Florin Ianovici – Dumnezeu ne cheamă la luptă

Geneza 32:24-31

24 Iacov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor.
25 Văzând că nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la încheietura coapsei, aşa că i s-a scrântit încheietura coapsei lui Iacov pe când se lupta cu el.
26 Omul acela a zis: „Lasă-Mă să plec, căci se revarsă zorile.” Dar Iacov a răspuns: „Nu Te voi lasă să pleci până nu mă vei binecuvânta.”
27 Omul acela i-a zis: „Cum îţi este numele?” „Iacov”, a răspuns el.
28 Apoi a zis: „Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel; căci ai luptat cu Dumnezeu şi cu oameni şi ai fost biruitor.”
29 Iacov L-a întrebat: „Spune-mi, Te rog, numele Tău.” El a răspuns: „Pentru ce Îmi ceri numele?” Şi l-a binecuvântat acolo.
30 Iacov a pus locului aceluia numele Peniel; „căci”, a zis el, „am văzut pe Dumnezeu faţă în faţă şi totuşi am scăpat cu viaţă.”
31 Răsărea soarele când a trecut pe lângă Peniel. Însă Iacov şchiopăta din coapsă.

As vrea sa vorbesc unor inimi care se afla in ceas de cumpana. Vin momente in viata pe care nimeni nu te pregateste pentru ele. Vin momente in viata cand iti dai seama ca esti complect singur, asa cum spune Cuvantul lui Dumnezeu ca s-a simtit si Iacov. Si vreau sa va spun, iubitii Domnului, ca uneori singuratatea este cu mult mai apasatoare  cand vine ca urmare a faptului ca a-i facut tot ce ti-a stat in putinta si nimic nu s-a rezolvat. Biblia spune ca in toata ziua aceea, care descrie Biblia ca a fost, in toata ziua aceea a luptat si a lucrat cu toate puterule lui. De dimineata pana seara, Iacov a tot facut fel si fel de planuri omenesti, pentru ca-l astepta o intalnire cu Esau, dincolo de care se putea stinge samanta lui si toti urmasii lui. Era un om care avea cu el robi si roabe. Nu avea osteni antrenati. Ca sa stiti, Esau avea 400 de osteni. 400 de osteni era o armata puternica pe vremea aceea. Exista o singuratate pe care in viata o resimti, cand faci tot ce se poate omeneste  si la finalul acestor incercari omenesti iti dai seama ca aproape nimic nu s-a schimbat. Si am invatat in viata aceasta, iubitii Domnului, ca mainile acestea pot trudi cat vor ele, dar fara de sprijinul lui Dumnezeu, totul e zadarnic….

[….]

Este un lucru care pe mine in viata m-a zguduit. Am avut nevoie ca Dumnezeu sa ma mangaie. Am avut nevoie ca Dumnezeu sa dea sufletului meu liniste. Si am gasit la capat de osteneala omeneasca o lupta cu Dumnezeu, care ma astepta, mai grea decat tot ce a fost pana atunci. Pentru ca Dumnezeul nostru, iubitii Domnului, cand vorbim despre copiii lui Dumnezeu, nu lucreaza ca cei care sunt in lume. Cand vii la Dumnezeu in Casa Lui, Dumnezeu e un Tata iubitor care te ia in bratele Lui si din primul ceas te mangaie.Si am simtit lucrul acesta.

Dar, pentru copiii Lui, pentru cei ce se afla astazi in post, sa inteleaga fiecare dintre noi, ca in fata incercarilor noastre pamantesti, Dumnezeu ne cheama la o lupta puternica. Si trebuie sa marturisim, iubitii Domnului, ca dincolo de lucrurile pe care noi le impartasim atunci cand avem o biruinta, ar trebui sa fim cinstiti si sa spunem in aceasta zi ca la mijlocul sau la sfarsitul unor incercari si trude omenesti, n-am avut un raspuns de la Domnul. N-am avut o viziune din cer. N-a venit un inger sa ne intareasca. N-am primit un vis de la Domnul, ci am primit linistea care mi-a apasat sufletul mai mult. Am stat intr-o singuratate si o tacere din partea lui Dumnezeu care mi-a cutremurat sufletul si n-am inteles de ce Dumnezeu tace.

Cum, probabil, multi dintre voi nu intelegeti de ce Dumnezeu tace. Sunt in incercare. Am facut tot ce pot omeneste. Sunt credincios. Sunt pe drumul care mi l-ai asezat Tu, inaintea mea. Iacov, pentru prima data, mergea pe drumul pe care l-a vrut Dumnezeu sa mearga. ‘Intoarce-te, tu trebuie sa mergi pe drumul pe care eu te-am pus’. Si a mers Iacov pe drumul pe care Dumnezeu l-a pus. Si pe drumul acesta a gasit cea mai grea incercare a vietii lui.

Si in momentul in care omul acesta a facut tot ce a putut, s-a asteptat sa vina Dumneeu sa-l ia in brate, sa-i spuna: ‘Stai linistit, ca aici voi lupta Eu.’ ….. Nu-i asa, frati si surori. E nu asta am vazut in viata mea. In ceasul incercarii m-am intalnit cu un Dumnezeu care tace. In ceasul incercarii m-am intalnit cu un Dumnezeu care ma cheama la o lupta, o altfel de lupta, cum n-am crezut ca poate sa existe. Stiti de ce? Pentru ca Dumnezeu din cer vrea sa ridice osteni, pentru ca Dumnezeu din cer vrea sa ridice oameni puternici, pentru ca Dumnezeu are nevoie de pocaiti care sa nu se clatine. Are nevoie de oameni care sa stea pe picioarele lor si sa spuna: ‘Am vazut si stiu in Cine m-am increzut!’” (8:37)

VIDEO by philadelphiamansue

5 comentarii (+add yours?)

 1. Petru Ion
  ian. 27, 2015 @ 09:59:59

  Lupta lui Iacov cu Dumnezeu era legitima, dar anormală. Iacov inţelătorul a devenit Israel. Un destin special. Noi nu avem de luptat cu Dumnezeu. O asemenea gândire nu apare in Noul Testament. Noi avem de luptat împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
  Creştinii sunt asemănători poporului Israel, dar uneori este periculos să ne identificăm cu Poporu ales a lui Dumnezeu. Făcând acest lucru riscăm să cădem în erezie.

  • rodi
   ian. 27, 2015 @ 10:48:42

   Frate Petru,
   fratele Ianovici vorbeste despre lupta cu Dumnezeu cand simtim chemarea la pocainta si vin tot felul de ganduri in care ne vine sa intoarcem spatele si sa abandonam chemarea care Duhul Sfant ne-o face (ca si in convertirea fr. Ianovici) si in lupta cu necazurile si bolile care vine peste noi, prin care Dumnezeu ne modeleaza. El nu ne cheama sa luptam impotriva lui Dumnezeu, ci sa ne luptam pana cedam si ne lasam modelati de Dumnezeu. Asa am inteles eu predica.

   Citez de la minutul 5:40 ‘Este un lucru care pe mine in viata m-a zguduit. Am avut nevoie ca Dumnezeu sa ma mangaie. Am avut nevoie ca Dumnezeu sa dea sufletului meu liniste. Si am gasit la capat de osteneala omeneasca o lupta cu Dumnezeu, care ma astepta, mai grea decat tot ce a fost pana atunci. Pentru ca Dumnezeul nostru, iubitii Domnului, cand vorbim despre copiii lui Dumnezeu, nu lucreaza ca cei care sunt in lume. Cand vii la Dumnezeu in Casa Lui, Dumnezeu e un Tata iubitor care te ia in bratele Lui si din primul ceas te mangaie.Si am simtit lucrul acesta. Dar, pentru copiii Lui, pentru cei ce se afla astazi in post, sa inteleaga fiecare dintre noi, ca in fata incercarilor noastre pamantesti, Dumnezeu ne cheama la o lupta puternica. Si trebuie sa marturisim, iubitii Domnului, ca dincolo de lucrurile pe care noi le impartasim atunci cand avem o biruinta, ar trebui sa fim cinstiti si sa spunem in aceasta zi ca la mijlocul sau la sfarsitul unor incercari si trude omenesti, n-am avut un raspuns de la Domnul. N-am avut o viziune din cer. N-a venit un inger sa ne intareasca. N-am primit un vis de la Domnul, ci am primit linistea care mi-a apasat sufletul mai mult. Am stat intr-o singuratate si o tacere din partea lui Dumnezeu care mi-a cutremurat sufletul si n-am inteles de ce Dumnezeu tace. Cum probabil multi dintre voi nu intelegeti de ce Dumnezeu tace. Sunt in incercare. Am facut tot ce pot omeneste. Sunt credincios. Sunt pe drumul care mi l-ai asezat Tu, inaintea mea. Iacov, pentru prima data, mergea pe drumul pe care l-a vrut Dumnezeu sa mearga. ‘Intoarce-te, tu trebuie sa mergi pe drumul pe care eu te-am pus’. Si a mers Iacov pe drumul pe care Dumnezeu l-a pus. Si pe drumul acesta a gasit cea mai grea incercare a vietii lui. Si in momentul in care omul acesta a facut tot ce a putut, s-a asteptat sa vina Dumneeu sa-l ia in brate, sa-i spuna: ‘Stai linistit, ca aici voi lupta Eu.’ ….. Nu-i asa, frati si surori. E nu asta am vazut in viata mea. In ceasul incercarii m-am intalnit cu un Dumnezeu care tace. In ceasul incercarii m-am intalnit cu un Dumnezeu care ma cheama la o lupta, o altfel de lupta, cum n-am crezut ca poate sa existe. Stiti de ce? Pentru ca Dumnezeu din cer vrea sa ridice osteni, pentru ca Dumnezeu din cer vrea sa ridice oameni puternici, pentru ca Dumnezeu are nevoie de pocaiti care sa nu se clatine. Are nevoie de oameni care sa stea pe picioarele lor si sa spuna: ‘Am vazut si stiu in Cine m-am increzut!'”

 2. maria
  ian. 27, 2015 @ 19:38:33

  Așa este Rodi!
  Domnul sa il binecuvinteze pe pastorul Ianovici ,iar noua înțelepciune si har sa înțelegem Cuvântul!!
  Gby!

 3. Trackback: Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici Predici – Biserica Betel-Crangasi, Bucuresti | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: