Beniamin Netanyahu a cerut dizolvarea guvernului sau – Legea consolidarii statului evreiesc si alegerile anticipate

Photo credit www.cnn.com

În Israel, săptămâna a început cu o reorganizare majoră. Guvernul a fost dizolvat și se pregătesc alegeri anticipate pentru primăvara viitoare. Prim-ministrul Israelului Beniamin Netanyahu și-a demis doi miniștri. Alegerile anticipate vor târî Israelul într-o campanie electorală chinuitoare.

Într-un interviu televizat, Netanyahu îi condamna pe doi dintre miniștrii săi de plănuirea monopolizării guvernului. El le spunea israelienilor că nu poate conduce un guvern care îi critică, pe el și politicile sale:
”Nu voi mai tolera opoziții în interiorul guvernului. Nu voi mai accepta miniștri care atacă politica guvernului chiar în interiorul guvernului, care îl atacă pe liderul acestuia, toate acestea din interese politice, fiind iresponsabili la nivel național.”

Metodele de confruntare a terorismului palestinian, problema construirii în Ierusalim,
îngrijorarea crescândă cu privire la dezvoltarea nucleară a Iranului și legea privind consolidarea statutului evreiesc au produs dezacorduri în interiorul guvernului.

Israelienii se vor prezenta la vot la mijlocul lunii martie, cu doi ani înainte de termen.

Potrivit sondajelor de opinie organizate de televiziune, țara alunecă spre dreapta, sprijinind partidul Likud condus de Netanyahu, dar se pot întâmpla multe în trei luni.

În Bruxelles, secretarul de stat John Kerry a refuzat să comenteze politica internă a Israelului:
”Sperăm că orice guvern va fi format, acesta va fi capabil să negocieze pentru a putea rezolva divergențele dintre israelieni și palestinieni.”

Deocamdată, însă, Israelul se va cufunda într-o campanie electorală costisitoare care s-ar putea să nu conducă țara spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Stire difuzata in Jerusalem Dateline 56 – decembrie 2014 – ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Legea consolidarii statului evreiesc
si alegerile anticipate

Criza politică nu se referă doar la securitatea națională sau la metodele de conducere. Mare parte a acesteia are de-a face cu legea prezentată Knessetului care a produs diviziuni atât în rândul celor de la conducere cât și în rândul cetățenilor.

Profesorul Abraham Diskin, care a ajutat la elaborarea legislației, spunea că legea este simplă:
”Este o lege declarativă care susține faptul că Israelul este o națiune evreiască, sau că vrem să ne păstrăm steagul și imnul.”

”Scopul legii este apărarea lucrurilor ce există deja. Nu creează nicio politică nouă”, a afirmat Yoram Hazony.

Yoram Hazony, președintele Herzl Institute, spunea că din cauza situației actuale din Orientul Mijlociu, Israelul trebuie să își mențină natura evreiască, rămânând însă o democrație puternică:
”Legea încearcă să apere sistemul școlar evreiesc existent, Legea reîntoarcerii, dreptul Guvernului Israelului de a apela la armata israeliană pentru a apăra poporul evreu în întreaga lume, nu doar în Israel. Aceasta nu schimbă statu-quoul, ci îl protejează.”

Hazony și Diskin spuneau că legea apără drepturile individuale ale tuturor israelienilor,
indiferent de rasă ori religie. Ținând însă cont de crizele politice curente, este puțin probabil ca legea să se voteze curând. Alegerile anticipate sunt mult mai posibile. Dacă vor avea loc, sondajele recente sugerează că Beniamin Netahyahu va ocupa funcția de prim-ministru pentru a patra oară.
Julie Stahl a fost prezentă pentru a discuta despre legea consolidării statului evreiesc,
alegerile anticipate și situația curentă.

Ce rol a avut legislația în stabilirea alegerilor anticipate ?
”A fost probabil picătura ce a umplut paharul. Cu siguranță nu a fost singura chestiune ce a determinat stabilirea alegerilor, însă, pentru unele partide, a fost probabil ultima picătură. Se pare că partidul Likud va câștiga alegerile, însă partidul câștigător va trebui să se alieze cu alte partide pentru a câștiga majoritatea. Aici, sistemul politic aI Israelului este oarecum complicat. Va trebui să facă înțelegeri cu alte partide. Se pare că țara înclină spre dreapta.”

Sondajele arată o înclinație spre partidele de dreapta, spre partidul Likud, care este un partid conservator. De asemenea, mai este partidul Israel Beytenu, dar nu vrem să intrăm în prea multe detalii politice.

Julie Stahl a fost întrebată dacă crede că țara înclină spre dreapta:
”Așa se pare. Una dintre problemele care au stârnit controverse între dreapta și stânga a fost cu privire la tratatele de pace. Cred că israelienii s-au săturat de negocierile de pace cu palestinienii care nu au dat niciun rod. Există informații despre încă o izbucnire violentă. Au loc încă războaie cu diverse grupări în Gaza. Cred că israelienii s-au cam săturat de această situație.”

Ce rol joacă polemica din jurul Muntelui Templului în situația actuală ?
”Cred că reprezintă problema centrală. Palestinienii susțin că israelienii încearcă să obțină aprobarea de a se ruga pe Muntele Templului, că încearcă să preia controlul asupra acestuia. Nu este deloc așa.

Prim-ministrul Netanyahu a spus în repetate rânduri că Israelul nu își va schimba statu-quoul, că nu le va permite decât musulmanilor să se roage pe munte. Ieri, când am fost acolo, am întâlnit mai multe grupuri, care ar fi fost plătite de Hamas și care țipau la vizitatori că Allah este măreț. Este, într-adevăr, destul de supărător.”
Stire difuzata in Jerusalem Dateline 56 – decembrie 2014 – ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: