Semnele Timpurilor – Puterea unui Like ce răstoarnă politica

Cele mai noi articole”

00

Photo credit semneletimpului.ro

Putea fi răsturnat un avantaj de 10 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Asta s-au întrebat cei de la Openpolitics, care au analizat 70 de alegeri prezidențiale din Europa, pentru a conchide că, în ultimii 25 de ani, au fost doar câteva cazuri în Europa în care pronosticul a fost răsturnat în felul acesta. Ce s-a întâmplat în România? Cine sunt și de unde vin alegătorii care au făcut diferența?

00

Photo credit www.realitatea.net

Alegeri românești pe Facebook

Lucian Mîndruță este una dintre persoanele publice a cărui pagină de Facebook a fost intens urmărită în cele două săptămâni premergătoare votului din 16 noiembrie. El singur a tras concluziile: „Numărul total de shares la pagina asta pe care o citiți acum în ziua de alegeri a fost de 54.000. Numărul total de likes a fost de 140.000. Numărul total de vizualizări pe video postate: 2.145.000. Exact cu puțin peste 2 milioane! E și aici o poveste pe care trebuie s-o spunem: eu am o pagină personală, neafiliată vreunui brand. Revoluția asta a fost cu adevărat a oamenilor care au avut încredere în alți oameni. Ca mine sau ca alții.”

În următorii ani, se vor face studii sociologice cu privire la votul de pe 16 noiembrie, din care vom afla în oarecare detaliu cine sunt cei 1,6 milioane de români care au răsturnat pronosticurile, însă putem afirma de pe acum de ce au făcut-o: pentru că au avut încredere, nu în vreunul dintre candidați, nu în vreun program electoral, nu în vreun partid politic și nu în politică, ci încredere unii în alții că se pot impune ca putere civică, să miște țara în direcția pe care au considerat-o ei bună.

Photo Ovidiu Dumitru Matiu via Mediafax.ro

O analiză Hotnews a paginilor de Facebook Pro.facebrands.ro arată ce i-a interesat pe oameni și ce i-a animat să iasă la vot. În primul tur, primele 20 de articole ale unor publisheri cu interacțiune mare pe Facebook, precum HotNews.ro, Gandul.info, Adevarul.ro, Contributors.ro, Ziare.com sau StirileProTV.ro, conţineau subiecte legate de fotbal, domeniul social, știri din IT și doar câteva materiale informative legate de campania electorală. În schimb, în turul doi articolele care au provocat interacțiuni-record pe Facebook nu au fost informative, ci mai degrabă au constat în mesaje între prieteni și apeluri. „Dintre primele zece articole care s-au răspândit masiv pe Facebook, opt prezintă mesaje, scrisori deschise sau apeluri la mobilizare, iar două sunt știri care, la rândul lor, au potențial de mobilizare”, scrie Hotnews.

Pe fondul dezamăgirii față de întreaga clasă politică actuală şi în special față de mesajele lansate de aceasta către cetățeni, față de corupția de care ne lovim cu toții de atâția ani și în circumstanțele în care s-a desfășurat votul din diasporă în primul tur, Facebook le-a servit românilor ca platformă de mobilizare. Rezultatul s-a văzut imediat și ar fi putut fi un indicator bun și pentru rezultatul final al alegerilor. Conform ThinkDigital, pagina lui Klaus Iohannis a avut o creștere spectaculoasă în ultimele două luni, deși atât personajul politic, cât și pagina sa de Facebook sunt relativ noi pentru publicul român. La 36 de ore de la închiderea urnelor în cel de-al doilea tur, pagina noului președinte al României a înregistrat o premieră pentru pagina unui politician român, depășind pragul de 1 milion de like-uri. Românii implicați în cursa politică de pe Facebook l-au ridicat astfel pe Iohannis deasupra unor lideri europeni precum Angela Merkel (aproape 900.000 de like-uri) sau David Cameron (410.000 de like-uri).

CITESTE in intregime aici – http://semneletimpului.ro/social/social-media/facebook/puterea-unui-like-care-rastoarna-politica.html

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: