Noua ordine conflictuală mondială: încercuirea Europei

Noua ordine conflictuală mondială: încercuirea Europei

Ultima stire din presa de azi –

Rusia ar putea lansa un atac convenţional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situaţie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleară, avertizează generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor aliate din Europa. Citeste aici –

Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear

Noua ordine conflictuală mondială: încercuirea Europei

Cum va arăta oare harta noastră la finele anului 2015, anul în care marile decizii se transformă în acţiuni decisive în teren? Am văzut pentru prima oară această hartă, realizată de specialiştii în proiecţii prospecţive strategice de la CJFC, o foarte interesantă companie franceză, cu ocazia unei discuţii la Bruxelles.

Ce ne arată harta primară? Sugerează o ameninţare concretă, corect identificată şi prezentată ca atare: în acest moment, Europa este încercuită de un semicerc al conflictelor deschise şi, în aşteptare, cu altele latente, apoi altele foarte aproape de a se inflama şi, în fine, cu perspectiva unora noi, în zonele unde se vor disputa direct zonele de influenţă.

Şi, dacă vă uitaţi bine, veţi vedea noutatea absolută a momentului: de data asta, vectorii majori de putere vizează direct (sau au potenţialul de a o face) zona definită ca spaţiu al Uniunii Europene şi zonă europeană a NATO. Vectorii de transport ai acestei ameninţări sunt extrem de diferiţi dar la fel de primejdioşi.

De secole, nu s-a mai întâmplat ca pe acest arc să se combine forţa a doi vectori absolut şi complet diferiţi, unul statal şi altul non-statal, dar cu doctrine politice şi militare (dar şi, vizibil într-unul dintre cazuri, cu un mesaj religios formal asumat) îndreptate explicit împotriva valorilor spaţiului european şi, prin extensie, al celui euro-atlantic. Vectori care deţin şi capacităţile operaţionale de a-şi pune imediat ameninţările în aplicare.

Cei doi vectori sunt Federaţia Rusă şi entitatea Statul Islamic, ambele declarând explicit şi fără nici un fel de echivoc că ţările membre NATO şi UE reprezintă o ameninţare strategică dintre cele mai importante, pregătindu-şi răspunsul adevat. Ceea ce nu poate însemna decât planificarea etapelor unor lovituri îndreptate asupra punctelor cu valoare militară şi relevanţă civilă simbolică de pe teritoriul statelor europene. O ameninţare care priveşte direct fiecare dintre statele europene (dar şi aliaţii de peste Atlantic şi nu numai) dar şi ansamblul intereselor strategice ale blocului european căruia i se poate încerca limitarea sau chiar, pe cât posibil, interzicerea accesului la axele de comunicaţie sau/şi transport energetic…..

Citeste mai mult: adev.ro/nk492r

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: