S-a nascut Isus – Lazar Gog

Lazar GogCapitolul 1 din Evanghelia dupa Matei, probabil este cel mai potrivit capitol si pasaj biblic care sa faca legatura intre Vechiul Testament si Noul Testament. Matei, ca unul care a fost aproape de Mantuitorul Isus Hristos, fiind apostolul Sau, ne duce in istorie, pentru ca vrea sa ne arate ca Isus Hristos, macar ca este Fiul lui Dumnezeu, macar ca este divin, El este si o persoana istorica. De fapt, este cea mai istorica persoana pentru ca si cei ce-i neaga existenta, trebuie sa admita ca El a fost si este persoana istorica.

Mi-aduc aminte, eram inca in Romania, pe timpul comunismului, faceam naveta de la Ploiesti la Bucuresti pentru ca lucram acolo, la conducerea Cultului Penticostal, si calatoream cu trenul la Bucuresti. M-am dus la clasa I, am intrat in compartiment si dupa cateva calatorii, una din persoanele care era in compartiment- cu regularitate acolo, erau trei ofiteri de armata si doi civili. Si mai era un loc si m-am pus acolo, ca era cald intre ei. Era undeva prin Martie, era rece afara.
Si unul dintre civili imi zice: „D-le, v-am vazut ca si dvs. calatoriti cu trenul acesta la Bucuresti. Si cum de ati venit sa va asezati aici?”
„Aici am vazut un loc liber si am venit sa ma asez.”
Si ma intreaba: „Dar, ce faceti d-le la Bucuresti?”
Si am zis eu: „Predau.”
„Dar, ce predati, d-le?”
„Teologie.”
„Pfff… teologie? Tu esti o rusine nationala,” [mi-a zis] din senin. „Statul roman investeste in dumneata sa te educe si dumneata faci teologie?”
Am zis: „Statul a investit pana la liceu. Dar, dupa liceuincolo n-a investit statul, asa ca nu m-a educat statul.”

Si-mi spune el: „D-le, daca imi dai un argument ca Hristos al tau exista, ma pocaiesc si eu.”
M-am uitat la ei, ca toti erau cu ochii pe mine, acuma.
Si am zis: „D-le, eu va dau argument, dar ma te ca nu va pocaiti.”
„Nu, d-le, ca ma pociesc! Stii cu cine vorbesti?”
Am zis: „Nu stiu.”
„Eu sunt seful propagandei de partid din Ministerul Transportului si Telecomunicatiilor.”
Si, avea ziarul in mana: Scanteia, ziarul partidului.. Am zis: „Ce cititi, d-le?”
Zice: „Ce sa citesc, d-le? Ziarul partidului. De ce? Ce vrei sa ma intrebi?”
„Pai, ce scrie? Scanteia si dupa aceea, ce data e? Spuneti-mi, ce data e?”
Si imi spune el: „15 martie,” sa zicem, ca nu stiu exact ce data era, dar era luna martie.
Si i-am zis eu: „Ati vazut, asta este argumentul ca Isus Hristos exista.”
„Cum, d-le, ca asta este ziarul partidului!”
„Nu, nu, d-le. Este 15 martie 1985, de la Hristos incoace, nu-i de la Lenin incoace.”
A stat putin, s-a uitat la colegii lui si-a zis: „Cred ca stie ceva.”

M-am intalnit de multe ori dupa aceea cu dansul. A venit special la mine, pe culoar si mi-a zis: „D-le, imi place cum mi-ati raspuns.” Dar, vreau sa va spun ca in aprox. 6 luni de zile s-a predat Domnului si acolo pe tren ne-am rugat Domnului, sa primeasca mantuirea.

Isus Hristos a fost o persoana istorica, Unul care a impartit lumea in doua, istoria lumii in doua: inainte de Hristos si dupa Hristos. Dar, dincolo de aceasta, Isus Hristos este cu totul diferit de orice alta persoana din lume.

psalm 93v1a Jesus king

1. Regalitatea lui Isus Hristos

Matei ne prezinta cateva aspecte legate de persoana Mantuitorului Isus Hristos. Primul aspect care ni-l prezinta Matei este Regalitatea Lui. Matei 1:1 zice „Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David….” este primul lucru cu care incepe Matei, pentru ca Matei ne spune: Cel ce s-a nascut, macar ca s-a nascut la ieslea Betleemului, este Rege. Ne prezinta regalitatea lui David. David este fondatorul dinastiei regale, Israelite, si daca va uitati cu atentie la capitolul intai din Evanghelia dupa Matei, Duhul Domnului, prin Matei, ne prezinta vreo 15 imparati care au descins din David si care au fost stramosii pamantesti ai Mantuitorului Isus Hristos. Dar nici unul din ei nu este numit imparat afara de David, macar ca au fost imparati. Singurul care este numit imparat in aceasta evanghelie este David si este numit de doua ori, ca sa confirme si sa intareasca acest adevar in vers. 6 – … De doua ori, pentru ca asa sunt marturiile lui Dumnezeu. Asa sunt argumentele lui Dumnezeu, pe baza a doua sau trei marturii. Deci, Cel ce s-a nascut, Isus Hristos este imparat.

2. Nationalitatea lui Isus Hristos

Photo credit www.wordofmessiah.org

Matei ne prezinta nationalitatea Lui. Uitati-va la partea finala a versetului intai „fiul lui Avraam”. Cu alte cuvinte, Matei vrea sa spuna: Cel ce s-a nascut din David, ca imparat, pe de alta parte, este evreu, pentru ca Avraam este fondatorul dinastiei  sau daca vreti, natiunii israelite. Avraam este parintele lui Israel, dupa cum este si parintele credintei.

3. Umanitatea lui Isus Hristos

Apoi, Matei continua in prezentarea lui Isus Hristos si ne vorbeste despre umanitatea Lui. Uitati-va in Luca 3:38 „fiul lui Enos, fiul lui Set, fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu. -” Cand Luca prezinta genealogia, a Mantuitorului nostru Adam, el merge pana la Adam si spune „fiul lui Adam”, pentru ca Isus Hristos s-a nascut ca om.

Deci este regal, este Rege, prin David. Este evreu prin Avraam. Este om prin Adam. Prin urmare, toata omenirea are dreptul la Isus Hristos. Isus Hristos a venit pentru toata omenirea. Din nou, ne intoarcem la Matei. Cand Matei prezinta genealogia, istoria stramosilor lui Isus Hristos, El o face printr-o maniera speciala. Prezinta 3 grupuri de cate 14 persoane. Uitati-va in Matei 1 vers. 17, spune Deci de la Avraam până la David sunt paisprezece neamuri de toate; de la David până la strămutarea în Babilon sunt paisprezece neamuri; şi de la strămutarea în Babilon până la Hristos sunt paisprezece neamuri.Insa, ultima grupare, de 14 nu mai este de 14, este de 13.  Foarte interesant. Intrebarea este: oare de ce? De ce 13 si nu 14? Pentru ca cel de-al 14 este practic Isus Hristos. Dar, intentionat, Duhul Sfant a omis unul din stramosii lui Isus Hristos, ca sa fie El si sa ramana 13. Stiti de ce? Pentru ca, pe langa faptul ca Isus Hristos a venit sa mantuiasca oamenii, Isus Hristos a venit sa nimiceasca lucrarile diavolului. Ori, in istoria biblica si in gandirea biblica, si in gandirea laica, numarul diavolului este numarul 13. Nu toata lumea se teme de vineri 13, toata lumea se teme de numarul 13. Mantuitorul, Isus Hristos, lasand ultima lista, a treia, doar de 13 persoane, vine sa ne spuna ca Lui nu i-a fost frica sa se lupte cu diavoulul aici pe teritoriul Lui si multumim Domnului ca Domnul Isus Hristos l-a invins pe cel rau. Si de aceea, si noi suntem astazi biruitori prin Isus Hristos.

Felul in care Matei ne prezinta aceste 3 grupari de generatii din care s-a nascut Isus Hristos, este foarte interesant. De la Avram la David sunt generatiile premonarhie, de la David la robia babiloniana este generatiile care formeaza monarhia lui Israel si apoi, de la Babilon la Isus sunt generatiile post monarhie. Deci, premonarhie, monarhie si post monarhie. Cu alte cuvinte, premonarhia este ridicarea lui Israel, monarhia este regalitatea lui Israel si post monarhia este ruina lui Israel, pentru ca in momentul in care se naste Isus Hristos, Israel este departe de mantuire.

4. Divinitatea lui Isus Hristos

Nu numai regalitatea, nu numai nationalitatea, nu numai umanitatea este prezentata de Matei. Este prezentata si divinitatea lui Isus Hristos. Uitati-va, spre exemplu, la vers. 2 si uitati felul in care Matei prezinta istoria nasterii lui Isus Hristos. „Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iuda şi fraţii lui;” -in traditia iudaica, in traditia israelita, cel care este prezentat ca unul din care descinde cineva, este tata. De aceea, in toate listele acestea, spune: Avraam a nascut… Iacov a nascut… Isac a nascut.. David a nascut… Solomon a nascut…

Matei 1:16, observati cum schimba Duhul Sfant istoria, „Iacov a născut pe Iosif, bărbatul Mariei, din care S-a născut Isus, care Se cheamă Hristos.”  Maria s-a nascut din Isus, nu Iosif. Pana in momentul acesta, toti barbatii au nascut, in traditie. De data aceasta, spune: „barbatul Mariei, din care s-a nascut Isus”, pentru ca Isus nu este fiul lui Iosif. Isus este fiul Mariei. Lucrurile, asa cum le cunoasteti din Scriptura, dar pentru ca suntem la aceasta sarbatoare, sa va readucem aminte, lucrurile s-au petrecut in felul urmator:

In Geneza 3:15 – Domnul Dumnezeu a stat de vorba cu omul, a stat de vorba cu femeia si a stat de vorba cu diavolul- Satana, cel care i-a ispitit si au cazut in pacat. Si in aceasta discutie, uitati ce spune Cuvantul lui Dumnezeu:  Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.” Inseamna ca si diavolul poate sa aiba copii- samanta diavolului. De aceea, anticrist, va fi o imitatie a nasterii lui Isus Hristos, pentru ca el va fi un om al unui rezultat a unei uniuni nenaturale intre Satana si o femeie- „samanta ta si samanta ei”. Care e samanta ei? Care e samanta femeii? Isus Hristos.

De acum, s-a vestit ca  se va naste Isus Hristos, care este in Biblie samanta femeii. Cum au decurs lucrurile? Uitati cum au decurs lucrurile. In Luca 1:30 –

30 Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu.
31 Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un Fiu, căruia Îi vei pune numele Isus.
32 El va fi mare şi va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; şi Domnul Dumnezeu Îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David.
33 Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit.”
34 Maria a zis îngerului: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?”

adica, sunt o femeie curata, virgina.

 Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt Se va coborî peste tine, şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.

pentru ca omul a cazut in pacat,  si rascumpararea lui nu s-a mai putut face de catre omul cazut in pacat, toti descendentii, de la Adam incoace, pana la noi, ne nastem in pacat. Dumnezeu: consiliul celor trei numit Tatal, Fiul si Duhul Sfant s-au intrunit si au zis: Cum il salvam pe om? Si Unul dintre cele 3 persoane a zis „Eu am sa-l salvez.” Ceilalti doi au intrebat: Cum? Ma voi intrupa, voi trai ca un om, dar fara de pacat, pentru ca acolo s-a dat batalia si a cazut pe pamant omul, acolo, pe pamant, trebuie sa se dea din nou batalia si sa invinga. Si atunci, o alta persoana din cele 3 a zis: Daca Tu faci lucrul acesta, daca Tu te intrupezi, eu fac posibila intruparea Ta. Cum? Am sa-ti pregatesc, am sa-ti construiesc, am sa-ti creez un mic trup, pentru ca El este samanta femeii, nu este samanta barbatului. Evrei 10:5 – De aceea, când intră în lume, El zice: „Tu n-ai voit nici jertfă, nici prinos; ci Mi-ai pregătit un trup; Deci, unul dintre cei 3 a zis: Eu ma intrupez. Al doilea a zis: Daca Tu te intrupezi, Eu iti creez un trup, pentru ca Tu trebuie sa fi samanta femeii, nu a barbatului. Si Dumnezeu, Tatal, a creat un embrion mic, ca sa folosim limbajul anatomic si a luat acest embrion creat, trupul acesta mic si l-a pus in pantecele Mariei, in ovulul ei. Cea de a treia persoana din Dumnezeu, pe care-L numim Duhul Sfant, a zis: Daca Tu te intrupezi, daca Tu ii faci trup, ii construiesti trup, Eu am sa-L animez asa cum L-am animat pe Adam. Ca, dupa ce l-a facut pe Adam, Dumnezeu l-a framantat din tarana pamantului,

(Din primele 21:05 min)

VIDEO by Emanuel Church Anaheim

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: