Vlad Criznic – Eclesiastul – Absurditatea absoluta a absolut orice

Aercurat – Vlad Criznic – Eclesiastul (ep.6)

Vlad Criznic (Ravi Zacharias International Ministries Romania): Solomon ne impinge spre ideea ca viata poate fi privita, nu doar prin ceea ce nu este, ci si prin ceea ce poate fi. Din acest punct de vedere, Eclesiastul ne propune un punct de vedere interesant: viata poate fi privita ca o investitie. Si aceasta investitie este riscanta din doua motive. De ce? Fiindca viata este lipsita de implinire, Eclesiastul 6:1-8:15, si pe de alta parte, viata este lipsita de certitudine. Implinire si certitudine- oamenii alearga dupa lucrurile acestea. De aceea mergem la un loc de munca bine platit, sa avem implinirea faptului ca la sfarsitul lunii ducem acasa salariul, care ce face? Ne ofera certitudinea zilei de maine.

Eclesiastul abordeaza acest contrast sau aceasta tensiune dintre a avea si a te bucura pe de o parte si a avea si a nu avea satisfactia ca ai, pe de alta parte, acea satisfactie pentru lucrurile care le dobandesti in fiecare zi. Nu este un pacat care vreau sa subliniez aici, ma refer la acea satisfactie care la sfarsitul lunii, cel putin ai reusit sa iti platesti toate facturile. Atentie, nu vorbim de acea satisfactie pacatoasa pentru lucrurile din lumea aceasta. Ci, haideti sa vedem in ce directie merge Eclesiastul, sa ne capteze atentia.

Eclesiastul 5:10 – 6:9

10 Cine iubeşte argintul nu se satură niciodată de argint, şi cine iubeşte bogăţia multă nu trage folos din ea. Şi aceasta este o deşertăciune!
11 Când se înmulţesc bunătăţile, se înmulţesc şi cei ce le mănâncă; şi ce folos mai are din ele stăpânul lor decât că le vede cu ochii?
12 Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat mult, fie că a mâncat puţin; dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă.
13 Este un mare rău pe care l-am văzut sub soare: avuţii păstrate spre nefericirea stăpânului lor.
14 Dacă se pierd aceste bogăţii prin vreo întâmplare nenorocită, şi el are un fiu, fiului nu-i rămâne nimic în mâini.
15 Cum a ieşit de gol din pântecele mamei sale, din care a venit, aşa se întoarce şi nu poate să ia nimic în mână din toată osteneala lui.
16 Şi acesta este un mare rău, anume că se duce cum venise; şi ce folos are el că s-a trudit în vânt?
17 Ba încă, toată viaţa lui a mai trebuit să mănânce cu necaz şi a avut multă durere, grijă şi supărare.
18 Iată ce am văzut: este bine şi frumos ca omul să mănânce şi să bea, şi să trăiască bine în mijlocul muncii lui cu care se trudeşte sub soare, în toate zilele vieţii lui pe care i le-a dat Dumnezeu; căci aceasta este partea lui.
19 Dar, dacă a dat Dumnezeu cuiva avere şi bogăţii şi i-a îngăduit să mănânce din ele, să-şi ia partea lui din ele şi să se bucure în mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu.
20 Căci nu se mai gândeşte mult la scurtimea zilelor vieţii lui, de vreme ce Dumnezeu îi umple inima de bucurie.

Averea şi cinstea sunt tot deşertăciuni.
1 Este un rău pe care l-am văzut sub soare şi care se întâlneşte des între oameni.
2 Este, de pildă, un om căruia i-a dat Dumnezeu avere, bogăţii şi slavă, aşa că nu-i lipseşte nimic din ce-i doreşte sufletul, dar Dumnezeu nu-l lasă să se bucure de ele, ci un străin se bucură de ele: aceasta este o deşertăciune şi un rău mare.
3 Chiar dacă un om ar avea o sută de copii şi ar trăi mulţi ani – oricât de mult i s-ar mări numărul zilelor anilor lui – dar, dacă nu i se satură sufletul de bunătăţile agonisite de el şi dacă nici de înmormântare n-are parte, eu zic că o stârpitură este mai fericită decât el.
4 Căci aceasta din urmă piere odată cu venirea ei, se duce în întuneric, şi numele îi rămâne acoperit cu întuneric;
5 n-a văzut, nici n-a cunoscut soarele; şi de aceea este mai bine de ea decât de omul acela.
6 Şi de ar trăi chiar de două ori o mie de ani un astfel de om, fără să se bucure de fericire, nu merg toate la un loc?
7 Toată truda omului este pentru gura lui, şi totuşi poftele nu i se împlinesc niciodată.
8 Căci ce are înţeleptul mai mult decât nebunul? Ce folos are nenorocitul care ştie să se poarte înaintea celor vii?
9 Mai bine ce vezi cu ochii decât frământare de pofte neîmplinite: şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vânt.

VIDEO by Credo TV

Vezi aici Playlist – Eclesiastul Credo TV

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: