R. A. I. – Florin Ianovici – Botez in Apa la Biserica Betel Bucuresti 11 Ianuarie 2015

Botez in Apa Biserica Betel Bucuresti 11/1/2015

TEXT – Luca 13:1-5

1 În vremea aceea au venit unii şi au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor.
2 „Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, „că aceşti galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi galileeni, pentru că au păţit astfel?
3 Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.
4 Sau acei optsprezece inşi, peste care a căzut turnul din Siloam şi i-a omorât, credeţi că au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi oameni care locuiau în Ierusalim?
5 Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.”

Mesajul din Duminica dupa atacul la Charlie Hebdo din Franta si un atac in nordul Nigeriei. Spune Pastorul Ianovici: „Nu mi se pare ca biserica ar trebui sa fie lipsita de raspunsuri la asemenea situatii si cred ca este datoria noastra, intr-o dimineata ca aceasta, sa incercam sa ne uitam de aproape si cateva lucruri simple sa le invatam din Cuvantul lui Dumnezeu. Cand spune Biblia ca au venit si i-au relatat Domnului Isus Hristos despre acest eveniment ciudat, in care Pilat ucisese niste oameni care aduceau jertfele la Templu, spune Biblia ca atunci cand i-au spus Domnului Isus Hristos, forma greceasca a cuvantului nu este doar ca L-au informat. Ci, mai degraba, i-au spus cu durere, adresandu-I imtrebari, spunandu-i: cum e posibil sa se intample asa ceva? Sa te duci, sa te inchini lui Dumnezeu. Sa te duci, sa faci un lucru pentru Dumnezeu si sa te trezesti omorat. Cum e posibil, sa te duci, sa fii un om nevinovat? Sa mergi la o zi de munca obisnuita si un turn sa se prabuseasca si sa-ti puna capa zilelor? Intrebari, care-i framantau si pe ei, intrebari, care ne framanta si pe noi.

Si, Domnul Isus a dat un raspuns la care putini dintre noi s-ar fi asteptat. Un raspuns care nu ne indreptateste ca sa intindem degetul. Ci, un raspuns, care ne indreptateste sa ne cercetam pe noi insine. Un raspuns care nu ne indreptateste sa ne acordam noua un statut privilegiat, ci sa privim catre Dumnezeul care este singurul viu si onorat in toata istoria. Un Dumnezeu care spune ca orice gandire potrivit careia cineva se situeaza pe el mai sus decat cei ce au murit si crede ca este mai indreptatit a avea parte de bine decat vecinul sau, greseste.

Dumnezeu din cer vrea sa stea de vorba cu noi in aceasta dimineata si vrea sa ne spuna cateva lucruri simple. Si am ales, ca si raspuns pentru problema aceasta; problema aceasta: incotro ne indreptam. Problema aceasta: ce sa asteptam de la ceea ce se intampla? In zilele, saptamanile, lunile, anii care urmeaza, daca Dumnezeu ne va ingadui, ce raspuns ar putea sa dea omul credincios in fata unor asemenea evenimente care aproape ca te lasa fara cuvinte. Sa stiti, ca daca aveti obiceiul sa urmariti reactiile oamenilor, oamenii s-au polarizat si in jurul acestui eveniment. Unii au luat in brate victimele cu tot ce reprezinta ele si au spus: in numele libertatii de exprimare, s-au identificat cu victimele si au spus: je suis Charlie. Altii au spus: noi nu suntem Charlie, pentru ca nu imbratisam ideea ca libertatea de exprimare poate sa mearga oriunde. Ca, trebuie sa existe niste limite in ceea ce faci si noi nu suntem [Charlie].

Lumea s-a polarizat si lumea se polarizeaza. Si oamenii incep sa discute din ce in ce mai aprins. Si am observat cu stupoare ca plecand de la un eveniment dureros, oamenii au inceput sa se jigneasca in opiniile pe care ei le emiteau. Daca cineva nu a fost de acord, deja altcineva ii adresa cuvinte injurioase. Ceea ce inseamna, iubitii Domnului, ca lumea intreaga sta pe un butoi de pulbere. Ceea ce inseamna ca lipseste doar o scanteie in lumea asta civilizata pe care noi o vedem sa ajunga la un mod de manifestare care ar putea sa ne faca ca Iov odinioara, sa punem mana la gura si sa spunem: Stiam, dar acuma am vazut si ma prabusesc inaintea lui Dumnezeu cu sac si cenusa.

Vreau sa va atentionez in dimineata aceasta si veau sa va chem in dimineata aceasta la o formula spirituala pe care am numit-o simplu: R.A.I. – formula simpla si biblica.

Romani 10:14 – Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Şi cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? Iubitii Domnului, sunt de vreo 20 de ani in lucrare, care de cele mai multe ori am avut sentimente de deznadejde. Si nu ma refer la lucrarea spirituala din biserica, desi, n-ar trebui sa spunem ca biserica-i lucrare spirituala si altele nu sunt. Toata viata noastra trebuie sa fie o lucrare spirituala, indiferent ca-i vorba de familie sau locul de munca. Dar, de cele mai multe ori, de 20 de ani lucrez cu copiii din strada si m-a intrebat odata cineva: faptul ca-i hraniti in fiecare zi pe golanii astia, d-le, care sunt pe strada, nu este un fapt a incuraja parazitismul, cersetoria, vagabondajul? Nu-i ceva gresit?

Voi ii luati, ii adunati, le dati de mancare, – azi dimineata m-a abordat cineva, probabil si pe dvs. , era un tanar aici care avea niste bagaje si mi-a spus o poveste: ca a fost la o biserica si a cerut si nu i-au dat ca a mai venit si pe la no si cineva l-a trimis sa munceasca ca era  tanar si eu ce parere am? Eu i-am spus ca n-am nici o parere. I-am zis: Da, n-am nici o parere. Daca vrei sa ramai la slujba si dupa sfarsitul slujbei sa stau de vorba, poate ca voi fi in stare sa-ti spun ceva. Dar asa, stand de vorba pe strada, in graba mea de a ajunge la biserica si faptul ca nu te cunosc, nu sunt in stare sa emit nici o parere pertinenta. De vrei sa stam de vorba, stam de vorba, iti aloc timp la sfarsitul slujbei si iti promit  ca nu vei pleca fara un ajutor, daca vei ramane sa stam de vorba. Ah, zice el, in cazul asta ma duc la gara. Si s-a dus la gara. M-au intrebat oamenii, asadar, care-i folosul faptului ca facem ceea ce facem pentru oamenii acestia care-i vezi, aproape zi la zi, caci isi taraie viata si schimbarile sunt asa de grele?

Am facut un fel de experiment si o luna de zile am inchis proiectul in zona garii de nord. Dar nu inainte de a sta de vorba cu sectia de politie din zona. Si am spus: noi inchidem proiectul pentru o luna si va rog sa ne spuneti pana la sfarsitul lunii, cum stati cu infractionalitatea in zona. 80% a crescut. Pentru ca, cel ce n-are, trebuie sa manance si pentru ca cel ce n-are un serviciu si el trebuie sa se imbrace. Si daca n-are de unde, va lua de la cineva. Si acel cineva s-ar putea sa fii tu. Trec prin zona garii de nord si imi cunosc cei mai multi dintre ei masina. Sunt cel mai salutat om in zona garii de Nord, de catre toti cei care sunt numiti de voi boschetari. N-am niciodata probleme cu parcare la Gara de Nord, oriunde se va gasi in orice loc si pentru mine  acolo, pentru ca ei ma stiu si ma recunosc.

Stau in dimineata aceasta si ma gandesc, iubitii Domnului, ca intotdeauna, ceea ce bisericii ii este caracteristic, atunci cand lucrurile ajung sa aiba loc in felurile in care au loc, cand conflictele se acutizeaza si cand lumea o ia intr-o directie, bisericii ii revine un rol care se numeste RUGACIUNEA. Puterea bisericii nu este vorbitul pe blog. Puterea bisericii nu e raspunsul. Nu ca n-ar fi necesare. Nu, ca eu dezavuiez faptul ca un om credincios trebuie sa dea socoteala de credinta care este in el. Dar, adevarata putere a bisericii sta, nu in a sta de vorba cu oamenii, cat in a sta de vorba cu Dumnezeu, care stie sa vorbeasca cu oamenii. Puterea bisericii a fost si a ramas intotdeauna RUGACIUNEA. No suntem acuma niste oameni care ne uitam spre ceea ce s-a intamplat, spre acele drame pe care n-ai cum sa le masori. Noi nu putem masura durerea celor ce trec prin ceea ce trec in aceste zile. Oameni care au plecat la serviciu, a plecat tata la serviciu si dupa amiaza nu mai aveai tata, nu mai aveai sot. Nu poti masura durerea aceasta si sunt multi dintre oamenii cu care am stat de vorba, care se arata indurerati, dar vreau sa va spun, iubitii Domnului, ca biserica n-ar trebui sa aiba doar acest tip de lacrimi. Biblia spune in Psalmul 126:5 –  Cei ce seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie.6 Cel ce umblă plângând, când aruncă sămânţa, se întoarce cu veselie când îşi strânge snopii.

(Din primele 16:41 min din mesaj, mai sunt aprox 40 de min)

Florin Ianovici | R.A.I. | 2015.01.11

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: