Florin Ianovici – Adevărata milă

Photo credit www.tillhecomes.org „Dar Noe a căpătat milă înaintea Domnului.”

Geneza 6:7 „Şi Domnul a zis: „Am să şterg de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la păsările cerului; căci Îmi pare rău că i-am făcut.”” Geneza 6:8 „Dar Noe a căpătat milă înaintea Domnului.”

Photo Cuvantul Adevarului Florin Ianovici

Photo Cuvantul Adevarului Florin Ianovici

Peste 2000 de romi din Tulcea, Babadag, Pitești, Adjud, Bacău sunt pe străzile din capital Suediei, cerșind. Aseară am vorbit cu aproximativ 30 de persoane, pe stradă, care stau și așteaptă milă cetățenilor suedezi care, nu de puține ori, sunt generoși.

Opinia publică din Suedia este șocată de invazia romilor. Oamenii au sentimente mixte de milă dar și furie pentru că România nu face nimic pentru ei. Astăzi am discutat cu ambasada română din Stockholm și dl Mihai Blaj ne explica că fiecare aude ce vrea să audă. Naționaliștii suedezi cer expulzarea romilor și închiderea granițelor iar proeuropenii cer ca autoritățile să îi ajute pe cerșetori pentru că nimeni nu o face și sunt și ei oameni.

Dincolo de diferitele abordări ale acestui subiect un lucru este clar: un rom câștigă aici în Suedia cam 30 de euro pe zi din cerșit, adică cam 1000 euro pe lună. Noi nu putem concura cu puterea economică a Suediei oricât de mult am vrea să ajutăm etnia romă (în caz că ne-ar păsa).

Dar o întrebare rămâne: ce este mila? Să oferi bani unui cerșetor ca mai apoi să critici, chiar dacă nu cunoști situația, statul de unde vine? Oare mila înseamnă o sumă de bani lunară? Oare mila înseamnă să oferi un adăpost pentru noapte, o zi pentru dușuri și o supă caldă? Să supraviețuiești dar să nu trăiești efectiv poate fi lucrarea milei?

Din ce în ce mai mult omul și societatea se transformă. Caritatea și serviciile de asistență socială nu pot fi niciodată ceea ce Dumnezeu a numit mila. Căci mila înseamnă să privești mai întâi sufletul și să faci tot ce poți ca să îl ajuți. Fără să vezi sufletul omului orice ai face e doar caritate. Mila înseamnă să vezi cu ochii lui Dumnezeu pe omul din fața ta. Mila izvorăște din dragoste iar dragostea lui Dumnezeu înseamnă salvarea sufletului.

8 comentarii (+add yours?)

 1. Lucia Tudosa
  feb. 10, 2015 @ 14:10:13

  Eu nu sunt rasista, dar am o problema cind aud despre ei-nu vor sa lucreze nu se lasa integrati in societate-americanul spune ca adevarata grija nu e sa dai in fiecare zi cite un peste celui flamind, dar sa-l inveti sa -si pescuiasca singur ( Romanii crestini ,unii deja o fac , ar trebui sa se ocupe de aceasta etnie si sa-i educe)Asa cum fr Florin educa copiii strazii sa iasa oameni din -trinsii, asa bisericile ar trebui sa aiba program dedicat tiganilor- trebuie adusi la Domnul si invatati sa munceasca, sa nu mai cerseasca (Ap Pavel spune:nici munca fara piine, nici piine fara munca),sa nu mai fure.

  • Avram
   feb. 10, 2015 @ 22:39:52

   Lucia,
   Aici fratele Ianovici vorbeste despre adevarata mila. Si mila spune dansul este sa privesti prima data sufletul … Mila izvoreste din dragoste, iar dragostea lui Dumnezeu inseamna salvarea sufletului. Sufletul unui om (indiferent de ce etnica sau religie este), este de pret inaintea lui Dumnezeu. Noi trebuie sa chemam in primul rand pe acesti oameni la Christos, pentru mantuirea sufletelor lor, si in umblarea cu Dumnezeu. Dumnezeu prin Cuvantul Sau zice sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte lucruri le vom primi pe deasupra. Dumnezeu ni le va da dupa nevoile noastre. Domnul Isus ne invata sa ne uitam la pasarile cerurilor: ele nici nu seamana, nici nu secera, si nici nu strang nimic in granare; si totusi Tatal vostru cel ceresc le hraneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decat ele?(Matei 6:26). Da a ajuta pe cineva in nevoie, este un lucru bun bineinteles, pentru care vom primi rasplata, dar mult mai important este sa vestim pe Christos pana si cersetorilor pentru mantuirea sufletului lor. Si toate celelalte le vor primi pe deasupra de la Dumnezeu. In imparatia lui Dumnezeu nu exista cersetori.
   God Bless You!

 2. mike
  feb. 10, 2015 @ 22:06:37

  Am citeva intrebari –1) E onest, correct, din punct de vedere biblic ,sa cersesti?? Eu cred ca nu. 2) E datoria cuiva sa aiba grija si de cei ce, nu muncesc?(exclud pe cei cu adevarat handicapati)? si aici cred ca nu. Ne spune Ap. Pavel –Cine nu munceste -nici sa nu manince– –3) E Romania asa de mica incit nu e pamint de lucrat ca toti sa-si cistige painea –CINSTIT?. si aici cred ca nu- Daca e suficient pamint atunci acesti cersitori ne fac tara de ris. si pe noi din diaspora deasemenea. – Inca o intrebare – ce sar intimpla daca toti -absolut toti, lasam munca si trecem la cersit?????Sunt intradevar tari sarace care au nevoie de ajutor –cred ca Romania e exclusa –acolo trebue cu totul altceva – nuiaua si toiagul Lui Dumnezeu– Pacat ca Romania e cunoscuta mai ales in America ca tara de cersitori. Cu timpul au inceput sa-si dea seama ca cei ce cersesc nu sunt nepotii Dacilor . Ma uit cu drag la cei din Toflea si ii admir –oare nu e leac(cuvintul Lui Dumnezeu) si pentru ceilalti??God bless Romania

  • Avram
   feb. 10, 2015 @ 23:13:27

   Mike,
   Sa vorbim pe plan social. Acesti cersetori despre care spune fratele Ianovici, se pare ca si-au facut o cariera din a cersi. Ei castiga cersind peste 1000 de euro pe luna? In Romania sunt multi care lucreaza toata ziua si nu castiga astfel de bani. Cred ca sunt doua feluri de cersetori: unii care au mare nevoie de ajutor si si-au epuizat orice sursa de ajutor, apeland la ultima lor sansa adica cersitul. Altii isi fac din cersit o sursa de castig, ei considerand ca decat sa lucreze este mai bine sa stea la coltul strazii sa ceara cuiva de mila, cum fac de exemplu si cei peste 2000 de oameni in Suedia. Dar acesti oameni cu parere de rau, nu-L cunosc pe Christos de unde vine scaparea.

 3. Lucia Tudosa
  feb. 11, 2015 @ 00:48:26

  eu am spus clar, ca acesti tigani trebuie evanghelizati si invatati sa munceasca, si sa NU cerseasca – asa cum fr Florin se ocupa si-i educa pe copiii strazii si scoate oameni onorabili din ei, asa predicatorii nostri ar trebui sa evanghelizeze pe acesti tigani (exemplul dat mai sus cu tiganii de la Toflea).

  • mike
   feb. 11, 2015 @ 21:07:54

   Lucia ,–-nu sunt legi omenesti ca sa-i fortezi sa asculte EVANGHELIA- si nici Dumnezeu nu forteaza pe nimeni la pocainta. Aici cred ca trebue sa intervina legi omenesti care sa pedepseasca cersitul– culmea au ceva ajutoare sociale ( care nu erau pe timpul comunistilor)si tot cersesc. Iar cu privire la evanghelizare –cred ca, crestinii trebuesc sa fie modele vii de traire in asa fel incit – si cei necredinciosi sa urmeze calea . Cred ca aici e mult de spus –– Bro. Avram – Cersitul– am ajuns la concluzia ca produce pacat( injuraturi ,desbinari in societate ,certuri etc.) la unii oameni care nu agreaza cu acest mod de viata– Alti se vor intreba – astia nu au un pic de demnitate umana?? nu au un pic de orgoliu in ei ??– Am ramas orfan de tata la -6-ani– pamintul la colectiv, –deci ,doar palmele goale – am avut demnitate sa nu ma duc la cersit sau sa ma milogesc la altii –ma stiu muncind de mic– si Dumnezeu a avut de grija , El e Tatal -orfanilor. Asa cum am mentionat –nu sunt impotriva ca cei in nevoi ,sau handicapati- sa fie ajutati de stat folosind un procent din taxe si obiceiul asta care pe mine ma –supara, -cersitul- sa fie stirpit.

 4. Trackback: Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici Predici – Biserica Betel-Crangasi, Bucuresti | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: Florin Ianovici – Evanghelizare in Glina | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: