Valerian Jurjea – De ce nu ma pot schimba

Valerian Jurjea

  • Sunt unii intre noi aici care daca nu schimba ceva in viata lor, vor merge inspre iad…
  • Diavolul ne spune ca avem si nu sunt sanse sa scapam de el, nu mai putem schimba nimic. In acelasi timp, Dumnezeu spune: Ai probleme, dar se poate sa ti le schimbi. Tu poti fi schimbat, in ciuda esecurilor pe care le-ai avut. In ciuda experientelor care le-ai auzit de la altii, tu poti sa fii schimbat.
  • Ma intreb: de ce a pus Dumnezeu un om incapatanat langa mine? Care, tot timpul sa-mi vada numai lucrurile acelea negative. Sa-mi faca observatii. De ce a pus Dumnezeu langa mine oamenii acestia? Printre cele mai la indemana si usoare este aceasta: sa ne modeleze prin alti oameni. Ii pune langa noi  tocmai de aceea. Si stiti ce e interesant? Ca noi fugim de lucrurile acestea.
  • Sunt multi tineri care se framanta in diaspora si spun, mai ales acuma, lovit de recesiune, si spun: „Voia lui Dumnezeu este sa ma intorc in tara, sa raman aici sau sa merg in alta taradin diaspora? Si i-am spus asa: „98% din voia lui Dumnezeu are de a face cu ceea ce esti si doar 2% cu unde esti.”

Galateni 5:19-21

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,
20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,
21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

Sunt unii intre noi aici care daca nu schimba ceva in viata lor, vor merge inspre iad…

Exista situatii in care vrem sa ne apropiem de Dumnezeu mai mult. Sunt tineri care mi-au spus: Frate, in ziua in care am postit, in ziua in care m-am apropiat de Domnul, a fost cea mai falimentala zi din anul acesta. Zile in care vrem sa ne apropiem de Domnul, zile in care vrem sa depunem efort mai mare,  si ma gandesc, ascultand astfel de oameni care vin inaintea ta pentru un raspuns, oare, chiar ii pasa lui Dumnezeu ca oamenii acestia vor sa se schimbe? Oamenii acestia vor sa faca o schimbare radicala in viata lor. A ramas aceasta o framantare pentru mine si l-am lasat ca titlu in dimineata aceasta: De ce nu ma pot schimba?

De ce nu ma pot schimba? Pentru ca incerc. Mi-am propus. vreau sa ma schimb. Totusi, intrebarea aceasta cade ca un traznet pentru noi. De ce, totusi, nu ne putem schimba? Vedeti, si subiectul in sine este unul nepopular. Cand vorbim despre crestere spirituala inseamna ca avem ceva si vrem sa mergem mai departe, ca si cum barca pe maluri merge spre tarm. Dar cand vorbim despre schimbare, e ca si cum as striga capitanu: scoateti apa afara sau murim! Suna a panica. Suna a ceva radical. „Opriti, nu-i bine. Ori facem ceva, ori ne indreptam spre nicaieri.” Aceasta dimineata, vreau sa stam aplecati asupra Cuvantului lui Dumnezeu. Sunt alte parti in care se mentioneaza lista aceasta cu lucruri care trebuie sa le schimbam in viata noastra. Eu am aceasta certitudine  ca nu la intamplare sunt acolo scrise si nici la intamplare nu se citesc in mijlocul nostru. Nici timpul la care Dumnezeu le alege sa le citeasca nu e la intamplare.

Dragii mei, nu politicienii vor schimba aceasta tara. Dar, nici noi facand politica. Eu cred ca Dumnezeu vrea sa schimbe ceva in Romania si am aceasta certitudine. Niciodata nu vom putea sa schimbam pe altii, daca noi insine nu ne-am lasat schimbati de Dumnezeu. Poate unii din dvs. veti spune ca nu aveti nevoie de un mesaj de schimbare, ca sunteti in regula la multe domenii din viata voastra. Vreau sa va spun ca acolo unde se spune asa ceva, mai e nevoie de cercetare, pentru ca si diavolul si Dumnezeu ne spune ca avem probleme. Diavolul ne spune ca avem si nu putem face nimic cu ele. Diavolul ne spune ca avem si nu sunt sanse sa scapam de el, nu mai putem schimba nimic. In acelasi timp, Dumnezeu spune: Ai probleme, dar se poate sa ti le schimbi. Tu poti fi schimbat, in ciuda esecurilor pe care le-ai avut. In ciuda experientelor care le-ai auzit de la altii, tu poti sa fii schimbat.

Poate nu avem vreo problema, mentionata in acest pasaj a lui Pavel. Poate unii am vrut, de tineri am visat sa devenim sot ideal. A fost visul acesta care s-a naruit  la prima cearta violenta in familie si am renuntat. Si am zis: Nu se mai poate sa fiu sotul acela care am visat. Unii ati vrut sa fiti slujitorii aceia apreciati de biserica cu marturia integra inaintea oamenilor. Si visul acesta a fost pana la primele lovituri. Poate unii dintre noi traiesc in mediocritate din punct de vedere spiritual si vreau sa schimbe ceva. Sunt constienti ca nu-i bine asa, in directia in care merg. Oameni care stiu ca au nevoie de o schimbare. Au incercat de cateva ori si n-au reusit. Sunt oameni in varsta aici care de multe ori au incercat si de mult timpau renuntat si s-au impacat cu gandul  ca nu se mai poate. „La varsta mea, frate tanar, n-are rost sa mai incerc. La varsta mea nu mai pot sa schimb nimic. Ai sa intelegi cand vei fii ca mine. Nu se mai poate face nimic.’

Vreau sa va incurajez. Dumnezeu poate sa schimbe oameni in varsta si veti vedea, din CV-ul lui Dumnezeu, ce-a schimbat. Veti vedea ce caractere a modelat Dumnezeu. Si veti spune: cu siguranta, daca Dumnezeu a putut face din omul acela, asta poate face si cu mine.(11:11)

Poate unii dintre noi am folosit metode nebiblice. Poate metoda care am incercat, intentia si motivatia  a fost buna. Dar, metoda care am folosit-o a fost una nereusita. De aceea ne-a dus la faliment. De aceea suntem aici unde suntem. Vreau sa va spun ca metodele pe care am sa le enumar mai departe si in masura in care vom avea timp le vom parcurge, le-am imprumutat, multe, din lumea seculara, din domeniul psihologiei, ca am spus ca daca functioneaza in consilierea seculara, trebuie sa foloseasca si la noi. Multe le-am luat de la ei si am spus: Le testam, le incercam. Si ne-au dus la esec.

1. Schimbarea mediului. Prima metoda gresita, poate unii dintre dvs. ati experimentat-o. Poate unii dintre dvs. va ganditi ca ar putea fi o varianta. Spune asa acest concept: Tu esti produsul mediului in care supravietuiesti. Daca esti asa, este pentru ca mediu te-a format asa. Daca te comporti asa, este pentru ca mediu te-a format asa. Poate ati auzit experimentul acela a lui Pavlov cu cainele lui. Reflex conditionat se numeste, in care incepem sa ne comportam in anumit fel pentru ca comportamentul nostru este influentat de mediu. Daca faci in fiecare zi acelasi lucru, vei incepe sa faci din instinct asta. Spune asa, acest concept: Daca vrei sa ai pace cu vecinii, schimba-ti vecinii, daca nu, muta-te tu. Daca vrei sa nu mai ai probleme in cor, solutia ar fi sa parasesti corul. Daca ai problema in biserica ta, solutia ar fi sa schimbi biserica. Daca ai o problema cu ei, pentru ca nu poti sa-i muti pe ei, ideal ar fi sa te muti tu, pentru ca din cauza lor esti asa. Esti asa pentru ca pastorul tau este asa. Tu nu poti sa te schimbi pentru ca el e asa, el iti sta in cale. Biserica e de vina, departamentul e de vina, liderul e de vina, anturajul in care te invarti e de vina. Nu vreau sa minimalizez impactul si influenta negativa a anturajului. Dar vreau sa va spun ca acest concept, asta ne face sa ne tot mutam din biserica pana in locul in care vom gasi si sa spun: Aici nu ma supara nimeni; aici e locul meu. Cand, pe de alta parte, cred chiar invers uneori, ca Dumnezeu aseaza in mod intentionat oameni langa noi, ca sa ne formeze. Nu te-ai intrebat de ce in departamentul de slujire, Dumnezeu a pus unul mai incapatanat? Unul mai greu, unul care nu-i atat de maleabil cum ti-ar place tie? Care nu seamana cu tine? Nu te gandesti ca Dumnezeu l-a asezat acolo, tocmai cu scopul acesta? Si stiti ce avem noi impresia? Ca Dumnezeu ne cheama sa fugim de ei. Sa nu stam la masa cu ei. Sa nu vorbim cu ei. Sa nu interactionam cu ei, sa nu slujim cu ei. Ideea ar fi sa fugim de ei.

Cand, de fapt, Dumnezeu ii aseaza acolo ca metoda soft pentru noi. Dumnezeu are multe metode. Printre cele mai la indemana si usoare este aceasta: sa ne modeleze prin alti oameni. Ii pune langa noi  tocmai de aceea. Si ma intreb: de ce a pus Dumnezeu un om incapatanat langa mine? Care, tot timpul sa-mi vada numai lucrurile acelea negative. Sa-mi faca observatii. De ce a pus Dumnezeu langa mine oamenii acestia? Tocmai de aceea, ca sa produca schimbarea in noi. Si stiti ce e interesant? Ca noi fugim de lucrurile acestea. Cautam departamentele in care sa nu existe oameni din acestia. Cautam biserici in care sa nu fim deranjati. Cand Dumnezeu vrea sa formeze o trasatura de caracter in viata noastra, intotdeauna – va rog sa verificati asta in contextul in care traiti- intotdeauna Dumnezeu va aseza . Cand Dumnezeu te iubeste, iti pune asta foarte aproape de tine, in casa ta. Dar se intampla, daca nu in casa, in mediu de slujire, in mediu de munca. Dumnezeu aseaza oameni care sa ne formeze.  Ideea aceasta, ca noi suntem asa din cauza anturajului, a mediului, o darama si o demonteaza, inclusiv pilda fiului risipitor. Pleaca fiul departe, isi schimba mediul si ajunge fiul acesta, dupa o vreme, sa zica: Tata, .. De fapt, stau sa realizez ca problema n-a fost in casa. Problema n-a fost regulile lui tata. Problema n-a fost mediul strict din familie. De fapt, problema nu-i la mediu. Problema e la mine.

Exista conceptul acesta intre parintii din Romania ca occidentul deformeaza copiii. Vreau sa spun ca nu-i adevarat. Nu Belgia, nu Olanda, nu Franta, nu Anglia, nu Irlanda, nu tarile acestea deformeaza tinerii. Nu. Ei ajung asa cum ii trimit parintii. Cand slujeam in lucrarea de tineret erau parinti care ma sunau, parinti care aveau copii in strainatate acolo cu ei. Au zis: De ce a ajuns fata mea acasa la 12 noaptea? „Nu stiu ca am inchis biserica la 10:30.” In acelasi timp, erau acolo copii fara parinti care mergeau direct acasa. In primul rand, noi nu suntem asa din cauza anturajului, a mediului. Nu biserica, nu locul de munca, nu tara ne deformeaza.

2. Psihoanaliza – A doua metoda care nu functioneaza este ca incercam prin metode de psihoanaliza sa ne intoarcem in trecut, sa ne rezolvam problemele. Sunt consilieri care spun asa: Tu trebuie sa fii avut ceva in trecutul tau si spui: „Nu, nu se poate. Nu-mi amintesc nimic.” „Dar, ai ceva acolo, un dezechilibru emotional, psihic. Ceva s-a intamplat cu tine din cauza aia.” Si spui: „Nu-mi amintesc.” „Intoarce-te in trecut si vezi. Mai cauta, ca trebuie sa fie ceva.” Si daca spui da – o, de aceea, de atunci a inceput. Metoda aceasta spune ca trebuie sa te intorci in trecut undeva, sa cauti, chiar daca nu gasesti, sa te intorci la punctul acela si de acolo sa-ti rezolvi problema. Am spus odata bisericii la cina, in biserica noastra: Dumnezeu are un alt principiu. Daca in lume exista ideea aceasta „bea si uita”, la cina, spunem bisericii, ascultam de sfatul si recomandarea Mantuitorului nostru: ‘bea si adu-ti aminte’. Dar nu de trecutul tau. Ci de ce am facut Eu cu El. De ceea ce am putut sa fac Eu cu trecutul tau.

Vreau sa va spun un lucru in paranteza. Uneori, chiar retrairea acelor lucruri din viata noastra, poate reprezenta  o ispita si chiar un pacat pentru noi. Nu cred ca uneori Dumnezeu isi gaseste placerea in a retrai anumite lucruri, doar pentru ca consilierul vrea sa ne intoarca pe toate partile. Unii au renuntat la viata lor din trecut, dar se complac in a retrai pentru cateva momente placerea care era din trecut.

3. Metoda autocunoasterii – sa te descoperi pe tine, potentialul din tine. Spune: tu ai valoare in tine. Tu, singur poti. Dar, nu ai ajuns la schimbarea pe care o doresti pentru ca nu ti-ai impus din tine schimbarea aceea si spune ca in noi exista suficienta forta ca sa produca aceasta schimbare radicala in viata noastra. Daca suntem intr-un sentiment de subevaluare, psihologia recomanda o doza de supraevaluare. Daca te simti complexat, suferi de anxietate, te simti izolat in biserica, solutia seculara este: nu, tu nu esti ala. Tu poti fi, tu poti iesi in evidenta… Si atat de durerossa descoperi cai mediocre prin care oamenii pot iesi in evidenta, tocmai pentru ca li s-a recomandat aceasta doza de supraevaluare. Nu, nu, tu poti fii cineva. Stiti de ce uneori incercam sa-i impresionam prin felul in care aratam? Ca, intr-o discutie care o avem cu cineva, in holul bisericii, la terminarea slujbei, iti ramane in minte dupa ce ai plecat acasa ceva de la persoana respectiva. Fiecare ramane in mintea noastra cu ceva. Oamenii care nu au cum sa impresioneze prin caracter, intotdeauna vor depune efort, extra efort, sa impresioneze  prin fizicul lor, prin cum arata, prin detaliile acestea. Oamenii care au aceasta trasatura finain caracterul lor, sa samene cu Hristos, oamenii acestia nu depun efort sa impresioneze. Oamenii acestia vor ramane, prin ceea ce spun, in mintea dvs., prin felul lor de a fi.

4. Legalismul – A patra metoda gresita este legalismul. Noi avem impresia ca regulile schimba pe oameni. Avem impresia ca reguile schimba pe oameni. Noi avem in biserica un standard, ca sa nu-l numim regulament, ca suna mai impunator si comunist. I-am spus: Standardul Bisericii. Si avem acolo cateva puncte. Trebuie sa fie asa, asa… Si omul cand spune ‘vreau sa fiu membru, am indeplinit standardul’- pentru ca sunt pe websaitul bisericii. Si noi ne facem ca e ok si el ne zambeste ca s-a acomoda. In realitate, noi stim caci cu  setul ala de reguli nu schimbi un om. E o abordare superficiala  la suprafata. Poti sa schimbi cu niste reguli care le faci, poti sa-ti imbraci orice membru cum vrei tu in biserica, pentru ca n-are incotro, daca vrea sa fie membru in acea biserica. Dar e o abordare superficiala. Daca sora noastra vine de acasa imbracata cuviincioasa, asa cum cere Scriptura, dar numai sotul stie cat chin, ce a insemnat de acasa pana aici, drumul acesta, oare asta-i schimbare? Oare asta-i schimbare, ca cineva iti impune asta, sa o faci? Noi avem pretentia asta, ca daca impunem anumite lucruri, schimbam oameni la suprafata. Si uneori trebuie sa fie aceasta abordare, sa stii ca nu se negociaza in biserica. Dar nu vine din zona aceasta schimbarea reala si profunda in viata noastra.

5.Schimbarea monastica – Inca o metoda care n-a functionat si nu va functiona niciodata- o schimbare monastica, adica, a te retrage in singuratate. Tu singur, a fi izolat, sa-ti anihilezi poftele, sa nu ai treaba cu nimeni, sa nu iesi din casa, sa nu te uiti la nimic si asta inseamna sa traiesti intr-un mod izolat. „Eu nu ma implic, ca sa nu ma complic.” „Eu nu ma implic in biserica pentru ca vreau sa raman intact si necompromis.” Ati auzit ideea asta? „Nu vreau sa ma compromit.” ‘Tu de ce nu slujesti?” „Eu nu vreau sa am problemele alea. Eu nu vreau sa intru in politica.” Dar nimeni nu te cheama in zona asta. Slujeste. Vino in fata. Slujeste de aici, dar ramane necompromis. Unii cred ca la asta Dumnezeu i-a chemat. „Cat despre mine, eu si casa mea…” asta e foarte des intalnit. „Eu si casa mea,” spun multi, ” eu sunt responsabil pentru casa mea.” E adevarat. De acolo se incepe. Dar Dumnezeu ne cheama sa ne implicam, fara compromis. Si eu cred ca se poate, in mijlocul slujirii, sa ramai integru, sa ramai necompromis, asa cum vrea Dumnezeu, mai ales daca ai suportul bisericii.

Dragii mei, m-am uitat in CV-ul lui Dumnezeu, oameni care au fost schimbati de Dumnezeu:

  1. Moise – Oameni care au spus: ‘nu-i nici o sansa’, ca si Moise.  Omul care sarea cu un temperament vulcanic. Dumnezeu face din el cea mai blanda persoana de pe tera. Si m-am uitat atent, in contextul in care Dumnezeu vorbeste despre el, este in care neamurile vorbesc despre sotia lui. Acuma, ascultati-ma. Orice suportam, orice acceptam. Ca ne face cineva, ca avem interese, ca n-avem interese, ca facem slujirea stramba sau dreapta, acceptam. Dar cand cineva iti vorbeste de familie, dar cand cineva iti vorbeste de nevasta, ca e neagra, ca isi face parul intr-un fel, ca nu stiu ce.. Asta, n-ai cum sa nu sari si stii ce zice Dumnezeu in contextul acela in care nevasta lui Moise e vorbita. Adica, Moise e vorbit despre nevasta lui si spune ca acolo, in contextul acela, il numeste cel mai blanda persoana. Dumnezeu poate face asta dintr-un om, care nu poti sa stai de vorba cu el, ca se enerveaza pe orice, se cearta pe orice, Dumnezeu poate face din el un temperament melancolic, calm si dupa voia lui Dumnezeu. Dumnezeu poate face asta. A facut-o cu Moise. A facut-o cu mine. Si se poate face cu multi.
  2. Cand ma gandesc la femeia samariteanca de la fantana, in termenii nostri mai actuali- femeia de la bar- femeia aceasta, spune ca avea 5 soti. Nu spune cati amanti sau iubiti. Probabil erau de ordinul zecilor in viata ei. Femeia aceasta imorala, transformata de Dumnezeu, asta pentru mine inseamna ca nu exista prag de jos in care cineva de aici sa nu poata fi transformat de Dumnezeu.
  3. Saul, dupa ce ajuta la o crima, tine sacoul acelor care ucideau oameni, din cauza lui au fost copii orfani, mame vaduve. Din cauza lui, multe familii au fost prigonite si El, Dumnezeu, face luptatorul si aparatorul bisericii apostolice din biserica primara. Dumnezeu a putut face asta.

Ma doare, cand vad frati care spun: „Nu, pentru mine nu se mai poate face nimic. Frate, daca ai stii problema mea, n-ai mai spune asta.” Sunt oameni care spun: ‘Nu, asta-i valabil pentru multi, dar daca ai stii in ce stare sunt eu, n-ai mai spune despre schimbare.” Vreau sa va incurajez. Dumnezeu poate schimba pe oricine. Exista puterea aceasta in Cuvantul lui Dumnezeu. Am vazut in biserica noastra viziuni, strategii, organizari, tot felul. Functioneaza. Dar singurul care poate face schimbarea este doar Cuvantul lui Dumnezeu.

Unii si-au schimbat biserica. Au venit aici si dupa aceea au descoperit ca sunt aceeasi. Unii si-au schimbat pastorul. S-au luptat cu orice sa-l dea jos. Unii nici n-au terminat mandatul si l-au dat jos comitetul, ca vor schimbare. Si schimbarea n-a venit. Pentru ca vreau sa va spun trei lucruri care pot produce schimbarea noastra. Le-am notat cu ‘P’ fiecare, pentru ca poate ne ramane mai usor in minte. Inainte de asta, suntem toti interesati de voia lui Dumnezeu. Vrem sa o cunoastem, vrem sa o aplicam in viata noastra. Sunt multi tineri care se framanta in diaspora si spun, mai ales acuma, lovit de recesiune, si spun: „Voia lui Dumnezeu este sa ma intorc in tara, sa raman aici sau sa merg in alta taradin diaspora? Si i-am spus asa: „98% din voia lui Dumnezeu are de a face cu ceea ce esti si doar 2% cu unde esti.”

Stiti ca orice biserica cauta oameni de caracter? Stiti ca orice biserica cauta slujitori integri? Stiti ca orice biserica cauta oameni modesti, cu imbracaminte si comportament cuviincios? Oameni care au atitudinea de slujitori? Stiti, ca n-ar trebui sa te ingrijorezi unde mergi, ca ramai aici sau te duci dincolo? Stiti ca Dumnezeu este mai interesat de ceea ce esti in primul rand si apoi de ceea ce faci?

1. POCAINTA – In primul rand, lucru care poate produce transformare in mintea mea, in viata mea, o schimbare nu superficiala, nu de decor, ci una radicala. Pocainta – asta-i una peste care toti am vrea sa sarim. „As vrea sa ma schimb, dar sa nu avem de a face cu ea.” Ca si slujitori in biserica, ne bucuram de fiecare membru care spune ca vrea sa fie membru in biserica noastra. Si la inceput, e ispita asta, sa spui: „Daca vii la noi, trebuie sa faci mari schimbari. Daca vii la noi trebuie sa mai faci si asta.. un pic mai… daca te mai lasi de fumat… daca nu bei chiar asa. Treptat, ca si noi suntem oameni.” Si ispita asta, pe slujitori si pe biserici, sa ne bucuram de fiecare care vine, dar sa nu fie socat ca aici trebuie as fie schimbari radicale. Si spunem asa: „Tu ai un loc de munca? Bun. Tu ai o familie reusita. Tu ai o cariera. Ti-ai ales o profesie buna, ai o scoala buna. Pe langa toate astea, iti mai lipseste numai Dumnezeu sa-L ai. Vreau sa spun, dragii mei, Dumnezeu nu poate fi tratat ca un accesoriu, ceva pe langa. Vreau sa spun, ca pe toate astea daca le ai, nu ai nimic. La oameni trebuie sa le spunem adevarul de aici din fata: „Omule, tu aici, in biserica lui Hristos trebuie sa vii, dar cu schimbari radicale, nu de decor, ca te intorci inapoi mai tarziu, la ceea ce ai lasat. Pocainta – si asta inseamna o schimbare a gandirii, ceva profund. Sa vezi lucrurile asa cum le vede Dumnezeu. Sa nu mai vezi ca a sta la internet si a consuma pornografie este o chestie de plictiseala, de a fi educat. Pornografia nu educa. Distruge numai. Cand vei vedea asta o mizerie pe obrazul lui Hristos, cand vei vedea minciuna un pacat de moarte, cand vei vedea compromisurile cele mai mici pacatoase inaintea lui Dumnezeu, atunci vei vedea lucrurile cum le vede Dumnezeu. Si cand Dumnezeu lasa pocainta in viata unui om, cand un om vrea sa se pocaiasca, isi schimba optica, lucrurile le vede diferit.

2. Putere – Al doilea pas, pocainta in primul rand, si in al doilea rand: putere. Am incercat de multe ori prin eforturi personale. De aceea suntem descurajati, ca n-am reusit. Am incercat sa ne lasam de dependentele  acestea, care tin de internet, de vicii in viata noastra. Si sunt unii care ma intreaba, in biserica in care slujesc, pe care i-am cunoscut tineri si spun: „De unde sa stiu eu daca sunt dependent sau nu?” De ex., de pornografie. Nu-l intreb ‘cat de rar te uiti, cat de des ai tangenta. Ci te intreb: Poti sa nu te mai uiti?  „Pai, ca e odata pe luna, ca e odata pe an..” Intrebarea e alta: Poti sa nu te mai uiti? Dependenta se aseaza acolo unde nu mai putem sa luptam cu acel pacat. Noi am obosit prin eforturi personale. Avem tot felul de strategii: 7 pasuri sa scapi de … 3 pasi sa poti birui… si tot le incercam pe toate si nu merg. Ne urcam in sus, coboram in jos pe aceste trepte si nu reusim. Pentru ca timpul in care noi putem sa facem ceva pentru asta, avem nevoie de puterea lui Dumnezeu. Si pentru asta avem nevoie de Cuvantul lui Dumnezeu, sa cunoastem Cuvantul lui Dumnezeu. Stiti de ce nu iubim pe Dumnezeu? M-am intrebat asta de multe ori. Pentru ca sunt persoane in care investim multe lucruri si nu vedem schimbarea. Nu-L iubim pe Dumnezeu pentru ca nu-L cunoastem pe Dumnezeu. Stiti de ce nu-L cunoastem pe Dumnezeu? Pentru ca nu citim Cuvantul lui Dumnezeu. Nu-l memoram. Nu suntem interesati sa-l cunoastem pe Dumnezeu asa cum ne prezinta Scriptura. Si supravietuim, din punct de vedere spiritual, cu o predica pe saptamana. Asta e sinucidere spirituala. Cu asta nu poti., sa traiesti dintr-o predica, sa citesti doar ce citeste altul pentru tine. Trebuie perfuzie continua. Dragii mei, avem nevoie din puterea lui Dumnezeu. Puterea aceasta sta in 4 cuvinte, Galateni 2:20 „Nu eu, ci Hristos.” Cand li se promite bisericii primare  ca vor primi ceva de sus, o fagaduinta, spunea: „Nu va miscati din Ierusalim pana nu veti primi o putere. Dar avem atatea misiuni, avem atatea proiecte, atata camp de lucru. Uita-te strazile astea, nu vezi nici un pocait pe ele. Atatea ar fi de facut, proiecte in care sa ne implicam. Viziuni, avem lucruri care sa le facem. Si Cuvantul lui Dumnezeu spune: Nu va departati. Nu va miscati, veti face mai mult rau decat bine. Pana nu primiti o putere de sus, nu va apucati de treaba.” Noi zicem: „Lasa-l, ca-i bun de treaba, ca-i competent, ca poate, ca stie.” In primul rand, slujirea si mai ales viata noastra personala cu  Dumnezeu trebuie sa fie caracetrizata cu putere  din puterea lui Dumnezeu. Si vreau sa va incurajez: Se poate, dar nu pe puterea noastra, ci pe puterea lui Dumnezeu.

3. Prieteni –  In primul rand, pocainta, pas peste care nu putem sari. Apoi, putere din puterea lui Dumnezeu si Dumnezeu o da prin Duhul Sfant in vietile noastre. Si apoi avem nevoie de prieteni. N-am vazut nici un om stand in picioare, care sa n-aiba prieteni stand langa el, prieten care-L au prieten pe Dumnezeu. Sunt multe de spus si despre acest aspect. Dar vreau sa va incurajez, daca vreti cu adevarat o schimbare reala, in viata dvs. , sa lucrati la aceste lucruri. Se cere din partea lui Dumnezeu o pocainta reala si veti vedea ca cei care ati incercat si ati sarit peste pasul acesta, nu veti reusi niciodata sa schimbati ceva. Apoi, avem nevoie de putere din puterea lui Dumnezeu si in al treilea rand avem nevoie de prieteni. Cautati-i. Nu cei de pe Facebook sunt cei reali. Cautati prieteni care sa va ajute, care sa va spuna adevarul in dragoste, care sa va spuna lucrurile asa cum sunt ele, cum le vad altii.

As vrea sa va spun ca conceptul acesta secular ne spune ca noi suntem victime. Ei spun: daca sunteti asa, nu e vina voastra. Ca suntem asa pentru ca suntem o victima a societatii. As putea sa va spun multe. Sunt cazuri in care sunt oameni care s-au aparat. Citeam despre un propietar de un magazin in America, care a fost acuzat de jurati si a fost obligat sa plateasca bani, cat va trai omul pe hot, pentru ca in urma apararii, a ajuns paralizat pe viata (hotul). Si oamenii spun: persoana aceea care a furat este victima a sistemului Si in al doilea rand a cazut victima insensibilitatii omului care a tras in el. Chiar daca a vrut sa se apere, nu trebuia sa traga in el. Oamenii astazi pun accentul pe: e omul acela cu toate facultatile? E responsabil? Nu vedeti, totdeauna cand este un caz penal la stiri, totdeauna se cauta sa faca pe om iresponsabil. Pentru ca daca e iresponsabil se acorda circumstante atenuante. Nu a fost vina lui… samd Si, aceasta este gandirea seculara. Toti suntem pacienti. Daca esti alcoolic, esti ca esti bolnav. Suferi de o dependenta. Trebuie sa fii tratat. Daca esti infidel in casatorie, ai o problema sexuala la care ai nevoie de tratament. E mai ok sa spui ca esti bolnav, decat ca esti pacatos. Asa-i gandit sistemul acesta. Toata viata, pacient tratat, dar nici odata tratat. Asta vrea sa ne induca in mintea noastra. Noi suntem victime, de aceea suntem asa cum suntem. De aceea exista aceasta explicatie printre noi: Sunt asa, pentru ca m-ai enervat. Dar, vedeti, omul nu se indreapta spre el: e vina mea, e problema mea… Spune: Nu, a fost provocat, a fost enervat, era si normal sa reactioneze asa. Diavolul vrea sa ne convinga astazi ca noi suntem bolnavi, avem nevoie de tratament, avem nevoie de intelegere. Avem nevoie de orice, dar nu de pocainta. Vreau sa va spun: noi suntem asa cum suntem pentru ca noi am ales sa fim asa. Vom fi altfel daca vom alege sa ne schimbam. Vreau sa spun ce am spus la inceput: unii dintre noi, daca nu vom face o schimbare radicala, vom ajunge in iad.Pentru ca asta spune Cuvantul lui Dumnezeu legat de lucrurile care le fac cei ce savarsesc aceste lucruri. Cand te gandesti ca maniile, cand te gandesti ca certurile, si stii ce mai scrie acolo? Un lucru care am subliniat la inceput. Lucruri asemanatoare. Pai, unde scrie ca-i alcool? Spune acolo in Cuvantul Domnului: lucruri asemanatoare. Si noi stim atunci in constiinta noastra ce spune Cuvantul Domnului. Ma rog, cand voi veni aici data viitoare, sa vad oamenii care au luat decizii sa se schimbe de puterea lui Dumnezeu. Dumnezeu v-a schimba numai oamenii hotarati. Cei care veti lua aceasta decizie azi, veti fi (schimbati).

Slujba Bisericii Sfanta Treime, Beius – Sala Ciresarii (14.07.2013)
Mai multe predici pe: http://www.fiti-oameni.ro

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: