Adevarul: Un preşedinte neortodox

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis Facenook via Adevarul

89.73 %procentul românilor din Diaspora care au votat cu Klaus Iohannis

Un reprezentant al minorităţilor din România, german, va fi, din 22 decembrie, noul preşedinte al ţării. Într-un stat majoritar ortodox, un preşedinte nu foarte… ortodox, din toate punctele de vedere.

Este sas, un neamţ de România, este protestant (luteran), vine din Transilvania, ca niciodată un preşedinte al statului român; Tot ceea ce se ştie despre el este că a făcut din oraşul în care a fost primar 16 ani mândria României. A Europei. Oraşul său e acum cunoscut pentru multilingvismul său, pentru amestecul armonios de religii (este supranumit oraşul celor trei religii: ortodoxă, catolică, protestantă), pentru strălucirea sa în lume.

Cum va face el oare pentru a „aplica” etica protestantă a capitalismului într-o tară care a crescut din comunism si care are greutăţi în a ieşi din această optică?

Ei bine, se pare că Klaus Iohannis detestă minciuna şi vrea să termine cu această cangrenă care roade ţara, corupţia. De altfel, unul din primele gesturi făcute a doua zi după alegeri a fost să ceară plecarea primarului Constanţei, Radu Mazăre, unul dintre primarii cu cele mai multe dosare de corupţie din ţară. Surprinzând toată lumea.

A fost clar, şi suprinzător, pentru mulţi, dar mai ales pentru cei care i-au fost dintotdeauna apropiaţi, că probabil nu-şi va schimba stilul, odată devenit preşedinte. “Am picat într-o capcană a unui om care părea că nu vrea să ”se vândă” deloc”, îşi aminteşte acum Liviu Iolu, jurnalistul de la Adevărul care l-a intervievat de patru ori. “Vroiam să îl atrag în dispute cu ceilalţi oameni politici, să aud adjective tari. Dar am avut un şoc profesional. Este un povestaş. Practic ”defectul” care i s-a imputat, ”muţenia” sa, era din cauza noastră. Din cauză că foloseam schema simpla de interviu în faţa politicienilor din Bucuresti”.

Citeste mai mult: adev.ro/nghlbs

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: