Actul de parteneriat strategic dintre Statele Unite si Israel

Netanyaho in vizita la Casa Alba. Mai 2014

La începutul săptămânii, Parlamentul francez a votat o rezoluție simbolică privind recunoașterea statului palestinian. Este una dintre alte țări europene ce recunosc Palestina. De cealaltă parte a oceanului, Congresul S.U.A. este aproape de a da o lege prin care să recunoască Israelul ca partener strategic major al lor. Este parte a unui program ce dorește să apropie cele două țări.

Actul de parteneriat strategic dintre Statele Unite și Israel aprobat săptămâna aceasta de către Congresul Americii este considerat istoric deoarece consolidează prietenia de aproape 70 de ani dintre cele două națiuni. Legislatura extinde cooperarea în mai multe domenii: energetic, agricol, al apărării, al serviciilor secrete. Îi oferă Israelului echipamente militare în valoare de încă 200 de milioane de dolari, o rezervă de armament pe care o pot folosi ambele națiuni în caz de război. Israelul va beneficia de avantaje comerciale, iar cetățenii israelieni ar putea fi lăsați să intre în Statele Unite fără viză. Acordul Congresului a venit într-un moment în care relația dintre cele două țări e mai precară ca oricând.

Oficialii administrației Obama au folosit cuvinte denigratoare la adresa lui Beniamin Netanyahu. Antipatia Casei Albe față de prim-ministrul israelian este evidentă. Mulți israelieni consideră că Statele Unite încearcă să forțeze Israelul să accepte noi concesii cu Hamas, un grup terorist care a jurat că va distruge statul evreiesc.

Natan Sharansky, președintele Agenției Evreiești pentru Israel, spunea pentru știrile CBN că, în opinia sa, Statele Unite vor rămâne de partea Israelului, deoarece națiunea este singurul reprezentant al lumii libere în Orientul Mijlociu:
”Din acest motiv, va exista în continuare o colaborare strânsă între Statele Unite și Israel.
Colaborarea dintre noi în domeniul securității, al armatei, al serviciilor secrete, este foarte puternică și foarte strânsă.”

Sharansky consideră că cel mai important lucru pentru Israel este ca America să continue să conducă lumea liberă:
”Dacă America nu este gata să conducă, vom avea cu toții probleme.”

Însă unii membri din partidul Likud al lui Sharansky și unii membri ai Congresului Statelor Unite nu aprobă direcția dată de Administrația Obama, în special vizavi de chestiunea programului nuclear al Iranului. Ei se tem că Statele Unite vor accepta un acord care îi va permite Iranului să dezvolte arme nucleare, însă Sharansky spunea că Israelul nu va accepta niciodată acest lucru.

”Cu siguranță am prefera ca lumea liberă să înțeleagă ce amenințare reprezintă Iranul pentru libertatea întregii lumi și să ia măsuri. Dacă, însă, lumea nu va interveni, Israelul nu va avea altă opțiune decât să se ocupe singur de această problemă”, a afirmat Natan Sharansky.

În timp ce mulți văd actul istoric de parteneriat ca un pas în direcția bună, cele două națiuni pot întâmpina tensiuni puternice în viitor.
Stire difuzata in Jerusalem Dateline 56 – decembrie 2014 – ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Vezi si

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: