Nicolae Geanta – Cand Dumnezeu s-a dat pe silence (8 Februarie, 2015)

Exodul 1:8-20

8 Peste Egipt s-a ridicat un nou împărat care nu cunoscuse pe Iosif.
9 El a zis poporului său: „Iată că poporul copiilor lui Israel este mai mare şi mai puternic decât noi.
10 Veniţi să ne arătăm dibaci faţă de el, ca să nu crească, pentru ca nu cumva, dacă se va întâmpla un război, să se unească şi el cu vrăjmaşii noştri, să ne bată şi să iasă apoi din ţară.”
11 Şi au pus peste ei isprăvnicei, ca să-i asuprească prin munci grele. Astfel a zidit el cetăţile Pitom şi Ramses, ca să slujească de hambare lui faraon.
12 Dar cu cât îl asupreau mai mult, cu atât se înmulţea şi creştea; şi s-au scârbit de copiii lui Israel.
13 Atunci egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspră robie.
14 Le-au făcut viaţa amară prin lucrări grele de lut şi cărămizi şi prin tot felul de lucrări de pe câmp, şi în toate muncile acestea, pe care-i sileau să le facă, erau fără niciun pic de milă.
15 Împăratul Egiptului a poruncit moaşelor evreilor, numite una Şifra, şi cealaltă Pua,
16 şi le-a zis: „Când veţi împlini slujba de moaşe pe lângă femeile evreilor şi le veţi vedea pe scaunul de naştere, dacă este băiat, să-l omorâţi; iar dacă este fată, s-o lăsaţi să trăiască.”
17 Dar moaşele s-au temut de Dumnezeu şi n-au făcut ce le poruncise împăratul Egiptului: ci au lăsat pe copiii de parte bărbătească să trăiască.
18 Împăratul Egiptului a chemat pe moaşe şi le-a zis: „Pentru ce aţi făcut lucrul acesta şi aţi lăsat pe copiii de parte bărbătească să trăiască?”
19 Moaşele au răspuns lui faraon: „Pentru că femeile evreilor nu sunt ca egiptencele; ele sunt vânjoase şi nasc înainte de venirea moaşei.”
20 Dumnezeu a făcut bine moaşelor; şi poporul s-a înmulţit şi a ajuns foarte mare la număr.

Yad Vashem, care este un monument in Israel, are la intrare o sigla pe care scrie „Unde era Dumnezeu cand evreii au fost la Auschwitz?’ Acest muzeu, care este un fel de monument al victimelor holocaustului, e construit in Ierusalim in 1954, te intampina cu o intrebare: Unde a fost Dumnezeul evreilor, la Auschwitz? Si am stat si m-am gandit dupa aceea, ca intrebarea aceasta pe care o pun evreii, desi stiu ca e o intrebare retorica, de foarte multe ori o punem si noi oamenii:

  • Unde este Dumnezeu?
  • De ce tace Dumnezeu?
  • De ce Dumnezeu nu ne raspunde la anumite situatii, in anumite incercari?

Pentru ca este o intrebare grea. Avem momente in viata cand si noi ne punem astfel de intrebari…

Unde era Dumnezeu la Auschwitz?, e întrebarea evreilor care au construit Yad Vashem, Muzeul Holocaustului de la Ierusalim. Unde e Dumnezeu de tace e întrebarea noastră de toate zilele. De ce îngăduie răul, suferința, diabetul ca copii de trei ani? De ce tocmai mie? Doar sunt copilul Domnului, am binecuvântarea Lui. De ce să triumfe Boko Haran? De ce persecuții în China? Nu aude glasul poporului său.

Când Faraon i-a asuprit la cărămizi cu munci grele, Dumnezeu a înmulțit poporul evreu. Când a interzis nașterile băieților și a pus sădie uciși, Dumnezeu a trimis tocmai fiica lui Faraon să îngrIjească de Moise! (Ce ironie!). Când Evreii trebuiau uciși în Susa, Dumnezeu a făcut-o împărăteasăpe Estera! Tot El a închis gura leilor când Daniel a fost dat pierii! A tăcut în față lui Iov, dar când a pus El întrebări, Ayab (numele evreiesc al lui Iov) a strigat: „Până acum urechea mea auzise de Tine, dar acum ochiul meu te-a văzut!”

AV Tozer spune că atunci când strigi furios „unde ești Dumnezeule de taci?”, El îți răspunde cu blândețe: „Aici, lângă tine!”

Unde a fost Dumnezeu la Auschwitz? Acolo, în lagăr! După numai trei ani de la capitularea fabricii morții”, Dumnezeu a dat țara evreilor înapoi. Israel nu mai avea de două milenii teritoriu!

Noi îi punem mereu Domnului întrebarea „Unde ești?”, deși ar trebui să ne întrebăm „Ce facem când El tace?”, când s-a dat pe silence? Apropos, când Dumnezeu nu răspunde, te oprești sau continui cu speranță?

Citeste blogul lui Nicolae Geanta aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com/

Biserica Crestina „Sfanta Treime”, Beius (08.02.2015). Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: