IOSIF TON – De ce noi nu suntem Ortodocsi

Iosif Ton Londra 1

Photo credit Agnus Dei

Din vizita Doctorului Iosif Ton la Biserica Sion, in care a predicat Evanghelia si a impartasit o abordare sistematica de a dezvolta discipline spirituale in viata personala a credinciosului. Londra, 26-27 octombrie 2014

De ce noi nu suntem ortodocsi

Ma bucur ca suntem eu si sotia impreuna cu voi in seara aceasta si putem sa deschidem Cuvantul lui Dumnezeu. Pe mine, Dumnezeu m-a facut dascal. De cand am fost tinerel am inceput a fi profesor de Limba Romana si dupa aeceea, alte subiecte. Dar toata viata am fost in scoala, ori elev si student, ori dascal. Si in seara asta, pentru ca majoritatea sunteti tineri, o sa facem scoala.

Eu sunt constient cand vorbesc in diaspora romaneasca si imi place mult sa vorbesc, am fost in mai multe tari- am fost in Spania, de mai multe ori in Germania, am fost in Belgia si peste tot am romani din toata tara si din toate cultele. Si sunt constient ca invatatura care o dau se duce. In primul rand, am inteles, cam 10% din voi va veti face din Anglia tara voastra. Dar restul, va veti intoarce inapoi. Si va veti duce la bisericile voastre si veti spune ce ati invatat in Londra de la fratele Ton. Dar acuma, mai e ceva minune mare: ceea ce vorbesc eu in seara asta, maine e deja pe Youtube, pe Facebook, pe nu stiu cate [saituri]. Dar e minunea asta ca dintr-o data toata lumea il vede pe fratele Ton si aude ce-a vorbit in Londra. Asta e o mare, mare minune pe care o traim noi, care nu ne-am imaginat-o acum 20-30 de ani.

Iosif Ton la Europa Libera

Vreau sa stiti ca in 1981 am fost exilati din Romania. Adica, asta inseamna ca am fost chemat la Securitate si mi s-a dat 3 saptamani sa iau sotia si fetita. Plecam si [ni s-a spus ca] niciodata sa nu ne mai intoarcem in Romania. Am fost exilati in america, in loc sa fim exilati in Siberia. Imediat dupa ce am sosit acolo am fost contactat de la cei de la Radio Europa Libera pentru ca eu fusesem subiect al discutiilor lor. Am fost de mai multe ori arestat, am avut probleme cu Securitatea si de fiecare data, Europa Libera spunea ce se intampla cu Iosif Ton, Acuma, cand am ajuns dincolo, m-au contactat si mi-au spus: „N-ai vrea sa lucrezi cu noi?”

Photo credit www.clipa.com

Initial, mi-au dat 10 minute in fiecare duminica seara, dar dupa aceea mi-au dat 50 de minute in fiecare duminica dupa masa pentru un program de vestirea Evangheliei. Cum sa vorbesti Cuvantul lui Dumnezeu la o tara intreaga: ortodocsi, Crestini dupa Evanghelie, baptisti, penticostali, adventisti si toti sa te asculte cu placere? Asta era sarcina. Cei de la Europa Libera mi-au spus: „Fa un fel de catechizare a tarii.” Adica, sa le dai invataturile fundamentale ale religiei crestine. Si asa am nceput, cu sensibilitate pentru toate credintele. Si cred ca am reusit. Unul dintre lucrurile pe care le-am facut era ca atunci cand tratam un subiect era sa spun: „Ortodocsii cred asa, catolicii cred asa si Evanghelicii- care inseamna baptisti, crestini dupa Evanghelie, penticostali- evanghelicii cred asa. Noua ani de zile am dus acel program.

De ce-s unii ortodocsi si de ce-s altii evanghelici

Acum, inteleg in seara aceasta ca avem mai multi prieteni ortodocsi. Vreau sa va spun de la inceput si asta nu numai pentru ortodocsi, ci si pentru tinerii evanghelici care ei nu stiu de ce-s ortodocsi unii si de ce-s altii evanghelici. Fiti, va rog, tare atenti. Cand a venit Domnul nostru Isus Hristos si a inceput sa predice Evanghelia, predica intr-o tara, tara evreilor, in care religia evreilor avea urmatoarele elemente de baza:

 1. Totul se petrecea la Templu- intai de toate, totul se petrecea la Templu. Nu puteai sa-I aduci lui Dumnezeu inchinaredecat la Templu. Templu era centru vietii spirituale- Templul din Ierusalim.
 2. La templu te intampinau preoti – Si preotii iti luau jertfa din mana, mielul care-l aduceai ca jertfa si ei il puneau pe altar. Ei spuneau lui Dumnezeu ce probleme ai. Tu nu te puteai duce singur, direct la Dumnezeu, decat prin preot.
 3. Acolo era un altar pe care se aduceau jertfe – si nu te puteai duce la Dumnezeu decat aducandu-I o jertfa.
 4. Statul – Acuma, mai era inca un element tare important: statul veghea ca toata lumea sa respecte toate randuielile. Atata iti trebuia, sa calci ziua Sabatului, ca statul punea mana pe tine si te pedepsea.

Fiti acum atenti. Domnul Isus, cand l-a intrebat o femeie din Samaria: „Doamne, voi evreii, ziceti ca Templul din Ierusalim e valabil. Noi, Samaritenii, avem templul nostru pe muntele Gherizim. Care-i mai bun?” Femeie, in curand, templele astea nu vor mai fi.”

Trupurile voastre sunt templul Duhului Sfant Photo credit hopeforpain.org

Schimbarile care le-a adus Domnul Isus:

 1. Vremea templelor s-a incheiat. De-acum inainte, fiecare se va inchina in duh si in adevar. Si Pavel va scrie: Trupul vostru e templul Duhului Sfant. Fiecare om devine un Templu in care se instaleaza Duhul lui Dumnezeu.
 2. A doua schimbare: nu vor mai fi preoti. Din moment ce nu va mai fi templu, nu va mai fi nici altar si nu vor mai fi nici preoti care sa-ti duca jertfa la altar si nu vor mai fi jertfe. Spune Isus: „Pentruca jertfa jertfelor sunt Eu. Eu sunt Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. eu ma jertfesc pentru voi. Si eu ma duc la Tatal cu propriul Meu sange pentru spalarea pacatelor voastre. eu voi fi Marele Preot, care mijlocesc la Tatal pentru voi.” Si apostolul Pavel, in 1 Timotei 2:5 spune: Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,

Au disparut

 1. templul
 2. preotul
 3. jertfa
 4. altarul

pentru ca Domnul Isus devine Preotul si jertfa, in locul nostru. Astea-s schimbarile pe care le-a adus Domnul Isus. Si El a spus, „Acuma, invatatura Mea se va raspandi pe tot pamantul. Duceti-va,” ucenicii, „duceti Evanghelia la toate natiunile. Si cand se vor intoarce la Dumnezeu toate natiunile, atunci va veni sfarsitul. Dar,” a spus Domnul Isus, „daca pana acuma, statul evreu veghea ca toata lumea sa tina legea lui Moise, de-acuma, statul nu va mai avea niciun rol in religie, in relatia cu Dumnezeu. De-acum inainte, statele vor fi ostile credintei. Nimeni nu va mai veghea, sa impuna legea lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa auda despre El si sa zica: ‘Daca asa e Dumnezeu, imi place si-L vreau sa fie Dumnezeul meu. Si vreau ca eu sa devin templul Lui. Si eu vreau sa devin copilul Lui. In libertate ma predau Lui, ca El sa ma nasca din nou, sa ma nasca din Dumnezeu- prin libera mea acceptiune, prin libera mea alegere.'” Toate astea, dragii mei, sunt schimbarile aduse de Domnul Isus Hristos.

Si inca ceva, Domnul Isus ne-a invatat ca daca El e Marele Preot, noi, fiecare dintre noi, devenim preoti. Scrie ap. Petru in 1 Petru 2:9 Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, si in Apocalipsa 1 si Apocalipsa 5, Domnul Isus face din toti credinciosii preoti pentru Dumnezeu. De ce? Pentru ca acuma nu mai este mijlocitor, om intre noi si Dumnezeu. De acuma, e calea deschisa pentru fiecare dintre noi sa stabileasca o relatie personala cu Dumnezeu. Si pentru ca fiecare e liber sa intre in prezenta lui Dumnezeu, fiecare e preot. Asta, in teologie, se numeste: preotia tuturor credinciosilor. Astea sunt schimbarile facute de Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

In anul 250 Papa Ciprian readuce preotia Vechiului Testament in biserica

Pana aici, nimeni nu ma poate contesta, sa zica: „Nu-i asa.” Toate astea le gasiti in Noul Testament. Dar acuma, se intampla ceva ciudat. Se intampla asta si in bisericile evanghelice. Conducatorilor tare le place puterea. Si conducatorii, care ar trebui sa fie slujitorii celorlalti- asa spune Petru: voi slujiti turmei; nu stapaniti asupra ei.” Dar unii se fac stapani pe turma, ca asa-i omul, ii place sa acapareze puterea si sa domine el. Asta a fost tentatia de intotdeauna. Si asta s-a intamplat in crestinism, timp de 200 de ani, tot mai multa putere au acaparat, ceea ce se numeau prezbiterii. Noi zicem: batranii bisericii. Pana cand, la anul 250, Papa de la Roma, pe nume Ciprian, a zis: „Stai, d-le. Biserica trebuie sa aiba preoti.” Si a decis, cu autoritatea lui de papa, sa aduca preotia din Vechiul Testament in biserica, cu tot ce a vazut el din Vechiul Testament: haine lungi si negre, cadelnita, altar, tamaie. Dintr-o data, toate astea au fost transferate in biserica fara nicio baza in Biblie.

Urmatorul pas: biserica devine depozitul harului mantuitor

Acuma, daca ai introdus preoti, mergi un pas mai departe. Care-i restul preotilor? Ca trebuie sa le dai o slujba. Si s-a ajuns la urmatoarea formula. Dar, asta sa o tineti minte. Uite cum au zis ei. Domnul Isus, cand a murit pe cruce, ne-a castigat mantuirea, iertarea de pacate. Si ei au redus mantuirea la iertarea de pacate. Dar, mantuirea nu e numai atat. Vom vedea mai tarziu. Oricum, iertarea de pacate a fost depozitata in biserica si biserica devine depozitul harului mantuitor. Si preotul iti imparte mantuirea prin spovedanie, prin cuminecatura si prin alte liturghii sau slujbe, inclusiv liturghia pentru mort. Astea nu sunt in Biblie. Astea s-au introdus dupa anul 250. Faptul ca mantuirea castigata de Domnul Isus, iertarea de pacate ii depozitata in biserica, preotul, prin spovedanie, prin cuminecatura si alte liturghii, inclusiv liturghia pentru cei morti, iti imparte mantuirea.

Preotul lucreaza cu Dumnezeu pentru tine. Dintr-o data, perotul devine din nou mijlocitor intre om si Dumnezeu. Daca esti atent, in biserica ortodoxa niciodata nu ti se spuneL „Oameni buni, veniti la Domnul Isus.” Se zice: „Veniti la maica biserica. Atata trebuie sa faci tu, sa vii la maica biserica.” Ca maica biserica, prin preoti, iti imparte mantuirea. Biserica iti da mantuirea si biserica da mantuirea la intreg neamul. Si atunci, se cladeste la Bucuresti o mare catedrala cu numele „Catedrala Mantuirii Neamului”, ca sa spuna la toata lumea ca, neamul, il mantuieste sfanta biserica.

CITESTE articolul lui Iosif Ton la Romania Libera aici – http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/catedrala-mantuirii-neamului–cum-incurajeaza-biserica-ortodoxa-coruptia-in-poporul-roman

Eu am scris un articol pe tema asta, l-au publicat in Romania Libera. Cand l-a vazut cineva din guvern, inainte de a-l tipari, mi-a spus: „Domnul Ton, iti risti viata si iti dai seama ca poate sa-ti puna capat zilelor.” „Pai, d-le, asa mi-a spus si Ceausescu.”Si pentru ce vorbeam la Europa Libera, mi s-a transmis: „Fii atent, ca esti pe lista celor care trebuie lichidati.” Cand am primit vestea asta, in America, tocmai ma duceam undeva sa predic, in Phoenix, Arizona. La pastorul care m-a adus de la avion la biserica i-am spus: „Tocmai am primit vestea ca eu sunt pe lista celor care trebuie lichidati. Fii atent, daca auzi ceva impuscaturi, nu te speia, nu-s pentru tine, is pentru mine.” El a inghetat. Seara, la biserica, le-a spus fratilor: „Cu atata seninatate mi-a spus fratele Ton ca impuscaturile alea nu-s pentru mine, ci pentru el. eu am inghetat.” Si el radea. Stiti de ce [am ras]? Pentru ca eu am invatat de la Domnul Isus ca El a murit moartea mea. Eu nu mai mor. Cine crede in Mine a trecut din moarte la viata. Si cand un securist m-a amenintat ca ma impusca, am zambit: „D-le, nu intelegi. Cand ma impusti, ma trimiti la glorie. Pe mine nu ma sperii ca ma impusti. Ca prin aia, tu imi spui: Gata cu tine aici; te trimitem sus, la glorie.”

Revenim la punctul nostru de discutie. Prietenii mei ortodocsi de aici, eu sunt roman, profesor de cultura romaneasca. Am crescut, e adevarat ca eu am crescut intr-o familie de baptisti. Dar, fac parte din neamul romanesc. Ca profesor de limba romana, am fost profesor de cultura romaneasca. Insa, am incercat sa inteleg de ce noi nu suntem ortodocsi. Si ce v-am spus pana acuma e raspunsul. Si am scris doua carti pe tema asta: „Credinta Adevarata” si „Caderea in Ritual”. Deci, pentru tineri, daca vreti sa stiti, intr-un popor ortodox, noi cei care am decis ca nu suntem ortodocsi sau s-au decis parintii nostri si noi ne-am trezit ca suntem evanghelici, dar, de ce? De ce noi suntem altfel? Si ca profesor de cultura romaneasca am scris aceste doua carti.

Actualul ministru al culturii, Daniel Barbu, el a scris doua carti: „Firea Romanilor” si „Bizanti Contra Bizanti” in care el face analiza istorica a rolului Bizantului in ortodoxia romaneasca. El e Ministrul Culturii si e Greco-Catolic, dar are si un doctorat in Elvetia in Teologie Protestanta. A fost decan la stiinte politice la Bucuresti. Acuma, cred ca nu v-am instrainat prea tare pe prietenii mei ortodocsi. Dar, invatati de la mine ca putem dialoga; si eu am dialogat la Europa Libera 10 ani cu tot poporul roman. Si dupa ce m-am dus inapoi in Romania, oameni la cele mai inalte niveluri mi-au strans mana zicand: „Ai facut un lucru extraordinar la Europa Libera pentru noi toti.” Deci, se poate dialoga fara sa ne dam in cap si fara sa ne jignim.

Iosif Ton in Londra, Anglia Octombrie 2014

VIDEO by ISUS PENTRU TOTI

8 comentarii (+add yours?)

 1. 2c4me
  nov. 20, 2014 @ 15:15:50

  De ce-i iubim pe ortodocsi?…
  Ca-s frati de neam si sange
  Pastorii lor si popii no’sti
  In brate ii vom strange
  Cu noi la bine si la greu
  Si-n val de libertate
  Caci ne-amintesc de Dumnezeu
  Si de-o identitate!…
  De ce-i iubm pe protestanti
  Pe musulmani si pe-atei
  Si-ntre catolici ca-ntre frati
  I respectam pe Evrei ?…
  Asa ca sa nu mai fim tristi
  Aleasa Romanie
  Ne-DenomiNationalisi
  Santem o’Imparatie!…

 2. Relu
  nov. 22, 2014 @ 02:27:38

  Intersant articolul ,cu o precizare insa, Ciprian nu a fost Papa la Roma ci episcop de Cartagina ,martirizat in 258 .in anul 250 episcop al Romei era Corneliu martirizat in anul.253 .

  • rodi
   nov. 22, 2014 @ 07:42:56

   Ai dreptate, am gasit un articol in limba engleza care explica ca Ciprian a jucat un rol principal la Roma atunci, dar era episcop la Cartagina, cum ati spus.

 3. Tim Dubhy
  dec. 09, 2014 @ 09:56:31

  Asa ezinformeaza fratele Ton!

  GRESEALA-NU A EXISTAT PAPA CIPRIAN – Si nu Ciprian – in realiatte episcop de Carhagina- a introdus preotia!!! Plus ca in VT nu erau vesminte negre si cadelnite!!!)

 4. Trackback: Marturie personala Iosif Ton si Elisabeta Ton la Cluj-Napoca 14 Decembrie 2014 | agnus dei - english + romanian blog
 5. Stefan
  feb. 06, 2015 @ 14:43:46

  Iosif Ton, strămoșii tăi au fost ortodocși, iar nepoții sau strănepoții tăi vor crede în altceva decât crezi tu. Sigur. Acesta este duhul neo-protestantismului. Este un duh al nestatorniciei și dezbinării.

 6. mike
  feb. 07, 2015 @ 22:51:48

  Stefan–protestantii sunt de fapt o copie a primilor crestini -vezi rusaliile- si Duhul Sfint in lucrare–deci o reintoarcere la adevarata credinta- (vezi protestul lui Luther -impotriva papei care vindea -indulgente pe bani – prin care chipurile – mintuiau pe pacatosi)- –. Desigur ca aceasta -forma de autentica credinta de la inceput ,sa diluat incetul cu incetul pina a devenit o religie (FALSA-)exempu- catolicii si ortodocsi–care practica –inchinarea la icoane,moaste,poala popii etc– botezul copiilor mici, ruga la maica Maria si venerarea ei si la toti sfintii sa-i ocroteasca –iar preotii -mijlocitori inaintea Lui Dumnezeu-??- Iar noi daca citim biblia vom afla ca singurul mijlocitor pentru om ,e doar Domnul Isus fiul Lui DUMNEZEU. Desigur dupa Luther sau gasit multi dornici de inaltare si au inceput sa desbine oameni –astazi sunt peste 160 denominatiuni -crestine – Dar cuvintul Lui Dumnezeu a fost ,este si va fi acelas pina in vesnicii– iar cine se va abate de la invatatura sanatoasa –cu siguranta va pierii. Daca esti cumva preot si ai citit biblia ,te faci vinovat de ceace spui pentru ca esti partinic deci ,subiectiv – daca esti doar un enorias ortodox te sfatuesc sa citesti -scriptura – si vei afla -Adevarul – care te va face liber.- God bless you .

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: