Iosif Ton – Cele 12 culori ale dragostei

O introducere a predicii, de fratele Mike Olari:

Subiectul DRAGOSTEI prezentat în stilul lui unic de catre pastorul Țon, la Biserica Agape din Glendale – Arizona, ne-a pus serios pe gânduri și cu siguranță toti cei prezenți au fost provocați. La cei 80 de ani împliniți, pastorul Țon este înca într-o formă atât fizică, cât și spirituală de invidiat, iar mesajul curge dintr-o inimă plină de dragoste și o minte lucidă, cum rar se poate vedea la această vârstă. Mulțumim lui Dumnezeu pentru asfel de oameni, care și-au înțeles chemarea și aleargă neobosiți în lucrarea Domnului, fără să se plângă de vreo slăbiciune trupească.

Mesajul a fost cât se poate de clar, adânc, biblic și în același timp foarte practic. Îi încurajez pe toți cititorii blogului nostru să asculte acest mesaj deosebit al dragostei, chiar dacă este puțin mai lung. Dar vă las să-l ascultați și să trageți singuri concluziile.

Vezi aici – http://family2fam.com/2015/01/25/iosif-ton-la-biserica-agape-din-arizona/

Iosif Ton Agape 1

Ce fel de om doreste Dumnezeu sa fii tu?

Iosif Ton:

Domnul mi-a dat un mesaj cu totul si cu totul special. Multumesc pentru invitatie frate Petrica (Lascau) si vreau sa pun 4 intrebari fara care nu ma duc mai departe:

 1. Crezi ca sfanta Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu?
 2. Crezi ca prin Sfanta Scriptura iti vorbeste Dumnezeu tie, personal?
 3. Accepti sa fii invatat de Cuvantul lui Dumnezeu?
 4. Vrei sa fii asa cum te invata Cuvantul lui Dumnezeu?

Fiti atenti la tot ce urmeaza si apoi veti intelege de ce v-am pus aceste intrebari.

1 Corinteni 13:1-13

1 Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor.
2 Şi chiar dacă aş avea darul prorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic.
3 Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.
4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
6 nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
7 acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.
8 Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.
9 Căci cunoaştem în parte şi prorocim în parte;
10 dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.
11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.
12 Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.
13 Acum, dar, rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Ce fel de oameni vrea Dumnezeu sa fim noi? Care-i voia lui Dumnezeu cu privire la noi?

 1. In Faptele Apostolilor 13:22 Dumnezeu zice:  „Am găsit pe David, fiul lui Iese, om după inima Mea, care va împlini toate voile Mele.” Om dupa inima lui Dumnezeu. ‘Voile’, in general e singular. Aici e neobisnuit, e plural. Ca sa traducem altfel: „Un om dupa inima mea, care in toate domeniile vietii e dupa voia Mea. Un om dupa inima mea, care absolut in toate aspectele vietii lui e dupa voia Mea.”
 2. Un alt text, care trebuie adaugat aici – Daniel 10:11 – „Daniele, om preaiubit şi scump, … – pentru ca ti-ai pus inima sa-L intelegi pe Dumnezeu. Si cand ai inteles ce se intampla intre noi, ai inteles ca totul se intampla din vina noastra. Si te-ai smerit si ai zis: „Noi suntem de vina.” ‘om preaiubit şi scump‘ pentru ca ti-ai pus inima sa intelegi, cand ai inteles, te-ai smerit si ai zis: „E vina noastra.”
 3. Un al treilea text, pentru introducere in tema noastra, il gasesc in Matei 25:21 – O Doamne, cand voi sta inaintea Ta, la scaunul Tau de judecata (2 Corinteni 5:10 – Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. noi, credinciosii) si Stapanul a dat verdictul: – Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”  Intra in bucuria lui Dumnezeu! Cum va fi sa locuiesti in bucuria lui Dumnezeu? Rob bun si credincios, pentru ca ai fost credincios in toate lucrurile pe care ti le-am incredintat acolo, te califici sa intri aici.

Am promis ca vom fi atenti la ce ne spune Sfanta Scriptura. Vom spune: Tot ce vorbeste Sfanta Scriptura imi vorbeste mie. Si vreau sa fiu felul de om care imi spune Sfanta Scriptura. Pe baza asta, continuam. Mai adaugam un verset care e cheie pentru discutia noastra. oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu. – 1 Ioan 4:7 Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste. – 1 Ioan 4:8

„Oricine iubeste” – Acuma, ce-i iubeste? Nu conteaza. Oricine, in care totu-i iubire, el iubeste, pentru ca-i nascut din Dumnezeu si Dumnezeu e dragoste. Va voi vorbi in dimineata asta din Sfanta Scriptura despre omul care iubeste.(56)

Ce-i  ‘iubeste’?

Daca ma intrebati ‘ce-i iubeste’, va dau unul din primele raspunsuri – iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,Matei 5:44 Sa traducem putin, mai… Pe cine sa iubesc?

 • Pe adversarii mei de idei
 • pe cei care nu gandesc ca mine
 • pe cei care ma indispun, ca nu vor sa fie cum vreau eu

..un om care iubeste pe cei nesuferiti. Omul lui Dumnezeu, spune Pavel lui Timotei, nu se cearta. NU SE CEARTA! Ci, e bland cu toti. Cu toti? Cu cine? Cu adversarii de idei. Ca el e in stare sa-i invete, chiar daca vede ca au fost prinsi in cursa diavolului. Auzim frate Petrica, e evident ca au fost prinsi in cursa diavolului si mie imi vine sa-i dau afara. Si omul care iubeste nu se cearta, ci e bland cu toti si e in stare sa-i invete cu speranta ca-i va scoate din cursa diavolului, pentru ca omul acesta iubeste. Pe cine?

 • Pe toti nesuferitii!
 • Pe toti cei ce nu gandesc bine.
 • Pe toti cei care imi stau in cale

El, pe toti ii iubeste. Acest fel de om doreste Dumnezeu sa fii tu. Inca odata: oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu. – 1 Ioan 4:7 Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste. – 1 Ioan 4:8 – Atunci, intelegeti de ce spune apostolul lucrurile astea in 1 Corinteni 13? Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, daca nu iubesc…  pe cine? Pe nesuferiti, pe imposibili. Daca eu nu-i iubesc, nu sunt nimic. Stiti, ca sa intelegem cum vine asta- in Matei 7:21-22 Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.Matei 7:21 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! Matei 7:22 Nu oricine v-a veni acolo sus, ci, numai cei ce fac voia lui Dumnezeu. Si ca sa fie clar, unii vor zice: „Doamne, dar, eu am avut credinta fantastica, sa mut muntii.  Am facut vindecari. Am facut proorocii. ..” si n-are dragoste, nu e nimic.  Domnul Isus spune: „Nu v-am cunoscut.” No, acuma, stai putin. El e Dumnezeu. Zice: „Nu v-am cunoscut. Stii de ce nu te-am cunoscut? Pentru ca n-ai fost nimic si Eu nu pot cunoaste nimic.”

Daca nu iubesc, sunt nimic. Si normal ca Domnul sa zica: „Nu te-am cunoscut, nimicule. Pentru mine ai fost ca si un inexistent, pentru ca cel care conteaza este numai cel care iubeste. Numai cine-i nascut din Dumnezeu conteaza. Si cine-i nascut din Dumnezeu iubeste.” Sa facem o clarificare aici si o face cineva care crede in toate darurile Duhului Sfant. 1 Corinteni 12 si 14 se ocupa de darurile Duhului Sfant. Eu cred ca toate sunt date si astazi si am patit rau pentru asta. Asa ca, am patit-o pe pielea mea. Acuma, fiti tare atenti. In 2 Corinteni 12:7 ni se spune ca aratarea Duhului Sfant , manifestarea Duhului Sfant, prin daruri, se da in folosul altora. –  Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.

Roada Duhului Sfant, care-i dragostea, ti se da de dragul tau. Ti se da in folosul tau. Acuma, fii atent. „Vreau daruri, ca sa vada oamenii cine sunt eu. Uite, vedeti ce fac?” Dragostea ti se da tie, pentru tine.
Altfel spus, Dumnezeu zice: „Auzi, Eu vreau sa faci niste lucrari, in folosul altora. Dar intai, vreau sa ma ocup de tine. Intai, vreau sa te umplu de tot ce sunt eu. Si Eu sunt numai dragoste.”
„Dar, Doamne, nu poti sa-mi dai darurile alea si sa ma lasi pe mine in pace? Nu poti sa ma ajuti, sa ma ocup de toti? Dar, de mine sa nu te atingi.”
„Nu. Nici nu iti dau nimic ca sa faci pentru altii, pana nu ma lasi sa termin ce vreau sa termin in tine.”
„Doamne, nu vrei sa inversezi lucrurile? Poate la sfarsitul vietii sa ma faci si pe mine bun?”
„Nu. Eu vreau sa incep cu tine, pentru ca, daca nu te fac pe tine ce vreau eu sa te fac, nu esti nimic. Si Eu nu ma folosesc de nimicuri.”

Doamne, multe nimicuri lucreaza in bisericile noastre astazi. Pai, de ce-s atatea certuri? Atatea lupte?Pentru ca se lupta nimicurile. Eu v-am pus intrebarea la inceput, daca credeti ca Sfanta Scriptura e Cuvantul lui Dumnezeu si daca credeti ca Sfanta Scriptura iti vorbeste tie.  Si, ati spus: da. Si de aia indraznesc sa spun lucrurile astea, pentru care le-ati putea sa spuneti la urma fratelui Petrica: pe asta nu-l mai chema la noi. Mi s-a intamplat, intr-o biserica mare, mare penticostala din Romania. Am predicat din textul: Urmariti sfintirea, fara de care nimeni nu v-a vedea pe Dumnezeu.
La urma, au navalit in fata la pastor: „Mai, tu crezi asa?”
„Pai, cum sa nu. Ca-i Cuvantul lui Dumnezeu.”
„Mai, pe asta sa nu-l mai chemi aici.”
Nu m-a mai chemat de 5 ani, de cand am tinut predica aia acolo. El. tare tine la mine. Tare i-a placut ce am predicat. Dar, „nu cumva sa-l mai chemi, pentru ca ne deranjeaza. Ne spune lucruri pe care noi nu vrem sa le auzim,” pentru ca isi vor da invatatori dupa inima lor. Si eu nu suunt dupa inima lor.(69)

 Ce inseamna un om care iubeste?

Pana acuma, asta a fost introducere. Acuma, intram sa vedem despre ce vorbim. Cine iubeste e nascut din Dumnezeu. Ce inseamna ca iubesti? Si Pavel stie ca noi cand auzim de dragoste, zicem ca e o furnicatura pe la inima. Mi se inclina inima catre tine. Te-as lua in brate. Asta-i dragostea. Nu. Dragostea sunt o serie de lucruri care le faci sau nu le faci. Candva am tinut o predica, acum vreo 30 de ani, o predica pe care am intitula-o: Analiza spectrala a dragostei. Se face analiza spectrala a luminii. Lumina alba e alcatuita  din 7 culori. Si-i tare interesant, de la rosu pana la violet si daca una din cele 7 lipseste e o manjeala. Oricare dintre culorile  luminii le amesteci iese o manjeala. Numai daca sunt toate cele 7 prezente, atunci e lumina. E foarte interesant. Si eu am numarat 12  culori ale dragostei. Daca le ai pe toate, e dragoste. Daca una lipseste, nu mai e dragoste. Asta e tare ciudat. Prin urmare, nu poti selecta: „Auzi, mie imi place asta si asta…, dar asta, nu.”  Daca una din ele nu este, nu-i lumina, ci-i manjeala.

Acuma, ce-i dragostea? Sau cum procedeaza cel ce iubeste?

Pavel incepe cu doua lucruri: ce este dragostea. Dupa aceea, pune vreo 8- ce nu face dragostea. Si dupa aceea, pune vreo 4- ce face dragostea. Inca odata, nu-s selective. Trebuie sa le ai pe toate, daca Dumnezeu e sa se uite. sa zica: iata un om dupa inima Mea. Iata un om nascut din Mine. Iata un om care ma cunoaste. Si ma oglindeste, ma reflecteaza spre altii. Lucrurile-s tare serioase si s-a asezat liniste. Cand e asa liniste, lumea zice: astea-s treburi serioase.

Photo credit www.esteeklar.com

Cele 12 culori ale dragostei

1. Dragostea e indelung rabdatoare. Rabda totul. Dragostea e plina de rabdare. Si m-am tot intrebat: oare ap. Pavel, de ce pune rabdarea pe primul plan? Pentru ca toti cei din jurul meuimi gresesc. E vreunul aici, care are in jurul lui numai oameni care nu-i gresesc niciodata, incepand cu nevasta, cu copiii? E  vreunul aici care are o nevasta  care nu-i greseste niciodata? Care nu-l indispune niciodata? Care nu-l calca niciodata pe batatura? Care nui toaca nervii? E vreuna aici, care are sot care-i perfect? Care face totul cum vrea ea?

Photo credit www.gettyimages.com

Dragostea rabda pentru ca-i primul lucru necesar. Ce faci tu cand celalalt iti greseste? Si iti garantez ca-ti greseste. Iti sare tandura? „Frate, ma enerveaza!” Dragostea nu se manie, pentru ca e indelung rabdatoare. Dragostea stie sa rabde greselile celuilalt. Si problema certurilor intre noi, a maniilor, dezbinarilor e pentru ca nu putem suporta greselile celuilalt.  Pai frate, cat sa iert? Doar nu o sa iert de 7 ori. Nu de 7, de 70 de ori cate 7. Si cand ai terminat de 490 de ori, trebuie sa mai inmultesti cu 7.

Dragostea stie sa rabde. Mai mult, sa gaseasca un motiv: n-a stiut, nu si-a dat seama, nu se pricepe. Era Unul la care ii batea cuie in maini si in picioare. La aia, zic si eu ca Il trata necuvincios. „Tata, bietii soldati, ei nu stiu ce fac. Stiu ei pe cine arstignesc? Tata, pentru ca nu stiu ce fac, iarta-i.” Luca ne spune ca zicea, continua sa zica, pentru ca au venit batjocoritorii: „A zis ca-i de la Dumnezeu. Acuma, sa se dea jos de pe cruce.” Si isi batea joc de El si El zicea: „Nu stiu ce fac. Bietii de ei nu stiu ce fac. Si pentru ca le-am gasit un motiv, de ce fac ce fac, pot sa zic ‘Tata, iarta-i.'”Dragostea gaseste un motiv la greselile celuilalt. Si pentru ca i-a gasit un motiv poate zice: Trebuie sa-l invat eu, trebuie sa-l ajut eu. ” Dragostea e indelung rabdatoare si in rabdarea ei, intai de toate, zice: oare de ce o face? Pentru ca nu isi da seama. Pentru ca nu-i educat. Pentru ca asa au fost si ai lui, au fost badarani. Nu stie. Si pentru ca nu stie, trebuie sa-l ajut eu. Trebuie sa-l iert eu. Omul care iubeste gaseste scuze celui ce greseste. (37) Ii gaseste scuze si atunci e usor sa ierti.

Deci, primul lucru care il are un om care iubeste este: stie sa rabde greselile celuilalt. Si stie sa-i gaseasca motive si stie ca celalalt, care greseste are nevoie de rabdarea mea, de contributia mea. De ce o face? De ce greseste? Pentru ca eu iubesc, eu imediat vad motivele. Si imediat zic: Aici e nevoie de mine. Nu sa-l plesnesc, nu sa tip, ci rabdare care intreaba: De ce o face? Si apoi gaseste motiv sa ierte. Si indelung rabdatoare. Cat? Va spun eu cat. Toata viata. Pentru ca nu exista un timp in care sa nu iubesti.  si iubirea asta e toata viata.

Dar, cine poate sa fie asa, frate? Aia e alta intrebare. La aia, inca nu am ajuns. Noi, acuma, descriem ce-i dragostea. Si asteptati, sa arat celelalte 11 culori ale dragostei si dupa aia punem intrebarea: dar, cine poate face atatea? Si va dau raspunsul atunci. Deci, intai sa stim ce-i aia si dupa aceea punem intrebarea: pentru numele Domnului, dar, cine poate fi asa? Acuma, v-am pus intrebarea: Credeti ca Sfanta Scriptura  ne vorbeste din partea lui Dumnezeu, cum vrea Dumnezeu sa fim? Tot ce va spun eu raspunde la intrebarea asta: cum vrea Dumnezeu sa fim- om dupa inima Mea, care in toate domeniile face exact ce vreau eu.

2. Dragostea este plina de bunatate. Si aicea m-am luptat mult, pentru ca, care-i deosebirea intre dragoste si bunatate? E foarte greu de definit. Ca sa spun asa, aproape tot Vechiul Testament vorbeste numai de bunatatealui Dumnezeu. ‘Dumnezeu e bun. Laudati pe Domnul ca este bun, ca in veac tine indurarea sau bunatatea Lui. Noul Testament vine cu agape. Imi dau seama ca predic in biserica numita Agape- care nu e dragostea erotica, adica dragostea senzuala, adica, dragostea care doreste sa se sature cu celalalt. Nici macar nu-i dragostea file- dragostea intre prieteni. Dragostea intre prieteni zice asa: Cat dai tu, dau si eu. Cand nu mai dai tu, nu mai dau nici eu. E 50/50. Totdeauna sunt cu cantarul  sa va daca dai, nu cumva sa dau eu mai mult. Agape nu precupeteste, nu negustoreste. Agape e dragostea asta care daruie si se daruie neconditionat. Asa-i Dumnezeu. ‘Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu…. incat a dat.’ Ce a dat? Totul. Ce a avut mai scump. S-a dat pe sine insusi. Cine-i nascut din Dumnezeu iubeste cum iubeste cel din care-i nascut. Ap. Pavel a pus intrebarea: care-i deosebirea intre bunatate si dragoste? Imi place cum le uneste ap. Pavel in Tit 3:4 – Dar, când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, – Cand s-au aratat? La Calvar. La Calvar vad bunatatea lui Dumnezeu si dragostea Lui de oameni.

Acuma, dragostea e plina de bunatate. Si vreau sa va spun ca am facut o adevarata teorie aici, dupa imaginatia mea. Dragostea e plina de bunatate. Continutul interior al iubirii e bunatatea. Si, iubirea e bunatatea iesita in afara. E fain. Nu? Parca si vizualizezi. No acuma, as fi putut ramane la asta si imi era o explicatie tare frumoasa, dar nu odata mi se intampla ca pana la urma zis: hai sa vad cum scrie in greceste. Si de multe ori capat niste suprize… Si m-am uitat cum scrie Pavel in greceste. Pavel scrie: dragostea te face bun. DRAGOSTEA TE FACE BUN. Cand iubesti cu iubirea aia, agape, iubirea care se uita pe sine, iubirea care iese in afara, asa cum am spus, iubirea aia te face bun. Bun esti cand iubesti. Si cand iubesti, esti bun. Astea doua interactioneaza, se conditioneaza, se fac una pe alta.  Acuma, dorinta mea ar fi sa am macar 2-3 ore, sa va vorbesc despre bunatate, pentru ca am scris 3 carti pana acuma despre bunatate si gandesc la a patra.

 1. Am scris o carte intitulata ‘Bunatate – O Teologie Bazata pe Invataturile Domnului Isus‘, pentru ca dupa ce am sistematizat toate invataturile Domnului Isus mi-a venit gandul asta: cum le pot pune toate intr-un singur cuvant? Bunatate! Si cartea mea, despre invataturile Domnului Isus, se numeste Bunatate.
 2. Am scris o alta carte ‘O Viziune a Profetului Isaia‘. Va veni o zi pe pamant cand oamenii nu se vor mai bate intre ei, ci isi vor lua toate armele si isi vor face unelte agricole. Isaia 2:4. Si explica Isaia in cap 11:9 – Nu se va mai face nici un rau pe tot pamantul, pentru ca toti ma vor cunoaste, zice Domnul. Cine nu iubeste, nu-i nascut din Dumnezeu si nu-l cunoaste pe Dumnezeu. Cine-L cunoaste pe Dumnezeu e asa de fermecat de ce vede in Dumnezeu, incat zice: s-a terminat cu mine; de aici inainte, eu vreau sa fiu ca El. Nu se va mai face nici un rau pe tot pamantul, pentru ca tot pamantul Ma va cunoaste.
 3. Si am scris a treia carte, intitulata ‘Bunatate, Adevar si Dreptate’. Asta, tocmai am publicat-o pe internet, tot timpul anului trecut si urmeaza sa o tiparim. Bunatate, de la Geneza pana la Apocalipsa. Un studiu despre bunatate in toata cartea. Si am constatat ca totul in Biblie se reduce la atat: rautate si bunatate. E imparatia celui – cum i-a zis Domnul Isus? Cel ‘rau’.  Si [a zis]: Eu sunt Pastorul Cel Bun. Imparatia Bunatatii si imparatia rautatii. Si totul, la Domnul Isus, se reduce ca si in Psalmii lui David, la atata: rautatea si bunatatea. Esti ori rau, ori bun. Esti, ori sub cel rau, in imparatia lui, ori ai trecut sub cel bun. Si vreau sa va spun un secret. Singurul plan al lui Dumnezeu pe planeta pamant e sa planteze pamantul cu oameni buni. Singurul plan al lui Dumnezeu pe planeta pamant e sa populeze tot pamantul cu oameni buni. Atunci va veni sfarsitul. Si Dumnezeu la asta lucreaza si m-a angajat si pe mine, ca-s impreuna lucrator cu Dumnezeu in a face oameni buni.

E atata rautate intre noi, pocaitii. Uitati-va in internet la adversarii de idei, cum se sfasie intre ei. Penticostali intre penticostali, baptisti intre baptisti, d-le, au un dar de a se sfasia, nemaipomenit. Au un dar de a se nimici unii pe altii. Nu o spun eu, o spune Pavel in Galateni 5 – Dar, dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii, luaţi seama să nu fiţi nimiciţi unii de alţii. Si asta e rodul firii, pentru ca firea pamanteasca produce vrajmasie, ura, cearta, dusmanie, sfasiere, desfiintarea celorlalti. Apropo, am auzit odata un pastor spunand altuia: N-am sa te las pana n-am sa te nimicesc. Am inghetat, pentru ca in Biblie, numai unul e nimicitorul. Il cheama diavolul. „N-am sa ma las pana nu te nimicesc. Adica, pana nu fac lucrarea dracului, eu, pastorul cutare! Pentru ca m-am pus in slujba nimicitorului si de aia vreau sa te nimicesc. E atata rautate intre noi. Dragostea te face bun. Si daca nu ai dragoste, nu esti nimic. Dragostea te face bun.

Ce inseamna om bun?

Bunatatea. Bunatatea lui Dumnezeu si Dumnezeu vrea oameni buni. Mi-am imaginat ca m-am dus la scoala Domnului Isus si i-am cerut un interviu la directorul scolii. „Domnul director, eu stiu, ca sunt si eu profesor, scoala produce ceva: ingineri, medici. Spune-mi, te rog, ce produce scoala dumitale? Ah, scoala mea ii produce lui Tata oameni buni, cum e Tata bun.” Scoala Domnului Isus produce oameni buni. Si asta-i scopul Domnului Isus, sa faca oameni buni cu care sa populeze pamantul. Si rostul bisericii e sa produca oameni buni. In cartea asta pe care am publicat-o pe internet, am un capitol: Unde se produc oamenii buni.  Raspunsul e unul singur: In biserica. Pentru ca biserica produce oameni care ajung la statura plinatatii lui Isus si El e bun.

Dar problema cea mai mare e ca subiectul ‘Bunatate’ nu e subiect de predici la noi. Nu va spun unde, dar am fost undeva si am tinut o serie lunga de predici despre bunatate. Si la un moment dat, pastorul  a venit si mi-a spus: „Frate Ton, fratii intreaba, nu mai iei si alte subiecte? Ca s-au saturat.” „Mai, spune altfel. Ii deranjeaza.” Caci cu cat dezvolt mai mult subiectul,  cu atat ii descriu pe ei mai mult ca oameni rai. Si, oamenii, odata venita lumina in lume,  au urat lumina, pentru ca le scoate la iveala ce-i in ei. Dragostea te face bun si tot ce vine in continuare, de fapt, descrie ce inseamna un om bun. (58)

3. Dragostea nu pizmuieste, nu invidiaza. „De ce il pune pe altul si nu pe mine?”
„De ce nu-s eu acolo?”
„De ce nu ma alege pe mine in comitet?”
„De ce nu-s eu pe primul loc?”
„De ce altii sa fie ridicati si eu nu?”
„De ce nus eu in centrul atentiei?”
Invidia e atitudinea care o ai cand sunt promovati altii si tu nu suferi lucrul asta. De ce? Pentru ca dragostea nu se lauda si nu se umfla de mandrie. „Auzi, frate, pe mine sa ma puneti, pentru ca eu sunt cel mai destept in sala asta. Eu sunt cel mai talentat aici. Eu ma pricep cel mai bine.” Cine se lauda si cine se scoate in evidenta nu iubeste. Daca ai iubi, te-ai bucura de promovarea astora. Pentru ca iubesti, [zici]: „Mai, ce bine ca-l ridica si pe asta. si pe asta. Uite ce frumos canta. Ce bine ca o promoveaza.” Dar tu canti mai bine ca ea. Lasa ca ea e mai tanara. Lasa ca sa fie ea intai. Dragostea nu invidiaza. Dragostea promoveaza.  Cand iubesti, iti pare bine ca sunt atatea talente si-s atatia, in asa fel incat sa pot sa zic: „In sfarsit, eu pot sa stau linistit, ca sunt altii mai buni ca mine, sunt altii care stiu mai bine ca mine.” Cati sunt din astia? Aia care nu iubesc sunt nimic.

Nu va suparati, stiti, cineva a scris o carte tare demascatoare si a pus acolo: Orice asemanare cu  lucruri prezente e incidentala. Nu e intentionata. Am predicat undeva despre cearta si nu stiam ca la ei a fost Adunarea Generala duminica trecuta. Si s-au certat. Si eu am descris exact o sedinta  in care oameni firesti se cearta intre ei, oameni care n-au dragoste. Cand m-am dus sa predica dupa masa erau plouati. M-au chemat la comitet cei doi pastori, inainte de adunare: „Frate Ton, ne-ai facut de minune in fata bisericii. Ai descris exact ce a fost intre noi.”
„Pai, da, eu na-am stiut.”
Orice descriere a situatiei de aici e incidentala. In orice caz, vreo 10 ani nu m-au mai invitat in biserica aia. Vedeti cat e de incomod, sa aratam tot ce vrea Dumnezeu sa fim?

4. Dragostea nu se mandreste.

5. Dragostea nu se poarta necuviincios. Dragostea nu-i badarana. Nu e nemanierata. Am fost la o biserica adventista acum vreo 2 ani. M-am uitat la programul lor si am vazut printre altele ca anunta un curs de bune maniere. De atunci, tot caut sa-l gasesc cursul acela si inca nu l-am gasit. Nu stiu de ce pastorul nu vrea sa mi-l dea. Curs de bune maniere. Cum sa vorbim unii cu altii? Cum sa ne zambim unii la altii? Cum sa dam mana unii cu altii, privindu-ne in ochi. Aici, ma critica nevasta mult. Zice: „Ai dat mana asa..” Bunele maniere te obliga sa te uiti in ochii celui cu care dai mana. Dragostea e manierata. ‘Nu se poarta necuviincios’ – pus pozitiv, ii ‘dragostea e manierata’. Stie sa se poarte politicos. Stie sa se poarte amabil. Amabil e in frantuzeste ‘cu dragoste’. Daca iubesti esti manierat. Te porti frumos cu ceilalti.

6. Dragostea nu cauta folosul sau. La asta as avea nevoie macar de o ora. In smerenie, fiecare sa-i priveasca pe ceilalti mai sus ca pe sine si sa caute nu folosul sau ci folosul celorlalti. Unde scrie asta? Filipeni 2:3-4 Si adauga: Sa fie in voi gandirea care era in Hristos El, macar ca era egal cu Dumnezeu, s-a coborat, s-a facut robul tuturor si s-a daruit tuturor. In smerenie sa-i privesti pe ceilalti ca mai sus si sa cauti folosul lor. Asta inseamna sa iubesti. Asta inseamna om iubitor pentru ca asa e Dumnezeu si asa e Fiul lui Dumnezeu.

7. Dragostea nu se manie. In bisericile noastre nu se manie oamenii. Nu ridica vocea, nu tipa, pentru ca robul Domnului nu se cearta, pentru ca El nu se manie. „Frate, glumesti?”  „Da, ce, eu sunt iute de manie, asa-s eu.”
„Frate, Duhul lui Dumnezeu nu-i un duh al maniei, e un duh al dragostei.”
Si dragostea nu se manie.

8. Dragostea nu se gandeste la rau. Intrebati voi diferite grupuri care planifica sa sfasie o biserica. Dragostea nu se gandeste la rau. Nu planifica ceva rau.

9. Dragostea nu se bucura cand se face o nelegiuire, o nedreptate. Ci, dragostea se bucura de adevar, de dreptate.

10. Dragostea acopera totul. Fratilor, pe mine ma vorbesc tare multi de rau. E plin internetul de cate bube are Ton. Gasiti undeva unde eu vorbesc de rau pe cei ce ma ataca? Va spun de ce nu o fac. Pentru ca atunci cand vorbesc de rau oameni din lucrare, vorbesc de rau lucrarea lui Dumnezeu. Cine ar castiga daca eu as spune tot ce stiu despre aia care ma ataca pe mine?  Si vreau sa stiti ca stiu multe. Uite, d-le, cum sunt pocaitii. Uite, d-le, cum se sfasie intre ei. Nici unul nu-i mai bun ca ceilalti. Ne ducem pe ici incolo, numai sa nu mai auzim de pocaiti.  Iata de ce nu spun nimic rau despre om din lucrarea lui Dumnezeu. Dragostea acopera, nu demasca. Pentru ca iubesc pe aia care ma vorbesc de rau, pentru ca asa spune: „Pentru ca eu ii iubesc, acopar.” Sa nu stie nimeni. Stiu, dar, taceti.

11. Dragostea crede totul. Crede ca se vor transforma. Crede ca se vor schimba. Crede ca pana la urma Duhul Sfant va birui. Crede ca pana la urma Dumnezeu ii va sfrange. Dragostea crede.

12. Dragostea sufera totul. Mai e una singura. V-am aratat toate culorile  care alcatuiesc lumina iubirii si cand le-ai folosit pe toate, cand le-ai dat pe toate si n-ai reusit, – ‘Ierusalime, Ierusalime, de cate ori am vrut si voi n-ati vrut.” Cand dragostea nu mai are nimic de facut, mai are. Mai are. Ea o cruce si urca la Calvar, incarcat de toate rautatile oamenilor. Dragostea sufera totul. Dragostea biruieste lasandu-se rastignita. Si din cauza asta dragostea nu va pieri niciodata, pentru ca dupa ce e omorata, vine inapoi biruitoare. Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste rautatea prin bunatate. Fie-va groaza, fie-va oroare de rautate si lipiti-va tare de bunatate.

Cum pot sa fiu un om care iubeste?

Timpul nostru a trecut, dar v-am promis ca va spun si cum. Cum pot si eu sa fiu un asemnea om care iubeste? In primul rand, daca-i nascut din Dumnezeu si-L cunoaste pe Dumnezeu. Cu cat Il cunosc mai mult pe Dumnezeu, ca bunatate si ca dragoste, cu atat sunt mai indragostit de El. Cu atat mai mult urasc ce-i dusmanul. Si cu atat mai mult zic: „O Doamne, fa-ma ce esti tu.”

Mai e ceva. Romani 5:5 Dragostea lui Dumnezeu e turnata in inimile noastre. Auziti? Tot ce v-am spus eu nu-i dragostea mea. Acuma v-am intors-o. Toate astea-s dragostea lui Dumnezeu care-i turnata in mine prin Duhul Sfant care mi-a fost dat. De unde sa stiu eu ca ai fost botezat cu Duhul Sfant? Ca ti s-a dat Duhul Sfant? Pentru ca iubesti. Si pentru ca esti bun. Pentru ca roada Duhului e dragostea, bunatatea, blandetea, facerea de bine, stapanirea de sine. E dragostea lui Dumnezeu in mine si e rezultatul venirii Duhului Sfant in mine- cu doua conditii:

 1. Umblati calauziti de Duhul Sfant, pentru ca daca umblati calauziti de Duhul Sfant, nu va mai certati, nu va mai maniati, ca aia e roada firii. Umblati calauziti de Duhul Sfant si atunci nu mai impliniti impulsurile voastre salbatice. Asta inseamna sa stau mereu de vorba cu Duhul Sfant. Duhule Sfant, produ in mine dragostea asta. Duhule Sfant, atrage-mi atentia cand eu ma maniu, pune frana, Duhule Sfant. Duhule Sfant, eu vreau sa nu ma mai cert. Duhule Sfant, eu vreau sa fiu ca Domnul Isus. Tu stai de vorba cu Duhul Sfant? Cat Il lasi sa vorbeasca in tine? Cand va veni Duhul Sfant, ce va face? Va va aduce aminte tot ce v-a invatat Domnul Isus. Si tot ce v-am spus eu pana acuma e tot ce m-a invatat Domnul Isus. Cand va veni El, va va aduce aminte tot ce v-am invatat eu. Fratii mei, imi poate aduce aminte ceea ce n-am pus eu in minte? Intai, inata inataturile Domnului Isus, invata pe de rost predica de pe munte si de pe campie. Si dintr-o data vei vedea ca Duhul Sfant  are ce vorbi, pentru ca Duhul Sfant are ce a-mi aduce aminte, ceea ce eu am pus in minte. Pana atunci, Duhul Sfant n-are de lucru. Da-i de lucru. Invata invataturile Domnului Isus si dintr-o data, Duhul Sfant nu mai tace. Fii atent cum te-a invatat. Fii atent, trebuie sa-l asculti pe Domnul Isus. Fii atent, fii atent. Nu fa. Fa asa. Duhule Sfant, ce bine ca esti aici. Ce bine ca esti in mine si imi aduci aminte. Multumesc Duhule Sfinte. Asa-i de bine ca esti Paracletos- chemat alaturi sa ma asiste. Ce bine e ca am langa mine unul care ma ajuta. Ce minunat esti Duhule Sfant, Duhul lui Dumnezeu. Si Dumnezeu e iubire- Duhul iubirii. Asadar, prima conditie e sa invat sa-L ascult pe Duhul Sfant, pentru ca numai atunci produce El in mine roada Duhului Sfant.
 2. Urmariti dragostea – 1 Corinteni 14:1 – Urmariti dragostea, cautati-o. Vanati-o. Prindeti-o. Nu te lasa pana nu e a ta. Nu te lasa pana nu-i totul in tine iubire. Urmariti dragostea. Lasa-te calauzit de Duhul Sfant si urmareste dragostea. La Timotei, unde spune ‘urmariti evlavia’, Pavel zice, de fapt, ‘exerseaza, fa gimnastica’ a iubirii. Practic-o pana se dezvolta, pentru ca lucrurile astea se invata, lucrurile astea se urmaresc, lucrurile astea se dezvolta, lucrurile astea cresc.

Ma rog ca dragostea voastra sa creasca in pricepere si in cunoastere. Dragostea creste in pricepere  si in cunoastere. Urmariti astea. V-am dat tot ce mi-a dat Domnul pentru dimineata asta. N-am de adaugat nimic altceva decat : Ti-am descris pe omul care iubeste, oamenii care iubesc. Dar ce iubesc? Totul! Pentru ca ei nu admit in ei  nici o dusmanie, nici o ura, nici o rautate. Oameni care iubesc. Pe cine iubesc? Si pe aia nesuferiti. Oameni care iubesc cum iubeste Dumnezeu pe toata omenirea.

Agape Christian Church, Arizona (25.01.2015).
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: