STIRIPESURSE.RO – Interviu cu Kilian Dörr, prim-preot bisericii Luterane frecventate de Klaus Iohannis

Screen Shot 2014-11-25 at 1.50.00 PM

Kilian Dörr, Photo credit stiripesurse.ro

Sursa: http://www.stiripesurse.ro
Interviu cu Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde este membru Klaus Iohannis, preşedintele României.

Noul preşedinte ales al României, Klaus Iohannis, face parte dintr-o minoritate religioasă. Acesta este creştin protestant lutheran, membru al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană. Despre Biserica Evanghelică şi despre creştinul Iohannis am stat de vorbă cu Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu.

Noul preşedinte ales al României, Klaus Iohannis, face parte dintr-o minoritate religioasă. Acesta este creştin protestant lutheran, membru al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană. Despre Biserica Evanghelică şi despre creştinul Iohannis am stat devorbă cu KilianDörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu.

Reporter: – Un creştin evanghelic lutheran a ajuns preşedintele României. Aţi crezut vreodată că aşaceva este posibil?

Kilian Dörr: – Este o bucurie pentru noi, dar mai ales este un semn de maturitate pentru societatea românească, pentru deschiderea ei. Cred că dă un semnal foarte bun către toată Europa şi, de aceea, mă bucur.

Reporter: – Domnul Iohannis este un membru activ al comunităţii? Credeţi că va continua să fie un creştin practicant şi după ce se va instala la Cotroceni (dacă a fost până acum)?

Kilian Dörr: – Da, domnul Iohannis este un membru ca oricare altul în parohia noastră. El a fost membru în consiliul bisericesc timp de 8 ani, din 2003.

Soţia lui este membră în parohia catolică din Sibiu. Bisericile sunt aproape. Deseori o însoţeşte pe dânsa la biserică. Dar, bineînţeles, este şi prezent din când în când la noi şi a fost practicant şi activ chiar în consiliu. La noi este principiul locului. Deci, sigur, dacă va fi la Cotroceni, va fi mai mult în Biserica Lutherană de pe Strada Lutherană. E o biserică istorică, aproape de palat.

Reporter: – A apărut o petiţie pe internet, prin care se cere ca domnul Iohannis să fie botezat ortodox, pentru a putea fi menţionat în biserici.

Kilian Dörr: – E un nonsens. Dar este şi un semn al maturităţii oamenilor, că pot distinge între confesiuni. Eu zic că pentru oricine se poate ruga în biserică. Este clar că nu trebuie luată în considerare (petiţia – n.r.).

Reporter: – Credeţi că Biserica Ortodoxă s-a implicat în campanie? Aţi simţit o ostilitate faţă de candidatul Iohannis din cauza confesiunii lui?

Kilian Dörr: – Numai ce era prezent în media. Local, la Sibiu, nu s-a simţit. Chiar dimpotrivă. Între cei pe care îi ştiu, ortodocşi şi preoţi, era clară deschiderea şi susţinerea, mai ales că este o bună colaborare ecumenică în Transilvania.

Citeste mai mult (sau vezi video) – http://www.stiripesurse.ro/audio-iohannis-si-biserica-evanghelica-interviu-cu-preotul-bisericii-frecventate-de-presedinte

Reporter: – În campanie s-au folosit atacuri la biserică, iar Biserica Lutherană a fost atacată pe problema retrocedărilor. Ce părere aveţi despre acuzaţiile care vi s-au adus, că aţi primit proprietăţi ilegal?

Kilian Dörr: – Eu vreau să pun problema invers. Statul a folosit aceste proprietăţi ilegal, confiscate ilegal, timp de 40 de ani. Acuma retrocedează cu greu, la 25 de ani după căderea comunismului. Tot se mai gândeşte dacă da sau dacă nu. Deci a putut să le preia peste noapte, în decurs de o zi, şi le-au trebuit urmaşilor comuniştilor 25 de ani şi tot nu au reuşit să facă măcar un pic de dreptate în acest sens. Dacă o privim aşa, nu ştiu cine e mai legal sau mai ilegal, dacă avem dreptul la proprietate. În altă ordine de idei, domnul Iohannis nu a avut absolut nimic de-a face cu retrocedările. El a fost primarul Sibiului şi comisia Guvernului – există o comisie specială care se ocupă de retrocedări – a redat şi a analizat dosarele, cererile de retrocedare, şi le-a admis şi au fost retrocedate unele imobile care au fost construite de parohiile noastre.

Reporter: – Deci nu v-aţi trezit cu controale de la Guvern? Domnul Ponta a trimis Corpul de Controal al Guvernului, în campanie, la Sibiu, să verifice retrocedări…

Kilian Dörr: – Cred că asta i-a adus destul de multe antipatii. A avut un efect invers.

Reporter: – Veţi păstra legătura cu domnul Iohannis? Sau veţi fi prezent la ceremonia de investitură, ca reprezentant al cultului dumneavostră?

Kilian Dörr: – Desigur, păstrăm legătura. La investitură va fi prezent probabil episcopul.

Reporter: – Credeţi că domnul Iohannis va fi preşedintele care va asigura libertatea de conştiinţă şi separarea dintre Stat şi Biserică?

Kilian Dörr: – Sigur. De acest lucru sunt convins şi este chiar simbolul acestei direcţii în România.

SECRETUL căsniciei de 25 de ani a lui Klaus și Carmen Iohannis

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: