Iacob Berghianu – Raspunsuri Pentru Viață – Pacea cu semenii

Photo credit www.renewedstrength.org Ioan 16:33 V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.” 

Cum putem sa avem pace cu semenii? Pacea, in ebraica „Shalom”, iar in greaca „irene”, este termenul consacrat care descrie relatiile perfecte, atat pe verticala, cu Dumnezeu, cat si pe orizontala cu semenii. Termenul este cu atat mai important, cu cat asemanarea omului cu Dumnezeu consta nu numai in a avea caracter divin, ci mai ales in capacitatea de relationare cu divinitatea si nu doar cu divinitatea, ci si relationarea interumana.

berghianu

Iacob Berghianu Photo Credo TV

Acest cuvant, pace, in varianta greceasca, apare de 88 de ori in Noul Testament. Pacea a fost perturbata grav prin aparitia pacatului in omenire, prin proto-parintii nostri, Adam si Eva. Cuvantul pace nu lipseste din nicio carte din Noul Testament, motiv pentru care acestei carti i se mai spune si Cartea Pacii. In ceea ce priveste semnificatia a termenului pe plan interuman, pacea este cuvantul prieteniei dintre oameni, cuvantul bunelor relatii dintre natiuni, visul de aur al umanitatii. Trebuie spus din capul locului, ca acest vis de aur al omenirii, in contextul in care marele pacificator si Print al Pacii, Isus, a fost si este respins de catre cei mai multi oameni, se concretizeaza periodic si finalmente, intr-un tragic cosmar. Mantuitorul Isus, referinduse la evenimentele escatologice, deci evenimentele sfarsitului, a avertizat in Matei 24:6 –  Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci. – Iata, care este din nefericire perspectiva pacii interumane, nu peste multa vreme. Si in prezent sunt probleme, dar dupa textul biblic, acestea se vor agrava si mai mult inperioada urmatoare. Si prin aceasta, noi nu suntem fatalisti, ci dorim dimpotriva sa fim realisti.

Ap. Ioan, mergand mai departe, in textul paralel din Apocalipsa, precizeaza motivul si amplitudinea a ceea ce urmeaza sa se intample pe pamant: „Cand Mielul a rupt a doua pecete, s-a aratat un cal rosu. Cel ce statea pe el a primit puterea sa ia pacea de pe pamant, pentru ca oamenii sa se injunghie unii pe altii.” Apocalipsa 6:4. Cat de cutremuratoare trebuie sa fie o astfel de perspectiva.

Avand in vedere tocmai aceasta perspectiva sumbra, dar biblica, cu care se va confrunta marea majoritate a ultimei generatii a lumii noastre este cu atat mai importanta si necesara abordarea tematicii pacii interumane. Trebuie sa observam si sa recunoastem ca inainte de inlaturarea zidurilor de despartire  si de antagonism dintre semeni, pacea interumana presupune daramarea zidului pacatului, marele distrugator de relatii. Deci, sa se rezolve problema pe verticala mai intai, pentru ca mai intai de a se putea obtine pacea cu semenii, trebuie si se impune cu necesitate, sa avem pacea cu Dumnezeu, cu propria noastra constiinta pentru ca nimeni nu poate impartasi altora pacea pe care nu o are. Nu se oate pe temelia crapataa naturii omenesti, care este in razboi cu Dumnezeu, sa construiesti o lume a pacii interumane.

Sa vedem acum, cate feluri de paci exista, deci tipologia pacii interumane si limitele pacifismului interuman. Pacea interumana este de mai multe tipuri. E vorba de pacea dintre evrei si neevrei, pacea din sanul familiilor mixte de tip crestin-necrestin, in al treilea rand- pacea din sanul bisericii crestine si din sanul familiilor crestine, care sunt de fapt o biserica in miniatura. Si pacea dintre om si om, dintre crestin si necrestin. Vom incepe cu ceea ce va parea paradoxal: pacea dintre evrei si nevrei.

(notite din primele 5 min. mai sunt aprox 20 de min din mesaj)

VIDEO by Credo TV

2 comentarii (+add yours?)

  1. Stefania
    iul. 19, 2016 @ 01:57:47

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: