Mesajul prim-ministrul Beniamin Netanyahu in fata Congresului – Discursul lui Netanyahu poate schimba directia alegerilor

0000000000

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu spunea că S.U.A. e pe cale să încheie o înțelegere nucleară păguboasă cu Iranul. El a transmis acest mesaj în fața unei sesiuni reunite a Congresului, dar președintele Obama și o mulțime de democrați nu au vrut să asculte avertismentul.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a fost întâmpinat cu aplauze, dar și cu critici înaintea unei înfățișări controversate în fața Congresului. Peste 50 de democrați au lipsit, unii din cauza viitoarelor alegeri din Israel, iar alții, deoarece cred că liderii republicani au umilit Casa Albă invitându-l pe prim-ministru fără a anunța înainte. Președintele Obama nici măcar nu a urmărit discursul, lucru ce nu a fost benefic relației tensionate dintre cei doi lideri.

Însă prim-ministrul a fost direct, începându-și discursul cu laude la adresa președintelui:
”Niciodată nu se vor cunoaște unele lucruri pe care le-a făcut președintele pentru Israel, fiind vorba de chestiuni sensibile și strategice ce apar între un președinte american și un prim-ministru israelian. Însă eu le știu și îi voi fi mereu recunoscător președintelui Obama pentru sprijin.”

Principala tensiune e legată de programul nuclear al Iranului. În cadrul negocierilor, S.U.A. dorește să reducă, dar nu să elimine, capacitatea Iranului de a produce arme nucleare.

Netanyahu le-a spus membrilor Congresului că e o strategie greșită:
”Această înțelegere are două mari concesii: prima ar fi faptul că Iranul rămâne cu un vast program nuclear. A doua este înlăturarea restricțiilor cu privire la acel program în următorii 10 ani. De aceea este atât de păguboasă această înțelegere. Conform acestui pact, nu va fi demolat niciun centru de cercetare nuclear. Mii de centrifuge folosite pentru îmbogățirea uraniului vor fi lăsate să lucreze în continuare. Alte mii vor fi oprite temporar, dar nu vor fi distruse.”

Cei de la Casa Albă au spus în mod repetat că vor ca Iranul să nu aibă arme nucleare și cred că vor reuși acest lucru prin negocieri. Însă chiar și oficialii de la Casa Albă recunosc că o înțelegere cu Iranul privind înarmarea nucleară ar putea da roade în proporție de maxim 50%.

După discursul prim-ministrului, președintele a afirmat că Netanyahu nu a oferit nicio soluție:
”Prim-ministrul nu a oferit nicio soluție viabilă în ce privește principala problemă: cum împiedicăm Iranul să obțină arme nucleare ? Dacă ar fi așa, Iranul ar deveni mult mai periculos, acționând și mai mult în regiune.”

Pe lângă discurs, cei de la Casa Albă se tem că membrii Congresului ar putea îngădui și alte sancțiuni împotriva Iranului. Negocierile sunt într-un punct sensibil, iar acest argument nici că putea apărea într-un moment mai prost pentru cele două părți.

”Dacă e cineva care crede că această înțelegere va pune lucrurile în mișcare, ar trebui să se gândească mai bine. Dacă o pornim pe acest drum, vom avea de-a face cu un Iran mult mai periculos, Orientul Mijlociu va fi plin de bombe nucleare, un coșmar nuclear fiind astfel iminent”, a afirmat Beniamin Netanyahu.

Senatorul republican Ted Cruz spunea că rolul de pacifist și de conducător al președintelui e de vină pentru situația în care se află Israelul:

”Această conducere a fost cea mai ostilă conducere americană față de Israel din toată istoria țării noastre.”

Cruz le-a adresat cuvinte dure democraților care nu au asistat la discurs:
”Țin să spun că niciun prieten al Israelului nu ar boicota un discurs ținut de liderul ales al Israelului, mai ales într-o vreme extrem de periculoasă.”

Expresia ”extrem de periculoasă” este reluată și de Netanyahu. Oamenii lui își amintesc Holocaustul, iar el e hotărât să nu permită ca ceva asemănător să se mai întâmple vreodată.

”Vă pot garanta că s-a sfârșit vremea în care evreii stau nepăsători față de genocidul comis de inamici. Vă mai promit ceva: chiar dacă va trebui să facă față singur pericolului, Israelul nu se va da bătut. Însă eu știu că Israelul nu e singur. Știu că America e de partea Israelului și că voi sunteți de partea Israelului”, a spus Beniamin Netanyahu.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 67 – martie 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/

Discursul lui Netanyahu poate schimba directia alegerilor

După discurs, Netanyahu s-a întors acasă pentru a face față unei campanii electorale teribile, dar și pentru a fi lăudat de niște partide neobișnuite din Orientul Mijlociu.

În Statele Unite, Beniamin Netanyahu a fost primit cu multă căldură și cu laude.
După ce s-a întors acasă, lumea se întreba dacă discursul său va conta în viitoarele alegeri naționale.
Prin discursul său, care a fost ascultat în toată lumea, Netanyahu și-a justificat pe deplin părerea privitoare la Iran. Unii analiști politici israelieni spun că prestația lui a crescut șansele partidului său, dar se pot întâmpla multe înainte ca alegătorii să voteze peste aproape două săptămâni.

”L-ar putea ajuta enorm în ce-i privește pe cei care au votat cu Likud în trecut, dar acum sunt indeciși. Însă, în ce privește chestiunile de securitate națională, nu cred că alegătorii vor fi cuceriți fiindcă mai e mult până la alegeri”, spunea Guy Lurie, Israel Democracy Institute.

Conform unui sondaj efectuat după discurs, partidul Likud a obținut două locuri în Parlament, iar 44% dintre israelieni cred că Netanyahu este pregătit pentru rolul de prim-ministru. Chiar dacă cele două partide principale nu cad deloc de acord asupra chestiunilor economice, rivalii sunt de acord cu privire la cea mai mare amenințare la adresa statului evreu.

”Nu e nicio deosebire între Herzog și Partidul Muncii și Netanyahu și Likud în ce privește negocierile cu Iranul”, spunea Eytan Gilboa, Universitatea ”Bar-Ilan”.

În mod surprinzător, mulți comentatori din națiunile arabe din zona Golfului sunt de acord cu avertizările lui Netanyahu adresate Statelor Unite, criticând negocierile aduse de președintele Obama cu Iranul, țară pe care o consideră un dușman de moarte.

Un comentator arab de seamă l-a numit pe președintele Obama ”aliatul Islamului politic, capul tuturor organizațiilor teroriste”. El a mai scris: ”Mă bucur că Netanyahu a adoptat o atitudine fermă și că a decis să se împotrivească acordului nuclear în fața Congresului american. Cred că atitudinea lui Netanyahu va fi benefică intereselor noastre, ai celor din Golf, mult mai mult decât comportarea prostească a unuia dintre cei mai slabi președinți americani.”

Un analist israelian a adăugat că discursul lui Netanyahu le-a arătat ”arabilor suniți și guvernelor sunite că Israelul nu se va da bătut chiar dacă America ne va nedreptăți cu privire la problema Iranului.”
Chiar dacă e la mijloc controlul Knessetului în viitoarele alegeri, rezultatele alegerilor se vor resimți în toată regiunea, dar și în restul lumii.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 67 – martie 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/

Articole asemanatoare

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: