Nelu Brie – Armele Luminii

Aceste arme ale luminii trebuie sa faca parte din trairea noastra de zi cu zi!

TEXT: Romani 13:11-14

11 Şi aceasta cu atât mai mult, cu cât ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut.
12 Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii.
13 Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă;
14 ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele.

Nelu Brie ianuarie 2015Cu deplina certitudine marturisim ca Dumnezeu ne iubeste si ca voia Lui cu privire la noi este mantuirea. Dumnezeu doreste salvarea sufletului nostru. Locul din Scriptura pe care l-am citit, in mod deosebit, este adresat celor credinciosi, celor care formeaza biserica lui Dumnezeu. Sigur ca acest cuvant este adresat  fiecarui om care-l aude, indiferent de experientele lui duhovnicesti anterioare. In acest verset am intalnit in acest pasaj, o expresie, care mi-a atras atentia si anume: armele luminii. Armele luminii – ce-i de observat e ca ap. Pavel, adresandu-se celor credinciosi, spune: Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Ne-am astepta sa scrie: sa ne imbracam cu faptele luminii. , ca sa fie un echilibru in antiteza- faptele intunericului – faptele luminii. Sa ne dezbracam de faptele intunericului, sa ne imbracam cu faptele luminii.

Surprinde faptul ca ap. Pavel foloseste expresia armele luminii. E altceva. In seara aceasta vom vorbi despre armele luminii. Trebuie sa observam ca  aceasta expresie ne comunica ideea de conflict. Armele sunt folosite intr-un conflict. Ideea de confruntare, de razboi, de lupta. Cu siguranta ca in aceasta expresie este cuprinsa si ideea de dusman. Lupti cu cineva. Cineva te agreseaza. Trebuie sa te aperi. Potrivit invataturii Scripturii, in jurul nostru exista un razboi spiritual, un conflict in care sunt implicate forte  care ne depasesc puterile. Noi suntem oameni slabi. Razboiul este impotriva celui mai puternic oponent, vrajmas- diavolul, care are sub puterea, sub autoritatea sa forte demonice, duhuri de draci, organizate in structuri ierarhice – capetenii, cum spune Scriptura- stapaniri, puteri ale intunericului.  Daca ar fi ca Dumnezeu sa ne abandoneze, ne-ar parasi si ne-ar lasa pe mana celui mai slab dintre demoni, am fi pentru el ca praful dupa cumpana

Suntem slabi. Insa, prin Domnul, suntem mai mult decat biruitori. Intelegem identitatea noastra in Hristos. Dumnezeu a pus in noi viata noua. A pus in noi Duhul Sfant si impreuna cu Dumnezeu suntem invingatori. Mai mult decat invingatori. Acela care ne asigura biruinta este Dumnezeu. Slavit sa fie numele Sau. Asa stand lucrurile, Cuvantul din seara aceasta, ne invita sa ne inarmam, sa ne echipam cu ceea ce se numeste armele luminii. Vom vorbi despre armele luminii, dar mai inainte de a le identifica, trebuie sa realizam contextul in care ap. Pavel vorbeste despre aceste arme. Contextul este reprezentat de un idealsi de un pericol. Contextul este reprezentat de o viziune: viziunea crestinului, dar si de primejdia care-l paste la fiecare pas.

Armele luminii in contextul idealului si al primejdiei

1. Idealul suprem: Mantuirea. In ce priveste idealul sau viziunea, ap. Pavel spune ca acest ideal este mantuirea- vers. 11 – este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Tot ce este spus in acest cuvant este spus in conceptul acestui ideal, a acestei viziuni. Noi ne dorim mantuirea. Mantuirea este aproape de noi.

Daca ar fi sa ne raspudem la intrebarea: ce ne dorim cel mai mult d ela Dumnezeu? Ce am astepta sa primim cel mai mult din partea Sa? Care este idealul nostru cel mai inalt, aspiratia noastra cea mai inalta? Nazuinta, dorinta noastra cea mai arzatoare? La aceasta intrebare, un crestin ar trebui sa raspunda: mantuirea. Toate celelalte se supun acestei prioritati. Salvarea sufletului, mostenirea Imparatiei lui Dumnezeu, apucarea vietii vesnice, certitudinea ca dupa ce sfarsesti alergarea pe pamant, te duci la Dumnezeu in cer. Ti se face intrare libera in Imparatia cereasca a lui Dumnezeu. Iti gasesti un loc. Ti se face loc. Esti primit in multimea ingerilor, in sarbatoare. Auzi cuvintele: vino, rob bun de mosteneste Imparatia care ti-a fost pregatita. Acesta este idealul. Asta vrem. De aceea ne-am pocait de pacatele noastre. In lumina acestui ideal ne-am botezat in apa. Ca am auzi Cuvantul: oricine v-a crede si se va boteza, va fi mantuit. De aceea ne dam toate silintele. De aceea venim la adunare. De aceea ducem lupta cea buna a credintei, pentru ca stim ca vom avea ca sfarsit al alergarii noastre mantuirea sufletelor noastre. Ap. Pavel vorbeste despre armele luminii in contextul acestei viziuni. Pentru crestin, viziunea mantuirii, a mostenirii Imparatiei lui Dumnezeu trebuie sa fie idealul suprem.

Toate celelalte aspiratii vor fi asezate intr-un plan secundar. Toate cele legate de realizarile din lumea aceasta, toate cele care raman pe pamant,  vor fi supuse acestui ideal. Domnul Isus a spus, este consemnat in Evanghelia dupa Matei 16:24-26 –
24 Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze.
25 Pentru că oricine va vrea să-şi scape viaţa o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga.
26 Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?

Idealul suprem este mantuirea. Mantuire, pe care o primim de la Domnul nostru Hristos, care a murit pentru noi. Sa nu pierdem din vedere acest ideal, oameni buni. S-ar putea, fermecati de mirajul acestei lumi sa ne lasam abatuta atentia spre lucruri marunte, pamantesti, care trec odata cu intrebuintarea lor si raman aici si ne tin legati de pamant, inrobiti in lucruri mici ca sa ne faca oameni mici. Idealul e mantuirea. Sa nu pierdem asta din vedere. Mantuire este idealul.

2. Primejdia: Caderea de la credinta. In contextul acestui ideal, asezat de Dumnezeu in fata oricarei ucenic al Domnului  Isus, ap. Pavel vorbeste si despre pericolul major. Despre armele luminii se vorbeste in contextul idealului si in contextul primejdiei, a pericolului. Pericolul este descris cu cuvintele: să vă treziţi în sfârşit din somn; … 12 Noaptea aproape a trecut, …. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Iata ca astea pot fi haina noastra duhovniceasca. …şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele. Exista un pericol, acest pericol, in esenta, poate fi rezumat cu cuvintele: cadere de la credinta. Se poate cadea de la credinta. Pentru cei care l-au primit pe Domnul, pentru cei in a caror inima s-a asezat idealul de a mosteni Imparatia lui Dumnezeu, viziunea de a mosteni Imparatia lui Dumnezeu, calea lor poate fi intretaiata de o primejdie, de un pericol teribil- pericolul de a-si pierde mantuirea/credinta.

Apostolul avertizeaza 1 Timotei 1:18-20 – 18 Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei, după prorociile făcute mai înainte despre tine, este ca, prin ele, să te lupţi lupta cea bună
19 şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă.
20 Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească. Incearca sa inlocuiesti in locul numelui lui Timotei, numele tau, si in locul unde scrie fiule, pune fiica (daca esti fata/ femeie). Iata pericolul. Nu e un pericol ipotetic. Nu-i o primejdie virtuala, potentiala. E reala, exemplificata cu exemple concrete.

In generatia noastra sunt alte nume (ca si Imeneu si Alexandru); sa fereasca Dumnezeu sa fie al nostru pe acolo. Iata pericolul. Pericolul de a incepe, pentru ca, dati-mi voie ca sa va spun, ca nu poti cadea din ce n-ai, numai din ce ai. Daca scrie Scriptura ca au cazut din credinta, inseamna ca au fost candva in ea. Pe de alta parte, in 1 Timotei cap. 6:9-10 ni se vorbeste despre o alta fata a acestui pericol. O fata extrem de atractiva „9 Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.” Cine nu vrea sa se imbogateasca? Daca ai vorbi cu un tanar: ce vrei sa faci? Si iti da exemple. Cei ce vor sa se imbogateasca- unii au mers pana acolo incat au justificat  teologic lacomia lor, avutia, postuland asa numita teologie a prosperitatii. Credem in binecuvantarea lui Dumnezeu, dar de la aceasta, pana a face ideal din relatia cu Dumnezeu = imbogatirea, e mult. Iata ce spune urmatorul verset- 10 Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. Iata pericolul.

Avem in fata un ideal si ne paste un pericol. Cuvintele din 2 Petru 2:20-21 exemplifica si ilustreaza si intaresc inca odata aceasta primejdie. Iata ce spune ap. Petru despre o categorie de oameni care, ciudat, au fost copii ai lui Dumnezeu, au umblat o vreme cu Dumnezeu, l-au parasit pe Dumnezeu si au ajuns robi unor lucruri grave si in ciuda acestor stari, pretind mai departe ca sunt ai lui Dumnezeu. Pretind, cu o convingere care se doreste impusa si altora. Misioneaza in convingerea lor. Iata, de ex. ce e scris aici – 20 În adevăr, dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăşi şi sunt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decât cea dintâi. 21 Ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă care le fusese dată. Iata ce cuvant.

Frati si surori, dati-mi voie sa marturisesc ca aceste cuvinte nu au legatura numai cu oamenii din vremea lui Petru sau din vremea lui Pavel. Ele sunt extrem de graitoare si de relevante si pentru noi, in zilele de acum. Exista pericolul caderii de la credinta. Nu-i departe de noi aceasta primejdie. S-ar putea chiar sa ne fi dat tarcoale. Cel rau sa fi gandit conspiratii, sa fi facut planuri, sa fi gandit circumstante in care sa ne atraga capcane.

Avem un ideal: vrem sa mostenim Imparatia lui Dumnezeu. Si ne confruntam cu un pericol: pericolul pierderii mantuirii.  In aces context, ap. Pavel le spune celor din Roma si prin ei, noua: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; Nu-i vorba de somnul fizic. E vorba de acel somn spiritual- o stare de relaxare, o stare de siguranta. As vrea sa intreb: poate cineva dormi  atunci cand nu se simte in siguranta? Cand dormi? Cand te simti in siguranta. Dormi linistit, nimic rau nu se poate intampla. Somnul sigurantei, somnul indiferentei, somnul rutinei, somnul autosuficientei. Este vremea sa ne punem intrebari. Suntem noi intr-o relatie sanatoasa cu Dumnezeu. E vremea sa ne trezim. Adevarul este ca omul cand doarme si viseaza. Si in vise e o lume reala. Il auzi pe cate unul vorbind si te miri ce scoate- reflectarile visurilor sale, din somnul sau. Cateodata, cand visam noaptea, visam ca zburam. Ne trec iute impresiile, cand ne sculam dimineata. Este caesul sa ne trezim. Crestinului i se cere luciditate. 

Armele Luminii

In circumstanta aceasta, cum spuneam, apostolul vorbeste despre armele luminii. Aceste arme ale luminii sunt niste instrumente,  niste unelte, niste deprinderi chiar, puse la indemana lui Dumnezeu, la indemana credinciosilor de Domnul Dumnezeu- niste mijloace de aparare, niste mijloace  de atac, daca dorim, discipline spirituale (daca dorim) lucruri simple, la indemana oricui, intarite prin harul lui Dumnezeu, explicate in Sfanta Scriptura si in care ni se cere sa perseveram. Aceste arme ale luminii trebuie sa faca parte din trairea noastra de zi cu zi. Multe sunt. Despre 5 vom vorbi. Sa nu va asteptati in aceasta seara sa spunem lucruri extraordinare si noi, de care n-ati mai auzit niciodata- cine stie ce rachete nucleare care au rezolvat definitiv si ireversibil problema sigurantei noastre eterne. Nu. Sunt la indemana noastra. Si tocmai pentru ca sunt atat de comune, le pierdem din vedere si le lasam nefolosite.

Suntem chemati sa ne aducem aminte de idealul vietii noastre: mantuirea sufletului. Sa nu uitam ca ne paste o primejdie: primejdia de a fi abatuti din cale si a ne pierde chemarea. In acest context, Dumnezeu ne indeamna si ne invata prin Cuvantul Sau sa ne inarmam cu armele luminii:

  1. Rugaciunea –  in fiecare zi
  2. Postul – in fiecare saptamana. Postul este forma practica cu care ne tinem in stapanire corpul. Nu singurul, dar unul dintre cele mai practice si la indemana. Acest Cuvant are puterea sa ne tina cararea dreapta.
  3. Citirea Scripturii – in fiecare zi. Cine citeste Biblia nu poate sa fie inrobit (de pacat).
  4. Partasia cu adunarea – un lucru simplu – „Vers. „Nu parasiti adunarea” este pus in contextul mantuirii, viziunea mantuirii si pericolul pierzarii. Perseverenta- consecventa in partasie cu biserica, legatura frateasca. Aceasta parasire a bisericii este o expunere la un pericol teribil, care poate sa-l faca pe om  sa-si piarda mantuirea.
  5. Fuga de faradelege – Separarea de faradelege,, impotrivirea fata de pacat, fuga de pacat. Ap. Pavel ne invata: fugi de poftele tineretii. 2 Timotei 2:19 – 9 Totuşi temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, având pecetea aceasta: „Domnul cunoaşte pe cei ce sunt ai Lui”; şi: „Oricine rosteşte Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!” 22 Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. Acest cuvant nu e doar pentru tineri. Poftele sunt ale tineretii, chiar daca omul a imbatranit. Fugi, omule in varsta, de poftele tineretii. Fugi, tinere, de poftele tineretii. 

Aceluia, care va poate pazi de orice cadere  sa fie slava in vecii vecilor.

Mesajul incepe la minutul 1:09:00 (69:00)

VIDEO by Biserica Emanuel Sibiu

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: