Florin Ianovici – Evanghelizare la Biserica Baptista Curtici 6 Februarie 2015 Pilda Vierilor

TEXT Luca 20:9-19

9 Apoi a început să spună norodului pilda aceasta: „Un om a sădit o vie, a arendat-o unor vieri şi a plecat într-o altă ţară, pentru o vreme îndelungată.
10 La vremea roadelor, a trimis la vieri un rob, ca să-i dea partea lui din rodul viei. Vierii l-au bătut şi l-au trimis înapoi cu mâinile goale.
11 A mai trimis un alt rob; ei l-au bătut şi pe acela, l-au batjocorit şi l-au trimis înapoi cu mâinile goale.
12 A mai trimis un al treilea rob; ei l-au rănit şi pe acela şi l-au scos afară.
13 Stăpânul viei a zis: „Ce să fac? Am să trimit pe fiul meu preaiubit; poate că îl vor primi cu cinste.”
14 Dar vierii, când l-au văzut, s-au sfătuit între ei şi au zis: „Iată moştenitorul; veniţi să-l ucidem, ca moştenirea să fie a noastră.”
15 Şi l-au scos afară din vie şi l-au omorât. Acum, ce le va face stăpânul viei?
16 Va veni, va pierde pe vierii aceia, şi via o va da altora.” Când au auzit ei cuvintele acestea, au zis: „Nicidecum!”
17 Dar Isus i-a privit drept în faţă şi a zis: „Ce înseamnă cuvintele acestea care au fost scrise: „Piatra pe care au lepădat-o zidarii a ajuns să fie pusă în capul unghiului”?
18 Oricine va cădea peste piatra aceasta va fi zdrobit de ea: şi pe acela peste care va cădea ea, îl va spulbera”.
19 Preoţii cei mai de seamă şi cărturarii căutau să pună mâna pe El chiar în ceasul acela, dar se temeau de norod. Pricepuseră că Isus spusese pilda aceasta împotriva lor.

Florin Ianovici Curtici 2Ma tot framantam in seara asta ce sa va spun la inceput. Intotdeauna conteaza modul in care deschizi o predica. Si mi-a fost clar cand am citit. Nu stiu ce reprezinta, este motto pentru aceasta dupa amiaza, este cuvant al bisericii de salut, cel pe care-l afisati- „In El avem rascumpararea, prin sangele Lui iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Lui”. Efeseni 1:7

O femeie credincioasa a ajuns intr-un  moment greu al vietii ei si asa cum bine fac unii dintre noi, s-a gandit sa se roage lui Dumnezeu. Trecea printr-un moment mai putin bun si sufletul ei era foarte umbrit. A inceput sa se roage lui Dumnezeu si la un moment dat a zis: „Doamne, sa-mi vorbesti si prin Scriptura, ca Dumnezeu ne vorbeste prin Scriptura. Si a deschis la Efeseni. Si cand a citit acest verset, de odata a simtit cum inima ei capata putere, pentru ca si-a dat seama ca e rascumparata de Dumnezeu. Si-a dat seama ca dincolo de toate lucrurilor, cand ai iertarea pacatelor, ai o siguranta cu Dumnezeu si chiar daca azi iti merge greu, viitorul tau vesnic este asigurat cu Domnul. Si atunci, ea plina de bucurie, a inceput sa spuna: „Slava lui Dumnezeu ca sunt rascumparata. Slava lui Dumnezeu ca sunt iertata.” Si de undeva, a auzit o voce care i-a spus: „Tu nu esti nici rascumparata. Tu nu ai nici iertarea pacatelor.” Ea s-a uitat speriata in jur si a zis: „Dar, ce se intampla?” Si atunci, cu mai multa infocare, a zis: „Eu sunt rascumparata si am iertarea pacatelor prin sangele Lui.” Si acea voce care venea din partea celui rau, ca sa-i aduca deznadejde, i-a zis: „Tu nu esti nici iertata si n-ai nici rascumparare.” Si atunci, femeia, plina de curaj, a intins Biblia si a zis: „N-a citeste singur.”

Asta inteleg ca faceti dvs. in zilele acestea, ridicati Biblia ca un steag de biruinta, ca cei din jur sa vada ce este scris, dar, ca sa ne impotrivim si celui rau, tari in credinta, pentru ca niciodata cel rau nu va fugi si niciodata nu va ceda la cuvintele noastre, cat de intelept ar fi ele. Niciodata, cel rau nu va ceda, decat atunci cand noi folosim Cuvantul lui Dumnezeu. Nu parerile noastre, nu felul nostru de a fi, nu convingerile noastre, ci Cuvantul Domnului este puterea care pune pe fuga armatele celui rau. Hristos avea atatea posibilitati de a vorbi, dar a zis mereu: „Este scris.” In lupta directa cu cel rau, El a zis: „Este scris.” Si s-a impotrivit cu Cuvantul lui Dumnezeu.

Iubitii Domnului, ar trebui sa va multumesc ca m-ati chemat, dar e deja inutil, pentru ca daca nu-mi facea placere, nu eram deja aici. Asa ca de la sine intelegeti ca eu ma bucur ca m-ati chemat. As vrea sa va spun in aceasta seara, in deschiderea acestui mesaj, un lucru in care cred de la o vreme cu tot mai multa tarie. Cu tot mai multa tarie. Au venit preotii si carturarii si L-au intrebat pe Domnul Isus Hristos, urmatoarele cuvinte i-au adresat: „Cu ce putere faci Tu ceea ce faci lucrarile acestea?” Si Domnul Isus Hristos, respectand felul evreiesc de-a fi, le-a raspuns la aceasta intrebare  cu alta intrebare.Si le-a pus urmatoarea intrebare. Drept raspuns, El le-a zis: ‘Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă voi pune şi Eu o întrebare; [….]25 Botezul lui Ioan de unde venea? Din cer sau de la oameni?” (Matei 21) Si atunci, ei au stat si au gandit si au zis in felul urmator: Daca spunem ca venea de la Dumnezeu, ne va intreba ‘De ce n-ati crezut in el?’ Daca vom raspunde ca de la oameni, va trebui sa raspundem cum a spus si El, cu voce tare. Si ne aud multimile care cred ca Ioan era un profet si bine nu ne va fi.’ Si atunci, au raspuns intr-un mod diplomat. Ceea ce mananca orice putere spirituala, ceea ce ne face sa ne prabusim in fata vietii este ca atunci cand Nu-ul sau Da-ul nostru este asteptat, noi spunem: NU STIU.

Si au plecat cum au venit. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care in aceasta seara asteapta oameni sinceri, oameni care sa dea un raspuns si daca in aceasta seara ai venit la biserica sa vorbesti cu Dumnezeu si sa-L lasi pe Dumnezeu sa vorbeasca, sa fi un om deschis cu Dumnezeu. Niciodata, iubitii Domnului, noi nu vom capata raspuns daca nu vom veni cu o asteptare si o intrebare. Daca in aceasta seara te-a adus  mama, tata, vecinul si nu stii pentru ce esti aici, sa stii ca sansele sunt mici sa pleci schimbat. Dar, daca uitandu-te in sufletul tau in aceasta seara, ai o durere, o apasare, un foc, un dor, o foame dupa Dumnezeu, vei plecea in aceasta seara satul. Vei pleca in aceasta seara intarit. Vei pleca in aceasta seara binecuvantat. Tanar sau batran, mai mic sau mai mare, de n-am veni la biserica cu asteptare, Dumnezeu n-are ce sa faca. Biblia spune asa: „Iata-va ajunsi satui.” Si Hristos vorbeste acestei biserici: „Iata-va ajunsi satui,” cu disperarea Celui care a venit sa hraneasca si n-are pe cine pentru ca oamenii sunt prea plini de ei insisi. Oare de ce sa asteptam intotdeauna ca sa ne loveasca viata ca sa ne dam seama cat de prapaditi suntem? Si cat de neinarmati suntem in fata vietii? N-ar fi bine, in aceasta seara, sa spunem: „Cerceetaza-mi Doamne sufletul, vorbeste-mi in aceasta seara si binecuvanteaza-ne pe fiecare in parte. Domnul sa ne ajute! Domnul sa ne bineucvanteze!

Si atunci, Domnul Isus Hristos, la raspunsul lor „nu stiu”, Domnul Isus Hristos avea sa le raspunda cu aceasta pilda. De fapt, Domnul Isus Hristos le spune: „Nici Eu nu vă voi spune cu ce putere fac aceste lucruri. Dar poate oare Dumnezeu sa ramana asa? Le-a zis: „Nici Eu n-am sa va spun cu ce putere fac aceste lucruri.” Dar a continuat sa le vorbeasca si le-a vorbit in pilde. Le-a mai dat o sansa. Le-a mai dat posibilitatea sa ,ai inteleaga ceva. In aceasta seara as vrea sa intelegem acest mesaj al pildei vierilor pentru ca Domnul Isus Hristos spune, de fapt, in felul urmator: „Sunteti niste oameni foarte ciudati. Veniti cu o intrebare, raspunsul este clar. Altii si-au dat seama, voi nu vreti sa raspundeti la intrebare. Mai baieti, sunteti cam absurzi de la o vreme.”

Chiar daca cuvantul acesta pare greu, suntem de multe ori ilogici in manifestarile noastre. Si Domnul Isus Hristos avea sa ne dea o pilda despre ce inaseamna in viata sa fi ilogic, lipsit de sens, dezarticulat.  Iubitii Domnului, iubesc pe Dumnezeu ca mi-a vindecat mintea. Lasati la o parte trupul. Bolile pleaca si vin. Acum 5 minute nici nu stiam daca pot sa predic in aceasta seara, vin racit, am un virus din asta bucurestean, ca astia-s rai, virusii astia bucuresteni si nu stiam daca voi predica sau nu. Sper ca Dumnezeu sa-mi dea putere, si voi sa spuneti amin. Dar, iubitii Domnului, vreau sa va spun cu toata sinceritatea, Dumnezeu din cer, mi-a dat sanatate la minte. Si multumesc lui Dumnezeu mai mult decat orice ca-s sanatos la cap. Eu asta gandesc ca e cel mai mare dar pe care Dumnezeu Il face prin credinta. Ca oamenii-s nebuni. Sta cu tigara in mana, isi varsa plamanii si-i spui: „Mai omule, de ce fumezi?” „Ai dreptate,” zise el, mai tragand un fum. „Mai, tu nu vezi ca-ti manaci zilele prin carciuma? Tu nu vezi ca umbli pe trei carari? Nu mai ajungi acasa cu banii.” „Asa-i,” zice el,” Asa dreptate ai.” Si mai trage o dusca.

Asa de multe lucruri absurde, oamenii au o recunoastere teoretica a adevarului: „Ai dreptate.” Eu cand aud asa ceva, spun: „Dar, nu mai imi da dreptate. Schimba-te.” Nu asta conteaza, sa mi se dea dreptate si-i multumesc lui Dumnezeu, ca Dumnezeu din cer, prin cunoasterea Domnului Isus Hristos mi-a vindecat mintea. Oare de ce ne-a vindecat Dumnezeu mintea. Care este pericolul? Care este riscul? Cand intram in aceasta stare de absurda vietii noastre, oare ce ne mananca noua logica si ce ne manaca noua puterea? Sunteti interesati sa invatati in aceasta seara despre aceste capcane? Nu vrei sa fi un om articulat in viata? Nu vrei sa stii, cand pleci, unde sa ajungi? Spunea cineva intelept: „Daca atunci cand pleci, nu stii unde trebuie sa ajungi, n-o sa ajungi nicaieri.” E logic. Orice om trebuie sa aiba o tinta in viata. Stai putin, eu trebuie sa fac ceva, eu trebuie sa ma duc intr-o directie. Trebuie sa fiu logic in ceea ce fac eu. Si mie imi plac planurile care-s facute bine in viata.

Dumnezeu binecuvanteaza oamenii care stau si au o matematica sfanta si Biblia vorbeste des despre matematica lui Dumnezeu. Care imparat este acela care daca stie ca vine o aramata mare impotriva lui, iese cu o armata mica? Nu trebuie sa-si faca mai intai calcului? Cine este dintre voi aceia care vrea sa zideasca un turn si n-are decat 3 caramizi? Si apoi zice: „Noi vom ispravi.” Cum vei ispravi? Nu vei ispravi. Vei fi ispravit. E diferenta mare. Nu. Nu-i asa. Acuma, in aceasta seara, vreau sa vorbesc despre aceste pericole care ne aduc pe noi in situatia in care sa fim absurzi, sa fim ilogici, sa fim lipsiti de ratiune.

Si primul lucru pe care-l spune Biblia este acesta. A fost un vier care intr-o zis-a adresat unor oameni si i-a intrebat asa:  Voi aveti ceva de lucru? Nu. Haideti atunci sa intrati in slujba mea. Si eu vreau sa sadesc o vie si s-o arendez voua. Voi s-o lucrati si cand va fi timpul potrivit, eu o sa vin sa iau doar ce e al meu.” Stiti care este termenul de autoritate a unei vii, sa se ridice de la sadirea ei pana cand da rod? In patru ani. Adica, ce spune, de fapt, stapanul acestei vii? Eu n-am sa cer de la voi sa-mi dati ce n-aveti. Ca voi sunteti niste oameni care n-aveti unde lucra, n-aveti ce face, nimeni nu va poarta de grija. N-aveti o paine, n-aveti un loc. Si el spune asa: „Voi sadi o vie si nu numai ca voi sadi o vie, voi sadi o vie, am sa va dau sa mancati, sa va imbracati. Am sa fac mai mult decat atat. Am sa va port de grija 4 ani de zile, fara sa va cer nimic in schimb si la vremea cuvenita  n-am sa vin sa va cer mai mult decat ne-am inteles sa dati.

Si Dumnezeu ne spune in aceasta seara prina ceasta prima ilustratie ca ceea ce lipseste omul de puterea de a fi logic este nerecunostinta. In viata aceasta, omul nerecunoscator isi pierde busola spirituala. In viata aceasta, omul care nu stie sa zica: „Sarut mana, mama, pentru masa,” isi pierde busola. Omul care nu stie mana care l-a hranit isi pierde busola. Traim intr-un ceas si intr-un timp in care sociologii spun ca se naste o noua generatie. De doi ani de zile se vorbeste despre aceasta noua generatie, din punct de vedere sociologic si psihologic. Si este numita generatia adulescentilor. Ati auzit de adulescenti? Este o combinatie intre adult si adolescent. Adica, tinerii care la 25 de ani stau inca acasa si spun: „Cand imi dai banii de buzunar, ca i-am cheltuit pe cei de ieri?” Da, dar ai 25 de ani. La 25 de ani nu mai esti adolescent. De cele mai multe ori, iubitii Domnului, ceea ce lipseste pe un om de o minte sanatoasa si il lipseste pe om de putere e faptul ca noi suntem nerecunoscatori. Uitam. Avem o memorie fantastic de slaba.

Vedeti, din 10 lucruri care ni se intampla, daca 9 sunt foarte bune si unul este rau, acel lucru rau ne va absorbi mintea si va radia intreaga noastra fiinta. Noi totdeauna tinem minte lucrurile rele si nu tinem minte lucrurile bune. Suntem scurti de memorie in privinta binelui care ni s-a facut si suntem cu o memorie foarte puternica in privinta raului care ni s-a facut. Si Dumnezeu, in aceasta seara, vrea sa ne spuna urmatorul lucru: „Daca vrei ca in aceasta seara, Dumnezeu din cer sa-ti dea o minte sanatoasa, daca vrei sa ai o viata care sa aiba sens, daca vrei ca planurile sa-ti izbuteasca in viata, sa fiti recunoscatori. Starea aceasta de mutumire, starea aceasta de a recunoaste ca in afara ta exista cineva care a facut ceea ce nu puteai sa faci tu, starea aceasta prin care-i spui lui Dumnezeu- „Eu sunt mic si Tu esti mare, eu sunt slab si Tu esti tare, Tu esti Tata, eu sunt fiul, Tu esti mana care da si eu sunt cel care am primit,” – aceasta este sanatatea mintii noastre.

Biblia spune asa: 4 ani de zile mancati painea, zice Dumnezeu. Nimeni dintre voi nu si-a gasit de lucru. Am venit in Bucuresti intr-o perioada in care era foarte bine sa fi la facultatea de drept pentru ca aveam repartitie. Eu ma gandeam sa intru in magistratura. Pe mine m-a prins revolutia in facultate. Stiti ce insemna magistratura? Judecator sau procuror. Asta insemna salariu de la stat, bun, si casa. Iti dadea repartitie in Bucuresti rapid. M-a prins revolutia si am ajuns fiul ploii. Nici repartitie, nici casa. Planurile mele s-au dus dintr-o data cum e apa aceea care se scurge pe strada. Rapid dispare. Asas-au dus si ele. Mama mea si tatal meu, toata viata mi-au spus urmatorul lucru: „Baiete, la nunta ta va canta Irina Loghin.” Credeti ca numai asa am vazut nunta mea, cu Irina Loghin? Totdeauna, cand ma gandeam la nunta mea, o vedeam pe d-na Irina Loghin cantandu-mi. Ce credeti ca mi-au cantat lanunta mea? Prvighetorile. Pasarile din parc. Nimeni. Pentru ca mama si tatal meu n-au mai venit la nunta mea ca s-au suparat pe mine pentru ca intre timp am luat o hotarare. Stiti care a fost hotararea mea? A fost hotararea ca pe langa numele de Ianovici, sa mai capat un nume, de ‘copil de Dumnezeu’. Lucru pe care parintii mei nu l-au inteles atunci. L-au inteles acum, binecuvantat sa fie Domnul.

M-am trezit in fata vietii fara nici unul dintre lucrurile pe care le aveam inainte. Si m-am uitat in stanga si m-am uitat in dreapta. Tatal meu si mama mea, oameni simplii, tata sofer, mama croitoreasa. N-aveam nici un nume. Cand am fost la facultate, ma intrebau: „Ce-i tatal tau?” De ce credeti ca ma intrebau de-i taica meu? Nu mai puteau ei de dorul taica meu? Pentru ca intotdeauna notele sunt legate de statutul social. Pentru ca oamenii, in viata, se uita mai intai la ceea ce esti tu din punct de vedere social si apoi cauta sa vada cine esti tu cu adevarat. Si eu le spuneam mereu: „Ce face taica tau?” „Bine.” Ce era sa le spun, ca conduce o masina? Si mi-am dat seama la un moment dat ca nu am nici o sansa. Si stiti ce am facut? Am privit spre Dumnezeu. Mi-am pus nadejdea in Dumnezeu. Am inceput atat de anevoios. Am inceput atat de greu in viata. Am inceput portar. Un an de zile am stat portar. Noaptea intramsa pazesc. Dimineata ma spalam cu apa rece pe fata si plecam la cursuri. Pe la ora a treia imi pica capul de pe umeri. Dar vreau sa va spun un lucru. Dumnezeu din cer mi-a dat o vie si Dumnezeu m-a luat si m-a hranit pe socoteala Lui. Si Dumnezeu din cer m-a binecuvantat cum n-am gandit ca cineva poate sa o faca.

Spune Biblia ca Dumnezeu asa ne-a gasit pe cei mai multi dintre noi. Va aduceti aminte cand erati mai tinerei, ce frica ati avut in fata vietii? „Ce va fi, Doamne, cu mine?” Poate ca unii ati mostenit o casa. Poate ca unii ati mostenit datorii de la o casa. Poate ca unii ati plecat in viata ca o furtuna. Ati plecat in viata demarand. Altii, ca broasca testoasa, bagati capul, iar il scoteati… Nu stiu. Atati dintre noi plecam diferit. Dar, va aduceti aminte cate temeri ati avut? Ati avut atata neliniste . Nu stiu daca toti v-ati nascut in Curtici. Poate unii sunteti veniti aici. Poate unii ati venit din provincie, poate unii ati venit de departe. Nu stiu. Noi suntem moldoveni. Eu sunt moldovean. Cand am venit in Bucuresti, mi-au zis astia ca sunt sapca, n-am inteles pe moment de ce sunt sapca. Dupa aceea am inteles: „Ca ati venit pe capul nostru.” (53:19) (Din primele 17 minute, mai este peste 1 ora din mesaj)

Mesajul Pastorului Florin Ianovici incepe la minutul 36:30

VIDEO by Biserica Baptista Curtici

4 comentarii (+add yours?)

 1. ianovici
  feb. 07, 2015 @ 17:30:47

  Sora Rodica! Generație nouă se numește ,,adulescenți” ( de la adult și adolescent)

  • rodi
   feb. 07, 2015 @ 18:47:39

   Frate Florin, va multumesc pentru corectare. Acum face sens intrebarea dumneavoastra „ati auzit de adulescenti?” Am invatat un cuvant nou…
   Domnul sa va dea putere si intelepciune in continuare pentru vestirea Evangheliei. God Bless You!

 2. Trackback: Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici Predici – Biserica Betel-Crangasi, Bucuresti | agnus dei - english + romanian blog
 3. Trackback: Florin Ianovici – Evanghelizare in Glina | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: