Iubirea care distruge căsnicia

wedding couple bride

Știm ce se spune despre lucrurile care sunt în exces, că dăunează grav sănătății, fizice sau psihice. Orice dezechilibru, fie că este în sens pozitiv, fie negativ, rămâne tot dezechilibru. Însă când vine vorba de iubire, am învățat totuși că parcă e cu atât mai bine cu cât se înmulțește. Unde dragoste nu e, nimic nu e, spune un cântec, însă realitatea pare să arate că unde e prea multă dragoste, căsnicie nu mai e.

Astăzi, mai multă lume divorțează decât stă căsătorită, iar asta se întâmplă la fiecare categorie de vârstă, chiar și printre bunici acesta fiind noul trend. Principala cauză generală pentru divorțuri este incompatibilitatea, iar a doua este infidelitatea, însă ambele au în spate aceeași gândire.

Evoluția divorțurilor o urmează îndeaproape pe cea a conceptului de căsnicie și dragoste. Dacă în Evul Mediu francezii credeau că dragostea romantică este o nebunie ce trebuie vindecată prin consumarea sexuală înainte de a intra într-o căsătorie, astăzi franţuzoaicele sunt încurajate prin tot felul de servicii și aplicații de mobil să întrețină relații romantice și sexuale extraconjugale pentru a-și recăpăta independența sexuală.

Stephanie Coontz scrie că originile cauzelor divorțului modern datează de mai bine de 200 de ani, de la inventarea ideii că la baza căsătoriei ar trebui să stea dragostea și afecțiunea mutuală, nu interesele economice, politice sau strategice ale familiilor celor doi soți. „În mod ironic, fragilitatea căsătoriei moderne rezidă tocmai în aceleași valori care au ridicat relația maritală deasupra tuturor celorlalte angajamente familiale: concentrarea pe emoții, pasiuni, identitate și validare personală în cadrul relației de cuplu și atenuarea atașamentelor și obligațiilor emoționale care trec de unitatea conjugală”.

Coontz concluzionează că, dintr-o perspectivă istorică, este „complet nerealist să ne așteptăm ca rata divorțurilor să scadă la cea din anii 1950 sau mai înainte sau ca rata căsătoriilor să crească semnificativ. Chiar dacă rata divorțurilor și cea a relațiilor nonmaritale au crescut, la fel au crescut și standardele noastre cu privire la ce înseamnă o căsnicie bună.” Un bine-cunoscut specialist în etică, Felix Adler, explica în 1915 că fericirea este „un incident, un fenomen secundar al căsniciei și nu poți să faci din asta un țel suprem fără să ajungi la înțelegerea intolerantă în care căsătoria ar trebui să se termine când se termină fericirea”. Oamenii din trecut nu aveau nicio formulă secretă pentru cum să își dorească o căsnicie reuşită și în același timp să accepte un eșec. Însă, comparativ cu noi, erau mult mai toleranți față de ceea ce poate fi câteodată o diferență imensă între retorică și realitatea, între așteptări și viața de zi cu zi.

Citeste mai mult aici – http://semneletimpului.ro/social/familie/casatorie/iubirea-care-distruge-casnicia.html

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: