Viorel Iuga – Doua motive ale supararii Divine din viata noastra de familie

Photo credit cornerstonecf.net

Cartea profetului Maleahi este una dintre cartile in care Dumnezeu se prezinta suparat. De fapt, daca vreti sa intelegeti bine cartea profetului Maleahi, ultima carte din Vechiul Testament, cartea profetului Maleahi este un dialog. Un Dumnezeu suparat, un Dumnezeu trist, un Dumnezeu necajit, ranit, lezat, si din nefericire, un popor obraznic. Dumnezeu este suparat, poporul este obraznic.

Acuma, prima lectie pentru barbati: Cand Dumnezeu este suparat, totusi, Dumnezeu vorbeste si vorbeste frumos. Stiti ce facem noi cand suntem suparati? Ori ne inchidem in noi si nu vorbim nimic, mormaim ca niste ursi, ori, cand vorbim, traznim. Uitati-va la un Dumnezeu suparat, un Dumnezeu care de multe ori se prezinta ca sotul lui Israel. Cand este suparat, Dumnezeu nu tace, vorbeste. Dar vorbeste frumos pentru ca vorbeste pe masura caracterului Sau, nu pe meritele celuilalt. Si in cartea profetului Maleahi, Dumnezeu isi exprima suparare dupa suparare. Deci este mahnit, dar eu o sa va atrag atentia la niste motive despre suparare, cel putin doua, care, parca sunt iesite din comun.  La un moment dat, stiti ce spune Dumnezeu prin profet?
„Nu se gaseste nici un destept, intre voi in biserica? Cam asta ar fi traducerea moderna.
„Bun, da ce sa faca istetul ala?”
„Sa puna lacat pe usa bisericii, sa inchida biserica.”
O sa spuna unii: „Frate, dar nici comunistii n-au inchis biserica, dar cum sa…?”
Dumnezeu spune, prin profetul Lui: „Voi nu vedeti ca aprindeti focul degeaba? Voi veniti, va rugati, dar Eu n-ascult rugaciunile voastre. Veniti, aduceti jertfe, Eu nu pot primi jertfele voastre. Adica, nu se gaseste cineva, sa inchida portile Templului, ca e degeaba ce faceti voi.”

Cand l-am vazut pe Dumnezeu asa de suparat, ca spune: „Nu pot asculta rugaciunile, nu pot primi lacrimile, nu pot primi jertfele…”
Am zis: „Doamne, ce te supara pe Tine asa de tare? Adica, chiar trebuie sa fie ceva grav, am zis eu, ca sa-L supere asa pe Dumnezeu.” Si am gasit doua motive de suparare, pe care le impartasesc cu dvs. Nu intram in toata cartea.

Maleahi 2:10

N’avem toţi un singur Tată? Nu ne -a făcut un singur Dumnezeu? Pentruce dar sîntem aşa de necredincioşi unul faţă de altul, pîngărind astfel legămîntul părinţilor noştri?

Unul din motivele supararii divine este „voi pangariti legamantul parintilor vostri”. Am stat si m-am gandit imediat: la ce legamant al parintilor se refera? De obicei, in Biblie, cand nu intelegi ceva, intr-un duh de rugaciune citesti mai departe ca primesti lumina. M-am dus la urmatorul verset.

11 Iuda s’a arătat necredincios, şi în Iuda şi la Ierusalim s’a săvîrşit o urîciune; fiindcă Iuda a spurcat ce este închinat Domnului, ce iubeşte Domnul, şi s’a unit cu fiica unui dumnezeu străin.

Photo credit brunstadchurch.us

1. Copiii vostri se casatoresc cu necredinciosi

Ah, m-am prins repede care-i legamantul parintilor. Stiti care era legamantul parintilor? Ies afara din Egipt, se hotarasc ca popor a lui Dumnezeu si Dumnezeu va spune: „De acord, voi fi Dumnezeul vostru, o sa va binecuvantez. dar iata conditiile. Si printre conditii, era una cu privire la casatorie. Asa-i? Care era conditia? Nu-ti dai fetele dupa feciori pagani si feciorii tai sa nu ia fete dintre celelalte popoare. Nu stiu daca voi, fetelor, v-ati intrebat vreodata, de ce spune Dumnezeu fetelor din poporul sfant sa nu se uite dupa filisteni, sau dupa Canaaniti. O sa va spun urmatorul lucru. Niciodata nu vei gasi in Biblie, sa nu te mariti cu filistenii, ca filistenii n-au muschi si n-arata bine. Niciodata. eu cred ca erau unii, tare bine aratau. Niciodata nu spune, sa nu te mariti cu filisteanul, ca el nu are avere. Eu cred ca aveau avere. Si cred ca aveau mai mult ca evreii, ca eu nu stiu ce puteau aduce evreii in rucsac prin pustie. Ganditi-va ca cei din Canaan locuiau in cetati, aveau casele lor, gardurile lor. Nu spune ca sunt urati, nu spune ca sunt nepregatiti. Exista un singur motiv.

Stiti baietilor, de ce spune Dumnezeu baietilor din poporul Lui sa nu mearga dupa Canaanite? Scrie undeva ca nu sunt frumoase Canaanitele? Nici unde. Scrie undeva ca nu sunt ingrijite? Eu cred ca era o mare diferenta intre o evreica si o Canaanita. Evreica era prin pustie cu rucsacul in spate, ca atunci baietii nu purtau rucsacu fetelor, mai degraba fetele purtau si a baietilor. Si mai duceau cate o turma de oi, cate o turma de capre. Miroseau ca Chanel, isi schimbau garderoba toata ziua, se pieptanau, erau bronzate… Nu, ele erau saracele cum erau evreii prin pustie. Deci, daca m-as gandi la filistence, ele aveau timp de pieptanat, de aranjat, de coafat, de rochite, de spreiuri, de toate celelalte. Poate erau si mai educate. Care era singurul motiv, baietilor, pentru care n-aveai voie sa-ti iei o fata din afara poporului sfant?

Ei au alt dumnezeu. Si ei te vor face sa te inchini altor dumnezei si iti vor dezlega inima de Domnul. Si exact acelasi motiv este si la baieti. Ele au alta inchinare, un alt dumnezeu, un alt stapan si te vor strica pe tine ca inchinator. Nici un alt motiv si acela ramane si astazi. Acuma, daca as fi la o intalnire de tineret, eu as spune, ca as putea aranja cu voi… eu tot ma gandesc daca nu putem as cununam din biserica cu cei din afara bisericii. Dar as avea cateva conditii. Una ar fi ca cununia sa se faca in cimitir. Ce, nu pricepeti de ce? Va spun de ce. I-as cununa, am face si poze, video, cum se face, toate, ca nu va trece mult. Ascultati-ma, nu va trece mult si va veni el sau ea, depinde care-s din biserica si va spune: „Frate, la noi in familie miroase urat.” Si eu spun: „Dar, ce te miri? Pai, da pozele de la nunta. Tu vezi unde te-ai cununat? In mediul lui. Intre morti. Pai dragul meu, daca te cununi cu [un] mort spiritual, ala n-are cum sa nu miroase. La inceput e mai fardat, il mai impaiem noi un pic, ca sa dea bine in ziua nuntii.” Deci, noi ori credem ce spune Scriptura, ca oamenii sunt morti in greselile si in pacatele lor, ori atunci n-are rost sa mai predicam Evanghelia asta. Ca nu putem, la evnaghelizari, sa le spunem celor de afara: „Voi sunteti pierduti, voi sunteti morti, voi sunteti a lui Satana, noi suntem a lui Hristos, noi suntem vii si cand e vorba de nunta, noi ii aducem pe Hristos si pe Satana? Vrem sa-i facem cuscrii? Cum?

Deci, chiar credeti unii, ca la nunta voastra, Hristos o sa dea mana cu Satana? Ca Putin cu nu stiu car- „Hai sa zambim, la razboi rece, ca se fac poze?” Dragii mei, intre lumea lui Dumnezeu si lumea intunericului a fost razboi intotdeauna. Si va fi. Si cand vrei sa le unesti in casa ta, nu le unesti. Dezbini familia si se rupe.

Deci, ne intoarcem la supararea lui Dumnezeu. Spune: „Ati promis ca va veti casatori in poporul Meu, sub acelasi legamant, acelas Dumnezeu, acelas Cuvant. Si pentru ca va calcati cuvantul, Eu, Dumnezeu, sunt suparat.” Ce bine ca astazi nu sunt tineri in biserica care sa se casatoreasca cu tineri in afara bisericii. Mai este cate unul in Romania, zice ca nu sunt fete bune in biserica. Fetele… a zis ca a gasit un pocait mai pocait ca pocaitii. Doamne, multe am auzit eu in viata din astea. Si toate au avut acelasi final. Eu va intreb, daca ne uitam la felul in care se intemeiaza astazi casatoriile, poate fi Dumnezeu bucuros? Nu vreau sa intru in asta, ca aici ne prinde toata seara. Dar vreau sa va spun ca din punctul meu de vedere astazi, de foarte multe ori, in afara de faptul ca facem in alta cladire, si cantam alta muzica, la unii tineri s-ar putea sa fie nici o diferenta intre calitatea lor si relatia lor cu Dumnezeu. Dar asteptam binecuvantare. Dumnezeu spune: „In asemenea conditii, nu pot da binecuvantare. Si o sa vedeti de ce.

Dar supararea nu se opreste aicea. Si o sa va citesc versetele pe care dvs. v-ati gandit ca le-am inventat. Acuma citesc verestul 12 –

12 Domnul va nimici pe omul care a făcut lucrul acesta, pe cel ce veghează şi răspunde, îl va nimici din corturile lui Iacov, şi va nimici pe cel ce aduce un dar de mîncare Domnului oştirilor.

Deci poti sa aduci cate daruri vrei, Domnul va nimici pe cel ce a facut lucrul acesta. La cine se refera? La cel care se casatoreste.  Dar spune ca si pe cel ce „vegheaza si raspunde”. Asta cine-i? Pastorul (ziceti voi)? Dar voi parintii, ce sunteti? Deci numai noi pastorii veghem si raspundem, dar voi in casa voastra ce sunteti? Nu sunteti episcopi in casa voastra? Nu vegheati si raspundeti asupra copiilor vostri? Noi asteptam binecuvantari. Dumnezeu spune: „Nupot sa le dau, cand familiile nu se intemeiaza bine.” Si vreau sa va spun, tinerilor, Dumnezeu are binecuvantari. Nu stiu cum sa va spun, cu carul, cu bascula, cum vreti voi: Dumnezeu are binecuvantari, salvit sa fie El, dar nu le da oricui si in orice conditie. Cine spune ca Dumnezeu binecuvanteaza pe oricine, minte sau nu stie Biblia. Niciodata, binecuvantari nu sunt date asa… din vechime, evreul, si noi vom stii mai tarziu, dar evreul stia: Vei avea parte de binecuvantari DACA… Si ce ne ngrozeste pe noi si nu vrem sa spunem, daca nu vei implini conditiile acestea, vei avea parte de BLESTEM. Dar noi nu vrem sa citim asta.

Photo credit www.astepfwd.com

2.Nu sunteti credinciosi sotului/sotiei din tinerete

Acuma, in Noul Testament, spune clar ca toate binecuvantarile lui Dumnezeu sunt prinse intr-o singura fiinta, care se numeste Domnul Isus Hristos. Slavit sa fie El. Ah, noi nu vrem cu Hristos, dar vrem binecuvantari. Nu exista. N-are binecuvantari in afara de Hristos. Deci, nu poti binecuvantarile, dar pe Hristos, nu. Ori Il ai pe Hristos, esti in El, Hristos prin Duhul Sfant locuieste in tine, esti bineucvantat sau NU ESTI BINECUVANTAT. Familii care se intemeiaza altfel decat cum vrea Dumnezeu, nu pot primi binecuvantarea. Dar, versetul 13-

13 Iată acum ce mai faceţi: Acoperiţi cu lacrămi altarul Domnului, cu plînsete şi gemete, aşa încît El nu mai caută la darurile de mîncare, şi nu mai poate primi nimic din mînile voastre.

Cand ti-ar spune Dumnezeu asta, care ar fi intrebarea ta? De ce? Normal. Pai, da-ne versetul 13, ca ne spune Dumnezeu de ce.

14 Şi dacă întrebaţi: ,Pentruce?`… Pentrucă Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţa ta, căreia acum nu -i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legămînt!

Acuma eu va intreb pe cei casatoriti: Mai stiti cine a fost la nunta la voi? Despre unii, da. Despre unii, nu. Haideti sa va spun eu, stiti cine a fost la nunta la voi? Dumnezeu. Dumnezeu a fost la nunta la voi. Acuma, sa o lamurim. Si daca nu l-ati invitat, tot a fost acolo, ca nu poti tu sa-l excluzi pe Dumnezeu din univers. Numai ca unii, poate de varsta mea, care ati facut nunta prin cort, stiti ca puneam corturile, puneam prelata, dar trebuia sa gasim pe cineva care scrie mai frumos si-l puneam sa scrie acolo. Si la nunta a fost chemat si Isus. Bine, eu, care am desfacut multe corturi, cam, Isus a ramas in cort si tinerii au plecat mai departe. Lor, atat le-a trebuit, sa fie Isus acolo. Domnul spune: „Viorele,” acuma, situatia mea e diferita si a voastra a multora.

Tu m-ai chemat la nunta, ca martor. Si tu i-ai promis sotiei tale, ca te voi iubi, ca te voi cutare….” Dar tu nu te mai tii de cuvant. Pai, cel care nu se mai tine de cuvant, cum este? Mincinos. Minciuna vine de la diavolul. Diavolul e tatal minciunii. Pai, cum sa ne asteptam ca diavolul sa binecuvanteze mincinosii? Dumnezeu spune: „Eu nu pot binecuvanta minciuna. Nu pot binecuvanta, ca ati promis ca va casatoriti copiii; nu va tineti de cuvant. Sunteti mincinosi si Eu minciuna nu o pot binecuvanta.”

Voi, ca familisti ati promis niste lucruri in fata lui Dumnezeu. Acuma nu va tineti de ele, sunteti mincinosi. „Cum sa binecuvantez minciuna? Nu pot binecuvanta, desi voi plangeti, va rugati, aduceti jertfe.” Am sta si m-am gandit: Atat de suparat, Dumnezeu, si supararea stiti cu ce are de-a face? Cu viata de familie. Cum incepem familia si cum o traim in familie. Ce ziceti? Asa, o trezire, ar fi buna? Sa va mai citesc ceva si inchei cu profetul Maleahi? Maleahi 4″5-6

Iată, vă voi trimete pe proorocul Ilie, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată. El va întoarce inima părinţilor spre copii, şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem.

Cand spune ca va trimite pe Ilie, Ilie a fost cineva. Trebuie sa fie o problema serioasa. La ce sa vina Ilie? Adica, ce slujba va avea Ilie? Ce trebuie sa faca Ilie? In vers. 6 – daca inteleg eu bine cuvantul asta, cuvantul spune asa: „Asculta Viorele, daca inima parintilor nu se intoarce spre copii si inima copiilor nu se intoarce spre parinti, vin Eu si singurul lucru care-l pot aduce Eu este blestemul.” Am zis: „Doamne, acuma stiu de unde se dicteaza binecuvantarea si blestemul. Din casa mea.” Nu stiu unde, atunci, era inima parintilor, dar se pare ca nu era la familie. Nu stiu unde era inima copiilor, dar se pare ca nu era in familie. Noi vrem bineucvantarea. Asa-i? Stiti ca bineucvantarea lui Dumnezeu o decidem in casele noastre? Ma rog lui Dumnezeu ca inima familistilor sa se intoarca spre familie. Si Dumnezeu va da binecuvantarea.

Cat de important in ochii lui Dumnezeu este subiectul asta a familie? De fapt, o alta traducere, eu am citit din Cornilescu unde spune „ati savarsit o uriciune. Iuda a spurcat ce este inchinat Domnului.” Se refera la familie. Stiti, o alta traducere, cum spune? „Ati intinat sfintenia Mea.” Asa vede Dumnezeu familia. Acuma, dragii mei, toti stim ca traim intr-o lume care cakca in picioare familia. Asta-i lumea. Ma intreb ce facem noi, cei din biserica? Chiar ne intereseaza familia? Si daca vorbim de familie, cum vedem noi familia? O vedem prin ochii nostri, o vedem prin ochii societatii, sau o vedem prin ochii lui Dumnezeu. Cu ani in urma mi-am ridicat o mare intrebare, vazand lupta aceasta impotriva familiei: Oare suntem noi generatia care trebuie sa redefinim familia? Ca, vedeti, ca toata lumea vrea sa redefineasca familia. Eu chiar ma gandesc la un copil, la un tanar ce traieste in generatia noastra. Ei mai pot stii care-i definitia familiei? Pentru ca unde te intorci, exista o alta definitie. E generatia asta acea care va redefinii familia? Nu, dragii mei, ascultati-ma, familia nu trebuie redefinita. Ce-a hotarat Dumnezeu, odata pentru totdeauna, nu schimbam noi. De asta, as vrea sa va scoateti din vocabular cel putin doua expresii. Sa nu vorbiti de biesrica moderna si sa nu vorbiti de familie moderna.  Dragii mei, biserica nu se poate moderniza. Ne putem moderniza scaunele, si nu stiu ce alte lucruri, dar nu biserica. Biserica ramane cum a intemeiat-o Hristos. Slavit sa fie El, ca nu trebuie adaugat nimic la trupul lui Hristos. Si nici familia nu se poate moderniza. O, sunt de acord, vorbim de familia contemporana, familia generatiei noastre. Stiti, ideea aceasta a familiei nu este o gaselnita noua. Spre bucuria si rusinea mea, o sa vedeti ca merg una cu alta.(25)

In timpul Domnului Isus Hristos, vin la El niste barbati. Asta-i partea frumoasa.  Vin la Domnul Isus Hristos si pun o intrebare: Stiti pe ce tema este intrebarea? Matei 19, pe familie. Au zis: „Bunule Invatator, tu ne poti duce invatatura care nu ne-a dat-o nimeni. Avem si noi o intrebare. Cum am putea sa ne iubim nevestele mai bine? Mai mult? Mai frumos?” Va aduceti aminte de barbatii aia? Nici eu. Dar spre rusinea noastra, stiu niste barbati, religiosi, posteau de doua ori pe saptamana, recitau din Scriptura, care vin la Isus Hristos. Au sansa sa-L intrebe pe Fiul lui Dumnezeu, e mare lucru. Si stiti care e intrebarea lor? Zic: „Avem o intrebare. Am putea scapa de ele, pe orice motiv?” Intrebarea lor e pe divort, nu pe iubire. Nu pe sfintire. Acuma, stiu ca aici este exceptie. Dar, vreau sa va spun ca de foarte multe ori, cand ma duc la conferinte si dau drumul la intrebari, una din primele intrebari care vine, stiti care este? „Frate Iuga, ce zici matale de divort?” Rar am gasit pe cineva care sa spuna: „Frate, cum as putea sa fiu un tata mai bun, o mama mai buna, un sot mai iubitor? Cum am putea noi ca familie, sa-l slujim pe Hristos? Nu. Divortul, a doua casatorie, pai, se pare ca suntem frati cu aia.

Acuma, Domnul Isus ne se teme de intrebarile noastre si cand ei spun: „Putem divorta pe orice motiv?” Domnul spune: „Oare n-ati citit?” Va rog sa notati, cine vrea sa stie, trebuie sa citeasca.” Ce? „Pai n-ati citit..?” Ca unii citesc. Te mai duci, asa, acasa pe la frati. Acuma, asta-i vina mea, ca sunt prin casele oamenilor. Ma mai uit si prin biblioteca. Domnule, au niste romane din alea siropoase, dracoase. Nu stiu cum sa le zic. Au timp sa citeasca nuvele. Care nu citesc, se uita la televizor, ‘dracunovele’. Poate nu le aveti aici, prin Australia. Adica, episodul 527: „Frate, termina predica, ca nu stim ce face… ” Pai, oameni asa. „Dar, oare n-ati citit in Biblie,” spune Mantuitorul. „Pai nu stiti pentru ca nu cititi in Biblie. N-ati citit, ca ziditorul de la inceput….?” Acuma, fara suparare, sa stiti ca astia cu care discuta Domnul Isus Hristos  au fost baptisti, ca le placea studiu biblic. Stiti ca ei sunt cu studiu biblic. Dar asta-i partea calda. Sa vedeti partea rece. Dar, le placea studiu biblic cum le placea lor. Cand Domnul spune: „Daca vreti sa stiti, deschidem Biblia la inceput.” Ei spun: „Doamne, asa ne place noua studiu biblic, hai sa incepem de la Moise, cu cartea de despartire.” Deci, facem studiu biblic, dar cum ne convine noua. Si Domnul repeta, spune: „Nu. Daca facem studiu biblic, il facem de la inceput, cum a zis ziditorul. Acuma, nu cred ca v-ati prins de introducerea asta. De unde credeti ca o sa incep eu? De la inceput. (28)

 Imaginea despre familie, asa cum a avut-o Dumnezeu

Deci, dragii mei, asta-i studiu biblic. O iei de la inceput si mergi pana la sfarsit. Chiar as vrea sa ne reducem la inceput si chiar as vrea sa ne refacem imaginea despre familie, asa cum a avut-o Dumnezeu. Pentru ca spuneam: „Noi nu suntem chemati sa redefinim.” Dar cred ca suntem generatia, ca orice generatie, care trebuie sa redescoperim voia lui Dumnezeu in Scripturi. Sa redescoperim familia in voia lui Dumnezeu, asa cum a fost la inceput. Ca, ascultati-ma, pricipial, familia nu s-a schimbat de loc.

Din primele 29 de minute, mai sunt aprox. 73 de minute din mesaj)

  Viorel Iuga – Motive ale supararii Divine

din viata noastra de familie

12 March 2014   VIDEO by bisericaperth

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: