Situația Bisericii Greco-Catolice în România comunistă – Forumul Dialogos

Biserica Buna Vestire din Târgu Mureş, construită în perioada interbelică după modelul bazilicii Sfântul Petru din Roma. Photo Wikipedia

*Articol bazat pe răspunsurile dlui Dorin Dobrincu din cadrul celei de-a doua întâlniri a Forumului Dialogos. Autor: Adelina Ghilea.

Pentru o perioadă, în timpul regimului comunist, cultele religioase s-au aflat sub administrația Ministerului Cultelor, care supraveghea și controla activitatea bisericilor. Până în 1957, recunoașterea cultelor și a bisericilor se făcea prin depunerea unui jurământ al ierarhilor sau al liderilor religioși în fața prezidiului Marii Adunări Naționale. După 1957, Ministerul Cultelor a fost retrogradat instituțional, devenind doar un departament al cultelor. Puterea acestui department însă nu s-a diminuat, ci dimpotrivă, s-a extins. A fost foarte bine organizat, având împuterniciți regionali, raionali, si mai apoi județeni, care s-au ocupat de absolut toate cultele și grupările religioase de pe teritoriul României.

Cazul cel mai tragic, în exercitarea puterii noului regim, a fost cel al Bisericii Greco-Catolice care a fost desființată în 1948. Biserica Greco-Catolică, apărută în anii 1700, a avut o susținere masivă în zona Transilvaniei istorice, ea influențând direct și profund formarea conștiintei naționale. În perioada comunistă, aceasta a constituit o congregație compusă din peste un million de credincioși, având peste o mie de biserici și o mie de preoți, plus numeroase unități de învățământ superior. Comuniștii au luat în calcul posibilele reacții, când au decretat Legea Cultelor împreună cu Legea Învățământului, care impunea ca toate școlile confesionale să treacă sub conducerea și administrarea statului. Multe dintre aceste școli, în special cele care aveau o tradiție Greco-Catolică, aparțineau de o anume identitate etnică. Astfel că vorbim și de suprapunerea identității religioase cu cea etnică.

Așadar, în 1948 s-a adunat un congres format din mai multi preoți și protopopi care au căzut de acord cu ceea ce orchestrase partidul comunist, act urmat de arestarea celor șase ierarhi greco-catolici, și de desfințarea episcopiilor Bisericii Greco-Catolice. Greco-Catolicii au continuat să existe în condiții de ilegalitate, însă într-un număr foarte redus, cei mai mulți credincioși trecând la religia ortodoxă.

Citeste si

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: