian blog
 9. Trackback: Agnus Dei – Coaliţia pentru Familie: 3 milioane de fanatici? Și LUTERANII sunt fanatici, dle președinte Klaus Iohannis? | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: