Revizuirea manualelor de religie pentru elevi

Photo credit spicetvbox.info

  In data de 14 martie 2015 in  Ziarul de Vaslui, doamna Simona Voicu a publicat articolul „Lectii- horror in
manualul de religie de clasa a III-a.” Prin acest articol se atrage atentia opiniei publice despre deficientele  de predare a religiei in scolile primare din Romania, facandu-se referire si la continutul necorespunzator din punct de vedere crestin al manualelor de religie. Articolul a fost preluat si de „Ziarul de Slobozia” sub titlul „Mesaj dintr-un manual de religie din clasa III-a”.
   In aceste doua articole se subliniaza cateva aspecte legate de ora de religie pentru elevi. Evident, aceste aspecte sau deficiente,trebuie abordate cu cea mai mare responsabilitate atat de catre cadrele responsabile din invatamantul scolar cat si de catre reprezentantii institutiilor religioase.
   „Manualele de religie de clasa a III-a contin informatii de-a dreptul traumatizante pentru elevi.Copiilor de 9 ani le
este prezentat un Dumnezeu razbunator si violent,care ii pedepseste pe cei care fac fapte rele” se mentioneaza in
„Ziarul de Vaslui”
In acelasi manual pentru clasa a III-a, copiilor le este descrisa o adevarata scena de horror : Copiii afla ca doua femei au nascut,iar uneia dintre ele i-a murit copilul sufocat in somn.Mama copiluli mort s-a trezit si a inlocuit copilul
cu cel viu.”  Scena de horror prinde intensitate in momentul cand cele doua femei ajung in fata regelui Solomon pentru a se face dreptate. „Solomon a decis sa taie cu sabia pruncul in doua,pentru al impartii celor doua mame si astfel avea sa se afle adevarul,care dintre cele doua mame a mintit”
 Cu siguranta , impactul emotional asupra unor copii de 9-10 ani, la descrierea unor astfel de scene nu poate conduce decat la o trauma psihica care va influenta evident comportamentul de mai tarziu al tanarului in formare.
 Intr-un alt manual de clasa a III-a, copiilor li se descrie o intamplare imaginara de ziua „Hramul Cuvioasei” ,un fel de „sperietura” cu tenta evidenta a religiei majoritare:
  „O tanara a fost pedepsita pentru ca in loc sa mearga sa se inchine la moaste de Sfanta Paraschiva a preferat sa puna muraturi. A doua zi tanara a fost calcata de o masina si a ajuns la spital.Dar mama ei,o buna drept-credinciosa a alergat la preot si la Sfanta Parashiva si a cerut iertare pentru fapta fiicei si astfel a fost salvata.In ziua urmatoare,tanara dupa ce a sarutat mana preotului a fost binecuvantata”
   De-asemenea, in „Ziarul  de Slobozia ” din 16.3.2015,  sub titlul  :  „Mesaj  dintr’un  manual  de religie  din clasa a IV-a”  se face referire la „harul divin pentru  vindecarea tuturor bolilor  prin ungerea  cu untdelemnul sfint”.
  Referitor la aceata situatie, fratele pastor Mihet Aurel din Phoenix,AZ isi exprima punctul de vedere privind remedierea imediata a  continutului manualelor de religie pentru copii,precum si abordarea onesta a metodologiei de predare a religiei in scolile romaneasti.
Lecţii-horror în manualul de Religie de clasa a III-a: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte
Date: Tue, 24 Mar 2015 – http://adevarul.ro/locale/vaslui/lectii-horror-manualul-religie-clasa-iii-a-copii-morti-somn-calcati-masina-muncesc-sarbatoari-lasati-muti-nu-pupa-moaste-1_5503f700448e03c0fd8afd7a/index.html
(Radu Oprea-Glendale,AZ)

––––––––––––––––––––
 Iata parerea fr.Mihet:

Aurel  In concluzie, in  ambele articole se prezinta o abordare  a unor invataturi si practici mai putin legate  de invatatura Sfintelor Scripturi si mai mult legate de invatatura si practica cultului Ortodox.Consider ca acest lucru  e impotriva legii ,deoarece  intr-o democratie autentica,de tip european, toate cultele recunoscute sunt egale prin constitutie in societatea respectiva. Orice  incercare de influientare a viziunii religioase a societatii,  din partea unui cult  inseamna cu siguranta discriminare si violare a principiului de egatitate si a dreptului de exprimare in problemele de interes religios.

   Fapt ca in Romania sant mai multe culte recunoscute si  in toate aceste culte sint copii care urmeaza invatamantul general al scolilor ,cred ca si manualele de religie trebuie intocmite in asa fel incat sa nu contina invataturi si practici ale unui singur  cult ,chiar majoritar fiind.


    In legatura cu aceasta  ,propun ca atunci cund se intocmesc manualele de religie sa se formeze o comisie cu delegati din toate cultele care sa contribuie  la elaborarea unor materiale in care  sa se prezinte doar invatatura Sfintelor Scripturi : despre Dumnezeu, despre viata Domnului  Isus , despre Duhul Sfint,  etc. si aceasta graduat potrivit cu puterea de intelegere  a copiilor din clasele respective,iar in ce priveste alegerea cultului  dorit ,sa o faca insusi copilul la timpul  corespunzator, din propia convingere si sa nu fie indoctrinati  si influientati cu invataturi si practici apartinatoare unui cult care sint in detrimentul celorlalte culte cat si de a subjuga  vointa si inteligenta elevului in cauza si aceasta,mentionez cu tarie, potrivit legilor care garanteaza libertatea de constiinta a tuturor cetatenilor ROMANIEI.

    Propun ca  Invatatorii si profesorii sa fie alesi prin concurs  indiferent de cultul caruia apartin,cu  pregatirea si calitatile cerute.
 
   Fac apel la toti deserventii de culte ,cit si la Ministerul Educatiei  sa i-a act de aceasta propunere  si sa i-a masurele care se impun in acest caz pentru o mai buna colaborare si unitate   intre cultele crestine din Romania cat si spre binele copiilor nostri.
pastor Mihet Aurel

Un comentariu (+add yours?)

 1. Jonny
  mart. 25, 2015 @ 12:49:42

  Sesizarea dvs. este corecta. Poate ca reprezentantii cultelor evanghelice (lutheran,
  baptist,penticostal,crestini dupa evanghelie,adventisti,etc) vor lua o atitudine mai
  concreta,desigur alaturi de cultele majoritare ( ortodox ,greco-catolic,catolic)
  Doamne ajuta si da intelepciune !

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: