Cristian Barbosu – Dumnezeu Creatorul

Foto captura

Foto captura

Mesaj la New Life Romanian Church Phoenix, Arizona.

TEXT – Isaia 40

De ce ‘mangaiati’? Fiindca atunci cand esti in necaz n-ai nevoie de sfaturi, uneori nici macar de ajutor, ci in primul rand, simti nevoia ca cineva sa vina sa te asculte, sa stea langa tine, sa-ti dea mangaiere, sa-ti dea imbarbatare. Si fii atent cum isi mangaie, cum isi imbarbateaza Dumnezeu poporul. Incepem de la versetul 21 –

21 Nu ştiţi? N-aţi auzit? Nu vi s-a făcut cunoscut de la început? Nu v-aţi gândit niciodată la întemeierea pământului? 22 El şade deasupra cercului pământului, şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el.

Cand te uiti la versetele astea, incepi sa zici: „Doamne, mi se pare cam ciudat ca prin astfel de cuvinte, Tu vrei sa-ti mangai poporul. Daca stau si ma uit, ce are de a face pamantul si intemeierea lui, cerul si intinderea lui cu povara mea, cu problema mea, cu imposibilitatea in care ma aflu eu acum? Ei, are. Hai sa fim atenti si sa le luam pe rand. 21 Nu ştiţi? N-aţi auzit? Nu vi s-a făcut cunoscut de la început? Nu v-aţi gândit niciodată la întemeierea pământului? De ce ‘la intemeierea pamantului’? Fiindca, dragul meu, nici Big Bangul, nici intamplarea, nici evolutia n-a creat pamantul, ci Dumnezeu. Si nu oricum. Ci cu un rost, ca o planeta vie, comparabil cu toate celelalte planete moarte din sistemul nostru solar si din universul nostru.

Te-ai gandit vreodata, de ce toate celelalte planete, descoperite pana acum n-au viata pe ele? Ci, doar pamantul are. Chiar crezi ca e un joc al hazardului, al norocului, al intamplarii? Te-ai gandut vreodata la ceea ce spune stiinta despre intemeierea pamantului? Spre exemplu, ce ne psun oamenii de stiinta despre  proximitatea perfecta dintre pamant si soare. Daca distanta dintre pamant si soare ar fi fost mai mica, cu doar 0,5%, cu totii am fi arsi de vii. Daca ar fi fost mai mare cu 0,5%, miscarea de rotatie a pamantului s-ar incetini si temperatura ar fi deosebit de scazuta, nepermitand viata si formele ei. Venus, cea mai apropiata planeta de noi are o temperatura de cateva sute de grade. Pe celalalt vecin, pe Marte, totul este inghetat. Tera insa, pe suprafata terei, temperatura variaza de la ecuator la poli astfel incat  niciodata nu trece de punctul de fierbere al apeisau sa scada drastic pentru intreaga suprafata a pamantului, tocmai ca biomoleculele sa nu poata fi distruse. Oare chiar la intamplare a aparut pamantul in cosmos, aruncat undeva intre Venus si Marte exact la locul potrivit? 

Te-ai gandit vreodata la intemeierea pamantului? La oxigen, spre exemplu – Compozitia chimica atmosferei noastre este perfecta. Daca cu 1%, cantitatea de oxigen ar fi mai putina, mai mica, viata n-ar putea exista. Daca ar creste cu 2%, plantele ar arde. Cum se poate mentine acest echilibru fragil care depinde de fluctuatia unui singur procent? Pare banal dar printr-o reciclare extrem de bine gandita si calibrata, ganditi-va ca noi oamenii si animalele consumam oxigen ca sa putem trai, dar in schimb eliminam bioxid de carbon, care este toxic. Plantele, nu prea aveti prea multe prin Phoenix, dar si cactusii astia ca sa poata trai au nevoie de bioxid de carbon si produc in schimb oxigen. Oare, la intamplare? Nici vorba. Ci, intreg procesul acesta  al reciclarii, oxigen si bioxid de carbon mentine in echilibru aceasta balanta perfecta si mentine balanta perfecta pe tera. Oare, chiar la intamplare sa fii ajuns toate aceste lucruri exact acolo unde trebuie.

De ce, oare, ma uit in text, le-a trebuie oamenilor de stiinta mii de ani sa accepte ceea ce Biblia, inca din inceputurile ei a scris foarte clar. Vers. 22 Dumnezeu sade deasupra cercului pamantului. Pentru mii de ani, omenirea sustinea ca pamantul e  plat, cand Biblia, vorbea de o sfera. Abia acum, 400-500 de ani, oamenii au inceput sa descopere ceea ce Biblia amintea de atata timp. Oare de ce asa tarziu? Nu cumva din cauza preconceptiilor si judecatilor noastre, a unor presupozitii false care din pacate s-au perpetuat si astazi, ca ar exista o contradictie, o antiteza intre Biblie si stiinta. Un conflict care nu e adevarat.

In spatele acestor detalii stiintifice pe care le inveti la scoala, deschizand cartea de biologie, cea de chimie, cea de fizica, e imposibil sa nu vezi mintea si mana Acelui intelligent designee, a Creatorului nostru. Si asta, doar daca te uiti pe pamant. Textul insa continua si Dumnezeu vorbeste si le spunein versetul 25 – „Cu cine Mă veţi asemăna, ca să fiu deopotrivă cu el? – zice Cel Sfânt. – Ridicaţi-vă ochii în sus şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr, în şir, oştirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui, că una nu lipseşte. In alte cuvinte, Dumnezeu ii spune lui Isaia si celor din Iuda: „Nu va uitati doar pe pamant, ci ridicati-va ochii in sus. Uitati-va si la ceruri.”

Uniunea Sovietica a lansat naveta spatiala Sputnik in 1957. Imaginea noastra despre univers s-a extins considerabil. In ’63, astronomii sustineau ca universul nostru  are un diametru de 4 miliarde ani lumina. Anii lumina sunt acele unitati de masura prin care oamenii de stiinta masoara distante extrem de mari in universul nostru. Aceasta radiatie de unde electromagnetica, numita lumina,  se emit dub forma unui flux de protoni care se probaga in vid si in aer cu o viteza de 300.000 km pe secunda, viteza luminii. Ei, daca lumina se propaga cu 300.000 km pe secunda (186,282 mile pe secunda), asta inseamna ca intr-un minut, lumina parcurge 18 milioane de km. Asta inseamna ca intr-o ora, daca inmultim cu 60, lumina se deplaseaza cu un 1.8 miliard de km pe ora. Daca inmultesti cifra asta cu 24, fiindca sunt 24 de ore intr-o zi, vei observa ca intr-o singura zi, lumina se deplaseaza cu 25.920 trilioane km pe zi. Inmulteste cifra asta cu 365 de zile, cate sunt intr-un an, si vei vedea ca intr-un an, lumina parcurge 9.468.812 milioane x 10 la puterea 12 km. Asta-i distanta unui an lumina. Si acuma, va dau o tema de casa. Inmultiti aceasta cifra cu 4 miliarde de ani si veti ajunge la aceeasi cifra la care au ajuns cercetatorii universului in ’63, cand au declarat ca universul nostru are un diametru  de 4 miliarde de ani lumina.

Spun, in ’63. De ce? Fiindca in ’90, dupa ce Telescopul Hubble a fost inventat si naveta spatiala  Galileo a ajuns in apropierea planetei Jupiter, astronomi contemporani declara ca universul, nu doar ca nu poate fii masurat, ci mai mult decat atat, in fiecare secunda, universul nostru se extinde, continuu. De aceea, Dumnezeu spune: „Ridicati-va ochii in sus si spriviti, cine a facut aceste lucruri?” Oare cine? Dumnezeu. De aceea, celebrul Einstein declara, citez: „Religia consta intr-o admiratie umila a  spiritului infinit superior ce se reveleaza pe sine in  putinul pe care-l putem cunoaste din realitate. Folosindu-ne de ratiunea noastra  slaba si trecatoare.” In alte cuvinte, oricat de slabi suntem, spunea Einstein, nu se poate sa nu vedem , sa nu simtim, ca in spatele creatiei, aceste capodopere extraordinare, exista un Creator, care nu se ascunde, ci se lasa descoperit atunci cand  ne oprim din goana nebuna a vietii din fiecare zi si ne uitam cu bagare de seama la ceea ce exista in jurul nostru.

In Cartea Romani exista un verset care  pe mine m-a marcat cand m-am apropiat de Dumnezeu. Romani 1:19-20 spune – Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi; Dumnezeu exista, dragii mei. Bun, dar, poate vei spune: „Cristi, stai un pic. Ce legatura exista intre toata fiosofia asta si problema mea, necazul meu, durerea mea? Cum vrea Dumnezeu sa-si mangaie poporul, sa ma mangaie pe mine, cand ma trimite sa deschid manualul de fizica, manualul de chimie, manualul de astronomie?

Asculta-am cu atentie. Daca Dumnezeu are putere, capacitate si intelepciune sa puna pamantul asta pe orbit, sa regleze temperatura terei, sa calibreze procentul de oxigenal atmosferei, sa tina constanta viteza de rotatie a pamantului, sa-si sustina traiectoria stelelor, dansul galaxiilor, nu crezi tu ca El e in stare sa se ocupe si sa-ti poata rezolva si problema ta? De aceea, retine aceasta fraza si scrie in dreptul acestor versete in Isaia 40 – Dumnezeu e suveran peste univers. Si atunci cand treci prin necazuri, nu uita sa-ti aduci aminte de acest detaliu. Daca Dumnezeu e suveran peste acest univers, cu siguranta ca El poate interveni si in situatia mea, fiindca Dumnezeu, spre deosebire de ceea ce cred unii, nu-i un demiurg distant. Nu-i un Dumnezeu care locuieste undeva departe, dezinteresat de noi, impasibil, care ne-a lasat de capul nostru. Dumnezeu este aproape. Dumnezeu ne cauta si vrea sa interactioneze cu noi. Dar, Dumnezeu e un Dumnezeu de bun simt. El niciodata nu se baga cu forta. Ne da indicii ca El exista, dar nu face pasul pana cand nu vede interes in noi pentru ca ne-a creat sa aiba o relatie impreuna cu noi. Ne-a mantuit si a platit un pret scump, viata propriului Fiu pentru a ne impaca cu El. El nu-i tacut, nu-i ascuns, nu-i dezinteresat. Din contra, fata de cei sensibili si atenti, fata de cei ce-L cauta, Dumnezeu se lasa gasit si intervine clar in vietile lor.

(Din primele 12:16 minute, mai sunt aprox 45 de min din mesaj)

VIDEO by aciducip

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: