GEOMETRIA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU – LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM partea a-III-a – Viorel Udriste

Citeste –

  • LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea I – Odata cu Geneza cap. 12 , conceptul imparatiei devine tot mai evident si totodata apare o schimbare a modului in care Dumnezeu lucreaza cu umanitatea. Pana la Geneza 12, Dumnezeu s-a ocupat de omenire in general. O data ce starea de pacat a rasei umane este scoasa in evidenta, Dumnezeu va cauta sa binecuvanteze si sa rascumpere umanitatea cazuta lucrand printr-un popor special. Avraam devine figura principala prin care Dumnezeu va lucra. A fost alegerea lui Dumnezeu !
  • LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea a-II-a – Fagaduinta lui Dumnezeu facuta lui Avraam si binecuvantarea acordata lui s-a extins nu numai la urmasii lui trupesti (adica iudeii care cred), ci de asemenea, la toti care au credinta adevarata, Il primesc si-L urmeaza pe Isus Hristos…
Photo credit

Photo credit www.pinterest.com

GEOMETRIA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU

„Ia pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, pe Isaac…”(Gen. 22:2a) cuvintele lui Dumnezeu adresate lui Avraam au fost foarte corect interpretate si puse imediat in aplicare de catre el.

LUNGIMEA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU

– vedem aici un act imens de ascultare. Ce trebuia sa faca practic Avraam ? …sa ia pe singurul sau fiu, sa-l junghie (adica sa-i taie gatul), dupa care lasa sa se scurga tot sangele, dupa care il taia bucati, apoi aranja bucatile de carne pe altar, le stropea cu sangele curs ….dupa care dadea foc ! Dumnezeu a cerut lui Avraam ceea ce nu mai ceruse inainte si nici nu va mai cere asa ceva vreunui muritor. Jertfa Fiului Sau, Isus Hristos este destul pentru mantuirea oricarui pacatos care vine la pocainta ! Nu mai este necesara nici o altfel de jertfa ! „Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut da mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer, ca sa se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu. Si nu ca sa se aduca de mai multe ori jertfa pe Sine insusi, ca marele preot care intra in fiecare an in Locul Preasfant cu un sange care nu este al lui; fiindca atunci ar fi trebuit sa patimeasca de mai multe ori de la intemeierea lumii; pe cand acum, la sfarsitul veacurilor, S-a aratat o singura data, ca sa stearga pacatul prin jertfa Sa. Si dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, tot asa, Hristos, dupa ce S-a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara (nu in vederea pacatului) ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta.” Evrei 9:24-28

…dar cu toate acestea, suntem dispusi sa avem o asemena lungime a dragostei pentru Dumnezeu ? …cat ne intindem hotarele credinciosiei spre El ? Aceasta lungime a dragostei pentru Dumnezeu difera de la o persoana la alta…

Totadata vedem aici un act imens de ascultare imediata: „Avraam s-a sculat dis-de-dimineata….” Gen. 22:3a. Este destul de clar, Avraam nu a mai stat pe ganduri, nu a mai amanat cumva ceea ce trebuia sa faca. Sa zicem ca Avraam a fost strapuns de ceea ce ii spusese Dumnezeu, apoi vorbeste cu Sara despre acest lucru, cumva se hotarasc sa-l mai tina pe Isaac ceva vreme cu ei….nu…? ” „Macar vreo zece zile „, familia Rebecai ii era greu sa accepte o despartire imediata ! Gen. 24:55. Desigur nu a fost nici pe departe asa…si Avraam a dat dovada de o ascultare totala si imediata fata de Dumnezeu. Nu-i de ajuns sa asculti numai de poruncile lui Dumnezeu….ne referim la intreg Cuvantul Sau, trebuie sa ascultam si de calendarul lui Dumnezeu, de altfel un lucru foarte important…care este omis fara cunoastere de multi !

Cand trebuie sa faci un lucru …nu il faci cu termenul trecut…s-ar putea sa il faci degeaba, fa-l atunci cand este nevoie mare de el, ca beneficiarul sa poata primi si sa poata folosi la maxim ceea ce i s-a dat !

Ce s-ar fi intamplat daca Avraam era de acord cu porunca lui Dumnezeu dar se hotara sa mai zaboveasca ceva timp….? Probabil ca Legamantul lui Dumnezeu cu Avraam „suferea” ceva modificari…nu stim…
ADANCIMEA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU

– a avut credinta Avraam in purtarea de grija a lui Dumnezeu ? „Avraam s-a sculat ds-de-dimineata…si a pornit spre locul, pe care il spusese Dumnezeu.” (Gen. 22:3) „Fiule”, a raspuns Avraam, „Dumnezeu va purta grija de mielul pentru arderea-de-tot.” Si au mers amandoi impreuna inainte. (Gen. 22:8)

Dumnezeu ne va oferi tot ce avem nevoie pentru a face voia Lui ! Avraam a inteles destul de bine de la inceput cum ca Dumnezeu va ridica din el un urmas din care vor iesi foarte multi descendenti….si avea aceasta credinta , chiar daca Dumnezeu ii poruncise un astfel de lucru, adica sa-l aduca ca jerfta pe Isaac.

Dumnezeu va purta de grija lui Isaac, chiar si cu invierea din morti …pentru a duce mai departe samanta lui Avraam. Avraam a crezut ca Dumnezeu il va ridica din morti pe Isaac, de aceea era hotarat sa asculte de Dumnezeu pana la capat ! ” Prin credinta a adus Avraam jertfa pe Isaac, cand a fost pus la incercare; el, care primise fagaduintele cu bucurie, a adus jertfa pe singurul lui fiu ! El caruia i se spusese: „In Isaac vei avea o samanta care-ti va purta numele ! ” Caci se gandea ca Dumnezeu poate sa invie chiar si din morti; si, drept vorbind, ca inviat din morti l-a primit inapoi.” (Evrei 11:17-19) …cat de adanc te poti cobori in tine pentru a face voia Tatalui ? De asemenea, adancimea credinciosiei difera de la o persoana la alta.

INALTIMEA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU

Dumnezeu ne-a lasat aceasta libertate la fiecare, putem sa ascultam de Dumnezeu sau putem sa nu ascultam de El. Dar cei ce asculta vor fi binecuvantati de El. Cand ascultam, invatam lucruri noi despre Dumnezeu, capatam experienta cu Dumnezeu si il vedem pe Dumnezeu la alte dimensiuni…il vedem pe Dumnezeu la alte cote ! Dupa Scriptura se pare ca Avraam nu a mai avut o incercare mai mare dupa aceea. La cat se ridica inaltimea credinciosiei noastre pentru Dumnezeu….?

De fapt, Dumnezeu nu a avut intentia sa-l lase pe Avraam sa duca jertfa pana la capat; El S-a opus dintotdeauna jertfei umane. Moria este lantul muntos unde este situat Ierusalimul: „Solomon a inceput zidirea Casei Domnului la Ierusalim, pe muntele Moria….” (II Cronici 3:1a) si unde s-a aflat si Calvarul.

Cuvintele lui Dumnezeu „singurul tau fiu pe care-l iubesti”, trebuie sa-i fi strapuns inima lui Avraam cu o durere teribila. Isaac era singurul fiu al lui Avraam, in sensul in care el era singurul fiu al promisiunii- unicul fiu, fiul nasterii miraculoase. Prima aparitie a unui cuvant in Biblie deseori constituie modelul utilizarii lui in toata Scriptura. „A iubi” (v 2) si „a se inchina” (v 5), sunt prima oara intalnite aici.

Dragostea lui Avraam pentru fiul sau este… o imaginatie palida a dragostei lui Dumnezeu pentru Domnul Isus. Jertfirea lui Isaac a fost o ilustratie a celui mai maret act de inchinare – jertfa de Sine a Mantuitorului ca implinire a voii lui Dumnezeu.

 Alte articole de Viorel Udriste –

 

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: