LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea I – Viorel Udriste

Photo credit

Photo credit www.pinterest.com

Citeste –

Odata cu Geneza cap. 12 , conceptul imparatiei devine tot mai evident si totodata apare o schimbare a modului in care Dumnezeu lucreaza cu umanitatea. Pana la Geneza 12, Dumnezeu s-a ocupat de omenire in general. O data ce starea de pacat a rasei umane este scoasa in evidenta, Dumnezeu va cauta sa binecuvanteze si sa rascumpere umanitatea cazuta lucrand printr-un popor special. Avraam devine figura principala prin care Dumnezeu va lucra. A fost alegerea lui Dumnezeu ! El ii promite o binecuvantare lui Avraam si urmasilor sai, care se va concretiza in venirea lui Mesia cu scopul de a binecuvanta poporul evreu si natiunile lumii. Dumnezeu a hotarat sa cheme la El un popor special prin care sa binecuvanteze toate natiunile :

„Domnul zisese lui Avram: < Iesi din tara ta, din rudenia ta si din casa tatalui tau si vino in tara pe care ti-o voi arata. Voi face din tine un neam mare si vei fi o binecavantare. Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine. > Avram a plecat, cum ii spusese Domnul…” Geneza 12:1-4a Legamantul Avraamic are o importanta majora pentru intelegerea corecta a conceptului de imparatie si are un rol fundamental in teologia Vechiului Testament. Legamantul descris in Geneza 12:1-3 este in primul rand un legamant fara conditii (nu exista conditii atasate), este un legamant literal (nu avem o metafora in acest sens), totodata acesta este un legamant vesnic (promisiunile pe care Dumnezeu le-a facut lui Israel sunt eterne).

Promisiunea tarii – Dumnezeu l-a chemat pe Avraam din Ur din Haldeea, intr-o tara pe care El i-o va da. Aceasta promisiune este reiterata in Geneza 13:14-18.

„Domnul a zis lui Avram, dupa ce s-a despartit Lot de el: <Ridica-ti ochii si, din locul in care esti, priveste spre miazanoapte si spre miazazi, spre rasarit si spre apus; caci toata tara pe care o vezi, ti-o voi da tie si semintei tale in veac. Iti voi face samanta ca pulberea pamantului de mare; asa ca, daca poate numara cineva pulberea pamantului, si samanta ta va putea sa fie numarata. Scoala-te, strabate tara in lung si in lat; caci tie ti-o voi da. Avram si-a ridicat corturile si a venit de a locuit langa stejarii lui Mamre, care sunt langa Hebron.> Si acolo a zidit un altar Domnului.”

Dimensiunile ei fiind prezentate in Geneza 15:18-21. „In ziua aceea, Domnul a facut iu legamant cu Avram si i-a zis: „Semintei tale dau tara aceasta, de la raul Egiptului pana la raul cel mare, raul Eufrat, si amune: tara chenitilor, a chenizitilor, a cadmonitilor, a hetitilor, a ferezitilor, a refaimitilor, a amoritilor, a cananitilor, a ghergasitilor si a iebusitilor” Aspectul acestui legamant in ce priveste tara este reluat in Deuteronom 30:1-10 …

Promisiunea unor descendenti – Dumnezeu ii promite lui Avraam ca va face din el un neam mare. Lui Avraam… care avea 75 de ani si care nu avea copii, i-au fost promisi multi descendenti ! Aceasta promisiune este amplificata in textul din Geneza 17:6 unde Dumnezeu a promis ca din acest patriarh imbatranit vor iesi natiuni si imparati. „Te voi imnulti nespus de mult; voi face din tine neamuri intregi; si din tine vor iesi imparati.”

Promisiunea binecuvantarii si rascumpararii – Dumnezeu a promis sa binecuvanteze pe Avraam si prin el toate familiile pamantului. Aceasta promisiune este amplificata in Noul Testament ( Evrei 8:6-13; conf. Ieremia 31:31-34) si are de-a face cu binecuvantarea si rascumpararea spirituala a lui Israel. In Ieremia 31;34 se anticipeaza iertarea pacatelor. Merita observat ca Dumnezeu a reafirmat aceste promisiuni in ciuda pacatelor patriarhilor,( vezi Geneza 12:10-20) fapt care accentueaza si mai mult natura neconditionata a Legamantului Avraamic.

Numeroase pasaje din Vechiul Testament anticipeaza binecuvantarea viitoare a lui Israel si posesiunea tarii asa cum ea a fost promisa lui Avraam. Ezechiel a intrezarit o zi viitoare in care Israelul va primi din nou tara ( Ezechiel 20:33-37; 36:1; 37:28 ) Israelul ca natiune se va converti si va fi iertat si restaurat;
„Fratilor pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti, nu vreau sa nu stiti taina aceasta: o parte din Israel a cazut intr-o impietrire care va tine pana va intra numarul deplin al Neamurilor. Si atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris: „Izbavitorul va veni din Sion si va indeparta toate nelegiuirili lui Iacov. Acesta va fi legamantul pe care-l voi face cu ei, cand le voi sterge pacatele” Romani 11:25-27.

Vom vedea ca acest Legamant neconditionat va fi urmat totusi de o mare incercare la care este supus Avraam atunci cand Dumnezeu hotaraste ca acesta sa-si aduca ca ardere de tot pe singurul lui fiu, pe Isaac… Isaac care era de fapt o fagaduinta data de Dumnezeu lui Avraam si prin el trebuia sa se implineasca ceea ce Dumnezeu ii promisese lui Avraam prin Legamant.

 Alte articole de Viorel Udriste –

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: