A fost Exodul o ficțiune sau este o realitate? Un nou film analizeaza si dovedește povestea Exodului

Photo credit solusi.directory

A fost Exodul o ficțiune sau este o realitate ? Biblia este mit sau realitate ? Cu mai bine de 10 ani în urmă, producătorul Tim Mahoney a început să adune dovezi despre una dintre cele mai importante povești biblice: Exodul poporului evreu din Egipt. Cercetările sale au rezultat într-o criză personală de credință și un documentar fascinant numit ”Patterns of Evidece: The Exodus”.

Tim a fost întrebat de ce a făcut acest film:
”E o poveste destul de lungă. Sincer, am crezut că va fi o acțiune simplă, că va trebui doar să caut dovezi privind Exodul. Când am început să fac asta, oamenii m-au întrebat de ce caut așa ceva, când nu există nicio dovadă că Exodul ar fi existat. Mi s-a părut destul de drastic ceea ce îmi spuneau. Am mers în locul unde se presupune că a avut loc acesta, în Gosen, în partea de est a deltei, unde am vizitat siturile arheologice și unde mi s-a spus că nu există dovezi ale Exodului. Astfel a început călătoria mea de 12 ani, care a declanșat o criză personală de credință, deoarece m-am întors cam nedumerit din prima călătorie în Egipt, dar totuși hotărât să îmi continui ancheta. Așa a luat naștere acest film: ”Patterns of Evidence”.

Pare să fie vorba despre multe dovezi arheologice, fiind de asemenea un film care te ține în suspans. Tim a mai fost întrebat ce lucruri l-au surprins în timpul propriei sale crize și apoi l-au determinat să își continui investigația:

Photo credit www.facebook.com

”Se spune că Ramses a fost faraonul din timpul Exodului. Dacă analizăm acea perioadă din istorie, vedem că scepticii au dreptate fiindcă nu există dovezi privind Exodul. Însă unii arheologi și egiptologi spun că există dovezi dinaintea lui Ramses care se potrivesc cu această poveste. Ca producător, am început să analizez acele dovezi. Pe măsură ce adunam tot mai multe informații și interviuri, am început să vedem că se formează un mozaic, că ies la lumină diverse dovezi. Am folosit Biblia ca un simplu document istoric și am început să o comparăm cu dovezile pe care le aveam. Așa am reușit să asamblăm toate modelele cu dovezi pe care le-am comparat cu povestea biblică.”

Tim a fost întrebat care crede că este aspectul cel mai important al filmului său:
”Până acum, în ultimii 50, 60, 70 de ani, oamenii au fost foarte critici la adresa Bibliei, spunând că nu există nicio dovadă care să susțină Exodul. Dacă povestea Exodului nu este reală, atunci cuvintele lui Isus și ale apostolului Pavel despre Moise și despre Exod sunt false. Dacă nu a existat Exodul, totul se dărâmă. Întreaga Biblie are la bază istoria Exodului. Filmul arată un lucru ce mie mi se pare foarte profund. El arată exact locul dovezilor, ceea ce nu s-a mai arătat până acum.”

A mai fost întrebat cât de mult crede că îi va ajuta filmul pe pastorii care vor vorbi din Vechiul Testament:
”Majoritatea tinerilor din zilele noastre nu agreează expresia ‘fiindcă așa spune Biblia’. Filmul acesta le ajută pe persoanele mai științifice, care caută răspunsuri mai complexe decât ‘așa spune Biblia’. Există un moment în film în care atât credința cât și știința sunt în căutarea adevărului. Despre aceasta și este vorba în acest film: despre căutarea adevărului.”
Stire difuzata in Jerusalem Dateline 60 – decembrie 2014 – ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

un alt documentar…

8 comentarii (+add yours?)

 1. Ioan Burca
  ian. 24, 2015 @ 10:56:30

  6. Este locul unde Dumnezeu face minuni nemaipomenite. „Domnul a zis lui Moise: „Ce rost au strigătele acestea? Spune copiilor lui Israel să porneasca înainte. Tu ridică-ți toiagul, întinde-ți mâna spre mare și despic-o și copiii lui Israel vor trece prin mijlocul marii ca pe uscat ” (Exod 14:15-16). Și au trecut-o!

  Ceea ce urmeaza este doar o reclama facuta pe youtube DVD-ului prezentat ceva mai jos, dar totusi poate fi observata forma rotilor de la carele egiptenilor, care au fost acoperite de corali; la final poate fi vazuta chiar roata de la carul lui faraon, care a ramas datorita faptului ca a fost acoperita cu aur si argint! Aceasta-i dovada clara pentru cei ce nu au crezut sau au negat existenta acestei minuni a Lui DUMNEZEU! (Pesonal, am vazut integral acest DVD cu cercetarile facute de acei cercetatori extraordinari, care au descoperit si filmat ceea ce s-a intamplat in urma cu vreo … 3.500 de ani!

  DVD-ul e disponibil aici:

  http://michaelrood.tv/the-exodus-revealed-searching-for-the-red-sea-crossing.html

  In articol e prezentat un film artistic, ca sa vedem cum s-au petrecut lucrurile. Ceea ce e postat mai sus, e un film sau reportaj documentar, REAL, care DOVEDESTE ca ceea ce scrie in Sfanta Carte – BIBLIA, a avut loc cu ADEVARAT!

 2. Ioan Burca
  ian. 24, 2015 @ 11:01:10


  Am mai incercat inca o data. Poate ca de data asta o sa poata fi vazuta acesata reclama scurta despre trecerea Marii Rosii de catre Israel.

 3. Ioan Burca
  ian. 24, 2015 @ 11:07:43

  Accesati acest link si in acel articol o sa gasiti si video-ul respectiv, care mie imi merge inca:
  https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/10/05/ioan-burca-o-natiune-condusa-de-dumnezeu/

 4. Adi Cioban
  ian. 24, 2015 @ 12:20:17

  Unde se poate vedea filmul?

 5. Trackback: Din Presa Internationala | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: