LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea a-II-a – Viorel Udriste

Photo credit

Photo credit www.pinterest.com

VEZI partea I-a aici – LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea I – Odata cu Geneza cap. 12 , conceptul imparatiei devine tot mai evident si totodata apare o schimbare a modului in care Dumnezeu lucreaza cu umanitatea. Pana la Geneza 12, Dumnezeu s-a ocupat de omenire in general. O data ce starea de pacat a rasei umane este scoasa in evidenta, Dumnezeu va cauta sa binecuvanteze si sa rascumpere umanitatea cazuta lucrand printr-un popor special. Avraam devine figura principala prin care Dumnezeu va lucra. A fost alegerea lui Dumnezeu !

LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea a-III-a – Lungimea, adancimea si inaltimea credinciosiei lui Dumnezeu.

Fagaduinta lui Dumnezeu facuta lui Avraam si binecuvantarea acordata lui s-a extins nu numai la urmasii lui trupesti (adica iudeii care cred), ci de asemenea, la toti care au credinta adevarata, Il primesc si-L urmeaza pe Isus Hristos – adevarata „samanta” a lui Avraam, conf. Gal. 3:14 si 16: „…pentru ca binecuvantarea vestita lui Avraam sa vina peste Neamuri, in Hristos Isus, asa ca, prin credinta, noi primim Duhul fagaduit. Acum, fagaduintele au fost facute lui Avraam si semintei lui . Nu zice: si semintelor, (ca si cum ar fi vorba de mai multe), ci ca si cum ar fi vorba numai de una: si semintei tale , adica Hristos.”

Toti cei care au o credinta asemanatoare cu a lui Avraam sunt „copiii lui Avraam” conf. Gal. 3:6-7 …”Tot asa si Avraam a crezut pe Dumnezeu si credinta aceasta i-a fost socotita ca neprihanire. Intelegeti si voi, dar, ca fii ai lui Avraam sunt cei ce au credinta.” si sunt binecuvantati impreuna cu el conf. Gal 3:9 : „Asa ca cei ce se bizuie pe credinta sunt binecuvantati impreuna cu Avraam cel credincios”. Ei devin mostenitorii lui Avraam, mostenitori potrivit fagaduintei care include primirea prin credinta a „Duhului fagaduit”.

Fiindca Avraam a avut o credinta in Dumnezeu manifestata prin ascultare, el este socotit cel mai insemnat exemplu al adevaratei credinte mantuitoare. Din punct de vedere biblic, orice credinta in Isus Hristos ca Mantuitor care nu implica ascultarea de El ca Domn, nu este felul de credinta pe care a avut-o Avraam si astfel ea nu reprezinta adevarata credinta mantuitoare.

– DUMNEZEU IL PUNE LA INCERCARE PE AVRAAM –

„Dupa aceste lucruri, Dumnezeu a pus la incercare pe Avraam, si i-a zis: Avraame ! , Iata-ma , a raspuns el. Dumnezeu i-a zis: „Ia pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, pe Isaac; du-te in tara Moria, si adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ti-l voi spune. Avraam s-a sculat dis-de-dimineata, a pus saua pe magar, si a luat cu el, doua slugi si pe fiul sau Isaac. A taiat lemne pentru arderea de tot, si a pornit spre locul pe care i-l spusese Dumnezeu.”

Acest capitol este unul din cele mai interesante capitole din Sfanta Scriptura, probabil nici o scena din Biblie, cu exeptia Calvarului, nu este mai impresionanta ca aceasta si nici una nu ofera un simbol mai clar al mortii Domnului pe cruce. Supremul test al credintei lui Avraam a fost atunci cand Dumnezeu i-a poruncit sa-l aduca pe Isaac ca ardere de tot undeva in regiunea Moria.

Credinta lui Avraam in Dumnezeu si incredintarea in El, au fost testate la maxim. Dumnezeu ii porunceste lui Avraam sa faca ceva complet opus gandirii obisnuite, dragostei parintesti si sperantei sale de o viata. ” Dumnezeu i-a zis: „Ia pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, pe Isaac; du-te in tara Moria, si adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ti-l voi spune.

In istoria lui Avraam noi citim despre trei incercari a credintei sale.
– chemarea de a se desparti de rudenia si tara sa, si sa plece (Gen. 12:1) necunoscand unde avea sa ajunga. „Prin credinta Avraam, cand a fost chemat sa plece intr-un loc, pe care avea sa-l ia ca mostenire, a ascultat, si a plecat fara sa stie unde se duce. ” Evrei 11:8
– solicitarea de a se increde in Dumnezeu cu privire la promisiunea din Legamant fara sa vada implinirea acestei promisiuni timp de douazeci si cinci de ani ! „Avram era in varsta de saptezeci si cinci de ani cand a iesit din Haran” Gen. 12:4b „Avraam era in varsta de o suta de ani, la nasterea fiului sau Isaac.” Gen.21:5 . A se observa ca numele de Avram se schimba in Avraam la varsta de nouazeci si noua de ani cand Dumnezeu face cu el Legamantul taierii imprejur ! Gen. 17:5 Avram insemna „tata inaltat”, in timp ce Avraam inseamna „tatal unei natiuni” va rog sa comparati Neemia 9:7 cu Rom. 4:17; (Rom. 4:13-25)
– porunca prin care el trebuia sa-l jertfeasca pe Isaac, fiul promis. Intr-un mod similar sau asemanator lui Avraam va fi testata si adevarara credinta a credinciosilor !

„Prea iubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi: dimpotriva, bucurati-va, intrucat aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va veseliti (cand… ?) la aratarea slavei Lui ! Daca sunteti batjocoriti pentru Numele lui Hristos, ferice de voi ! Fiindca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, se odihneste peste voi.” 1 Petru 4:12-14

Vom vedea in ultima parte, pas cu pas cum Avraam isi duce fiul la muntele Moria pentru jertfa, dar Dumnezeu ii pregatise deja lui Avraam…un berbece incurcat cu coarnele intr-un tufis ca sa-l aduca ardere de tot in locul fiului sau. ‘Avraam a pus locului aceluia numele: „Domnul va purta de grija ” Gen. 22:14a

Va urma ultima parte, partea a III-a…

 Alte articole de Viorel Udriste –

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: