Scrisoare pentru fete, de Dragobete – Nicolae.Geantă

Photo credit www.bzi.ro

Vă scriu fetelor, azi de Dragobete – o sărbătoare care nu îşi avea rostul în România, aşa cum nici Valentine’s Day nu-şi are rostul în America – să vă avertizez: nu vă jucaţi cu dragostea de-o zi! E dragoste oarbă, pe care Leea, bolnavă de strabism, a nutrit-o pentru Iacov, un tânăr frumos ce n-o iubea deloc. Chiar dacă i-a devenit soţie. Sau, mai bine zis, parteneră de relaţii intime. La care apela, din când în când… Să nu credeţi că iubind o zi, voi ve-ţi fi tratate altminteri.

Nicolae GeantaAm necaz pe Dragobetele ăsta mioritic. Dar, şi mai rău, pe Valentine al unchiului Sam. Sunt supărat că ascultaţi mai mult de ei, şi tot mai puţin de Hristos. Şi-s trist, căci multe fete din România, frumoase ca zânele, cad victimă păcatului cu aromă dulce şi efecte amare: sexul înaintea căsătoriei…

Vă scriu fetelor, pentru că unele dintre voi aţi ajuns să justificaţi că “păstrarea fecioriei ţine de legendă”. Apoi, vă revoltaţi pe Dumnezeu pentru că nu vă ajută să vă măritaţi. Sau dacă vă căsătoriţi, vă revoltaţi că n-aţi făcut-o cu partenerul potrivit! Să ştiţi, că bărbaţii ideali pe care îi căutaţi, nu vor dori niciodată fete de “second-hand”.

Vă scriu, pentru că societatea noastră încearcă să vă convingă că păcatul nu e păcat, că viciile nu sunt vicii, că normalul e anormal. “În situaţia extremă vă poate da cu şampon pentru creier, vă poate amorţi conştiinţa”, scria Danion Vasile. Dar, nu are puterea să vă curăţe sufletul, nu vă poate reda frumuseţea lăuntrică. Să ştitţi, frumosul exterior trece, dar cel lăuntric dăinuieşte.

Vă scriu, pentru că “media” vă provoacă să vă arătaţi ce aveţi mai frumos. Fustele mai sus, mai sus, sau body-urile mai jos, mai jos. Farmecul vostru e mai frumos cu cât ascundeţi mai mult, spunea Vladimir Pustan. Nurii nu vă sunt singura atracţie. Frumuseţea intimă arătaţi-o numai unuia singur… Să ştiţi că, fără să vreţi, reuşiţi să nu mai impresionaţi băieţii. Pentru că, au văzut tot ce era de văzut!

Vă scriu fetelor, pentru că generaţia Facebook vă împinge să vă etalaţi viaţa privată în public. Şi, aţi ajuns să vă faceţi cunoscut necunoscutul pe net, ca pe nişte rufe intime întinse pe sârmă. La drum. Unele vă mândriţi chiar cu defectele. Vă arătaţi cum sărutaţi băieţi, cum vă pipăie, cum ridicaţi pahare, inhalaţi ţigări, aveţi la ochi cearcăne de la machiajele de kilograme, purtaţi unghii false, plătite cu mii de lei… Altele v-ascundeţi kile bune, cu Photoshopul. Să ştiţi, vă înşelaţi singure! Iar cine-şi taie craca de sub picioare… E în aer!

Vă scriu azi, cât încă mai pot. Cât încă mai am voie. Nu vă scriu să vă critic din răutate, căci vă vreau fericite. Şi, nu pentru o zi – cum vă învaţă Dragobete! Ci zi de zi, cum vă oferă Dumnezeu. E impardonabil să vă jucaţi cu propria viaţă. Să ştiţi, de Dumnezeu nu vă puteţi ascunde! Azi, voi cântăriţi alternativele care vă stau în faţă: să fugiţi de Isus – alegând o familie în care să vă lipsească binecuvântările sale, sau, să vă adăpostiţi în braţele Lui. A treia variantă, nu există!

Nu căutaţi fericirea fără Dumnezeu! Veţi duce o luptă cu Adevărul. Să ştiţi că este mai puternic decât voi!

Citeste blogul lui Nicolae.Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com/

Articole recente –

4 comentarii (+add yours?)

 1. Claudia
  feb. 25, 2015 @ 08:36:08

  “voi ve-ţi fi tratate altminteri“? M-a dezamagit profund acest articol. Sub masca unei bune intentii se ascund ,,kile bune,, de misoginism.
  Sa fiu curioasa daca va aparea si o scrisoare pentru baieti? Nu, nu va aparea sau… E mai comod sa le condamnam pe fete ca-s naive si ca isi doresc sa fie iubite decat sa luptam cu cei care premediteaza batjocorirea unei fete naive.
  Corect! Barbatii ideali nu vor fete de “second-hand”, iar preotii “ideali“ lucreaza 1 zi pe saptamana si au timp sa ironizeze: strabistele, grasele, machiatele, nefericitele.
  Acest articol mi-a demonstrat inca o data ca preotie e un simplu job.

  • rodi
   feb. 25, 2015 @ 10:40:13

   Draga Claudia,
   ce scrie Nicolae Geanta este ceea ce fiecare tata si-ar dori sa spuna fiicei lui, daca fiica l-ar asculta si ar primi astfel de sfaturi de viata din partea lui. Dar, din nefericire, la varsta adolescentei si pana la vreo 30 de ani avem o mica (sau mare) incapatanare fata de parintii nostri pentru ca noi credem ca ei nu inteleg generatia noastra. Am trecut si eu pe acolo si toata indignarea se spulbera cand vin copiii si cand vezi ca parintii tai au avut absolut dreptate in tot ce ne-au invatat si ca mai apoi, chiar noi devenim parintii nostri.

   Nicolae Geanta este un slujitor crestin, dar este si profesor de liceu care ‘le-a cam vazut pe toate”, inclusiv fete ranite si ramase fara sperante si vieti spulberate din cauza unor alegeri neintelepte.

   Ceea ce spune Nicolae Geanta e ADEVAR. Fetele au de suferit in fiecare caz. Scrisoarea asta este menita sa atentioneze fetele, ele sa nu se lase pacalite de aceeasi baieti care la urma urmei, dupa ce s-au saturat de ele, nu le vor mai dori ca si sotie.

   Te rog citeste inca odata portiunea asta:
   Nu vă scriu să vă critic din răutate, căci vă vreau fericite. Şi, nu pentru o zi – cum vă învaţă Dragobete! Ci zi de zi, cum vă oferă Dumnezeu. E impardonabil să vă jucaţi cu propria viaţă. Să ştiţi, de Dumnezeu nu vă puteţi ascunde! Azi, voi cântăriţi alternativele care vă stau în faţă: să fugiţi de Isus – alegând o familie în care să vă lipsească binecuvântările sale, sau, să vă adăpostiţi în braţele Lui. A treia variantă, nu există!
   Nu căutaţi fericirea fără Dumnezeu!

   Un sfat foarte bun, facut din dragoste, nu din misoginism.
   Dumnezeu sa iti ajute sa-L cunosti mai mult si sa poti sa traiesti o viata frumoasa, dupa cum El ne invata in Biblie. Sa stii ca sunt foarte mult sfaturi in Biblie, in Cartea Proverbelor, si cred ca te-ar interesa s-o citesti, ca nu e lunga, are 31 de pagini. Daca nu ai o Biblie, poti s-o citesti chiar si pe internet, aici – http://biblia.resursecrestine.ro/proverbele

   Si mai am o carte online despre construirea unei casatorii sanatoase, daca doresti sa citesti din ea, o gasesti aici –
   Caramizile Casniciei de Scott si Cheri Scheer

   Iti doresc numai bine si Dumnezeu sa iti dea o familie minunata, dar depinde si de tine cum iti construiesti acea viata si familie. Cu Dumnezeu e mult mai bine si mai usor, chiar si la greutati. God bless you!

 2. Claudia
  feb. 26, 2015 @ 07:51:47

  Stimata d-na rodi,

  Va apreciez elanul de-a elodia un om care ”le-a cam vazut pe toate” și recunosc ca admir valoarea educativa a tatalui meu. Nu mi-a tinut predici, s-a multumit sa-mi spuna: “Vezi ce faci!“ A fost acolo in fiecare moment important al vieții mele si nu s-a trezit ca are o adolescenta cu hormoni topaitori.
  Daca tatal nu este ascultat de fiica, este pentru ca fiica nu a fost acultata de tata.

  Va rog sa aveti amabilitatea sa cititi urmatorul fragment:

  “Vă scriu fetelor, pentru că generaţia Facebook vă împinge să vă etalaţi viaţa privată în public. Şi, aţi ajuns să vă faceţi cunoscut necunoscutul pe net, ca pe nişte rufe intime întinse pe sârmă. La drum. Unele vă mândriţi chiar cu defectele. Vă arătaţi cum sărutaţi băieţi, cum vă pipăie, cum ridicaţi pahare, inhalaţi ţigări, aveţi la ochi cearcăne de la machiajele de kilograme, purtaţi unghii false, plătite cu mii de lei… Altele v-ascundeţi kile bune, cu Photoshopul. Să ştiţi, vă înşelaţi singure! Iar cine-şi taie craca de sub picioare… E în aer!“

  Asadar, rezulta ca sunt doar 2 categorii de fete:
  1. Unele vă mândriţi chiar cu defectele. Vă arătaţi cum sărutaţi băieţi, cum vă pipăie, cum ridicaţi pahare, inhalaţi ţigări, aveţi la ochi cearcăne de la machiajele de kilograme, purtaţi unghii false, plătite cu mii de lei…;
  2. Altele v-ascundeţi kile bune, cu Photoshopul.

  Scrie undeva ca exista o alta categorie? Nu, nu scrie. Altfel nu ne-ar fi scris ,,Nu vă scriu să vă critic din răutate,, ci ,, Nu scriu sa critic din rautate,,

  Ma intriga orice specimen uman care are tupeul nesimtit sa imparta fetele in ,, fete usoare,, si ,, grase photoshop-ate,,.

  Ma lipsesc de acest tip de ,,sfaturi, bune intentii,,, revin la vorba tatalui meu: ,, Vezi ce faci!,, care arata incredere, respect, autoritate, responsabilitate si dragoste, si refuz sa-mi fie terfelita onoarea mea si a altor fete pentru ca … mi se vrea binele.

  Stimata d-na rodi, scrierea pe care dezbatem, pentru mine, este doar o manipulare misogina de-a o invata-o pe fata cu ideea slavagismului domestic.

  Va multumesc pentru urari, asemenea va doresc si eu!

  • rodi
   feb. 26, 2015 @ 12:45:59

   Claudia,
   imi pare rau ca te-a suparat ‘scrisoarea’. Cred ca iti vei mai schimba din parerile tale cu timpul, dupa ce te casatoresti, dupa ce ai copii… singurul meu sfat este sa incerci totusi sa ajungi sa-L cunosti pe Dumnezeul Bibliei si sper ca iti vei face timp pe viitor pentru asta, chiar daca numai din curiozitate. In Biblie vei gasi multe raspunsuri pentru viata si multe sfaturi bune.

   Cele mai bune sfaturi? Despre dragoste reciproca –
   4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
   5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
   6 nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
   7 acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.
   8 Dragostea nu va pieri niciodată.
   Biblia – 1 Corinteni 13

   cand doi soti fac legamant si se iubesc dupa cum ii invata Biblia, nu poate sa existe slavagism.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: