Bebe Ciausu ( Ineu – Arad ) – Datoria oricarui om – 29 Ianuarie 2015

Cu intelepciunea pe care a primit-o din partea lui Dumnezeu, Solomon a inceput sa studieze. Si spune Cuvantul lui Dumnezeu in 1 Imparati 4:32-34 –

32 El a alcătuit trei mii de proverbe şi a compus o mie cinci cântări. 33 A vorbit despre copaci, de la cedrul din Liban până la isopul care creşte pe ziduri, despre animale, despre păsări, despre reptile şi despre peşti. 34 Oameni din toate neamurile, trimişi de toţi regii pământului, care auziseră despre înţelepciunea lui Solomon, veneau ca să asculte înţelepciunea sa.

Omul acesta foarte intelept a scris 3 carti pe care le avem in Scriptura. La varsta tineretii a scris Cantarea Cantarilor. Putin mai tarziu, peste cativa ani de zile, a scris Cartea Proverbelor. A cules din popor proverbe, a fost si inspirat de Dumnezeu sa le puna impreuna si a scris Cartea Proverbelor. Iar la anii batranetii a scris Cartea Eclesiastul. Asa ca, atunci cand Solomon este batran, om plin de intelepciune, cum n-a fost nimeni inainte de el si nimeni dupa el, atunci cand isi incheie toata invatatura pe care a acumulat-o in 80 de ani de zile, zice asa: „Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor. Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Pentru ca intr-o buna zi te va chema Dumnezeu la judecata.” Si judecata aceasta se va face cu privire la toate lucrurile, fie ascunse, fie vazute. Si nimeni nu va scapa de judecata lui Dumnezeu.

As vrea sa privim impreuna in Scriptura la aceste doua versete si sa privim si la fundalul pe care au fost scrise aceste doua versete si as vrea sa descoperim cateva adevaruri uimitoare pe care si noi trebuie sa le facem. Si mesajul meu in aceasta seara se intituleaza ‘Datoria oricarui om’. Asa spune Solomon: „Sa vedem care este datoria oricarui om.”

1. Teama de Dumnezeu – Primul lucru pe care trebuie sa-l facem, ca datorie fata de Dumnezeu este sa ne temem de Dumnezeu. Dragii mei, Cartea Eclesiastul difera de toate celelalte carti ale Bibliei pentru ca este scrisa ca raspuns la cautarile unui om  dupa fericire, dupa implinire pamanteasca. Omul acesta a cautat cu atata disperare sa fie fericit, sa fie implinit in viata lui, incat a ajuns sa experimenteze toate lucrurile posibile din lumea asta. A mers din pacat in pacat si a experimentat toate lucrurile posibile sa vada daca isi gaseste fericirea pe pamant. Si daca ar fi sa rezum toata Cartea Eclesiastul, intr-o singura fraza, as alege fraza aceea sub forma de intrebare a Domnului Isus in Evanghelia dupa Marcu: „Si ce-ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?”

Solomon a fost omul care a cautat raspunsuri. Si una dintre intrebarile la care a cautat raspuns a fost urmatoarea: Cu ce ma aleg la sfarsitul vietii mele? Atunci cand se va incheia viata mea de pe pamant si Dumnezeu va trage linie sub tot ce am facut, sub tot ce am spus, cu ce voi ramane? Care sunt lucrurile care le voi lua cu mine in vesnicie? Care sunt lucrurile care au valoare eterna in ochii lui Dumnezeu? Cu ce raman cand se incheie viata mea? Si Solomon spune asa: Am ajuns la concluzia ca totul este doar desertaciune si goana dupa vant. Este interesant ca in aceasta carte, Solomon ne spune concluzia chiar la inceputul cartii si apoi, prin metoda inductiva incepe sa ne spuna cum a ajuns el la aceasta concluzie.

Si concluzia care o repeta obsesiv in aceasta carte este ca totul este desertaciune si goana dupa vant. Dupa 80 de ani de traire pe pamantul acesta, Solomon spune asa: Am ajuns cu doi pumni plini la capatul vietii mele. Un pumn plin de vant si un pumn plin de abur. Adica, nimic. Nimic, pentru ca nu mi-am trait viata asa cum a vrut Dumnezeu, ci mi-am trait-o asa cum am vrut eu. De aceea, mainile mele sunt pline de desertaciune. Cand ma uit cu ce-am ramas in mainile mele, acum la sfarsitul vietii, imi dau seama ca n-am ramas cu nimic.

S-ar putea sa se uite cei mai tineri, acum, si sa spuna: Bine, dar noi de ce invatam? Sa ramanem cu nimic la sfarsitul vremurilor? La sfarsitul  vietii noastre pe pamantul acesta? Pentru ce invatam? Pentru ce studiem? Pentru ce facem scoli inalte? Sa ramanem cu nimic? Daca nimic pe pamantul acesta n-are valoare eterna, daca nu-l predai in mainile lui Dumnezeu, noi pentru ce invatam? Dragii mei, este un proverb romanesc care spune: Cine are carte, n-are parte. Asa ca, tinerii se bazeaza pe cuvantul acesta si daca inveti, daca faci scoli inalte, ai impresia ca toata lumea iti cade la picioare si oportunitati extraordinare iti cad la picioare.  Este un proverb englezesc care spune asa: Cu cat citesti mai mult, inveti mai mult. Cu cat inveti mai mult, stii mai mult. Cu cat stii mai mult, uiti mai mult. Si atunci de ce sa mai citesti?

Solomon spune la sfarsitul vietii: „Atat de mult am studiat, incat mi-am dat seama ca in urma studiilor mele, doar oboseala am adunat. Dragii mei, am facut vreo 23 de ani de scoala, fara sa raman repetent nici un an  si imi aduc aminte ca la niste cursuri intensive care le-am facut timp de o saptamana, fie ma trezeam dimineata a 4, sa-mi fac toate temele, fie ca ma culcam a doua noaste la 4, sa am timp sa lucrez tot ce am de lucrat. Am ajuns acasa dupa o saptamana de astfel de cursuri, m-am pus in pat si mi-a dat sangele pe nas. Solomon spune: inveti pentru ca este bine sa inveti. Si noi, sujitorii lui Dumnezeu, bazandu-ne pe acel cuvant din Scriptura credem ca acei copii care vor fi credinciosi, vor fi cap si nu coada. Pledam intotdeauna pentru excelenta in pregatirea noastra. Dar, Solomon spune: Sa ai grija. Pregatirea ta academica la cel mai inalt nivel nu te poate duce in vesnicie. Daca ti-ai pus nadejdea in carte si in scoala, sa nu cumva la sfarsitul zilelor tale sa-ti dai seama ca n-ai ramas cu nimic. Stiti cum este?

Celuia carui ii place cartea, pentru el cartea si cititul devine un fel de drog. Nu mai poate lasa cartea jos din mana. Mananca cu o mana si in cealalta are cartea in mana si citeste. Si noua ne spunea mama, niciodata sa nu citim in timp ce mancam, ca ne mancam mintea. Probabil vroia sa ne protejeze, sa nu citim atat de mult, sa nu ne obosim.Poti sa-ti obosesti trupul si Solomon in cautarile lui dupa implinire, dupa fericire, in cautarile lui de a impresiona pe oamenii din jurul lui a studiat cat a putut de mult si apoi a spus: La sfarsit, nu mi-a ramas nimic in maini.

Mi-aduc aminte, imediat dupa Revolutie, unul dintre marii oameni de litere din Romania a mers la Paris sa-i ia un interviu la Cioran. L-a gasit bolnav, avea Alzheimer. Uitase cam tot ce a invatat, uitase insasi limba franceza, in care era specialist. Dar, n-a uitat un lucru. N-a uitat sa vorbeasca in limba lui materna, in limba romana. Asta inseamna ca lucrurile de baza, lucrurile care le-a deprins in copilarie au fost lucrurile care i-au ramas. Dragii mei, memoria noastra functioneaza ca un jurnal. Ajungi sa scrii fila dupa fila in jurnal. Si ajungi in sfarsti cand esti batran si jurnalul este plin. Si atunci incep sa se rupa filele din jurnal. Interesant este ca se rup ultimele file pe care le-ai scris. Nu primele, cu primele ramai. Asa se face ca nu stii unde ti-ai pus ochelarii cu 5 minute in urma, dar iti aduci aminte de toate nazdravaniile facute in copilarie.

Mergeam la un frate batran cu cina si chiar intr-o zi cand am mers la el, uitase si ce a mancat in ziua respectiva, uitase unde si-a pus ochelarii, dar cand si-a dat drumul sa vorbeasca despre intamplarile lui din razboi, sa fi avut timp sa-l asculti ore intregi. Memoria noastra se poate sterge si Solomon spune: „Ai grija si cu invatatul, pentru ca se poate sterge totul intr-o clipa. Si daca ti se sterge totul, cu ce ramai? Daca ti-ar lua cineva toata educatia, ti-ar ramane Dumnezeu la baza educatiei tale sau nu? Solomon este obosit de atata invatat.

Si spune mai departe: Am incercat altceva. Am vazut ca nu merge cu scrisul de carti, nu merge cu invatatul si am incercat altceva, anume: veselia si distractia.

Din primele 16 min, mai sunt aprox 34 min din mesaj-

La Biserica Baptista Emanuel Timisoara. Mesajul incepe la minutul 60.

VIDEO by Emanuel Tm

Un comentariu (+add yours?)

  1. ioan_basa
    feb. 08, 2015 @ 20:13:25

    Ma bucur ca Domnul Isus are slujitori devotati vestirii Evangheliei. Eu sunt de la Halmagiu (Arad) si Ineul este la o distanta destul de apropiata, asa ca in viitor, o sa vreau sa-i vizitez pe fratii mei din Ineu.. Domnul sa-i binecuvinteze.
    prezbiter Ioan Basa.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: