Semnele Timpului: Rick Warren: Apel către protestanți pentru unirea cu Roma în susținerea familiei tradiționale

 

Pe langa Rick Warren, inca un lider Baptist de Sud este de acord cu acest dialog, in sustinerea valorilor familiei si a casatoriei biblice, intre un barbat si o femeie,  Russell Moore – Presedinte a Comisia Baptistilor de Sud Pentru Etica si Libertatea Religioasa.

Vezi aici articolul lui Russell Moore: De ce ma duc la Vatican – http://www.russellmoore.com/2014/11/03/why-im-going-to-the-vatican/ „I am willing to go anywhere, when asked, to bear witness to what we as evangelical Protestants believe about marriage and the gospel, especially in times in which marriage is culturally imperiled.”

 

Nu au trecut decât câteva zile de când suveranul pontif a întins o mână deschisă lumii ortodoxe, că a şi sosit o știre din mediul evanghelic, încadrându-se în același format ecumenic şi tulburând din nou apele. Unul dintre cei mai cunoscuți pastori evanghelici americani, Rick Warren, a făcut apel pentru unirea cu Biserica Catolică.

Rick Warren este pastorul unei megabiserici din California și este cunoscut publicului român prin cartea Viața condusă de scopuri. A intrat intens în atenția publică odată cu sinuciderea fiului său, dar și datorită apropierii nedisimulate față de Vatican. Recent, Warren a fost invitat să participe la o conferință interconfesională găzduită de statul papal, unde a ținut un discurs despre importanța familiei tradiționale.

Photo credit cj.myfreeforum.org

De fapt, nu este singurul lider neoprotestant care este în relații cordiale cu papa Francisc. Opinia publică din mediul religios este deja obișnuită cutatonările repetate din spațiul ecumenic, intensificate odată cu pontificatul lui Francisc. Din acest punct de vedere, nu ar fi nimic neobișnuit. Surpriza vine din faptul că declarații în favoarea unirii sunt făcute fără eschive din partea unor lideri proeminenți ai creștinismului evanghelic. Rick Warren este unul dintre aceștia. Într-o declarație video (înregistrată de Catholic News Service), el le-a solicitat creștinilor protestanți să se unească cu Biserica Catolică.

În aprecierea pastorului american, relațiile de apropiere cu catolicii sunt justificate prin faptul că există mai multe lucruri în comun decât „cele care ne despart”. Din punctul său de vedere, există o platformă comună, „o viziune ecumenică”, atât pentru catolici, cât și pentru protestanți. Este vorba de a acționa împreună pentru apărarea „sanctității vieții, a relațiilor sexuale și a căsătoriei”, susține Warren, citat de christiannews. În ceea ce privește elementele de ordin teologic, „cu toții credem în Trinitate, în Biblie, în înviere, în mântuirea prin Iisus Christos. Acestea sunt chestiunile importante”, insistă pastorul american.

Citeste mai mult aici – http://semneletimpului.ro/religie/ecumenism/rick-warren-apel-catre-protestanti-pentru-unirea-cu-roma.html

14 comentarii (+add yours?)

 1. Tim Dubhy
  dec. 05, 2014 @ 11:38:58

  iar acest lucru de de rau!
  nu trebuie deloc apreciat!!!!!!!!!!!

  • rodi
   dec. 05, 2014 @ 11:59:47

   nu trebuie apreciat, dar trebuie inteles si deslusit, bazat pe adevar. Cand am vazut titluri de mai multe articole, am crezut ca Rick Warren cere unirea evanghelicilor cu catolicii. Dar nu este adevarat. In rest, politica unirii impotriva valului legiferarii casatoriilor gay pe plan mondial, aici e o alta dezbatere. Sa dezbatem meritele unirii in context, nu in afara contextului.

 2. Vaisamar
  dec. 11, 2014 @ 14:30:18

  Sunt consternat să observ că luați în serios articolele publicate de dl Paul Dan pe blogul domniei sale.

  Nu trebuie să fii prieten cu Rick Warren ca să observi că interpretarea declarației sale este în mod voit tendențioasă. Rick Warren nu face apel la „unirea cu Roma” pur și simplu (ca și când ar vrea să-i convingă pe membrii bisericii sale să treacă la catolicism), ci la o cooperare pe anumite subiecte enunțate clar.

  Mă deprimă să văd astfel de schingiuri ale adevărului chiar și când nu sunt vizate persoane pe care le simpatizez.

  Ca să nu mai spun că Bartolomeu, patriarhul de Constantinopol este un personaj decorativ și că sinodul panortodox din 2016 va avea foarte probabil, printre temele de discuție, condamnarea „ereziei ecumeniste”. Adică implicit condamnarea relației de apropiere dintre Bartolomeu și catolicism.

  Despre dezinformările apărute în limba română am scris deja.
  http://vaisamar.wordpress.com/2014/12/07/anatomia-unei-dezinformari-declaratia-pastorului-rick-warren-despre-unirea-cu-catolicii/

  • rodi
   dec. 12, 2014 @ 00:10:01

   salutari Emanuel,
   articolul de fata e preluat de la Semnele Timpului. Noi de obicei traducem diverse stiri din engleza in l. romana, dar cand o stire este raportata deja in ziarele romanesti, nu mai are rost sa o retraducem. Din acest motiv, de data asta, am preluat acest articol. Bineinteles ca am stiut din start ca titlul postat de Semnele Timpului: „Rick Warren: Apel catre protestanti pentru unirea cu Roma” a fost nu numai tendentios, ci chiar fals. De aceea am adaugat la titlu si am specificat ca unirea solicitata este pentru „sustinerea familiei traditionale”. Si pentru acelasi motiv am adaugat ca si Russell Moore, Presedintele ERLC (Southern Baptist) si persoana ‘protege’ a lui Al Mohler, a mers si el la aceeasi conferinta cu Rick Warren. ca dovada ca nici ei nu au vazut in asta un mare rau.

   Cu Pastorul Paul Dan am avut dialoguri chiar din 2012 si am respins acuzatiile sale impotriva altuia, John Piper, pe care l-a acuzat tot de ecumenism. Poti sa vezi aici schimbul nostru – https://rodiagnusdei.wordpress.com/2012/03/19/john-piper-invitatie-pastorilor-si-liderilor-la-conferinta-dumnezeu-este-evanghelia-bucuresti-3-5-mai-2012/

   Motivul pentru care am postat linkul catre Paul Dan a fost pentru ca urmaresc canalul de la Vatican si cateva saituri catolice si desi Rick Warren si Russell Moore au mers la aceasta conferinta cu intentii bune, Papa Francisc are cu totul o alta agenda. Nu stiu daca ai citit transcriptul de la intalnirea cu Bartolomeu, dar se merita sa o citesti, e ingrijorator ce declara ei, unul catre altul – https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/12/04/realitatea-tv-papa-francisc-la-istanbul-cere-unirea-religilor-30-11-2014/

   Nici nu am mai vrut sa fac un alt articol ‘to beat a dead horse again’ si de aceea am ales sa dau linkup, ca sa se vada si parerea cealalta. Aici, Paul Dan are dreptate, ca „scopul conferintei a fost sa cheme pe protestanti la unitate cu Roma”. A facut-o cu Bartolomeu, a facut-o in Turcia si a facut-o cu carismaticii. Deci intentia Papei Francisc e clara.

   Suveranitatea lui Dumnezeu va ingadui doar ceea ce a fost randuit de El, dar si noi luam aminte, analizam si judecam evenimentele care ne izbesc cu o rapiditate fara precedent.

   In opinia mea, discutia ar trebui sa fie cu totul alta. Ar trebui sa dezbatam daca e ok ca sa lucram cu mormoni, catolici, ortodocsi, ca sa luptam impotriva casatoriilor gay, avorturilor, etc.
   Rodica

 3. Tim Dubhy
  dec. 12, 2014 @ 01:36:24

  un hiper-calvinist ca Piper poate fi un ecumenist doar in sensul bun, adica „unirea tuturor celor alesi” (nu unirea dintre crestinii adevarati si apostati!!!) !!!

 4. Vaisamar
  dec. 13, 2014 @ 10:38:45

  Înțeleg tot mai puțin logica explicației dvs. Spuneți așa: „Bineinteles ca am stiut din start ca titlul postat de Semnele Timpului: “Rick Warren: Apel catre protestanti pentru unirea cu Roma” a fost nu numai tendentios, ci chiar fals. De aceea am adaugat la titlu si am specificat ca unirea solicitata este pentru “sustinerea familiei traditionale”. Si pentru acelasi motiv am adaugat ca si Russell Moore, Presedintele ERLC (Southern Baptist) si persoana ‘protege’ a lui Al Mohler, a mers si el la aceeasi conferinta cu Rick Warren. ca dovada ca nici ei nu au vazut in asta un mare rau.”

  În opinia mea, dvs. validați articolul din Semnele Timpurilor, care deformează realitatea. Ar fi fost mai eficient să scrieți un articol separat în care să evaluați pe cont propriu declarația lui R. Warren, fără a-l trimite pe cititor la surse care îl pot dezinforma.

  Foarte grav mi se pare că recomandați cititorilor un articol scris de un personaj care face afirmații de tipul:
  „[R. Warren afirmă] ca avem mult mai multe lucruri in comun cu catolicii decat lucruri care ne despart. Ce nu spune Warren este ca lucrurile care ne despart anuleaza pe cele care le avem in comun.
  Mă întreb: dvs. personal sunteți de acord cu afirmația că lucrurile care îi despart pe catolici de protestanți (mariologia catolică, de pildă) anulează lucrurile pe care le avem în comun? Mutând discuția în alt plan: oare lucrurile care ne despart de evrei (credința noastră în Isus Hristos ca Mesia) anulează ceea ce avem în comun (Vechiul Testament)?

  Înțeleg că în trecut ați avut polemici cu dl Paul Dan. Presupun că ați ajuns să vă edificați, cu acea ocazie, asupra nivelului său intelectual și spiritual. Acum păreți să-i validați părerile, chiar și când ele sunt în mod cert găunoase.

  Nu înțeleg acest argument: „Motivul pentru care am postat linkul catre Paul Dan a fost pentru ca urmaresc canalul de la Vatican si cateva saituri catolice si desi Rick Warren si Russell Moore au mers la aceasta conferinta cu intentii bune, Papa Francisc are cu totul o alta agenda.”

  De ce nu postați direct informații de pe site-uri catolice? Cititorii dvs. sunt destul de inteligenți ca să interpreteze aceste fenomene cu mintea lor, nu cu a lui Paul Dan.

  Articolul pe care ni-l recomandați abundă de informații tendențioase și de deformări. Timpul nu-mi permite să analizez fir cu fir conținutul pentru a arăta cât de absurde este.

  Iau un exemplu:
  „In mod viclean Warren ii linisteste pe evanghelici pentru prezent, spunandu-le ca, chemarea la unitate este unitate de misiune si nu structurala. Chiar o unitate de misiune va aduce in comun aproape totul. Unitatea structurala va urma de la sine. Sa nu uitam de acceptarea unitatii cu Roma exprimata de papa al carismaticilor, profetul mincinos Kenneth Copeland.”

  Este naiv să crezi că o colaborare punctuală pe proiecte poate să aducă unitate structurală. Ar fi imposibil să încercăm unirea baptiștilor cu penticostalii, necum a unei biserici nondenominaționale cu una precum cea catolică! Pe ce lume trăiește acest Paul Dan? În biserica din Carol Davila, despre care tot scrie pe blogul lui, nu se pot uni să trăiască în pace creștini după evanghelie cesaționiști cu creștini după Evanghelie carismatici și el visează că se vor uni mișcări largi sub aceeași umbrelă denominațională?

  Paul Dan spune următoarele: „Sa nu uitam de acceptarea unitatii cu Roma exprimata de papa al carismaticilor, profetul mincinos Kenneth Copeland.”

  Tocmai am revăzut înregistrarea cu Kenneth Copeland și mesajul papei și din ea nu rezultă unitatea de care vorbește Paul Dan. Copeland s-a rugat pentru papă și i-a citit un verset din Biblie despre unitate. Foarte protestant!

  Kenneth Copeland nu a făcut nicio declarație de unire (formală sau informală) cu Roma, de aceea interpretarea dată de Paul Dan este alarmistă și potrivnică realității. Kenneth Copeland e un lider între alți 10.000 de lideri penticostali și carismatici. Și dacă acesta ar fi anunțat pe loc că se face catolic, pierderea ar fi fost minimală pentru penticostalismul american.

  Când veți avea informații clare că oamenii cărora le trimite papa Francisc mesaje de unitate se convertesc la catolicism, atunci puteți să scrieți mesaje alarmiste de felul celor postate de Paul Dan și Semnele Timpurilor.

  Mi se pare mult mai clar un lucru: Biserica Romano-Catolică se simte ea însăși amenințată de secularism, dacă a ajuns să facă apel la oameni precum Kenneth Copeland. Patriarhul Bartolomeu este el însuși o figură decorativă. Rick Warren este într-adevăr influent, dar tocmai fiindcă este influent și știe asta, nu-și va risca popularitatea în mișcarea evangelică pentru cauze irealizabile („unirea cu Roma”, acest dead horse pe care îl biciuiește obsesiv dl. Paul Dan, căruia dvs. îi țineți isonul din motive pe care le găsesc inexplicabile).
  Mai spuneți așa: „In opinia mea, discutia ar trebui sa fie cu totul alta. Ar trebui sa dezbatam daca e ok ca sa lucram cu mormoni, catolici, ortodocsi, ca sa luptam impotriva casatoriilor gay, avorturilor, etc.”
  Excelentă propunere. Aștept să citesc cu interes răspunsul dvs. la această problemă pe care o ridicați!

  • rodi
   dec. 15, 2014 @ 14:36:39

   In retrospect, decizia de a da link spre Paul Dan nu a fost una inteleapta si voi scoate linkul. Daca rasfoiam mai multe articole pe blogul lui, nu cred ca as fi dat trimitere catre el pentru ca pastorul Paul Dan merge prea departe cu afirmatiile sale decat adevarul ii permite. Pe deasupra, noi nu sustinem ipoteza sa ca Rick Warren este crislamist, mai mult bazata pe faptul ca Warren a semnat documentul ‘A Common Word” si mai recent, pentru efortul sau impreuna cu Biserica Catolica in a lupta pentru sustinerea familiei traditionale.

   Ca baza pentru afirmatia mea (pentru Warren) este chiar faptul ca Russell Moore si Al Mohler sustin aceasta initiativa. Iar Al Mohler este probabil primul evanghelic care lucreaza impreuna si cu biserica mormona pentru acelasi scop – sustinerea familiei traditionale. Acesti lideri (si John Piper si cativa altii) tot din Conventia Baptistilor de Sud’ sunt cei mai fideli sustinatori ai Evangheliei si a Bibliei in SUA. Si daca ei nu au vazut un rau in acest eveniment, atunci nu putem sa-l acuzam nici pe Rick Warren, fara sa-i acuzam si pe Russell Moore si pe Albert Mohler de ecumenism.

   Timpul nu ne permite sa scriem editoriale pentru ca blogul nostru are un alt scop si cititorii nostri au alte asteptari de la noi. O astfel de analiza necesita mult timp si studiu a unor materiale la care nu ne trage inima sa le citim/studiem si ne-ar fura timpul din lucrarea la care suntem chemati sa o facem.

   Poate va lua altcineva subiectul si va analiza ce inseamna o colaborare pentru evanghelici, ce suport biblic are
   porunca Domnului Isus a face bine aproapelui, de ex. copiilor nenascuti vs. anatemanatemizarea catolicilor, ortodocsilor, etc si suportul biblic pentru aceasta anatemizare bazata pe 2 Timotei 3:5 – „have nothing to do with these”
   And, then, does it hold up/apply/contradict/override Jesus’ command to show mercy to the poor, the sick, and the needy and then we are in effect ministering to Him personally (Matthew 25:35–40) and will be rewarded accordingly.

   Sorry for going into English, but I think in English and it’s much faster for me to write my thoughts down and I also feel some english words do not have a good translation into Romanian.

   Cam astea sunt gandurile mele. Vom fi mai vigilenti cu trimiterile noastre. Multumesc pentru acest schimb si poate vom citi la tine niste analize pe curand. God bless you!

   • Vaisamar
    dec. 16, 2014 @ 04:16:43

    Este o decizie înțeleaptă. Mă bucur că aplicați minime măsuri de carantină în raport cu epidemiile din blogosfera evanghelică.

    Pe dl. Tim Dubhy l-am trecut deseori la „spam”, din cauza pozițiilor sale aberante.

 5. Avram
  dec. 13, 2014 @ 11:20:40

  Emauel,
  Ceea ce noi am spus este ca Rick Warren nu a spus nimic despre „unirea bisericii catolice cu protestantii,” decat unirea in sustinerea familiei traditionale care este atacata. Papa Francisc se foloseste de aceste intalniri pentru a-si realiza agenda.
  Vom da raspuns la comentariul tau dupa ce vom analiza mai indeaproape punctele pe care le prezinti.
  God Bless You!

 6. Vaisamar
  dec. 13, 2014 @ 11:49:10

  Vă mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului. Am înțeles punctul dvs. de vedere cu privire la Rick Warren și agenda papei Franscisc. Ce mă nedumerește este că nu scrieți dvs. personal analize independente cu privire la Rick Warren și Biserica Romano-Catolică. În locul unei analize „from scratch” găsim pe blogul dvs. trimiteri la unul dintre cele mai toxice personaje din blogosfera evanghelică. Să-mi imaginez că nu aveți știre despre hârdaiele de calomnii pe care le varsă domnul Paul Dan asupra mea și a altor colegi de la ITP? Ca să nu fac referire la toată lista de „eretici” în perpetuă creștere de pe blogul domniei sale.

  De asemenea, ar fi utile și analize cu privire la efectele „agendei” papei Francisc. Câți ortodocși și câți protestantanți (baptiști sau penticostali) s-au convertit la catolicism de când se manifestă această agendă? Ce efecte practice produce ea? Le-a măsurat cineva? Se pot cuantifica? Există cifre, data, statistici, alte puncte de reper? Pornim de la premisa că un discurs ținut de papa Francisc în biserică la K. Copeland sau la Constantinopol funcționează ca un glonț magic? Unii pastori nu reușesc să-și reformeze enoriașii cu zeci de predici, iar papa reușește să producă schimbări fundamentale cu un singur discurs?

 7. Tim Dubhy
  dec. 14, 2014 @ 12:00:04

  vaisamar este un crislamist..normal ca apara pe crislamisti…pacat!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: