Florin Ianovici – Ieremia, dragostea adevarului

TEXT – Ieremia capitolul 38

Photo credit wikipedia

1 Şefatia, fiul lui Matan, Ghedalia, fiul lui Paşhur, Iucal, fiul lui Şelemia, şi Paşhur, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele pe care le spunea Ieremia întregului popor zicând:
2 Aşa vorbeşte Domnul: „Cine va rămâne în cetatea aceasta va muri ucis de sabie, de foamete sau de ciumă; dar cine va ieşi şi se va duce la haldei va scăpa cu viaţă, va avea ca pradă viaţa lui şi va trăi.”
3 Aşa vorbeşte Domnul: „Cetatea aceasta va fi dată în mâna oştirii împăratului Babilonului, şi o va lua!”
4 Atunci căpeteniile au zis împăratului: „Omul acesta ar trebui omorât! Căci înmoaie inima oamenilor de război care au mai rămas în cetatea aceasta şi a întregului popor ţinându-le asemenea cuvântări; omul acesta nu urmăreşte binele poporului acestuia şi nu-i vrea decât nenorocirea.”
5 Împăratul Zedechia a răspuns: „Iată-l că este în mâinile voastre; căci împăratul nu poate nimic împotriva voastră!”
6 Atunci ei au luat pe Ieremia şi l-au aruncat în groapa lui Malchia, fiul împăratului, care se afla în curtea temniţei şi au coborât în ea pe Ieremia cu funii. În groapă nu era apă, dar era noroi; şi Ieremia s-a afundat în noroi.
7 Ebed-Melec, etiopianul, famen-dregător la curtea împăratului, a auzit că Ieremia fusese aruncat în groapă. Împăratul stătea la poarta lui Beniamin.
8 Ebed-Melec a ieşit din casa împăratului şi a vorbit împăratului astfel:
9 „Împărate, domnul meu, oamenii aceştia au făcut rău de s-au purtat aşa cu prorocul Ieremia, aruncându-l în groapă; are să moară de foame acolo unde este, căci în cetate nu este pâine!”
10 Împăratul a dat următoarea poruncă lui Ebed-Melec, etiopianul: „Ia de aici treizeci de oameni cu tine şi scoate din groapă pe prorocul Ieremia, până nu moare!”
11 Ebed-Melec a luat cu el pe oamenii aceia şi s-a dus la casa împăratului, într-un loc dedesubtul vistieriei; a luat de acolo nişte petice de haine purtate şi nişte zdrenţe de haine vechi şi le-a coborât lui Ieremia în groapă cu nişte funii.
12 Ebed-Melec, etiopianul, a zis lui Ieremia: „Pune aceste petice purtate şi aceste zdrenţe sub subsuori, sub funii.” Şi Ieremia a făcut aşa.
13 Au tras astfel pe Ieremia cu funiile şi l-au scos afară din groapă. Ieremia a rămas în curtea temniţei.
14 Împăratul Zedechia a trimis după prorocul Ieremia şi l-a adus la el la intrarea a treia a Casei Domnului. Şi împăratul a zis lui Ieremia: „Am să te întreb ceva, să nu-mi ascunzi nimic!”
15 Ieremia a răspuns lui Zedechia: „Dacă ţi-l voi spune, mă vei omorî; iar dacă-ţi voi da un sfat, nu mă vei asculta.”
16 Împăratul Zedechia a jurat în taină lui Ieremia şi a zis: „Viu este Domnul care ne-a dat viaţa, că nu te voi omorî şi nu te voi lăsa în mâinile oamenilor acestora care vor să-ţi ia viaţa!”
17 Ieremia a zis atunci lui Zedechia: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: „Dacă te vei supune căpeteniilor împăratului Babilonului, vei scăpa cu viaţă, şi nici cetatea aceasta nu va fi arsă cu foc, iar tu vei trăi împreună cu casa ta.
18 Dar, dacă nu te vei supune căpeteniilor împăratului Babilonului, cetatea aceasta va fi dată în mâinile haldeilor, care o vor arde cu foc; iar tu nu vei scăpa din mâinile lor!”
19 Împăratul Zedechia a zis lui Ieremia: „Mă tem de iudeii care au trecut la haldei; mă tem să nu mă dea în mâinile lor şi să mă batjocorească.”
20 Ieremia a răspuns: „Nu te vor da. Ascultă glasul Domnului în ce-ţi spun, căci o vei duce bine şi vei scăpa cu viaţă.
21 Dar, dacă nu vrei să ieşi, iată ce mi-a descoperit Domnul:
22 „Toate nevestele care au mai rămas în casa împăratului lui Iuda vor fi luate de căpeteniile împăratului Babilonului şi vor zice jelind: „Prietenii tăi cei buni te-au înşelat şi te-au înduplecat; dar, când ţi s-au afundat picioarele în noroi, ei au fugit!”
23 Toate nevestele tale şi copiii tăi vor fi luaţi de haldei; şi nu vei scăpa de mâinile lor, ci vei fi prins de mâna împăratului Babilonului, şi cetatea aceasta va fi arsă cu foc.”
24 Zedechia a zis lui Ieremia: „Să nu ştie nimeni nimic din cuvintele acestea, şi nu vei muri!
25 Dar, dacă vor auzi căpeteniile că ţi-am vorbit şi dacă vor veni şi-ţi vor zice: „Spune-ne ce ai spus împăratului şi ce ţi-a spus împăratul, nu ne ascunde nimic, şi nu te vom omorî”,
26 să le răspunzi: „Am rugat pe împărat să nu mă trimită iarăşi în casa lui Ionatan, ca nu cumva să mor acolo!”
27 Toate căpeteniile au venit la Ieremia şi l-au întrebat. El le-a răspuns întocmai cum poruncise împăratul. Ei au tăcut atunci şi au plecat, căci nimeni n-auzise nimic.
28 Ieremia însă a rămas în curtea temniţei până în ziua luării Ierusalimului.

Florin Ianovici  feb 15 ieremiaIubitii Domnului, in aceasta seara, doar cateva ganduri. Sunt putini oameni in aceasta seara neavizati. Sunt oameni incercati, care au trecut prin greutati, oameni care au trecut prin nevoi. Sunt oameni care au venit la Casa lui Dumnezeu pentru ca au inteles ca Domnul Dumnezeu  este, nu un ceas in saptamana, ci, este fiecare secunda a vietii noastre. Laudat sa fie Domnul! De aceea, am sa ma adresez unor oameni maturi. De aceea, o sama dresez unor oameni care sunt experimentati, oameni care stiu ce inseamna calea lui Dumnezeu si credinta. As vrea sa va spun, ama inainte de toate in aceasta seara, un lucru pentru care m-am rugat si ma rog.

Exista o tendinta care apare chiar si in randul oamenilor credinciosi, si anume, tendinta aceasta pe care Biblia a subliniat-o ca ea va fi in ultima perioada si anume: inavaturi care sa gadile urechile. Ne plac vestile bune. Cui nu-i plac? Dar, mai bune decat vestile bune sunt vestile bune si adevarate. Ca daca o veste e buna si nu-i adevarata, ea nu-i buna. E numai o veste a oricarei alta. In aceasta seara, as vrea sa va citesc un cuvant pe care Biblia ni-l spune atunci cand vorbeste despre oamenii din Tesaloni. In 2 Tesaloniceni, ni se vorbeste despre ceasul acela cand Domnul Dumnezeu va veni sa ia la El biserica.

Voi stiti, ca oamenii credinciosi din biserica penticostala, au aceasta convingere pe baza Scripturii, ca biserica nu va trece prin Necazul Cel Mare, ci biserica va fii rapita inainte de Necazul Cel Mare. Aleluia! Binecuvantata nadejde pe care Dumnezeu ne-a daruit-o, pentru ca Domnul Isus Hristos, spune Biblia, este Mirele si biserica este mireasa. Si in timp ce lumea aceasta va trece prin Necazul Cel Mare, in ceruri sus, va fi nunta intre Mire si mireasa. Ce mangaiere, sa stii ca Domnul Isus Hristos, Mirele nostru ne asteapta la o nunta cum n-a mai fost. Binecuvantat sa fie Numele Lui.

Iar, Biblia spune, iubitii Domnului, ca cei ce vor ramane pe pamantul acesta sunt oamenii care nu au fost doar in lume. Tristetea lui Dumnezeu nu este aceea ca cei ce vor ramane pe pamantul acesta si nu vor fii rapiti la cer, nu sunt doar aceia care sunt in lume. Ci, sunt si aceia dintre noi care au venit la biserica. Aici este durerea lui Dumnezeu si ce-i in mesajul meu in aceasta seara, se concentreaza in acest gand si anume, pe faptul ca Biblia vorbeste despre aceasta cateorie de oameni, spunand urmatoarele cuvinte. Spune asa- ca acesti oameni, care au ramas pe pamant si n-au avut parte de rapire, sunt oamenii care n-au primit, citez 2 Tesaloniceni 2:10 – pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi. Va rog sa retineti in aceasta seara si sa va scrieti pe tablita inimii dvs. ca despre Dumnezeu nu se vorbeste doar in termeni de dragoste, ci de dragostea adevarului.

Este o mare deosebire sa vorbim despre un Dumnezeu al dragostei si despre un Dumnezeu al dragostei adevarului. Pentru ca Dumnezeul nostru, cand se uita la biserica, se uita spunandu-i: „Da, Eu sunt dragoste.” Dar, dragostea lui Dumnezeu este o dragoste a adevarului. Si aici, foarte multi oameni se amagesc si cad testul, pentru ca despre ei, Biblia spune in felul urmator. Si uitati cum este versetul intreg: toate amăgirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi. 11 Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună, – Sa nu ne lasam inselati. Asta este mesajul pe care vreau sa vi-l transmit. 

Sa nu ne lasam amagiti pentru ca paradoxal, iubitii Domnului, ascultati, un singur om dintr-un popor intreg s-a ridicat in Numele Dumnezeului adevarat. Un singur om era purtator de adevar si numele lui era Ieremia. Si un intreg popor zacea in amagire. Capetenii, preoti, prooroci, capeteniile ostirii, insusi imparatul, cu totii erau din nefericire in ratacire. Toti era in ratacire. Asa ca aceasta idee ca majoritatea are dreptate s-o uitati. Biblia are dreptate. Cuvantul Domnului are dreptate. Ca vor fii cu tine doi sau ca va fi cu tine nimeni, totdeauna va fi Dumnezeu din cer. De multe ori, oamenii cred ca multimea este aceea care ar trebui sa ne faca pe noi sa credem ca acolo este adevarul.

Biblia arata in aceasta imprejurare si in atatea alte imprejurari, ca nu intotdeauna, iubitii Domnului, adevarul se afla acolo unde este marea multime a oamenilor. Suntem multi si biserica noastra este plina. Binecuvantat  sa fie Domnul! Dar Biblia vorbeste despre faptul ca Dumnezeul nostru vine la noi in adunare ca un Dumnezeu al unei iubirii care-si are temelia in adeavar. Dragostea adevarului mantuie. Adica, o dragoste care se bizuie  pe ceea ce cu adevarat Dumnezeu spune.

Spuneam, iubitii Domnului, ca nu stiu cum este sa fii purtatorul unui mesaj ca Ieremia si sa strigi in fiecare zi pe ulitele Ierusalimului si nici un om s anu te creada. Trebuie sa fie foarte greu. Asta spune Biblia ca s-a intamplat in acea perioada de timp. Asta spune Biblia ca se va intampla. Acuma, e o intrebare pe care eu mi-am rostit-o si as vrea sa o subliniez ca un al doilea gand al serii. De ce, totusi, cand Dumnezeu vede niste oameni atat de rai, precum e poporul acesta indaratnic al Ierusalimului, de ce Dumnezeu il tirmite constant pe Ieremia? De astfel, acesta va fi si reprosul lui Ieremia: „Ce rost are, Doamne, ca doar si Tu stii, si eu am vazut, ca parca poporului acesta, cu cat ii spui mai mult despre adevar, cu atata se face mai cerbice. Cu atata se face mai indaratnic. Si este interesant, iubitii Domnului, pentru ca aici este un adevar pe care as vrea sa-l intelegem.

Omul, aflat pe calea neprihanirii, iubeste adevarul lui Dumnezeu, macar ca acest adevar, de multe ori zdrobeste sufletul nostru. Cel care se afla pe calea amagirii si pe calea nelegiuirii se invartoseaza in inima lui oridecateori aude adevarul pentru ca uitati ce spune Biblia: Cine este sfant, sa se sfinteasca mai departe. Dar cine-i pe calea nelegiuirii, va face aceeasi lucrare. El se va intina pe mai departe. Biblia spune ca adevarul nu face altceva, decat ca in inima omului sa scoata la lumina ceea ce este si fiecare va fi ma hotarat, chiar daca o hotarare este buna si una este indaratnicie, sa mearga pe calea lui.

Pentru ca acestui popor, Dumnezeu ii vestea zi dupa zi. Zi dupa zi ii spunea Dumnezeu: „Acesta este adevarul!” Si poporula cesta, in loc sa ne uitam cu groaza, sa ne uitam cu frica si cu spaima si ne intrebam acuma, dezlegand deznodamantul: Da, cum de-a fost posibil ca acest popor, in loc sa primeasca adevarul lui Dumnezeu, sa fie cu totii intr-asa fel incat sa aduca pierzare intregii cetati, rusinea intregii cetati, si au pierdut viata ei si copiii lor. De ce? Pentru ca intotdeauna, iubitii Domnului, adevarul cand vine, scoate la iveala ce esti.

(Din primele 14 min, mai sunt aprox 42 min din mesaj)

VIDEO by Prodocens Media

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: