Cristian Barbosu – Pana cand voi striga catre Tine, Doamne, fara s-asculti? – Biserica Elim Hunedoara 8 Martie 2015

Habacuc 1:1-4

1 Prorocia descoperită prorocului Habacuc.
2 Până când voi striga către Tine, Doamne, fără s-asculţi? Până când mă voi tângui Ţie, fără să dai ajutor?
3 Pentru ce mă laşi să văd nelegiuirea, şi Te uiţi la nedreptate? Asuprirea şi silnicia se fac sub ochii mei, se nasc certuri şi se stârneşte gâlceavă.
4 De aceea Legea este fără putere, şi dreptatea nu se vede, căci cel rău biruie pe cel neprihănit, de aceea se fac judecăţi nedrepte.

cristian bDincolo de zidurile astea [ale bisericii], se intampla multe rele. Citim in presa, vedem zilnic la televizor. Multi dintre noi le ducem cu noi chiar si aici si poate ca unii dintre voi sunteti oameni impovarati in seara asta, poate ca unii dintre voi veniti aici cu probleme, cu crize. Va este atat de greu sa va inchinati. Va este atat de greu sa va concentrati si uneori, chiar si aici, in prezenta lui Dumnezeu, incepi sa-ti pui intrebari de genul: Doamne, unde esti? Doamne, de ce nu-mi raspunzi? Doamne, da ceva. Tu nu vezi ce se intampla cu mine? De ce nu intervii? De ce ma lasi singur? Unde-i credinciosisa Ta?

Oare cati dintre noi ne-am pus astfel de intrebari? Eu mi le-am pus si nu odata. Intrebari sincere, intrebari reale, intrebari care vin pe calea umblarii noastre cu Isus. A fost un om al lui Dumnezeu, un prooroc pe nume Habacuc, care si-a exprimat aceleasi intrebari, cu acelasi ton grav si serios la adresa lui Dumnezeu. Si am inceput si am citit din primele doua versete. Vreau sa vi le recitesc din nou:

1 Prorocia descoperită prorocului Habacuc.2 Până când voi striga către Tine, Doamne, fără s-asculţi? Până când mă voi tângui Ţie, fără să dai ajutor? 3 Pentru ce mă laşi să văd nelegiuirea, şi Te uiţi la nedreptate?

Ce ziceti? Un inceput destul de furtunos, nu-i asa, care dezvaluie foarte clar  intrebarile unui om frustrat, ranit, nedreptatit. Intrebari dure, grele, taioase, chiar cu tupeu, am putea spune. Si asta-i doar inceputul. Cele trei capitole ale acestei carti sunt inca 14 intrebari, toate directionate inspre Dumnezeu, toate cu aceeasi tenta: Doamne, de ce? De aceea, Habacuc este numit Iovul profetilor, fiindca la fel ca Iov, Habacuc ridica intrebari grele, provenite din situatii reale, deosebit de grele. Si pentru asta vreau sa iau primele doua dintre ele, vers. 2:

  1. Până când voi striga către Tine, Doamne, fără s-asculţi? Până când mă voi tângui Ţie, fără să dai ajutor?
  2. Pentru ce mă laşi să văd nelegiuirea, şi Te uiţi la nedreptate?

In alte cuvinte: Doamne, de ce nu-mi raspunzi  rugaciunilor mele? Ba mai mult, strigstelor mele. Si observati, Habacuc, nu numai ca se ruga, dar striga, fapt care arata disperarea lui. Până când voi striga către Tine, Doamne – si verbul ‘a striga’ am mentionat, in textul evreiesc, in care e scrisa cartea asta (Habacuc) intotdeauna e asociat cu lacrimi. Acele lacrimi care si tu si eu le-am avut in acele vremi de disperare, cand nemai stiind pur si simplu ce sa facem, cadeam in genunchi si strigam plangand lui Dumnezeu. Si asta-i cuvantul specificat aici. Dar, observati, un cuvant care descrie un profet. Si probabil ca asta ne mira.

Cum, si proorocii ajung sa strige? Vrei sa-mi spui ca proorocii se roaga si nu primesc raspuns? Din cate citesc eu, e adevarat. Ia uitati-va la modul in care-si formuleaza plangerea: Până când …, Doamne..? In alte cuvinte: Doamne, eu strig. Dar, nu strig de doua, trei zile. Nu strig de doua, trei saptamani. Strig poate de luni, poate de ani de zile. Pana cand voi striga catre Tine, fara sa ma asculti? Si sunt sigur ca sunt unii printre dvs. care poate strigati catre Domnul de saptamani. Poate unii de luni, poate unii de ani de zile si-L strigati cu disperare si parca nu primiti raspuns. Si asta-i prima intrebare a lui Habacuc.

A doua intrebare, versetul – 3 Pentru ce mă laşi să văd nelegiuirea, şi Te uiţi la nedreptate?

O alta intrebare grea. In alte cuvinte: Doamne, unde-i dreptatea Ta, fiindca ma uit in jur si multe lucruri relese intampla. Uita-te, Doamne. Si urmatorul verset ne spune:

-Asuprirea şi silnicia (violenta) se fac sub ochii mei – Oameni care zic ca au frica de Tine, cand ma uit pe strazi, vad violenta. Si e foarte interesant ca termenul din textul ebraic este termenul ‘Hamas‘. Ati mai auzit voi pe undeva de termenul Hamas? Stii ce inseamna Hamas? Inseamna violenta. De aici provine numele organizatiei teroriste Palestiniene ‘Hamas’, cunoscuta prin vioolenta, bombele sinucigase, teroare, ceea ce termenul reprezinta. Doamne, ma uit pretutindeni si vad ‘hamas’, vad violenta. De ce nu intervii? Urmatorul cuvant:

se nasc certuri şi se stârneşte gâlceavă. – Si cat de greu e sa traiesti intr-un loc, intr-o familie, la locul de munca, intre vecini, unde mereu, mereu cineva cauta motiv de cearta. Oamenii se vanau unii pe altii si „nici chiar eu nu-i pot opri, eu, proorocul” Ei stiu ca vin in numele Tau. Ei stiu ca aduc cuvant din partea Ta, dar nu mai tin cont de legea Ta.” Si foarte interesant, ca aici, cuvantul Tora e folosit. Un specific care descrie legea lui Dumnezeu. (Pana la minutul 1:01:05)

Programul din 08 03 15 seara din biserica Elim Hunedoara. Invitat pastorul Cristian Barbosu. Canta grupul Cristocenric. Mesajul de la minutul 54:20 – (Cu multumiri sorei Maria Cuc Iancu pentru link)

VIDEO by Elim Hunedoara

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: