Gelozia și invidia – Nicolae.Geantă

p

Photo credit adigaskell.org

Sunt surori. Au aceeaşi genă ereditară: urăsc! (Ura e cel mai periculos combustibil pentru inimă). Sunt periculoase. Riscante. Ucigătoare. Şi totuşi, chiar considerate păcate de toţi, sunt practicate ascuns. Nu le vezi, dar le simţi. Sunt ca şmirgelul fin: cum au trecut pe lângă tine cum ţi-au smuls pielea! Dă imediat sângele…

Oamenii vorbesc despre ele dar… în dreptul altora! Le dezaprobă dar… le săvârşesc! Le condamnă, dar le ţin în liberate!

Nicolaie Geanta ciresarii pustanV-aţi întrebat vreodată care este diferenţa dintre gelozie şi invidie? A.W. Tozer spunea că „gelozia este durerea pe care o simţi când crezi că cineva are ceva care îţi aparţine ţie”.  Omul gelos este gelos dacă îi luăm ceea ce îi aparţine. „Invidia însă e durerea pe care o simţi când cineva are ceva care îi aparţine lui!”. Adică invidiosul e invidios pe mine, sau pe dumneata, când noi avem ceva ce lui nu i-a aparţinut niciodată!

Când cineva predică mai bine ca noi e invidie, nu gelozie. Când cineva e mai apreciat decât noi în biserică e invidie, nu gelozie. Când cântă mai frumos alţii, când au autoritate mai mare, cuvinte mai cu tâlc, când sunt binecuvântaţi e invidie, nu gelozie! Când un frate a câștigat un premiu sau a primit o mașină, extaziem? Pentru că, vorba fratelui Pustan : ” Azi ne e mai ușor să plângem cu cei ce plâng, decât să ne bucurăm cu cei ce se bucură”. Invidia.

Invidia. E un butoi cu pulbere. Gelozia. Un teren minat. Nici un soldat care s-a apropiat prea mult de ele n-a scăpat nemutilat. Nici măcar geniştii…

Fariseii şi cărturarii au căutat să-L omoare pe Hristos din invidie, nu din gelozie.  El avea Duhul lui Dumnezeu, ei nu-L avusese niciodată! El vindecase, ei nu. El hrănea, ei nu. El oferea lumină, ei n-o aveau. El iubea, ei nu!

Invidie şi gelozie în biserici? Nici n-ar trebui să pomenim asemeni concepte. Hristos nu le-a practicat! El avea de Tată pe Iehova, fariseii pe… diavolul! Cine invidiază nu e de la Dumnezeu…

Citeste blogul lui Nicolae.Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com/

Articole recente –

Un comentariu (+add yours?)

 1. Alina
  feb. 24, 2015 @ 08:46:38

  Sunt de acord cu dvs ca ura este un combustibil periculos. Cat despre cele doua „surori” cum le numiti dvs,- nefericita asociere dupa parerea mea, daca definim corect termenii.
  Ce au in comun cele doua e doar ca ambele sunt sentimente. Primul, gelozia, este un sentiment de durere, provocat de faptul ca persoana iubita este necredincioasa. Biblia vorbeste in multe randuri despre Dumnezeu ca fiind un Dumnezeu gelos. Daca gelozia ar fi provocata de ura si ar fi pacat, ar insemna ca Dumnezeu pacatuieste – ceea ce e absurd. Da exista persoane a caror gelozie nu este intemeiata. Pentru astfel de cazuri Dumnezeu a lasat o lege a geloziei (Numeri cap5)
  Invidia in schimb, este un sentiment provocat de poftirea a ceea ce e a aproapelui si da, este pacat. Pizma este condamnata de Dumnezeu si nu am gasit niciodata, nicaieri ca Dumnezeu ar fi fost invidios. Gelozia este un sentiment normal pe care il poate experimenta cineva care iubeste cu adevarat. Invidia in schimb, este un sentiment patologic.
  Ati surprins insa bine ca intre cele doua sunt diferente, iar concluzia dvs e clara si pertinenta: cine invidiaza nu e de la Dumnezeu!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: