URECHI DE CRATIŢĂ – Nicolae.Geantă

Photo credit jennylincoln.com

Apocalipsa 3:22 “Cine are urechi să asculte…”, Ezechiel 3:27 “Cine vrea să asculte, să asculte, cine nu, să nu asculte!”

Photo Agnus Dei

Photo Agnus Dei

Am văzut că surzii sunt tot oameni cu urechi. Nu le au lipsă şi nici tăiate. Pentru ei însă, urechile-s nefolositoare. Le cânţi de jale şi nu plâng, le cânţi să joace şi rămân statui. Sunt nepăsători. Nici o informaţie nu-i mişcă, nu-i cutremură, nu-i face să sară… Paradoxal, unii creştini avem urechi şi nu auzim: nici zornăiala la colectă, nici scrâşnetul din dinţi al bolnavilor, nici vaietele săracului, nici apelul misionarilor. N-auzim glasul Bibliei ce-ndeamnă renunţarea la ură, la bârfă, la minciună, la certuri, la mândrie, la partide, la dezbinare, la păcat. N-auzim clopotul care ne cheamă la biserică, şi nici trâmbiţa ce sună spre pocăinţă. N-auzim glasul pastorului duminica la predică, şi nici pe-al Păstorului, zi de zi, ceas de ceas. N-auzim orfanii, nici văduvele şi nici străinii. N-auzim nevoia celor ce construiesc biserici, nici a celor ce dorm în frig. Şi nici stomacul abandonaţilor ce ghiorăie de foame. N-auzim scârţâitul de roţi pe asfalt, şi nici apoi cuiele ce se bat la coşciuge. Urechile noastre sunt parcă de cratiţă!

Cu toate astea, nu ne place să auzim că se spune despre noi că suntem într-o ureche, nu dorim să avem prieteni care să spună ca noi dar să facă tot cum vor ei, nu ne convine când oamenii ne-ntorc spatele când le vorbim cu iubire, când nu se pocăiesc deşi glasul Cerului e clar  ca lumina zilei. Nu vrem să avem în familie nici soţul, nici soţia şi nici copii surzi. Şi nici să ţinem monologuri. Şi dacă nouă nu ne place, să nu ne-autoînşelăm: nici Domnul nu apreciază fiii cu urechile-nfundate.

Medicii spun că surzenia apare când pe timpan se depune ceară. Dacă nu există un orificiu măcar cât acul, sunetul nu poate să ajungă sub formă de pulsuri la creier, aşa că trece pe lângă surd ca pe lângă stâlp. Chestia asta ne ajută să înţelegem de ce unii dintre noi avem urechile-nfundate. Pentru că o ceară malefică ne-a astupat timpanul: banii, facebook-ul,televizorul, paharul de vodcă, facturile false, manelele, invidia, aroganţa, egoismul, ţigara, discoteca, grătarele, party-urile, horoscopul, ‘netul, maşinile scumpe… Sau poate vreo Elodie ori un Făt Frumos. Pe unii ne-a măcinat moara urii, pe alţii viesparul politicii, pe unii ne-a surpat valul modei, pe alţii ne-a limitat gardurile religioase. Toate, şoapte dulci ale diavolului, care picură tot timpul ceara indiferenţei în urechile deschise parcă spre tot ce vine din hău.

Interesant este că cei cu „urechi de cratiţă” nu şi-au pierdut auzul din cauza strigătului din biserici, şi nici a tunetelor de vară pe care le trimite Tatăl din ceruri ca să ne mai trezească din somn. Poate n-au lucrat într-o cazangerie aici pe pământ, dar dacă nu se pocăiesc, dincolo vor lucra sigur la foale.

Nicolae.Geantă

Citeste cel mai nou editorial de Sefora Geantă

  • Dincolo de greutăţile vieţii 9 ianuarie 2015 ….fie că vrem să recunoaştem sau nu, fericirea adusă de amintiri e doar aparentă, de scurtă durată, ca bateriile chinezeşti. Pentru că omul îşi aminteşte trecutul numai când e nemulţumit de prezent. Şi oricum, nu există fericire de care să îţi aminteşti fără tristeţe….

Citeste-l pe Nicolae Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com/

Cele mai recente editoriale de Nicolae Geantă:

  • Magnații cuvintelor – de Nicolae Geantă. Vrem sau nu, scriem în fiecare zi 200 de volume cu aprecieri sau minciuni, vorbe înțelepte sau de doi lei, vorbe goale ori cu greutate, înjurături sau urări…
  • Zilele… …într-o singură zi diavolul poate distruge ce-am construit cu Dumnezeu în zeci de ani. Să nu uitaţi: Satana nu are niciodată liber.
  • Dirigenţie pe un peron – de Nicolae Geantă. Pe peronul lui 2014 am văzut mulțimi de călători grăbiți cu valize de aceleași dimensiuni. Numai că unii știu să împacheteze frumos și le încap mai multe lucruri. Și m-am gândit că așa-s și zilele. Egale pentru toți. Doar lucrurile fără valoare le fac prea strâmte. Încă nu înțeleg de ce le umplem cu deșeuri…

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: