Iosif Ton la Londra (Partea II-a)

Din vizita Doctorului Iosif Ton la Biserica Sion, in care a predicat Evanghelia si a impartasit o abordare sistematica de a dezvolta discipline spirituale in viata personala a credinciosului. Londra, 26-27 octombrie 2014

Iosif Ton: Voi sunteti Romani in Londra. Ce inseamna asta? Pana nu de mult, Romanii erau inchisi in ei insisi si se credeau cei mai buni oameni din lume. Este o carte care a aparut imediat dupa revolutie, scrisa de un mare teolog ortodox, Dumitru Staniloaie. Toti il revereaza. Dar daca cititi carticica aia spre poporul Roman, e atata lauda poporului Roman, cum nu mai poti gasi alta- cel mai bun, cel mai cumsecade, cel mai cinstit popor din lumea asta. Si dupa aceea, tu stii cum ne priveste Europa pe noi, Romanii, ca ti-e rusine sa zici ca esti Roman. Multi sunt ambarasati, suntem luati in deradere.

Ceva, face Dumnezeu, ce n-a mai facut. Toate natiunile astea care erau inchise in ele, dintr-o data se trezesc in Uniunea Europeana- eu care am trait in inchisoarea romaneasca, nu mi-am imaginat vreodata  ca vine vremea cand ma pot urca in masina undeva, la noi in Ardeal, si sa plec de acolo pana la Londra sau la Stockholm, sau la Madrid, fara pasaport, numai cu buletinul si fara chinul de-a obtine vize si aprobari. Si in libertatea asta, doua milioane de Romani, ca voi, au plecat din tara si au umplut Europa de Apus. Unii, numai temporar, sa-si faca un banut, ca sa-s poata construi o casuta si apoi sa se duca inapoi. Dar, foarte multi zic: „Dar, de ce sa ma mai intorc acolo?” Si tot mai multi Romani decid sa ramana in tara in care au venit. Si avem Romani care se englezesc, Romani care se Suedeaza sau se Spaniolesc sau se Italienesc. E foarte interesant sa te duci si sa stai intr-o familie de Romani in Austria si sa-i vezi pe copii ca nu mai vorbesc romaneste, numai nemteste. Sau te duci la familie in Spania  si copiii numai spaniola [vorbesc], numai cultura spaniola. Si asa sunt Romanii din Anglia.

Ce vrea Dumnezeu cu asta?

Ca asta nu se intampla asa, din intamplare. Dumnezeu a prevazut-o de mult si va fi tot mai mare comunitatea de Romani in Anglia, Romani care-si permanentizeaza starea  in Anglia. Acuma, sa stiti o diferenta intre Europa si America. In America, intr-o generatie, copiii nu mai sunt Romani. In America, deci, se spune: „Mai, tu nu mai esti Roman. Tu esti American. Si copiii nu mai sunt rusi, italieni, romani; ei s-au americanizat. In generatia urmatoare, ei nu mai stiu ca au fost Romani, ca asa li se spune: „Uita ce ai fost; acuma, tu esti american.” Dar in Londra, peste trei generatii, voi tot Romani veti fi; doar nu te poti face englez. Si tot neamt ramai in Germania, ca nu te faci neamt. Nu te poti face spaniol. In Europa raman pocketsof minorities – grupari de minoritati. Ce vrea Dumnezeu cu asta?

Eu am crescut la ceea ce s-a numit scoala ardeleana. De pe la 1700, Petru Maior, Gheorghe Sincarin, altii ca ei, Samuel Klein, mergem la scoli in strainatati si apoi ne intoarcem la poporul nostru sa ne ridicam poporul. Eu cu ideea asta am crescut si atunci cand am ajuns la Oxford, sau vadul boului. Cati dintre voi stiti ca Oxford inseamna vadul boului? Au venit dupa mine din America, sa-mi ofere pozitii. „Nu, d-le. Eu sunt de la opinca si ma intorc la opinca. D-le, te mai duci inapoi la oamenii aceia, in inchisoarea comunista? Da, pentru ca neamul meu are nevoie de mine si Dumnezeu de aceea m-a adus la Oxford, ca apoi tot ce-am adunat sa dau la poporul meu. Now that’s a different mentality, isn’t it? Aceasta este o mentalitate total diferita, nu?

Voi, ma adresez acelor care ati venit si vreti sa ramaneti aici si repet, astia vor fii tot mai multi. Incepeti sa va organizati, nu numai intr-o adunare. Va trebui ca comunitatea romaneasca din Londra sa se organizeze asa fel incat  statul britanic sa va dea resursele extraordinare care au la dispozitie pentru minoritati. La ora actuala, Romanii nu profita de asta. Si vio trebuie sa va ganditi; noi trebuie sa formam o comunitate romaneasca in Anglia. Si chiar daca urcam pe toate treptele si ajungem maine, poimaine ca macar un Roman sa fie in parlamentul de la Westminster, reprezentantul romanilor, acolo. De ce nu?  Pe cand vom avea primul roman, membru al academiei britanice- Royal Society- un roman savant recunoscut si e primit ca membru in The Royal Society. Aim high! Tintiti sus!

In 1940, a aparut o noua traducere a Noului Testament in limba engleza, care pana astazi e admirata si multi o folosesc. J. B. Phillips.

10:58

24:00 Eu veau sa provoc in seara asta toti tinerii, v-a adus Dumnezeu in Anglia si va veti aseza aici. Indrazneste sa-ti insusezi toata cultura acestei tari, toata istoria acestei tari si mai ales istoria crestina a acestei tari. Si istoria oamenilor mari ai lui Dumnezeu pe care i-a dat tara asta.

Iosif Ton in Londra, Anglia Octombrie 2014 PART II

VIDEO by ISUS PENTRU TOTI

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: