Iosif Ton – Timotei, ia seama la citire, nu la televizor

Iosif Ton Londra

Fii atent la citire –

Timotei, ia seama la citire, nu la televizor. Cat timp petreci citind? Televizorul iti da imagini si alea numai te tulbura. Ia seama la citire. Cat de mult citesti Scriptura? Cat de mult ti-a imbibat mintea cu ea? De la 12 ani am inceput procesul de memorizare a Scripturii. La 20 de ani am facut un test cu cineva. I-am zis: „Eu ma uit pe geam, tu citesti orice text din Biblie, orice verset si eu iti spun de unde citesti. Acuma, imi citesti din Isaia, cred ca e cap. 51; acuma citesti din Matei. Si m-a dus prin toata Biblia si la fiecare spuneam de unde citeste.

Coloseni 3:16 – Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Cum poate locui Cuvantul lui Hristos in tine, daca nu-l citesti si daca nu-l memorizezi?

„Pai, frate, dar eu n-am timp.”
„Poftim? N-ai timp pentru Dumnezeu? Tu vrei sa petreci vesnicia cu Dumnezeu si n-ai timp pentru El?”

„Da, si eu am venit sus.”
„Dar, ce-ai facut acolo jos? Cat timp ti-ai petrecut cu Mine, acolo?”
„Pai, dar, a trebuit sa fac avere in Londra… A trebuit sa fac bani. Dupa aia, sa imi fac casa in Romania. Si daca am avut un pic timp, l-am petrecut la televizor, sa vad si eu macar atat in Anglia.”

Fii atent la citire.
Si dupa aceia, fii atent la meditare. Moise ii spune lui Iosua: „Cartea asta care am scris-o eu,” cand zice cartea asta a legii, era Exodul, Levitic, Numeri si Deuteronom. Astea erau „Cartea Legii”. Cu cartea asta incingi o lume. „Cugeta la ea zi si noapte. Mediteaza la ea.” Ce inseamna asta?

Biblia: Cugeta la ea zi si noapte. Mediteaza la ea –

Dupa ce ai citit un text, sa faci ce spune in Psalmul 119:147 –
147 O iau înaintea zorilor şi strig; nădăjduiesc în făgăduinţele Tale.
148 O iau înaintea străjilor de noapte şi deschid ochii, ca să mă gândesc adânc la cuvântul Tău.

Asta inseamna a medita. Cuget adanc la cuvantul Tau. Uite cum se intampla. Tu trebuie sa-ti disciplinezi mintea, sa stie cum sa cugete, sa gandeasca adanc. Invata pe de rost intrebarile care sa le pui textului. Ce-mi vorbeste textul acesta despre Dumnezeu Tatal? Ce-mi vorbeste despre Domnul Isus? Ce-mi vorbeste despre Duhul Sfant? Ce-mi vorbeste despre om? Ce-mi vorbeste mie personal? Care-i versetul care scanteiaza si simt caci cu ala imi vorbeste mie Dumnezeu? Care-i versetul care se merita sa-l memorizez? Si acela il si rumeg, pana se imprima.

Astea-s cateva intrebari. Mai poti pune si alte intrebari. Stai la masa, stai cu Biblia in fata, ai hartie si creion. Pui textului intrebari. Dar, acuma, fii atent: autorul acelui text e Dumnezeu. Cand eu pun intrebari la text, practic, eu pun intrebari lui Dumnezeu. Si treptat, treptat, dupa ce invat sa dialoghez cu textul, ridic ochii, zic: „Doamne, ce-mi raspunzi Tu la intrebarile astea?” Spune-ti lucrul acesta; apoi, taceti. Asa spune in Psalmi. Taci. Taci, sa-L asculti pe El. Si dintr-o data auzi ca spune ceva. Asta-i Dumnezeu! Si e asa de distinctiv, ca imediat simti ca Dumnezeu vorbeste. Si treptat, treptat, ii recunosti vocea cand vorbeste si incepi dialog cu Dumnezeul cel viu.

Solitudine

Dialogul tau cu Scriptura, cugetarea ta la Scriptura devine un dialog cu Dumnezeu. In cacrtile pe care vi le-am recomandat se vorbeste de citire, de mediatie, de solitudine. Domnul Isus zice: „Du-te in camaruta ta, incuie usa dupa tine.” Sa nu fii, decat tu cu Dumnezeu. Aia e solitudine. Du-te undeva unde esti numai tu cu Dumnezeu, neintrerupt macar 1 ceas, doua si sa inveti sa dialoghezi cu Dumnezeu. „Cautati-ma. Cautati-mi fata si Eu ma las gasit de voi.” Sunt promisiuni in acest sens.

Vezi mesajul integral aici …

Un comentariu (+add yours?)

  1. puiu
    dec. 31, 2014 @ 07:53:32

    Frumos cuvint fr.Ton astept in continuare si multe altele GBY Amin

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: