De Ce Sunt Penticostalii Intr-o Crestere Continua

Citeste / vezi – Emil Bartos –  De ce Penticostalii sunt mai multi…?

00Biserica Penticostala Elim Timisoara Sursa foto  Biserica Penticostală Elim

Traducere Blogul Agnus Dei – Articol de Ed Stetzer intitulat: Why Do These Pentecostals Keep Growing? Christianity Today  Noiembrie 11, 2014 – http://www.christianitytoday.com/edstetzer/2014/november/why-are-pentecostals-growing.html Ed Stetzer este un lider crestin  international si Presedinte a Lifeway Research. E; este profesor de Misiologie la Trinity Evangelical Divinity School si Director de studii in misiologie pentru North American Mission Board, Bordul Nord American De Misiune a Baptistilor de Sud – Southern Baptist Convention.  Vezi mai multe despre Ed Stetzer aici – http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_Stetzer

De Ce Sunt Penticostalii Intr-o Crestere Continua

Multe biserici evanghelice si denominatiuni  stagneaza sau sunt intr-o stare de declin. De ce nu si Penticostalii? – Ed Stetzer

Sunt parti ale globului unde cea mai mare crestere a bisericii  se manifesta la miscarea Penticostala. Astfel, una dintre intrebarile cele mai frecvente care se ridica este: ,,Intr-o lume in care  se pare ca numarul celor care frecventeaza biserica scade (in multe locuri), care este motivul ca Penticostalii cresc tot mai mult?”

Penticostalii Spun Ca Se Inmultesc Datorita Duhului Sfant Care Lucreaza Cu Putere In Mijlocul Lor

Nu exista niciodata vreun motiv concret de ce o miscare sau alta are succes. Insa sunt unii factori care ies la suprafata. Penticostalii spun ca ei se inmultesc deoarece Duhul Sfant lucreaza cu putere in mijlocul lor. Inteleg  lucrul acesta, si de fapt as putea si eu sa afirm ca aceasta este o parte din motiv, dar dintr-o perspectiva sociologica, sunt si alte lucruri care se intampla si care merita sa fie examinate.

Recent am fost intrebat (de catre lideri Penticostali), care ar putea fi unele din aceste motive sociologice. Asadar, dupa intalnirea cu acesti lideri si in aceasta postare scurta, vreau sa examinez felul cum crezul Penticostalilor de fapt promoveaza si produce cresterea, in comparatie cu alte grupari mai „traditionale”.

Penticostalii Pun In Valoare Experienta Lor Comuna

Din punct de vedere statistic, Penticostalii au tendinta de a fi mai putin „nominali” decat alti credinciosi. Motivul este adesea evident – Botezul cu Duhul Sfant.

Aproape peste tot in Penticostalism (in contrast cu alte fluxuri de continuitate), vorbirea in alte limbi urmeaza imediat ca semn al Botezulului cu Duhul Sfant. Dupa aceasta experienta, este greu sa zici: ,,Oh, eu nu iau acest lucru in serios, nici nu stiu daca este real.”

Cand tu esti incredintat ca vorbesti intr-o alta limba, aceasta incredintare iti transforma felul tau de a gandi despre credinta!

Fiind un Prezbiterian, Metodist sau Baptist nominal, este mai usor; desi exista unele expectative exterioare cum este botezul in apa ( printre credo-baptisti) care da insemantatea unui angajament spiritual. Dar bisericile si credinciosii Penticostali, accentueaza in mod constant angajamentul si practicarea spirituala.

Aceasta ajuta la formarea unei credinte mai robuste.

Asa ca, in cele mai multe cazuri stagnarea nu este compatibila cu experienta reala a Umplerii cu Duhul Sfant. Rezultatul final -este mult mai greu sa fi un Penticostal nominal- crezul acestei miscari are tendinta de a elimina nominalismul. Datorita a ceea ce se intampla in biserica si in comunitatea credinciosilor, oamenii au tendinta de a nu fi prezenti doar in calitate de observatori ocazionali.

Sau te alaturi, sau te duci in alta parte. Multi aleg sa se alature. Miscarile populate de nominali sunt, de obicei, in declin. Nominalii nu populeaza Penticostalismul, asa ca creste.

Penticostalii Vreau Sa-Si Impartaseasca Valorile

Nu numai ca o valoare distinctiva incurajeaza participarea si cresterea din biserica din loc, dar ea produce de asemenea un imperativ pentru crestere in afara. Cand apreciezi ceea ce ai la fel de mult ca Penticostalii, nu esti multumit sa experimentezi (ceea ce ai) numai pentru tine. Vrei ca si altii sa aiba aceiasi oportunitate de a fi si ei partasi in experimentarea lucrarii Duhului lui Dumnezeu.

Cand ma intalnesc cu liderii Penticostali, ei isi fac planuri unde sa planteze o noua biserica. Ei isi scot hartile si le studiaza pentru a determina locul in care au de nevoie sa-si concentreze atentia.

Chiar daca acolo exista deja sase biserici intr-o comunitate cu zece strazi. Pentru ei, nu se afla o biserica Umpluta De Duhul Sfant, in acea comunitate, pana ce ei nu planteaza una. Asa ca ei sunt foarte des plantatori avizi, nu numai in zona lor, dar de asemenea si in jurul lumii.

Ei Considera Ca Se Merita Sa Impartaseasca Experienta Lor A Umplerii Cu Duhul Sfant

Penticostalii cred in abordarea lor. Umblarea lor pe calea credintei, le-a fost de beneficiu, si ei cred ca toti sa aiba acces la ea. In timp ce altii incearca sa gaseasca un fel prin care sa poata obtina cresterea, Penticostalii se concentreaza pe cine sunt ei si ca atare obtin cresterea. Cand crezi ca expresia ta este vrednica de impartasit (fie Penticostal, Calvinist sau Anabaptist) este foarte probabil ca vrei sa o impartasesti cu altii, sa plantezi biserici noi, etc.

Ce Insemneaza Aceasta Pentru Restul Dintre Noi?

Un lucru esential pentru a creste, este de fapt ca sa crezi ca ceea ce ai este asa de important incat raspandirea in alte contexte ( in versiunea sa actuala), este necesara. Miscarea din Biserica Vineyard, a explodat in crestere in anii ’80 pentru acest motiv.

Baptistii au crezut in felul acesta in anii ’50. Metodistii au crezut in felul acesta cand a avut loc a Doua Mare Trezire.

Penticostalii cred ca au ceva ce merita sa fie raspandit. Si se merita sa invatam din aceasta.

Distinctive Neobisnuite

Desigur, la ne-Penticostali totul pare a fi ciudat. Uneori Penticostalii mai tineri sau nemultumiti vor sa scoata din centrul atentiei supranaturalul.

Pai bine, as avea unele nuante teologice pe care as putea sa le aduc aici, dar dintr-o perspectiva sociologica, raspunsul meu este acesta: ,,Eu nu as desconsidera ce este in motorul de la masina mea.” Nu te intereseaza unele lucruri din felul lor de manifestare? Nu e nimic. Dar Penticostalii incearca sa ajunga la cei pierduti si sa inmulteasca Imparatia lui Dumnezeu.

Deosebirile lor se par ca nu impiedica cresterea lor – deosebirile lor stimuleaza cresterea lor la nivel global.

Oamenii doresc o credinta cu aroma

Unul din pericolele de astazi este un „evanghelism fara gust.” Multe biserici evanghelice si denominatiuni stagneaza sau sunt intr-o stare de declin. Unele grupuri incearca sa-si minimalizeze deosebirile ca sa fie mai acceptabile. Cine vrea sa reproduca asa ceva? Nimenea.

Uneori diferenta dintre o miscare in crestere si una care retracteaza este felul in care acestea trateaza deosebirile. Unii folosesc un procedeu de protectie. Acestia simt ca ei trebuie sa pastreze specialitatea lor prin metoda de a pune lacatul pe ea sau de a o pune sub paza. In mod ironic, ei sfarsesc prin sufocarea acestei misiuni, acoperind lumina care ar straluci prin modelul de sticla conceput special pentru aceasta.

Altii imbratiseaza si sarbatoresc valorile si expresiile lor unice. Facand astfel, ei atrag pe oamenii care cauta ceva care sa fie mai mult decat doar ceva fara gust.

De exemplu, recent am analizat statisticile celor 25 dintre cele mai mari grupari religioase din Statele Unite. In anul pe care l-am analizat, doar doua grupari crestine de pe acea lista au cunoscut cresterea, Asemblies of God (Adunarile lui Dumnezeu) si Church of God (Biserica lui Dumnezeu). Deci, ce au in comun toate aceste denominatiuni care sunt in declin?

Cele mai multe sunt traditionale, cateva sunt evanghelice, insa cele mai multe pur si simplu nu sunt asa de incantate de ceea ce cred – si nici nu cred ca este nevoie sa fie propagate asa de mult – ca Penticostalii.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: