Prelungirea negocierilor ii va permite Iranului sa devina o putere nucleara?

Photo credit www.kirk.senate.gov

Termenul limită al negocierilor dintre cele șase mari puteri ale lumii numite P5+1 și Iran a avut loc săptămâna aceasta. Părțile implicate au decis să continue discuțiile stabilind un nou termen limită pentru iulie 2015. În ciuda acestui interval de timp, Israelul consideră că programul nuclear al Iranului reprezintă un pericol nu doar pentru Israel, ci pentru lumea întreagă.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu este de părere că Occidentul trebuie să continue presiunea economică asupra Iranului:
”Cred că principiul-cheie este următorul: nu demontați sancțiuni înainte de a demonta capacitatea Iranului de a crea o bombă nucleară. Din câte am înțeles, iranienii sunt departe de a accepta asta, iar dacă dintr-un oarecare motiv, Statele Unite sau alte puteri acceptă să îi lase Iranului această abilitate, fac o greșeală istorică.”

Netanyahu spunea că un acord nefavorabil îi va permite Iranului să păstreze miile de centrifuge, cu ajutorul cărora va putea, într-un timp foarte scurt, să îmbogățească suficient uraniu pentru a construi o bombă atomică. Yuval Steinitz, ministrul israelian al Informațiilor și Afacerilor Externe, le spunea reporterilor că Iranul nu dă deloc dovadă de flexibilitate.

”În privința chestiunii principale, cea a capacității de îmbogățire a uraniului, ei nu au făcut aproape nicio concesie”, a afirmat Yuval Steinitz.

Photo credit www.dailymail.co.uk

Acordul actual restricționează programul Iranului timp de 10 ani, însă nu îi demolează infrastructura nucleară. Peste 10 ani, Iranul ar putea fi liber să se alăture clubului nuclear. Israelul consideră această clauză de caducitate ca fiind ”călcâiul lui Ahile” al acordului și ar putea plasa Israelul într-o poziție în care singura sa ieșire să fie acțiunea militară. Steinitz spunea că acordul curent are lacune periculoase.
”Dacă aceste lacune nu sunt rezolvate complet, Iranul va putea să ocolească acordul și să se ajungă la un acord fără valoare în viitor. Se va crea o lume periculoasă pentru deceniile ce vor urma. Este vorba despre viitorul întregii lumi, nu doar al Israelului sau al Orientului Mijlociu, sau despre siguranța Europei sau a Statelor Unite”, a afirmat Yuval Steinitz.

Netanyahu spunea că dovada acestui fapt este dezvoltarea de către Iran de ICBM, rachete balistice intercontinentale:
”De ce ar avea nevoie Iranul de rachete balistice intercontinentale? Iranul nu are nevoie de aceste rachete pentru a ajunge în Israel, ci pentru a ajunge în Europa și în Statele Unite. Singurele lucruri cu care se echipează rachetele balistice intercontinentale sunt focoase nucleare. Israelul își va păstra tot timpul dreptul de a se apăra cu propriile puteri de orice amenințare.”

Va urma o analiză a discuțiilor cu privire la programul nuclear al Iranului. Discuțiile cu privire la programul nuclear al Iranului au fost amânate cu încă șase luni. John Waage a fost întrebat ce părere are despre aceste decizii:
”Cred că discuțiile au loc în primul rând cu Administrația Obama, aici în Statele Unite, iar acele discuții nu ar fi eșuat, dacă John Kerry și echipa de politică externă a lui Barack Obama ar fi avut ceva de spus în acest sens. Astfel, negocierile vor continua. Există informații că iranienii au fost destul de răutăcioși țipând la Kerry în timpul negocierilor din Viena, însă negocierile vor continua. Au reușit să mai câștige timp, ceea ce iranienii și-au și dorit. Vor continua luni întregi de negocieri.”

”Israelul este ușurat că nu s-a ajuns la un acord, după cum continuă să spună prim-ministrul Netanyahu: ‘Mai bine niciun acord, decât un acord nefavorabil.’

Deocamdată deci, nu există niciun acord, însă cu siguranță Israelul va continua să lupte pentru a nu se ajunge la un acord nefavorabil. Acesta nu e sfârșitul poveștii. Nu pot spune că Israelul e liniștit, însă primește cu bucurie decizia”, a afirmat Julie Stahl.
Stire difuzata in Jerusalem Dateline 55 – decembrie 2014 – ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: