Edictum Dei – Marius Cruceru – Sfantul Augustin – portretul unei convertiri

Augustin

Photo credit wikipedia

Sf. Augustin din Hippona (354–430), cel mai mare dintre parintii Bisericii latine, s-a nascut la Tagasta, in nordul Africii. A studiat, apoi a predat, la Cartagina, Roma si Milano. Atras o vreme de maniheism si de scepticism, in 386 se intoarce la crestinism, hotaratoare in acest sens fiind influenta episcopului Ambrozie din Milano, care l-a si botezat, in noaptea de Pasti a anului 387. In 389 revine la Tagasta, unde intemeiaza o comunitate monahala, iar in 395 este numit episcop de Hippona, functie pe care o va pastra pana se va stinge din viata. Dintre numeroasele sale tratate teologice, cele mai cunoscute sunt, din punct de vedere filozofic, Confesiunile (400) si Cetatea lui Dumnezeu (scrisa intre anii 412 si 427). (Sursa http://www.humanitas.ro/augustin)

dr. prof. universitar Marius Cruceru:

A VII-a Conferinta Edictum Dei. Prezentare de tema – Vlad Luca. dr. Prof. Marius Cruceru – Influenta lui Augustin in Istoria Bisericii si a Europei. Marius Cruceru – decan si profesor universitar la Universitatea de Teologie, Universitatea Emanuel Oradea. Marius Cruceru a absolvit facultatea de limbi clasice. Profesorul Marius Cruceru este autorul unor monografii si studii referitoare la cele doua domenii de interes care-l preocupa: patristica clasica si exegeza Noului Testament in limba greaca. dr. prof. Marius Cruceru si-a scris tema de doctorat pe subiectul ‘Augustin’.

Augustin are un rol special in literatura evanghelica, nu numai din pricina felului in care se converteste, ci, noi dorim cumva sa-l confiscam in spiritualitatea noastra: „Uite cum s-a convertit Augustin. Daca el s-a convertit asa, inseamna ca este un arhetip al convertirii. Asa am putea sa ne convertim toti.: Augustin are un loc special in mentalitatea evanghelica  din pricina influentei teologice pe care a lasat-o via Calvin si Luter. Luter a fost calugar augustinian, Calvin era un foarte bun cunoscator de Augustin si n-am putea imagina doctrina despre har, n-am putea imagina soteriologia evanghelica, asa cum o stim acum, daca n-ar fi fost Augustin.

Convertirea sa, atat de spectaculoasa, nu poate fi ratata ca exemplu demn de urmat si intr-un fel, o putem asimila cu ceea ce noi numim pocainta. De ce ne intereseaza, in continuare, convertirea lui Augustin? Odata: pare compromisul perfect. Este revendicat de bisericile traditionale, deopotriva, adoptat de bisericile evanghelice. magistrul a teologiei  occidentale unde este numit sfantul Augustin, acceptat de teologii orientali – veti recunoaste diferenta intre cele doua tipuri de literatura: in teologia orientala este permanent numit ‘fericitul Augustin’. Considerat un inaintas al reformatorilor, Augustin este un punct de intalnire a tuturor traditiilor spirituale.

Convertirea lui Augustin este fascinanta si din pricina contrastului din viata dinainte, o viata realmente de roman, de film- s-a si facut un film dupa viata lui Augustin. Ne ducem spre Augustin pentru ca in cazul lui ne reprezinta intr-un fel pe toti. Intr-un fel, Augustin este un caz cu totul, cu totul atipic si aicea daca intram in literatura, daca citim confesiunile, vedem ca nu mai putem sa ne identificam chiar asa de usor cu Augustin. Va recomand aici, pentru explorare, aceasta editie a ‘Confesiunilor’, neaparat in traducerea profesorului meu, Eugen Munteanu. Este o traducere absolut superba. De asemenea, recomand aceasta carte a lui Henri Marrou „Sfantul Augustin si Sfarsitul Culturii Antice’, cu  o monografie exceptionala si modesta mea contributie, daca sunteti interesati de un dialog cu Henri Marrou si anumite presupozitii pe care dansul le are in acest material: ‘Augustin, un Amator’, este o monografie asupra acestor tratate, confesiuni de civitate si de trinitate, unde avem cumva miezul teologiei augustiniana.

Ce este convertirea? Am putea sa dam o definite? Sunt tot tipul de convertiri. Putem sa ne convertim, spre ex., la un regim vegetarian. Putem sa ne convertim la sport. Exista convertiri dramatice  si noi putem sa avem descrieri foarte romantice ale convertirilor noastre spirituale, dar exista convertiri spirituale in toate celelalte traditii. Convertirea crestina nu are deloc ceva cu totul special pentru cel care priveste din afara, pentru sociolog sau pentru psiholog. Pentru noi are ceva special pentru ca credem ca exista o persoana din Sfanta treime, Duhul Sfant, care se ocupa de acest lucru.

VIDEO by Credo TV

 1. Confesiuni Traducere de: Eugen Munteanu

  Confesiuni Traducere de: Eugen Munteanu

  Sfântul Augustin, Confesiuni, traducere din limba latină, introducere şi note de Eugen Munteanu, ediţia a IIa revizuită, Editura Nemira, Bucureşti, 2006, pp. 465 Editie bilingva, latina-romana, cu numeroase note si un studiu introductiv in viata si opera Sfintului Augustin, editie ingrijita de Eugen Munteanu
  Daca ar incerca sa cuprinda textul Confesiunilor in canoanele unui gen sau ale unei specii literare bine delimitate, un teoretician al literaturii ar avea de infruntat dificultati insurmontabile si ar constata pâna la urma ca se afla in fata unei scrieri inclasabile. Relatare naiva? Fireste, dar pâna la un punct si doar in prima parte. Efuziune lirica? Speculatie filozofica? Discurs critic-interpretativ asupra textelor scripturale? Analiza psihologica? Fiecare in parte si toate la un loc, intr-un discurs practic indisociabil in componente.
  „Viata Sf. Augustin, s-a spus de atâtea ori, reprezinta imaginea completa a celei mai fascinante aventuri in care poate fi angrenata o fiinta umana: cautarea lui Dumnezeu, a Binelui si a Adevarului suprem.”
  Eugen Munteanu

 2. Henri I. Marrou - Sfântul Augustin şi sfârşitul culturii antice

  Henri I. Marrou – Sfântul Augustin şi sfârşitul culturii antice

  Henri I. Marrou – Sfântul Augustin şi sfârşitul culturii antice – „Mi-am propus sa analizez modul cum se pregateste Evul Mediu in sanul Antichitatii aflate la asfintit, sa arat ca multe din elementele culturii medievale erau deja in germene in fazele ultime ale culturii antice si ca au rezultat din evolutia fireasca a acesteia.
  Pentru a face un asemenea studiu, n-aveam nevoie sa merg prea departe. Dincolo de sterilul si misteriosul veac al III-lea, urma sa-mi concentrez interesul asupra secolelor al IV-lea si al V-lea.
  N-am ezitat mult cand a fost vorba sa aleg o figura reprezentativa. Epoca e dominata de un nume – cel al Sfantului Augustin. Viata sa pare sa rezume in chip sugestiv toate aspectele esentiale ale evolutiei civilizatiei pe care mi-am propus s-o studiez.“
  H.-I. Marrou
  traducere de Dragan Stoianovici si Lucia Wald

 3. ‘Augustin, un Amator’, autor David Marius Cruceru

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: