Greşeli frecvente în limba română

Photo credit akosikikit.blogspot.com

Greşeli frecvente în limba română: „care” şi „pe care” Una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea pronumelui relativ „care“, în locul formei compuse „pe care“. Ca în exemplul: „Fata care am văzut-o avea părul foarte lung“ (varianta greşită, în locul variantei corecte: Fata pe care am văzut-o avea…). Se foloseşte forma simplă, care, atunci când are funcţie de subiect şi stă în cazul nominativ, ca şi substantivul la care se referă (spre exemplu, „Fata care mi-a zâmbit…”), în timp ce forma compusă, pe care, o folosim când ea are funcţie de complement direct şi stă în acuzativ.

Al, a, ai sau ale? „Cartea a cărei coperţi“ este un exemplu de folosire gresită ale articolului genitival. Pentru a nu greşi, trebuie ţinut minte că acesta se acordă, întotdeauna, cu obiectul la care face referire, în acest caz – la coperţi (feminin, plural), ceea ce duce la varianta corectă ”Cartea ale cărei coperţi”.

Cărei sau cărui? „Fata al cărui tată“ sau „Fata al cărei tată“ este corect? Varianta a doua este cea corectă, întrucât pronumele relativ în Dativ se acordă cu posesorul. În astfel de expresii – „fata al cărei tată“ – trebuie să ţinem cont de două reguli de realizare a acordului (pentru articolul genitival şi pentru pronumele relativ: al/a/ai/ale se acordă cu obiectul (tata – în acest caz), iar cărui/cărei/căror se acordă cu posesorul (fata).

Greşeli frecvente în limba română: „a cere scuze” Dintre asocierile greşite ale unor cuvinte, cea mai frecventă şi cea mai controversată este expresia „a cere scuze“ Dacă ţinem cont de faptul că „a cere“ înseamnă „a pretinde“, atunci când „ne cerem scuze“ nu facem altceva decât să pretindem interocutorului scuze, adică exact opusul intenţiei noastre. Varianta „diplomată“ ar fi să spunem „vă rog să-mi primiţi scuzele“ sau „vă rog să-mi acceptaţi scuzele“. Sunt, însă, şi lingvişti care nu consideră că expresia iniţială ar avea vreo problemă.

Citeste mai mult: http://adevarul.ro/

2 comentarii (+add yours?)

  1. Culda
    mart. 30, 2015 @ 15:12:34

    Felicitari pentru postare.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: