Sapatamana Casatoriei 2015 – Nicolae Geantă – Familia Campioană

Screen Shot 2015-02-11 at 1.07.07 PMAm plans, am citit, m-am rugat si mi-a zis Dumnezeu: „Atat de putin puneti voi accent pe casatorie. Numai cand se casatoreste cineva predicati si in timpul celor 52 de duminici, daca nu se insoara, nu se marita nimeni, nu mai vorbiti.” E adevarat ca noi atingem lucruri prea putine, dar sa nu uitati ca familia este celula societatii, ca din cauza ca n-avem familia in Romania, avem o societate slaba. Ca, din cauza ca n-avem familii in Romania care sa fie modele, suntem asa cum suntem si biserica de multe ori a luat-o la vale. Stiti de ce? Pentru ca, spunea un pastor, prieten de-al meu din Valentia: „Cine are tupeul sa ridice mana in sus si sa spuna mirilor, astazi pe scena aici: „Vreau sa fiti la fel cum am fost eu si sa calcati pe urmele mele.” Vedeti, ca de multe ori nu indraznim sa ridicam mana sus, pentru ca nu putem sa fim model in societate.

Avem nevoie de familii campioane pentru ca in Romania se tot casatoresc de dimineata pana seara. Se fac nunti. E la moda acuma sa traiesti consensual: „Dar ce, domn profesor, imi spui tu mie de casatorie? Pai, daca nu merge, sa mai stau prin tribunal pana se desface casatoria? Nu mai vreau nunta. Si sunt unii care fac si nunti si casatorii si dupa aia vedem femei prin gari cu geamantane, care le trag dupa ele, cu ochii plansi. Sunt fete, o gramada, cu care vorbesc si eu uneori si care plang. Musca in fiecare seara din perna si spun: „Ce greseala am facut. Ce casatorie. Esuare!”

E un campionat. Si vreau sa va spun Codru si Fabiola (mirele si mireasa), ca de astazi intrati intr-un campionat care se joaca in fiecare zi. Sa fiti modele pentru altii si cand oamenii se uita la voi, sa spuna: „Asa as vrea sa fim, ca si Codrut si Fabiola, am vrea sa slujim ca ei, sa fim la biserica la fel ca ei. Am vrea sa ne purtam cu copiii la fel cum se poarta ei. Am vrea sa ne slujim sotii la fel ca ei. Am vrea sa fim ca ei. Asta imi doresc in Romania. Sunt satul, atatea psihiatrii, atatia psihianalisti, atatia, atatia psihologi, atatia zvapaiati care vor sa vorbeasca de casatorie si familiile se destrama si se duc in jos si Romania face trei divorturi si abia incheie doua casatorii si sunt o gramada de oameni care traiesc aiurea pe apucate. Stiti de ce? Pentru ca s-au indepartat de Dumnezeu.

Vreau sa va spun in dimineata asta, va citesc din Cuvantul Domnului din Eclesiastul  4:9-12

10 Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice.
11 Tot aşa, dacă se culcă doi împreună, se încălzesc unul pe altul, dar cum are să se încălzească dacă e singur?
12 Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor. Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. 

si mai am un verset pentru voi din 1 Corinteni 9:24

24 Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul!

Suntem bucurosi ca am venit la nunta voastra. Este hotararea cea mai importanta din viata unui cuplu. Le spun de multe ori tinerilor la scoala: „Cel mai usor examen al vietii este bacalaureatul si atata tremurati si va e frica de un nemernic de bacalaureat. Dar, cel mai greu examen al vietii, va spun care este: Casatoria, pentru ca aia nu se face pe trecerea de pietoni. Ea nu se face in mol, nu se face la cumparaturi. Casatoria nu se face in parc. Nu e o casatorie tip de Valentine’s Day. Casatoria este de o viata. Si in casatoria asta, de dimineata pana seara, trebuie sa ai o gramada de probe peste care trebuie sa treci. Dvs. stiti ca sunt in viata concursuri si concursuri sportive. La concrsurile sportive, ca sa fii campion, poti sa fi campion individual sau campion pereche- cuplu, grup mixt, parteneri, cum sa zicem? O echipa. Campionul singur, totul depinde de el. El se antreneaza, trage de el. Este o persoana care se infraneaza de la multe. Dar, e el singur.

Cand joci la dublu, acolo-i acolo pentru ca la dublu, partenerul tau face o greseala, pentru ca el nu poate sa duca cat tine, pentru ca la un moment dat, poti sa te superi si sa te manii pe el: „Ai fost neatent, Din cauza ta am pierdut titlul. Din cauza ta am pierdut medalia. O secunda daca te-ai fi antrenat, pentru ca partenerul nu poate sa fie de multe ori ca tine. Si asta este viata de casatorie. Asta este viata de cuplu. Campionii care sunt la dublu, pana acuma, si Codru si Fabiola, ce ati facut voi pana acuma, ati facut voi singuri, individuali. Daca ati postit, daca v-ati rugat, daca ati slujit lui Dumnezeu, daca ati facut zeciuiala, darnicie, daca v-ati implicat, daca v-ati pastrat neprihaniti – ca spune la un moment dat acolo despre Maria si despre Iosif, mama si tata lui Isus, care l-a crescut, spune in Luca 1:6 ca Amândoi erau neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu şi păzeau fără pată toate poruncile şi toate rânduielile Domnului. 

Pentru ca foarte putini, astazi, vin aici la altare neprihaniti inaintea lui Dumnezeu. Si noi, cand ne punem mainile peste voi, luam foc cu voi aici la amvon. Si Domnul sa va fereasca, sa fiti curati pentru ca Romania are nevoie de familii neprihanite. Stiti de ce vreau sa va spun lucrul asta? Ca daca tu ai umblat inainte de casatorie si ea a umblat inainte de casatorie, tu, cand vine acasa, te uiti cum ii miroase hainele, il cauti pe la buzunare si esti tot timpul suspect fata de ea si fata de tine. Dar cand esti neprihanit inaintea lui Dumnezeu, cand ajungi cu feciorie aici la nunta, ai incredere sa se duca oriunde. Imi spune cineva mie: „Cum iti lasi nevasta sa se duca in Germania? Ai incredere?” „Am incredere, ca eu nu sunt acolo, dar stiu ca Dumnezeu ii poarta de grija.” Si asa sa aveti si dvs. incredere si altii.

Stiti ce veau eu sa va spun in aceasta dimineata, ca ne-am saturat in Romania de atatea indrumari si de atatea lucruri. Vrem ca sa vedem practic. Vrem ca sa vedem fapte. Vrem ca sa vedem familii binecuvantate. Si slava Domnului ca mai sunt, ca mai sunt pocaiti care au cate noua copii, Domnul sa-i binecuvanteze. Ca mai sunt familii care stiu sa bage mana in buzunar si sa ajute pe altii. Ca mai sunt inca oameni care slujesc la Dumnezeu. Ca mai este biserica ce mai apara familia. N-a vorbit secretara astazi, la primarie, decat maxim un minut din ce le-a citit acolo: „Familia are drepturi, are cutare…” si gata: „Duceti-va.” Familia are drepturi sa-si imparta- el, aragazul, ea, frigiderul, ea sa se duca nu stiu unde… o gramada.. Biserica, nu uitati, este singura care poate sa dea sfaturi familiei, nu orice carti care le-ati citi.

M-ati putea intreba: „Nicu Geanta, dar de ce-s atatea familii care se darama si se prabusesc, cu armate intregi de consiliere?” Stiti de ce? Pentru ca nu au la baza Cuvantul lui Dumnezeu si nu au la baza ascultarea. Si nu au la baza Biblia. Si va zic sincer: De nu cititi Biblia si nu va purtati dupa ea, o sa vedeti cum esueaza familia. Atatea barci, atatea familii care se scufunda. Atatea familii care sunt la retrogradare, care striga: Doamne, Doamne, macar un punct mai da-ne, macar o sansa sa ne mai salvam casatoria. A fost cineva la noi la biserica in iarna aceasta, plangea in biserica prin rugaciune. A spus: „Doamne, daca tu imi ajuti sotul sa iasa din incurcatura, sa iasa de acolo iti promit din toata inima, o sa-Ti slujim impreuna in biserica.” Dupa ce-a iesit de acolo, din biserica, a calcat stramb si el si ea. M-am intalnit Marti cu ei si le-am spus: „Daca vreti sa aveti o sansa, veniti in biserica si va pocaiti. Asta nu e o chestie care v-o spun eu, v-o spune Dumnezeu.”

Primul lucru care-l invatam in dupa amiaza aceasta este:

1. O familie campion asculta de Dumnezeu si se iubesc

O familie campion asculta intotdeauna, in totul totului tot, de catre antrenori. Aveti cel mai bun antrenor. Nu eu o sa fiu capul familiei voastre, nu fratii pastori de aici. Ci capul familiei voastre este Hristos, cel mai bun antrenor care stie intotdeaun tot ce sa ne spuna noua. Nu mergem dupa profesori, nu mergem dupa ureche… aveti cel mai bun antrenor si nu uitati, ascultati intru totul de antrenorul acesta. Avem nevoie de familii astazi care sa fie ascultatoare iubitilor, pentru ca atatea familii sunt care nu mai asculta- familii care sa asculte de Biblie, familii care sa asculte de biserica. Nu pot sa cred, sa spui: „Sunt o familie fericita, dar nu ma intereseaza biserica, nu ma intereseaza Biblia, nu ma intereseaza Dumnezeu.” Nu- oameni care cred ca stiu totul: „Este viata noastra, facem ce vrem cu ea.” Nu-i asa pentru ca in jur  mai avem pe altii. Voi aveti parinti in jur. Voi ne aveti pe noi in biserica. Nu ne faceti sa tremuram, nu ne faceti sa facem compromisuri de dragul vostru. Nu ne faceti sa intram in mormant si in pamant de rusine  pentru ca n-ati putut sa duceti un angajament pana la capat. Si nu numai voi (mirii), ci toti tinerii care suntei aici. Sa nu uitati lucrul asta, ca trebuie sa ascultati in toate.

In primul rand, voi sa ascultati de Dumnezeu, sa ascultati de parintii vostri mai departe. Ascultati de mai marii bisericii. Asta o spune Cuvantul lui Dumnezeu. Vin oamenii si spun: „Nu merg eu la biserica, ce sa caut eu la biserica? Noi nu mergem la biserica.” Si copiii tai o sa fumeze. Si copiii tai o sa bea bere. Si copiii tai o sa fie in discoteca. „Dar, de ce sa citesc Biblia?” Nu citi Biblia, omule, stai dupa Cancan, stai dupa horoscop, stai si uita-te dupa stiri la ora 17:00. Asculta pe nu stiu cine. Sunt oameni in Romania si ma enerveaza asta, cand cred mai mult ce spune in buletin decat ceea ce a spus Dumnezeu. Pai, cand Dumnezeu a spus: „Asa trebuie sa fie, ca sa iti mearga bine, sa cresti fericit,” asa trebuie sa credem. Ascultati de Dumnezeu. In primul rand, familiile pierd campionatul pentru ca nu mai asculta de Dumnezeu, nici de Biblie. Am iesit din standarde, astea le facem noi, asa. Oameni buni, in 2013 avem Biblii, avem Biblii pe internet, avem Biblii pe telefoane. Parintii nostri, bunicii nostri nu le-au avut, dar au ascultat de Dumnezeu. In familia CAMPION trebuie sa fie ascultatoare de Dumnezeu.

Acuma, vreau sa spun un lucru personal, tie (miresei). A spus fratele Marian si de obicei nu mai complectez ce au spus altii. Cand ap. Pavel spune  in Efeseni 5:22, cand incepe acolo tirajul impotriva familiei, spune Pavel asa: „Nevestelor, sa fiti supuse sotilor vostri.” Se termina asa: „Si nevasta sa se teama de barbat.” Si asa le place uneori predicatorilor sa pmeneasca in biserica: „Nevasta sa se teama de barbat.” Adica, cum sa se teama de barbat? In limba greaca, stiti ce se spune acolo? Nevasta sa-si onoreze barbatul. Prin ceea ce faci tu, Fabi, faptul ca esti supusa, il onorezi pe Codrut. Sunt atatea femei nesupuse astazi si cum spunea fratele Marian, conduc avioane si tiruri. Ar vrea sa si predice. Cand ma duc la nunti si predic supunere, vin femeile si spun: „O, asa va place voua predicatorilor, numai de spuunerea femeilor sa vorbiti. Daca am predica noi…” Daca ati predica dvs., ce credeti ca s-ar intampla? Sa fi cu totul totului tot, supusa lui Codrut, vreau sa-ti spun sincer, numai lui. EL este capul, Fabiola, casatoria inseamna dezlipire si alipire.

Si vreau sa-ti spun si tie, Codru, trebuie sa o iubesti pe Fabiola. Asta inseamna din partea ta ascultare de Dumnezeu. Sa-ti iubesti sotia. Dar, cum adica, sa-mi iubesc sotia? Sa o iubesti. Fabiola nu va mai fi asa cum e acuma. E zana, dar apar riduri, dar apar boli, apar necazuri. Spunea un frate intr-o zi ca s-a dus la spital ca l-a chemat cineva din biserica. A spus: „Frate, as vrea sa veniti ca sotul meu nu mai vine la mine.De cand am cancer m-a parasit pe patul spitalului.” El n-a stiut ca exista „si la bine si la rau”. A auzit numai de bine. Atatea femei care o trag din geu si barbatii le parasesc. Vad atatea femei si atatia batrani care – si barbatii nu mai sunt langa ele. Sa nu faci niciodata lucrul asta, sa nu faci chiar daca greseste.

Si nu uitati ca ascultarea inseamna si iertare. Ceea ce nu inteleg femeile este ca noi suntem barbati si dvs. sunteti femei. Nu ne putem comporta ca si dvs. Nu avem aceeasi finete ca si dvs. Suntem mai grosolani, mai ciobani. Noi barbatii suntem altfel si trebuie sa intelegem si noi ca femeile nu sunt ca noi. Nu sunt sa reziste. Din nefericire, atatia barbati se comporta dictatorial, tiranic in familie. Dumnezeu sa va ajute ca sa stiti sa va iubiti. Primul lucru este ca trebuie sa ascultati de Dumnezeu si sa va iubiti. Iubirea Iubirea, unde spune „iubeste-ti sotia ta”, inseamna afectiune. Adica, sa o iubesti cu gingasie. Eu stiu ca in timpul asta, cat ati avut voi prietenia in vederea casatoriei, i-ai mai dus cate ceva. Si stii ce vreau sa-ti spun? Sa-i duci flori si de acum inainte. Pentru ca noi barbatii uitam, atatea flori promise avem pentru dvs. Uneori uitam si cand a fost ziua dvs. si in numele tuturor barbatilor, acuma, imi cer iertare. Apropo, cine esti barbat casatorit, pune capul in jos si gandeste-te: cand i-ai dat flori ultima data sotiei?

Sa-i vorbesti cu gingasie, cum a spus fratele aici. Si nu numai sa-i spui cuvinte de tandrete. Ca voi tinerii, eu va stiu. Atatea sms-uri extraordinare va dati si dupa ce ve casatoriti, sper la voi sa nu fie asta, dupa ce ne casatorim, gradina zoologica e acasa. Comunicam intre noi, dar cu tot felul de jargoane.  Si iti mai spun o lectie, sa o imbraci pe Fabiola cu cele mai frumoase haine. Ma intelegi de ce? Sa ne fie rusine noua, abrbatilor, ca noi nu stim sa investim in hainele sotiilor noastre. „Dar, ce-ti mai trebuie si pantofii aia?” a intrebat cineva in fata unui magazin. „Iubitule, care este cea mai frumoasa rochie?” El s-a uitat atent si a spus: „Asta, de pe tine.” Adica, ca sa nu-ti mai cumpar alta. Sa investiti si dvs. surorilor care sunteti aici, sa va imbracati, sa nu fie mare diferenta intre imbracamintea care este in biserica fata de ceea care este pe strada. Si nici in cea de pe strada si cea care este acasa. Ca de multe ori, acasa ne imbracam cu saci de rafie si cand ne ducem pe drum, ne impopotonam cu toate acelea. Dar pentru cine ne imbracam? Dar pentru partenerul nostru? Ti-am spus lucrurile acestea despre ascultare si as vrea sa iti mai spun ceva.

2. Familia campion este o familie care comunica tot timpul.

Din nefericire, in Romania, cel mai multe familii, stiti de ce se destrama? Nu din cauza adulterului, nu din cauza ca e cineva betiv, ci din cauza lipsei de comunicare. Cand plec seara de la biserica de aici, uneori si am plecat si de Pasti, si in noaptea de Anul Nou, cand plec de aici, pana ajung acasa, 11 km, ma uit pe la geamuri pe la oameni. Stiti ce se vede? Flashul de la televizoare pentru ca in 2013, comunicarea in familie a ramas nemernica lumina de la televizor. Comunicati unii cu altii, iubitilor. Stiti de ce va spun? Daca nu veti comunica, veti esua. Sa comunici, Codrut, cu Fabiola, pentru ca trebuie sa stii ca pacatul original a intrat in lume, pentru ca n-a fost comunicare intre Adam si Eva. N-a fost comunicare intre ei si au cazut. Si atati oameni care nu mai comunica astazi. Nu se mai sfatuiesc. Nu mai vorbesc. Eu v-am citi voua aici „mai bine doi, decat unul”. Adica, mai bine doi deca singur. Nu vrem sa traim nici singuri, nici o singuratate. Dar, nici o singuratate in doi. Ca sunt in Romania atati oameni care se culca seara cu fata la perete, care nu comunica intre ei. Si nu spun nimic si s-au certat. Ce casatorie-i aia, sa-ti imparti apartamentul, sa-ti imparti nu stiu ce lucruri? Ce casatorie-i aia sa ajungi pana acolo, sa divortezi: „Nu te mai agreiez, nu te mai apreciez.” Dar Dumnezeu cat a iertat la tine? Si cat a iertat la mine? Si vreau sa va spun ca din cauza acestei lipse de comunicare sunt atatea probleme. Acuma, cateva sfaturi, rapid:

  • Sa nu comunici niciodata adevarul ucigas: O, 14 kg ai pus in ultimii ani. O, ce burta ai facut. O, ce neindemanatic esti, tu nu esti in stare… ai varsat cafeaua pe pantaloni. O, casacatule. Ba, nu stiu cum… Asta se intampla in Romania. Asta se intampla de multe ori printre noi. Sa comunicati intre voi cu gingasie.
  • Sa nu strigati unul la altul, am mai spus-o si la alta nunta, decat daca va ia foc casa. Daca aveti probleme, sa le discutati acolo in dormitor. In dormitorul vostru, stiti de ce? Pentru ca aud copiii si se pierde autorizatia.

Eu va spun sincer: In familie, veti avea probleme. Nu se poate ca sa nu aveti probleme. Dar, hai sa spun acuma, un american a venit in fata si a spus: „Astazi am 60 de ani de la casatorie mea.” Si l-au intrebat tinerii din biserica: „Frate, de cate ori v-ati certat in 60 de ani?” A spus: „Niciodata.” „Dar, cum, adica, niciodata? E posibil asa ceva?” A spus: „La nunta, tatal miresei a venit la mine cu un ceas. Mi-a dat un ceas si scria asa pe el: Fa-i un compliment lui Mary Lou. Si de cate ori era o problema, eu faceam un compliment. Comunicare inseamna complimente. Sa va vorbiti frumos. Sa va spuneti lucruri frumoase. Cati dintre dvs. care sunteti in sala, ati spus sotiei „te iubesc” in Septembrie 2013?  Surorilor, comunicati cu sotii. Nu va mai cumparati haine fara sa-i intrebati. Sa va consultati.  Lipsa de comunicare duce la o gramada de … Cand nu comunici tu, nici ea n-o sa comunice.

(din primele 21 minute, mai sunt aprox 9 min din mesaj)

VIDEO by Ben Hur

Citeste blogul lui Nicolae Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com

Nicolae Geantă Editoriale –

Imagine

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: