Situația diferitelor grupări religioase în timpul comunismului – Forumul Dialogos

*Articol bazat pe răspunsurile dlui Dorin Dobrincu din cadrul celei de-a doua întâlniri a Forumului Dialogos. Autor: Adelina Ghilea.

Printre grupările religioase care au fost interzise de regimul comunist în România, s-au aflat comunități ca și Martorii lui Iehova sau Nazarineenii. Alte cazuri particulare au inclus situația grupării Oastea Domnului și a Bisericii Reformate.

Oastea Domnului, o mișcare percepută în mod difuz, a apărut în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, incluzând însă și grupuri care s-au delimitat de aceasta. Biserica Ortodoxă a tolerat această mișcare și a avut o atitudine mai degrabă ambiguă. În 1949 însă s-a pornit o ofensivă împortriva acestei sub grupări religioase, prin care statul comunist a interzis activitatea acesteia. Până la căderea comunismului și recunoașterea oficială de către Biserica Ortodoxă, mulți oameni din cadrul grupării Oastea Domnului au fost urmăriți și arestați. Tot după 1990, a fost anulată și caterisirea preotului Iosif Trifa, cel care a pus bazele acestei mișcări, Biserica Ortodoxă recunoscând nedreptățirea acestuia.

Lângă Crezul Niceo-Constantinopolitan, Crezul Apostolic și Confesiunea a doua Helvetică (1566), Catechismul Heidelbergian (1563) este cel mai important document teologic pe care Biserica Reformată își însușește. Wikipedia

Biserica Reformată, de expresie maghiara, apărută la sfârșitul secolului XIX, s-a constituit pe baza unor manifestări de trezire spirituală, influențate de religia metodistă, manifestări care de altfel au reprezentat și o reacție împotriva relativismului. Acțiunile extreme împotriva acestui cult au apărut în anii 1950, când un număr delideri reformați au fost arestați și chiar deportați în lagăre, un exemplu concret fiind cel al lui Ferenc Visky și a familiei lui.

După anii 1950-1960 incidentele de persecuție a regimului față de Biserică au început să devină din ce în ce mai rare. Un exemplu de persecuție pe care însă îl putem menționa este cel al lui Gheorghe Calciu Dumitreasa. În ciuda unei biografii complicate, acesta a devenit profesor și preot ortodox. Patosul său împotriva sistemului l-a determinat să țină un număr de predici într-o biserică din București, în care a denunțat cât se poate de deschis politica ateistă a sistemului comunist. Bineînțeles că a existat o intervenție rapidă a statului-partid, Dumitreasa fiind arestat și închis in 1979. Eliberarea și expulzarea lui din România au fost posibile cu ajutorul intervențiilor unor organizații internaționale.

Citeste si

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: